By 

Stokstaartjes in het wild tijdens de Meerkat Safari in Oudtshoorn


Anders dan de wereldberoemde Timon uit Disney’s Lion King, zijn stokstaartjes in het wild ontzettend verlegen en leven ze het grootste deel van de tijd onder de grond. De schattige beestjes laten zich niet zo makkelijk zien aan nieuwsgierige reizigers zoals wij. Dus toen ik ontdekte dat je in Oudtshoorn in Zuid-Afrika meerkatten – zo heten stokstaartjes in het Afrikaans – in hun natuurlijke leefomgeving kunt zien, liet ik me dat geen twee keer vertellen. Let’s go! We gaan een Meerkat Safari doen!

Stokstaartjes in het wild zien

Stokstaartjes zie je natuurlijk het liefst in hun natuurlijke leefomgeving. Maar stokstaartjes in het wild zijn schuchtere dieren die werkelijk overal bang voor zijn. Ze willen niet opgegeten worden en zijn dus constant op de uitkijk voor mogelijke roofdieren. Het enige moment dat je een kans hebt om ze te zien, is bij zonsopkomst en zonsondergang. Dan komen ze even uit hun holletje om zich te warmen aan het zonlicht.

Stokstaartjes knuffelen?

Vroeg op! We moeten ervoor zorgen dat we in stilte klaarzitten, voor Timon en zijn vrienden tevoorschijn komen. Om zes uur ’s ochtends melden we ons bij de ingang van het beschermde natuurpark, waar de stokstaartjes wonen. Met een kop dampende koffie luisteren we naar de instructies van Dolf, de parkwachter. “Als je hier bent om stokstaartjes te knuffelen, dan ben je aan het verkeerde adres. Hier respecteren we de dieren en is aanraken verboden. Het enige wat we vandaag gaan doen is kijken. In stilte en zonder te bewegen, zodat we ze niet storen.”
 

Stokstaartjes zijn net zonnepanelen

Terwijl de eerste zonnestralen aan de horizon verschijnen, wandelen we met klapstoeltjes onder onze armen richting het hol. We moeten opschieten, want de stokstaartjes komen maar één keer boven de grond. We klappen de stoelen open en gaan in een halve cirkel om een heuvel heen zitten. Het wachten is begonnen. Dolf legt uit dat de buik van een stokstaartje werkt als een zonnepaneel. “Bij het ochtendgloren laden ze zich op met de warmte van de zon, zodat ze er de rest van de dag tegenaan kunnen.”

Rekken en geeuwen

Met mijn camera in de aanslag wachten we bijna een uur tot het eerste kopje boven het zand uit steekt. De spitse neus draait razendsnel rond en gluurt in alle richtingen voor het weer onder de grond verdwijnt. Het lijkt erop dat hij zijn maatjes het sein ‘veilig’ geeft, want snel daarna verschijnt de ene stokstaart na de andere. Hun oogjes glinsteren in de zon, terwijl ze zich uitrekken en geeuwen. Na een paar minuten beginnen de jonkies met elkaar te stoeien, terwijl de oudsten op de uitkijk blijven. Leuk om te weten: de winnaar plast over de verliezer. Zo ruik je meteen wie de sterkste is. Echt waar!
 
stokstaartjes in het wild

Stokstaartjes in het wild, maar met publiek

Het kan de beestjes niet ontgaan zijn dat ze een publiek hebben. Ze schenken ons weinig aandacht en lijken zich totaal niet te storen aan die vreemde vogels die naar ze zitten te kijken. Je vraagt je bijna af wie wie bekijkt. De gids legt uit dat ze 1,5 jaar lang elke dag een klein beetje dichterbij de beestjes kwamen. Af en toe maakten ze mensengeluiden, zoals klikkende camera’s, beltonen en hoesten. Nu zijn mensen onderdeel van het interieur: zo lang we stilzitten kunnen we net zo goed een boom voor ze zijn. Dat is mooi, want dan hebben ze geen last van onze aanwezigheid tijdens het ochtendritueel.

Het is mooi geweest

Na een minuut of twintig vinden de stokstaartjes het mooi geweest. De buikjes zijn warm en de show zit erop: het is tijd om op zoek te gaan naar voedsel, voor de roofvogels en -katten zin hebben in een ontbijt. De leider van de groep springt van de heuvel en rent het graslandschap in. Zijn maatjes volgen hem vliegensvlug en voor we het weten is groep achter aan de horizon verdwenen. Af en toe steekt er een koppie boven het gras uit. Het blijven stokstaartjes; altijd op de uitkijk.
 
stokstaartjes in het wild

Stokstaartjes als huisdier

Dolf legt uit dat er weinig bekend is over stokstaartjes in het wild. Veel mensen nemen de schattige diertjes in huis. “Dat levert problemen op, want stokstaartjes zijn agressief en territoriaal. Ze vallen kinderen aan en plassen de hele boel onder. Bovendien graven ze het liefst de hele dag holletjes en doen ze dat ook op je dure designbank.” De parkwachters gebruiken de opbrengst van de Meerkat Safari’s om onderzoek te doen naar het gedrag van de dieren, mensen te informeren over de gevolgen van stokstaartjes als huisdier en om hun leefomgeving in de regio te beschermen.

Ook stokstaartjes in het wild zien?

Ben je ook nieuwsgierig naar deze grappige en prachtige dieren? Zorg dat je de stokstaartjes in het wild ziet, waar ze natuurlijk gedrag vertonen en vrij leven en bewegen.

  • De Meerkat Safari boek je bij Five Shy Meerkats. Zorg dat je op tijd bent. In het hoogseizoen zitten de safari’s snel vol!
  • De safari is niet geschikt voor kinderen onder de 10 jaar. De gidsen willen geen risico lopen dat kleine kinderen onverwachte bewegingen maken of beginnen te huilen; daar kunnen de stokstaartjes van schrikken.
  • Stokstaartjes zijn wilde dieren. Helaas worden ze nog regelmatig illegaal verkocht als huisdieren of gebruikt als entertainment in zogenaamde knuffelboerderijen. De enige, verantwoorde manier om stokstaartjes te zien is in hun eigen, natuurlijke leefomgeving.
  • Zuid-Afrika is bij uitstek hét land om dieren in het wild te zien. Ga je liever voor de grote jongens, zoals leeuwen, olifanten en neushoorns? Dan mag het Kruger National Park niet aan je reisplanning ontbreken. Elisa van Lies Rond de Wereld vertelt je er alles over!

Slapen in Oudtshoorn

Ga je ook naar Oudtshoorn en ben je nog op zoek naar een leuk hotel? In Backpackers Paradise boek je een bed in een gedeelde slaapzaal of een privé-kamer. Het hostel heeft een klein zwembad en een gedeelde keuken. Backpackers Paradise vind je midden in het centrum van Oudtshoorn en is ook geschikt voor stelletjes en gezinnen.

Heb je iets meer budget? In Zeekoe Guest Farm, aan de rand van Oudtshoorn, slaap je in een prachtige kamer met uitzicht op de bergen. In het chique restaurant krijg je een heerlijk ontbijt en ’s avonds kun je er uitgebreid dineren. Er zijn voldoende vegetarische opties. De manager heeft beloofd om ook gerechten voor veganisten op de kaart te zetten.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. 7x dierenleed op reis en wat je kunt doen om het te voorkomen
2. Iran: ze slachten een kip voor mij (en ik ben vegetariër)
3. Zeeziek van het walvissen kijken in Mirissa
4. Van no-go-zone naar hipste wijk van Johannesburg: welkom in Maboneng
5. Bij de locals eten in Zuid-Afrika? Dat doen we via Resirest

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
Family picture Maden Homestay Cambodia
Reizen maakt gelukkig, maar dan moet je wel weten hoe!
January 06, 2022
10x originele en duurzame kerstcadeaus waar je de show mee steelt
December 17, 2021
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
koken voor je buren
Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
September 24, 2021
lekkerste koffie van utrecht
De lekkerste koffie van Utrecht drink je bij Carla’s Conditorie
July 28, 2021
Glamping East Nomads
Glamping in de Achterhoek: bij East Nomads kampeer je op stand
June 07, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.