By 

De beste tips voor vegetarisch en vegan eten in Zuid-Afrika


Krokodillen, struisvogels, koedoes, springbokken: in Zuid-Afrika zie je ze niet alleen op safari, maar ook op het menu. In het land van braaien, stoere mannen en zelf geschoten vlees is het niet altijd even makkelijk om een maaltijd zonder vis en vlees te krijgen. Wij gaan de uitdaging aan en delen onze beste tips voor vegetarisch en vegan eten in Zuid-Afrika.

Vegetarisch en vegan eten in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrikaanse supermarkten is de vleesafdeling doorgaans groter dan het groenteplein. Je vindt er meterslange opgerolde worsten, exotisch wild en bergen gemarineerde drumsticks. Je kan wel zeggen dat Zuid-Afrika de hemel is voor vleeseters. Wij zijn dol op lekker eten en vinden niets leuker dan de lokale keuken leren kennen. Aan ons veganisten de taak om dat zonder dierlijke producten te doen.

Veganistisch eten? Ben je wel helemaal lekker?

Je kunt je voorstellen dat veganisme nogal ongebruikelijk is in een land waar mensen graag en veel vlees eten. Het hippe Kaapstad is een uitzondering. Daarover later meer. Maar in de rest van het land kun je op veel ongeloof en vooral medelijden rekenen. Bovendien werden we regelmatig overspoeld met monologen over proteïne en hoektanden. Je kent het wel. Wil je vegetarisch of vegan eten in Zuid-Afrika? Dan moet je geduld hebben en heel duidelijk zijn in wat je wel en wat je niet eet. Zelfs als we dachten dat we alle mogelijke zuivelproducten hadden opgenoemd, kregen we alsnog feta in de salade of parmezaan over de pasta. Omdat we voedselverspilling nóg erger vinden, aten we het toch maar op.

Zelf koken is makkelijk en goedkoop

De meeste hostels en veel lodges bieden zogenaamde self-catering options. Dat betekent dat er een gedeelde keuken beschikbaar is met potten, pannen en andere kookbenodigdheden. Wij kochten aan het begin van onze reis een kleine koelbox en twee tupperwarebakjes, zodat we eten langer vers konden houden. Kijk bij je boodschappen ook eens uit naar soya mince van het merk Top Class. Dat is een poeder dat met een beetje heet water in plantaardig gehakt verandert. Het is het gehakt voor mensen die echt vlees niet kunnen betalen. Wij vonden het heerlijk in een pasta bolognese of een bonenschotel.
 
Vegetarisch en vegan eten in Zuid-Afrika

Zelf koken is niet alleen een stuk makkelijker als je een ingewikkeld dieet hebt, het scheelt ook nog eens een hoop geld. Dat kun je dan weer besteden aan een toffe activiteit, zoals deze stokstaartjes safari.

Braai versus barbecue

Wil je traditioneel eten in Zuid-Afrika? Dan mag een avondje braaien niet ontbreken. Nu denk je misschien dat braaien hetzelfde is als barbecuen. Niet echt! De Hollandse barbecue verbleekt naast de Zuid-Afrikaanse braai. Vergeet de salades en stokbroodjes, hier wordt alleen vlees gegeten. De grote vraag is; hoe schuif je al veganist of vegetariër aan bij zo’n traditionele braai? In het vriesvak van de Pick n Pay supermarktketen vind je eindeloos veel vleesvervangers van het merk Fry’s: worstjes, burgers, schnitzels en nuggets. Je hoeft niet bang te zijn dat mensen je vreemd aankijken wanneer je met je eigen boodschappen komt aanzetten. Bij een braai is het heel gebruikelijk dat je zelf wat voor op het rooster meeneemt.

Meer lezen: Vegetariër of veganist? Met deze 14 tips kun je ook op reis lekker blijven eten!

Traditioneel Zuid-Afrikaans eten zonder vlees

Het leuke van reizen is dat je allerlei nieuwe gerechten leert kennen. Gelukkig kun je ook in Zuid-Afrika genieten van traditionele gerechten, maar dan zonder vlees. Grappig genoeg zijn veel lokale recepten van zichzelf al vegetarisch, al zullen de locals dat nooit zo noemen. Vooral in de armere regio’s, zoals Limpopo en Transkei wordt niet elke dag vlees gegeten, simpelweg omdat de bewoners dat niet kunnen betalen. Tijdens onze rondreis ontdekten wij deze Zuid-Afrikaanse vegan gerechten:

Pap

Alle zwarte bewoners van Zuid-Afrika die wij vroegen naar hun lievelingseten, gaven hetzelfde antwoord: pap! Terwijl de witte bewoners er niet warm of koud van worden. Nou, ik vind het heerlijk! Pap is in water gekookt maïsmeel dat – soms wel drie keer per dag – vooral op het platteland en in de townships wordt gegeten. Pap alleen is een beetje saai, dus eet je het met een pittige saus, chakalaka of gestoomde groenten.

Chakalaka

Chakalaka is geliefd onder alle bewoners van Zuid-Afrika. Het is een pittige groentemix met paprika, wortel, tomaat, ui en soms met witte bonen. Je kunt het zelf maken of kant-en-klaar in blik kopen.

Umngqusho

Ja, spreek dat maar eens uit! Gelukkig is er ook een Engelse vertaling: samp and beans. Umngqusho is een Xhosa gerecht gemaakt van suikerbonen, gebroken maïs, uit, aardappelen en margarine. De locals eten het graag met zelfgebakken brood.

Bobotie van linzen

Bobobie ken je misschien wel van de Knorr Wereldgerechten? De real deal hier in Zuid-Afrika is natuurlijk veel lekkerder! Het oorspronkelijke gerecht wordt gemaakt van overgebleven vlees, maar steeds meer restaurants serveren ook bobotie van linzen. Als veganist moet je er wel op letten dat ze geen ei gebruiken.

Vegetarisch en vegan eten in Zuid-Afrika

Multiculturele keuken en de bunny chow

Na het afschaffen van de apartheid noemde Aartsbisschop Desmond Tutu zijn land de rainbow nation. Daarmee bedoelt hij de samensmelting van verschillende culturen en mensen. Die regenboog aan nationaliteiten zie je ook terug in de lokale keuken. De bunny chow is daar het ultieme voorbeeld van. Dat is een uitgehold witbrood gevuld met een Indiase curry. Het gerecht is bedacht door de Indiërs die aan het begin van de negentiende eeuw naar Zuid-Afrika werden gehaald om op de suikerplantages te werken. Zij gebruikten het brood als trommel om hun curry mee naar het platteland te nemen. Nu is de bunny chow één van de bekendste Zuid-Afrikaanse gerechten. Net als samosa’s trouwens. Beide gerechten kun je zowel met als zonder vlees krijgen. Let er wel op dat het witte brood zonder melk is bereid.

Vegetarisch en vegan eten in Zuid-Afrika

Vegan Gatsby in Kaapstad

En dan nu Kaapstad! Het vegan walhalla van Zuid-Afrika. De moderne stad barst van de vegetarische en veganistische restaurants. De één nog hipper dan de ander. Wil je iets proeven dat typisch is voor de stad? Ga dan voor de vegan Gatsby van Lekker Vegan. De Gatsby ontstond 1976 toen een winkeleigenaar zijn personeel te eten wilde geven en ontdekte dat hij niet echt iets in huis had. Hij haalde – letterlijk – alles uit de kast en vulde een stokbrood met worst, patat, augurken, kaas en allerlei sauzen. Één werknemer was zo onder de indruk dat hij riep “this is a Gatsby smash!”, wat zoiets betekent als ‘dit is een winnend gerecht’. Vandaag de dag is het een iconisch gerecht dat je overal in de stad kunt vinden. Bij Lekker Vegan dus ook als diervriendelijke variant.

Liever iets gezonds? In het veganistische restaurant The Sunshine Food Sprouting Co. maakt gepassioneerde kok Elisha heerlijke en gezonde gerechten met ingrediënten uit zijn eigen stadsboerderij. Dat wordt smullen!

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. Wat te doen in Kaapstad? De 10 leukste en meest verrassende activiteiten
2. Auto huren in Zuid-Afrika? Wij zetten alle tips voor een veilige roadtrip op een rij
3. Bij de locals eten in Zuid-Afrika? Dat doen we via Resirest
4. Vegetariër of veganist? Met deze 14 tips kun je ook op reis lekker blijven eten
5. Vegetariër of veganist? Dit zijn de beste landen voor je volgende reis + tips

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020
In Zimbabwe praat je niet over de toekomst
January 20, 2020
Ongeldig visum, corruptie en een chauffeur zonder auto. Zo reizen we van Zimbabwe naar Zambia
December 24, 2019
Zo plan je een bezoek aan Etosha National Park
December 06, 2019
Reis door Zuid-Afrika in de voetsporen van Mandela
November 20, 2019
Wat te doen in Kaapstad? De 10 leukste en meest verrassende activiteiten
November 14, 2019
lekker eten in Kaapstad
Van butler tot stadsboer in Kaapstad: Elisha laat mensen gezond en lekker eten
November 07, 2019
auto huren zuid-afrika
Auto huren in Zuid-Afrika? Wij zetten alle tips voor een veilige roadtrip op een rij
October 29, 2019
stokstaartjes in het wild
Stokstaartjes in het wild tijdens de Meerkat Safari in Oudtshoorn
October 06, 2019

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.