By 

Auto huren in Zuid-Afrika? Wij zetten alle tips voor een veilige roadtrip op een rij


Wilde dieren, de mooiste duikspots, prachtige landschappen, uitgestrekte wijnvelden: Zuid-Afrika heeft heel veel te bieden. Het enige dat ontbreekt in de regenboognatie is fatsoenlijke openbaar vervoer. Je kunt je prima verplaatsen met de backpackersbus, maar die brengt je alleen maar naar de bekende hotspots en is bovendien erg duur. Reis je net als wij graag buiten de gebaande paden? Dan kun je het beste een auto huren in Zuid-Afrika. Wij zetten alle tips voor een veilige en zorgeloze roadtrip voor je op een rij.

Baz Buz vs auto huren in Zuid-Afrika

De Baz Bus is de bekende backpackersbus in Zuid-Afrika. Het is een hop-on hop-off busnetwerk dat je langs de hoogtepunten van het land brengt. De ophaal- en afzetlocaties zijn meestal hostels. We hebben even getwijfeld of we dat wilden, maar ontdekten al snel dat er best veel plekken zijn die we graag wilden bezoeken zonder Baz Bus-halte. Een auto huren in Zuid-Afrika was de beste optie. Vrijheid blijheid, zullen we maar zeggen.

Auto huren in Zuid-Afrika met een Nederlands rijbewijs

Wil je een auto huren in Zuid-Afrika? Officieel moet je in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Wij hebben die van ons nooit hoeven laten zien, maar je kunt ‘m maar beter bij je hebben. Je wilt het de politie niet al te makkelijk maken bij het uitschrijven van boetes. Je kunt een internationaal rijbewijs voor 25,95 euro kopen bij elk ANWB-kantoor. Neem je rijbewijs en een pasfoto mee.
 
auto huren zuid-afrika
Meer lezen: ga je een auto huren in Zuid-Afrika? Hier vind je een mooie route vanaf Johannesburg

Links rijden!

De Zuid-Afrikanen rijden aan de linkerkant van de weg. Dat betekent dat je stuur aan de kant van de bijrijder zit. Heel verwarrend. Je moet rotondes linksom nemen, schakelen met je andere hand en je ruitenwisser- en knipperlichtknoppen zitten precies aan de verkeerde kant. Het is slim om even te oefenen voor je de grote weg op gaat.

Belangrijke verkeersregels

De meeste verkeersregels zijn hetzelfde of vergelijkbaar met die in Nederland. Toch zijn er een paar die extra aandacht verdienen. Die zetten we hier op een rij.

*Wie het eerst komt, het eerst maalt

Als een kruispunt of T-splitsing geen stoplichten heeft, dan geldt de regel: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Je herkent zo’n kruispunt aan het woord ‘STOP’ en een grote witte streep op de weg. Alle auto’s moeten stoppen bij de witte streep. De auto die het eerste aan komt rijden, mag als eerste verder. Het is even wennen, maar werkt prima!

*Bellen en appen achter het stuur

Hoewel de meeste automobilisten in dit land lak hebben aan deze regel, is bellen en appen achter het stuur ook in Zuid-Afrika niet toegestaan.

*Vluchtstrook om in te halen

De doorgetrokken, gele streep langs de snelweg in Zuid-Afrika markeert de vluchtstrook. Het verschil is dat het toegestaan is om over die lijn te rijden om de auto achter je te laten passeren.
 
auto huren zuid-afrika

Lasers en flitspalen

Houd je aan de maximumsnelheid, want flitsers en agenten met lasers vind je werkelijk overal. Zeker op de meer toeristische plekken. Knippert een passerende bestuurder met zijn koplampen? Dat is een waarschuwing! De kans is groot dat er verderop politiecontrole is.

Tanken

In Zuid-Afrika hoef je niet zelf te tanken. Je parkeert de auto naast een pomp en de medewerker doet het werk voor je. Terwijl je tank volloopt worden je ruiten gewassen en krijg je de vraag of je olie en bandendruk meteen even gecheckt moeten worden. Benzine reken je gewoon af met je creditcard. Het is gebruikelijk om de medewerker een fooi van 5 a 10 rand (30 – 60 eurocent) te geven. Cash natuurlijk! Dus zorg dat je altijd wat munten in je portemonnee hebt.

Parkeren

Het maakt niet uit waar je je auto parkeert, er is altijd wel een man in een geel hesje aanwezig. Zelfs als je de hulp niet nodig hebt word je met wilde handgebaren je parkeerplek in geleid. Terwijl jij een kopje koffie gaat drinken, houdt de man in het gele hesje jouw auto in de gaten. Ook daar staat een fooi van 5 a 10 rand tegenover. Dat is nog eens goedkoop parkeren.

Auto huren

Een auto huren is geen enkel probleem in Zuid-Afrika. Van kleine en zuinige wagentjes tot grote 4X4 bakken of een busje voor het hele gezin: het kan allemaal. Wij kozen voor een kleine en zuinige huurauto via Sunny Cars. Dat was de goedkoopste optie en je auto is bovendien verzekerd. Geen kleine lettertjes en grote kosten bij schade. De all-in formule van Sunny Cars betekent dat je voor alle schade 100% gedekt bent en geen eigen risico hebt. Ideaal!

Corruptie

Tsja, corrupte politieagenten komen helaas ook in Zuid-Afrika voor. Vooral in de regio rondom het Kruger National Park willen agenten nog wel eens hun zakken vullen over de rug van onwetende toeristen. Hoe dat gaat? Jouw snelheid wordt gemeten door een agent met een laserpistool. Vervolgens word je staande gehouden en moet je ter plekke een boete betalen. Je krijgt geen bonnetje en de agent steek de buit in zijn eigen zak. Het is goed om te weten dat het in Zuid-Afrika verboden is om boetes contant en ter plekke te betalen. Laat de agent vriendelijk weten dat je op de hoogte bent van de regels.
 
auto huren zuid-afrika

Veiligheid op de weg

Zuid-Afrika heeft een slechte reputatie als het om veiligheid gaat. En helaas zijn veel van de wilde verhalen over auto kapingen waar. Dat wil niet zeggen dat je op elke straathoek risico loopt. Maar het is goed om op de hoogte te zijn van de risico’s en verstandig te zijn.

  • Ga het liefst met minimaal twee personen de weg op.
  • Rijd met je deuren op slot. Just in case…
  • Ga NOOIT op eigen houtje een township in. Als je in een homestay verblijft of bij de locals gaat eten in een township, vraag dan van te voren wat de beste manier is om veilig op het adres te komen.
  • Laat geen waardevolle spullen achter in je auto en parkeer op plekken die verlicht zijn en waar mannen in gele hesjes de boel in de gaten houden.
  • Word niet agressief naar andere weggebruikers en al helemaal niet naar taxi-chauffeurs. Als zij asociaal rijgedrag vertonen; 3 keer ademen en vergeten.
  • Stop nooit voor vreemde obstakels (grote stenen, dode dieren, etc) op de weg, maar rijd er voorzichtig omheen.

Rijd nooit in het donker

Deze tip hoort bij het kopje ‘veiligheid op de weg’, maar verdient extra aandacht. Er zijn namelijk meerdere redenen om nooit in het donker te rijden. Allereerst komt rijden onder invloed veel voor in Zuid-Afrika. Vooral in de late uurtjes. Je wil de weg niet delen met dronken bestuurders. Nog een goede reden: de wegen zijn slecht verlicht en veel dieren, zoals koeien, kippen en geiten steken graag over wanneer jij er net aan komt. De laatste reden is de allerbelangrijkste: de meeste criminaliteit vindt plaats in het donker.

De All Day Every Nieuwsbrief

Ga je een auto huren in Zuid-Afrika en vond je dit handige tips? We schrijven vaker dit soort verhalen. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. Stokstaartjes in het wild tijdens de Meerkat Safari in Oudtshoorn
2. Van no-go-zone naar hipste wijk van Johannesburg: welkom in Maboneng
3. Het roer om! Waarom we Australië verlaten en naar Zuid-Afrika gaan
4. Dit zijn de 15 meest voorkomende scams in India
5. Pinnen in het buitenland: met deze tips bespaar je veel geld!

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020
In Zimbabwe praat je niet over de toekomst
January 20, 2020
Ongeldig visum, corruptie en een chauffeur zonder auto. Zo reizen we van Zimbabwe naar Zambia
December 24, 2019
De beste tips voor vegetarisch en vegan eten in Zuid-Afrika
December 12, 2019
Zo plan je een bezoek aan Etosha National Park
December 06, 2019
Reis door Zuid-Afrika in de voetsporen van Mandela
November 20, 2019
Wat te doen in Kaapstad? De 10 leukste en meest verrassende activiteiten
November 14, 2019
lekker eten in Kaapstad
Van butler tot stadsboer in Kaapstad: Elisha laat mensen gezond en lekker eten
November 07, 2019
Dit zijn de 15 meest voorkomende scams in India
October 13, 2019

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.