By 

Van butler tot stadsboer in Kaapstad: Elisha laat mensen gezond en lekker eten


Tien jaar lang werkt Elisha Madzivadondo als butler, als hij de zekerheid van een betaalde baan opgeeft om kiemen en microgroenten te verbouwen. “Ik hield van mijn baan, maar mijn droom is om mensen gezond en lekker te laten eten.” Achter de counter in zijn piepkleine restaurant in Kaapstad tovert de ondernemende Zimbabwaan de lekkerste gerechten op tafel. Terwijl ik geniet van originele en supergezonde sushirollen, vertelt hij over zijn indrukwekkende weg van butler tot stadsboer en uiteindelijk de opening van zijn eigen vegan restaurant in Kaapstad.

Jaloerse buren

Elisha komt uit Zimbabwe. Toen hij opgroeide was vlees een luxe, maar als kleine jonge moet Elisha er niks van weten. “Mijn lichaam verzette zich ertegen. Ik kon gewoon geen vlees eten. Echt niet!” Hij moet hardop lachen bij de gedachte. “Mijn broers vonden me maar een rare.” Elisha zat al vroeg met zijn vingers in de aarde. “Ik wilde groenten eten. Heel veel groenten. Dus begon ik zelf eten te verbouwen. Mijn moeder was blij met me. Zij haalde elke dag vers eten uit de tuin. De buren waren gewoon jaloers!”

Van butler tot stadsboer

Tijdens zijn opleiding tot butler leerde Elisha professioneel koken. Hij houdt zijn handen bij zijn gezicht om oogkleppen uit te beelden: “we leerden alleen de standaard gerechten maken. We kookten niet gezond of creatief. Ik wilde experimenteren met smaken en ongebruikelijke producten, zoals kiemen, maar daar was geen ruimte voor.” In 2013 geeft Elisha zijn goedbetaalde baan als butler in één van de chiqueste wijken van Kaapstad op en begint zijn eigen stadsboerderij. Daar verbouwt hij kiemen en microgroenten.
 
lekker eten in Kaapstad

Niet altijd makkelijk

Je baan opgeven om je dromen na te jagen? Zijn broers begrijpen er niks van. “Natuurlijk was het wel eens lastig. Ik ging van een goedbetaalde baan naar een onbetaalde baan. Ik heb vriendschappen verloren, doordat mensen mijn keuze niet begrepen.” Elisha schudt zijn hoofd bij het horen van zijn eigen woorden. “We eten allemaal zo ongezond. En de groente die we eten zitten onder de giftige bestrijdingsmiddelen. Dat moet veranderen en iemand moet de eerste stap zetten.”

Eindelijk een eigen toko

Zo gezegd zo gedaan: met de groenten, kiemen en microgroenten uit zijn eigen moestuin creëren Elisha en zijn vrouw Abigail de lekkerste gerechten die ze op markten in Kaapstad en omgeving verkopen. Maar dan gebeurt er iets wat Elisha in zijn stoutste dromen niet had durven hopen. “In Stellenbosch, Kaapstad, op boerderijen en in de stad; op elke markt was er steeds weer dezelfde man die bij ons kwam eten.” De liefhebber van Elisha’s eten blijkt een huisarts. De arts is zo onder de indruk van het eten, dat hij Elisha een ruimte in zijn dokterspraktijk biedt voor een klein restaurant. “Hij heeft de receptie verplaatst, een muurtje gebouwd en nu heb ik hier mijn eigen toko: The Sunshine Food Sprouting Co.” zegt de ondernemer trots.
 

Smaakexplosie

“Wist je dat een handjevol broccoli microgroenten net zoveel voedingswaarden heeft als een volgroeide broccoli?” Elisha zet een bord met sushi, gevuld met microgroenten en kiemen voor me neer. “Er zitten heel wat broccoli’s in jouw maaltijd vanavond.” De zilte smaak van de zeewierbladen, de knapperige en frisse kiemen, de zachte humus, de stevige, zwarte bonen: bij de eerste hap ben ik om. Wat is dit lekker! Terwijl ik geniet van de smaakexplosie in mijn mond, lees ik over de voedingswaarden van al deze producten op de formulieren op de toonbank.
 
lekker eten in Kaapstad

Lekker én gezond!

Vitamine B12, B6, C, foliumzuur, ijzer en bergen proteïne; alles wat ik nodig heb voor een gezond en sterk lijf serveert Elisha in één gerecht. Ineens snap ik waarom die arts ruimte in zijn praktijk opgaf voor het restaurant van Elisha. Nu kan hij elke dag zo lekker en gezond eten. En Elisha? Zijn missie zit er nog lang niet op. Hij struint nog altijd de markten in en rondom Kaapstad af. “De mensen die komen eten in mijn restaurant weten me wel te vinden. Maar ik wil ook de rest van de wereld laten proeven en voelen wat lekker en gezond eten met je lichaam kan doen.”

Ook proeven van Elisha’s heerlijke eten?

Helaas is Elisha niet van plan om binnenkort een filiaal in Nederland te openen. Maar ben je ooit in Kaapstad? Dan móet je een avond bij Elisha en Abigail gaan eten. Je vindt The Sunshine Food Sprouting Co. aan de Three Anchor Bay, vlakbij De Waterkant. Het is de knalgele toko naast een grote dokterspraktijk. Niet te missen. En als je dan toch gaat, doe Elisha meteen de groeten van ons. Eet smakelijk!
 
lekker eten in Kaapstad

De All Day Every Nieuwsbrief

Word je ook helemaal enthousiast van lekker eten in Kaapstad? We schrijven vaker dit soort verhalen en delen onze beste tips. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. De ultieme gids voor vegetarisch en veganistisch eten in Indonesië
2. Bij de locals eten in Zuid-Afrika? Dat doen we via Resirest
3. Auto huren in Zuid-Afrika? Wij zetten alle tips voor een veilige roadtrip op een rij
4. Vegetariër of veganist? Dit zijn de beste landen voor je volgende reis + tips
5. Iran: ze slachten een kip voor mij (en ik ben vegetariër)

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020
In Zimbabwe praat je niet over de toekomst
January 20, 2020
Dit zijn de leukste en minder leuke momenten van onze wereldreis in 2019
December 31, 2019
Hangmat digital nomad
Jaaroverzicht: dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2019
December 28, 2019
Ongeldig visum, corruptie en een chauffeur zonder auto. Zo reizen we van Zimbabwe naar Zambia
December 24, 2019
De beste tips voor vegetarisch en vegan eten in Zuid-Afrika
December 12, 2019
Zo plan je een bezoek aan Etosha National Park
December 06, 2019
Reis door Zuid-Afrika in de voetsporen van Mandela
November 20, 2019
Wat te doen in Kaapstad? De 10 leukste en meest verrassende activiteiten
November 14, 2019

2 Comments

Dyan Koning
Reply 8 november 2019

Verhalen van mensen, blijf het fascinerend vinden. Keep it up :)

    Daisy
    Reply 10 november 2019

    Wat leuk om te horen! We delen ze graag, dus blijf ons volgen ;-)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.