By 

Globalisering? Hoe reizen en werken wel heel lastig wordt gemaakt


Het klinkt als een droom: rond de wereld reizen en tegelijkertijd geld verdienen met je laptop en camera. Voor mij komt die droom nu wel heel dichtbij. Maar wie denkt dat je met een laptop onder je arm en een paspoort op zak zomaar kunt vertrekken, komt bedrogen uit.

 
De Kamer van Koophandel, Belastingdienst en de gemeente; de instanties waar je mee te maken krijgt weten zich geen raad met deze ultieme vorm van globalisering. Ik word al weken van het kastje naar de muur gestuurd en ben compleet vastgelopen door tegenstrijdige adviezen en absurde bureaucratie. Hoog tijd om mijn verhaal over reizen en werken te delen. In de hoop dat iemand het verlossende woord heeft.

Reizen en werken: mijn situatie

Per 1 augustus leveren mijn vriend Patrick en ik onze huissleutels in en zijn we officieel dakloos. Een dag of twee later vertrekken we voor onbepaalde tijd (maar zeker langer dan een jaar) naar het buitenland. Ons nieuwe adres? Dat hebben we niet. We zijn van plan om steeds een paar weken in een land te blijven en dan door te reizen naar de volgende bestemming. Natuurlijk hebben we gespaard voor dit grote avontuur. Maar ik heb de afgelopen jaren ook hard gewerkt aan mijn eigen – locatie onafhankelijke – bedrijf, waardoor ik onderweg geld kan blijven verdienen als reisjournalist en filmmaker. Inmiddels heb ik al een paar te gekke (Nederlandse) opdrachtgevers verzameld, waar ik de aankomende maanden af en toe klussen voor mag doen. Goed geregeld, zou je denken.
 
reizen en werken

De gemeente

Als je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft ben je verplicht om je uit te schrijven uit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Het gaat dan niet per se om een aaneengesloten periode, maar om een totale periode van 8 maanden binnen 12 maanden. Met de uitschrijving zijn we officieel geëmigreerd en dus geen inwoner meer van Nederland. Dat betekent ook dat we voor elk jaar dat we in het buitenland verblijven 2% worden gekort op onze AOW. We hebben uiteraard ook geen recht meer op een uitkering en toeslagen. So be it.

Probleem:

De uitschrijving wil de gemeente wel graag weten wat dan ons nieuwe adres wordt. Dat hebben we niet. Dat kan het systeem niet aan. Er moet iets worden ingevuld, dus was het advies van de ambtenaar die ons hielp: geef je eerste bestemming op als nieuw adres. Vanaf 2 augustus wonen wij dus officieel in Iran.

De Belastingdienst

De gemeente geeft een seintje aan de Belastingdienst dat ik niet meer woonachtig ben ik Nederland. De Belastingdienst zal dat uitzoeken of ik nog wel fiscaal inwoner ben van Nederland. Wat de eisen van fiscaal inwonerschap zijn en hoe dat onderzocht wordt, daar krijg ik verschillende antwoorden op: volgens sommige adviezen ben ik geen fiscaal inwoner als ik uitgeschreven ben bij de GBA én geen bedrijf meer heb in Nederland. Volgens anderen is dat afhankelijk van het belastingverdrag dat Nederland heeft met het land waar ik me dan vestig. “Oh, u heeft geen adres? Dan wordt het wel heel lastig en moet u waarschijnlijk wel gewoon belasting blijven betalen.” Dus de gemeente zegt dat ik niet langer in Nederland woon en dus ook geen recht meer heb op de voordelen die daarbij horen. Maar de Belastingdienst houdt me op papier hier, zodat ik wel gewoon belasting kan blijven betalen over mijn inkomsten. Met andere woorden: niet de lusten, wel de lasten.

Probleem:

Zolang ik als Nederlander geld blijf verdienen en mij niet officieel vestig op een ander adres in het buitenland moet ik belasting blijven betalen. Ook al kan ik geen gebruik meer maken van de voordelen die je normaal gesproken als belastingbetaler krijgt.

De Kamer van Koophandel

De adviseur van de KvK zegt dat ik alleen een bedrijf in Nederland kan hebben als er tenminstens één werknemer vanuit Nederland werkt. Beetje lastig voor een eenmanszaak en dus zal de KvK mijn bedrijf opheffen.

Probleem:

Zonder KvK-registratie heb ik ook geen KvK-nummer en dat laatste is verplicht als je een factuur stuurt. Daarnaast loop ik het risico dat bedrijven niet meer met mij willen samenwerken, omdat ik officieel geen bedrijf meer heb.
 
reizen en werken

Dan maar off-shore?

Het is een dilemma waar ik nu al weken mee rondloop; moet ik mijn bedrijf dan maar verplaatsen naar een belastingparadijs? Er kleeft nogal een slecht imago aan het fenomeen ‘offshore’ bedrijven. We kennen allemaal de Panama-papers. Maar laat het Nederlandse systeem mij wel een keuze? Want als ik me volgens de regels uitschrijf, verlies ik niet alleen mijn rechten en voordelen als Nederlander, maar ik verlies ook mijn bedrijf. Dat ik dan wel gewoon belasting moet blijven betalen voelt nogal oneerlijk.

Probleem:

Het kan zijn dat Nederlandse bedrijven er moeite mee hebben als er een adres uit één of ander tropisch oord op je factuur staat. Hoewel ik erop vertrouw dat mijn huidige opdrachtgevers mijn situatie als reizende ondernemer wel begrijpen. Maar ook mijn Nederlandse bank kan problemen hebben met het feit dat ik inkomsten haal uit mijn offshore onderneming. Dan moet ik dus een buitenlandse bankrekening openen, maar dat kan weer niet zonder adres.

Wat moet ik doen?

Het liefst houd ik mijn bedrijf gewoon in Nederland en betaal ik zonder zeuren netjes mijn belasting. Maar aangezien ik geen nieuw adres kan opgeven en ik dus niet in het systeem pas, is dat onmogelijk. Op dit moment overweeg ik mijn bedrijf te verplaatsen naar de Seychellen. Ja, dat is een belastingparadijs, waar ik geen belasting hoef te betalen en ook geen aangifte hoef te doen. Met andere woorden: ik hoef geen bonnetjes te bewaren. Dat is een groot voordeel. Maar dan komt de volgende vraag; hoe pak ik dat aan? Hoe begin je een bedrijf op een tropisch eiland, zonder dat de fiscus je verdenkt van belastingontduiking. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de regels hier én daar? Zelfs mijn belastingadviseur zegt “dit gaat ons de pet te boven”.

Herkenbaar? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal over werken en reizen. Of heb je de oplossing? Roep maar; ik kan niet wachten 🙂 Deel jouw frustraties, tips en ervaringen hieronder.

De All Day Every Nieuwsbrief

Wil je vaker verhalen lezen zoals deze over reizen en werken? We delen onze beste tips vaker op deze website. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Genoten van dit artikel over werken en reizen? Dan vind je dit ook leuk

1. Duurzaam reizen: 10 simpele tips voor een groenere wereld
2. Vliegen is slecht voor het milieu en veel te goedkoop. Ben jij bereid meer te betalen?
3. 7 simpele tips om minder (wegwerp) plastic te gebruiken op reis
4. Alleen voor vrouwen! Ongesteld op reis? Geen probleem met deze tips!
5. Op wereldreis? 10 dingen die je moet weten over het afsluiten van een reisverzekering!

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020
In Zimbabwe praat je niet over de toekomst
January 20, 2020
Dit zijn de leukste en minder leuke momenten van onze wereldreis in 2019
December 31, 2019
Hangmat digital nomad
Jaaroverzicht: dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2019
December 28, 2019
Ongeldig visum, corruptie en een chauffeur zonder auto. Zo reizen we van Zimbabwe naar Zambia
December 24, 2019
Zo plan je een bezoek aan Etosha National Park
December 06, 2019
Reis door Zuid-Afrika in de voetsporen van Mandela
November 20, 2019
Wat te doen in Kaapstad? De 10 leukste en meest verrassende activiteiten
November 14, 2019
lekker eten in Kaapstad
Van butler tot stadsboer in Kaapstad: Elisha laat mensen gezond en lekker eten
November 07, 2019

83 Comments

Ilona
Reply 20 juli 2017

Jeetje wat een gedoe zeg.. wel een mooi geschreven stuk! Is het niet een idee om je bij bijv. een familielid op een postadres in Nederland in te schrijven, zodat je alsnog een adres in nederland heb? Hopelijk vind je snel een oplossing :)

anto
Reply 20 juli 2017

Gaterver. Echt,ik leef met je mee! Zit nu zelf binnen die 8 maanden dus dit gedoe is me nog even bespaard gebleven, maar snap je frustratie volledig. Hou je me op de hoogte, mocht een van de bovengenoemde instanties iets laten weten? Rest me jullie verder nog een prachtige reis te wensen en wie weet tot ooit! x Anto

  Daisy & Patrick
  Reply 23 juli 2017

  Ja, het is best stressvol en vermoeiend. Zeker gezien het feit dat we over twee weken al weg zijn en ik nog steeds niet goed weet hoe ik dit netjes aanpak. Ah ja.. het komt vast goed! Geniet ook onwijs van jouw mooie reis. Volgens mij ben je inmiddels al vertrokken. Wat een veranderingen in zo'n korte tijd. Geniet!

Ria
Reply 20 juli 2017

Hey Daisy,

Misschien kan Esther Jacobs je verder helpen, zij heeft dit ook allemaal voor haar kiezen gehad.

Succes!

  Daisy & Patrick
  Reply 23 juli 2017

  Ha Ria,
  Bedankt voor de tip. Ik heb inderdaad met Esther gesproken en zelfs haar workshop gevolgd. Heel inspirerend. Het enige is dat elke situatie weer anders is, dus ik niet één op één kan kopiëren wat zij doet. Maar zeker ook door haar verhaal wil ik het tenminste goed geregeld hebben, zodat ik de ellende die zij moest doorstaan kan overslaan. Ik heb veel van haar geleerd!

  Kelly
  Reply 18 december 2019

  Hey Daisy en Patrick,

  Wat een goeie blog! Wij zijn al vanaf mei 2017 op wereldreis en hebben ons per die datum uitgeschreven.

  Nu gaat onze online business echt vorm krijgen en waren benieuwd hoe jullie het hebben opgelost. Wij zitten te denken aan Singapore of een Eresidence in Estland.

  Hoor graag van jullie

   Daisy
   Reply 29 december 2019

   Hoi Kelly, wat gaaf dat jullie al zo lang op reis zijn en een business hebben opgezet. Ik denk dat digitaal burgerschap in Estland wel eens een goede oplossing kan zijn voor jullie. Check je inbox :-)

Drewes
Reply 21 juli 2017

Wat ik van vliegtuig piloten weet is dat ze een trust oprichten in Ierland. Om eigenlijk precies dezelfde redenen als je beschrijft. Hiervoor kun je gewoon naar een advies bureau gaan dat hier in is gespecialiseerd. Dat van die regels en bureaucratie zie ik trouwens nog veel erger als het bedrijf waar ik voor werk bouw projecten in het buitenland doet. Zelfs binnen de EU. Maar uiteindelijk komen we er altijd wel uit. Hoe ingewikkeld of onlogisch het ook is.

  Daisy & Patrick
  Reply 23 juli 2017

  Hi Drewes, thanks voor de heads-up! Inderdaad, uiteindelijk is er altijd een manier om het op te lossen. Maar soms voelt het echt alsof mijn hersenen kraken wanneer ik probeer te begrijpen hoe het allemaal in elkaar steekt. Het hoeft volgens mij echt niet zo moeilijk te zijn. De overheid moet inzien dat het ontbreken van een vaste woon- of verblijfplaats ook een keuze kan zijn. Maar zolang de systemen niet werken wanneer er geen adres is ingevuld zal het nog altijd ingewikkeld blijven.

Zulema
Reply 23 juli 2017

Ken je Esther Jacobs zij heeft er een heel boek over geschreven. Kijk daar eens naar ook o haar site staat er veel over.

  Daisy & Patrick
  Reply 23 juli 2017

  Ha Zulema, thanks voor de tip! Inderdaad, Esther Jacobs heeft hier wel kaas van gegeten ;-) Ik heb haar workshop gevolg en haar boek doorgespit. Probleem is alleen dat elke situatie net weer anders is en daarom om een andere aanpak vraagt. Ik ben er nog niet helemaal uit wat voor mij nu het slimst is. Esther heeft haar adres ingeschreven op de British Virgin Islands. Als ik naar de Seychellen ga is dat net zo'n soort oplossing. Ik hou je op de hoogte!
  Groetjes :-)

  Valerie
  Reply 29 april 2019

  Hoi! Hoe heb je het uiteindelijk aan kunnen pakken? Ik ben op zoek naar informatie ter voorbereiding van een soortgelijk verhaal..

   Daisy
   Reply 2 mei 2019

   Check je inbox ;-)

    Clara
    Reply 11 mei 2019

    Hi Daisy, ik ben ook benieuwd of je na 2 jaar wijzer bent geworden en nieuwe inzichten hebt want ik zit in dezelfde situatie en weet niet wat de oplossing.

    Lorenza
    Reply 1 augustus 2019

    Hi Daisy,

    Ik zit in een zelfde situatie. Hoe heb je dit uiteindelijk aangepakt?

     Daisy
     1 augustus 2019

     Check je mail ;-)

annique
Reply 21 november 2017

Hebben jullie al een juiste oplossing gevonden?

Lisanne
Reply 23 juli 2018

Hi Daisy! Ik kwam net deze blog tegen en ook al is hij al een tijdje geleden, ik vroeg me af wat de uitkomst is geweest voor jullie? Ik zit in hetzelfde schuitje op het moment en heb nog geen idee hoe de toekomst gaat lopen, maar weet wel dat ik alles goed wil regelen.. Lastig om maar geen antwoorden te hebben voor instanties! Ben benieuwd wat voor oplossing jullie inmiddels gevonden hebben!

  Daisy
  Reply 25 juli 2018

  Hoi Lisanne,
  Te gek dat je zo'n mooi vooruitzicht hebt. En wat is het herkenbaar dat het goed regelen van je zaken zo lastig is... Zucht! Het is nogal een lang verhaal, dus ik mail je even persoonlijk :-)

Lin
Reply 10 september 2018

Hoi Daisy,

Wat een fijne manier van schrijven heb je. Wij lopen tegen precies dezelfde zaken aan, zou je mij ook de mail willen sturen die je naar Lisanne stuurde? Hartelijk dank!!

  Daisy
  Reply 15 september 2018

  Hoi Lin! Check je mailbox ;-)

Mandy
Reply 15 november 2018

Hi Daisy,

Wat ontzettend herkenbaar! Ben ook alles aan het uitpluizen en kom ook nuet verder. Ben dus benieuwd wat je hebt ge-e-maild. Zou je dat met me kunnen delen?

  Daisy
  Reply 17 november 2018

  Done! :-)

Laura Dechesne
Reply 26 december 2018

Hi Daisy, same here. Ontzettend benieuwd wat het is geworden. Zou je mij datzelfde mailtje willen sturen? Bedankt!

Anne
Reply 25 januari 2019

Hi Daisy,
Omdat mijn vriend en ik volgend jaar voor onbepaalde tijd met onze boot willen vertrekken en ik me aan het oriënteren ben hoe tijdens die reis geld te kunnen verdienen met schrijf- en vertaalwerk, ben ik ook erg benieuwd naar jouw oplossing! Zou je mij de bovengenoemde mail ook kunnen sturen? Dank!

  Daisy
  Reply 27 januari 2019

  Done!

Mike
Reply 7 februari 2019

Hi Daisy, Ik ben ook erg benieuwd naar wat jullie nu hebben gedaan. Zou je mij ook willen mailen? Thanks!

  Daisy
  Reply 13 februari 2019

  Done!

   Rinske
   Reply 18 februari 2019

   Hi Daisy, hier nog iemand die de email wilt zien.. hihi.. ik ben ook van plan om in het buitenland te werken en ik zit hier nog echt mee te struggelen

    Daisy
    Reply 23 februari 2019

    Ha Rinske, wat een spannend avontuur! Ik heb je gemaild :-)

    Sam Zonjee
    Reply 4 augustus 2019

    Hi Daisy,

    Wat een gedoe he! Wij gaan ook lange tijd op pad met het gezin en ben benieuwd naar jouw uiteindelijke oplossing of tip omdat ik onderweg ook wat werk wil kunnen doen (niet als primaire inkomstenbron, maar toch) :)

Gerben Grotenhuis
Reply 18 februari 2019

Hoi Daisy! Ik hoop dat je inmiddels al wat oplossingen hebt gevonden: ik ga waarschijnlijk ook erg snel tegen deze problemen aan lopen. Zou ik je verhaal ook op email mogen ontvangen? Bedankt!
Gegroet, Gerben

  Daisy
  Reply 23 februari 2019

  Hoi Gerben, we hebben inderdaad creatieve oplossingen gevonden voor dit gedoe ;-) Check je inbox!

Ingrid
Reply 19 februari 2019

Hi Daisy, ik vind het ook wel een cliff hanger ;-) Zou je mij ook willen mailen? Zit in het zelfde schuitje...

  Daisy
  Reply 23 februari 2019

  Hoi Ingrid, ik laat je niet langer in spanning ;-) Check je inbox!

Janneke Charlotte
Reply 20 februari 2019

Hi Daisy!
Mijn vriend en ik vertrekken in Juni op wereldreis. Ik ben nu bezig met mijn eigen bedrijf en wil die voor Juni eigenlijk al starten. Heb alleen nu absoluut geen idee wat de beste optie is om te doen. Qua KvK en in of uitschrijven. Heb jij tips? Wat hebben jullie uiteindelijk gedaan?

Liefs Janneke

  Daisy
  Reply 23 februari 2019

  Wauw! Te gek! Het grote avontuur staat voor de deur. En nu alle voorbereidingen. Ik weet wat een klus dat kan zijn ;-) Ik heb je gemaild! Heel veel succes en veel plezier met de voorbereidingen!

Quinten Machielse
Reply 6 maart 2019

Hey Daisy,

Wat een gedoe is het, ik loop er samen met een vriend ook tegenaan. We willen 2 jaar op wereldreis gaan, werkend en wonend vanuit onze LandRover als kok en fotograaf.

Ik ben erg nieuwsgierig naar jullie oplossing, wie weet kan het ons nog helpen!

  Daisy
  Reply 16 maart 2019

  Hi Quinten, dat klinkt als een heel gaaf en origineel avontuur! Ik kan me voorstellen dat de instantie zich geen raad met jullie situatie weten... haha! Ik heb je gemaild!

Renske
Reply 22 maart 2019

Klinkt mega bekend deze uitdagingen! Graag hoor ook ik hoe je het opgelost hebt. Heb je het mailtje nog ergens in je verzonden items? :-)

José Maria
Reply 24 maart 2019

Hi Daisy,ik zit in hetzelfde schuitje. Was al eens geemigreerd en zomaar werd ik door KvK, verzekering et cetera uitgeschreven. Alleen de bank werkte mee omdat ze ons goed kenden en vertrouwden. Dat kon toen nog als je in een klein plaatsje woonde. Inmiddels ben ik geremigreerd, dat was haast nog moeilijker, waarom ik Nederland wilde wonen was de eerste vraag van de Gemeente! Nu sta ik op het punt langere tijd weg te gaan om golfles te geven. Ik doe dit al, maar het wordt nu echt veel. Ik blijf wel in Europa, maar van de fantasie die iedereen heeft over een Verenigde EU kun je nog een mooi boek schrijven. Niets is minder waar! Ik ben benieuwd naar jouw verhaal en de inmiddels “betoemde” email! Succes jullie!

  Daisy
  Reply 29 maart 2019

  Wat een verhaal! Tsjemig. Ongelooflijk dat het dus zelfs binnen de EU zo'n gedoe is. Wij lopen na 1,5 jaar nog geregeld tegen rompslomp en gedoetjes aan. Ik ben (nog) niet uitgeschreven bij de KvK. Waarschijnlijk omdat ik wel gewoon belasting betaal ;-)
  Ik heb je de mail gestuurd!

Maurice van t Loo
Reply 25 maart 2019

Hallo Daisy, bedankt voor deze herkenbare blog :-) ik ben reeds een maand in het buitenland en loop nu tegen formulieren aan van de bank over fiscale inwonerschap waarbij ze mijn antwoord niet accepteren (geen fiscaal inwoner in Nederland of buitenland)

Ik werk nog niet (eerst genieten) maar ben ondertussen wel e-Residence van Estland, waardoor ik waar dan ook ter wereld binnen 5 minuten een Estlandse BV kan oprichten.

Ik ben uiterst benieuwd naar jouw oplossing :-)

  Daisy
  Reply 29 maart 2019

  Hoi Maurice, ik kan met niet voorstellen hoeveel gedoe het moet zijn om alles vanuit het buitenland te regelen. Het is soms werkelijk onmogelijk om contact te krijgen met instanties. Ik heb je een mail gestuurd!

Niki
Reply 8 juli 2019

Hoi Daisy,
Ik loop nu tegen hetzelfde aan. Heel ingewikkeld dit. Ik las ergens anders dat mensen hun bedrijf inschrijven op een postadres. Ik vraag me wel af hoe dit kan gezien je volgens de site van de KvK geen bedrijf mag hebben tenzij je fysiek in Nederland werkt... Ik hoor graag wat jou oplossing uiteindelijk is geweest! :)

  Daisy
  Reply 12 juli 2019

  Hoi Niki,
  Ik heb het adres van mijn bedrijf veranderd naar het adres van mijn ouders. Twee jaar later is dat nog steeds zo, zonder problemen. Volgens mijn belastingadviseur hoef ik niet per se een KvK registratie te hebben om wel werk te mogen doen en facturen te kunnen sturen. Het enige dat je echt nodig hebt is een BTW-nummer. Dus zelfs als ze mijn KvK inschrijving zouden opzeggen, dan heb ik nog steeds een BTW-nummer. Succes ermee!

TAYLAN POLAT
Reply 17 juli 2019

Hoi Daisy,
Heel mooi uitgelegd. Dank je.
Ik heb ongeveer zelfde situatie. Wil je me misschien mailen hoe jij de situatie opgelost hebt? Groeten

  Daisy
  Reply 19 juli 2019

  Hallo! Check je email :-)

Sam Zonjee
Reply 13 augustus 2019

Hi Daisy,

Zo je jouw befaamde mail met mij willen delen? Wij gaan binnenkort als gezin langere tijd reizen en wil graag (weer) freelancen maar na uitschrijving lijkt het vrij lastig. Alle ervaring en tips zijn welkom!

  Daisy
  Reply 22 augustus 2019

  Hi Sam, sorry voor mijn late reactie. Ik heb je berichtje over het hoofd gezien. Ik heb je ook een mailtje gestuurd!

Monique
Reply 21 oktober 2019

Beste Daisy,
Ook wij zijn bezig een wereldreis voor te bereiden en geïnteresseerd in jouw beroemde mail:). dank!

  Daisy
  Reply 30 oktober 2019

  Gedaan :-)

Marcel
Reply 28 oktober 2019

Hoi Daisy,

Wat fijn dat je jouw ervaring wilt delen. Ook wij zitten in een soortgelijke situatie, zou ik misschien dezelfde mail ook met mij willen delen? Alvast bedankt!

  Daisy
  Reply 30 oktober 2019

  Done!

Roel
Reply 9 november 2019

He Daisy, Ook ik heb soortgelijke uitdagingen. Inkomsten in Nederland en langer dan 8 maanden reizen. Zou ik de mail ook mogen ontvangen? Bedankt!

  Daisy
  Reply 10 november 2019

  Done!

Tim
Reply 10 november 2019

Hoi Daisy,

Ik zit in een soortgelijke situatie, dus ik ben erg benieuwd welke creatieve oplossing jullie gevonden hebben :)

Groetjes Tim

  Daisy
  Reply 10 november 2019

  Check je mail!

Sten
Reply 14 november 2019

Hoi Daisy,

Interessant artikel. Ik heb een vergelijkbare situatie. Zou je mij graag jouw oplossing met mij willen delen?

  Daisy
  Reply 6 december 2019

  Check je mail!

Yannick
Reply 17 december 2019

Hi Daisy,
Ik zou ook erg graag je uitleg op de mail ontvangen, alvast bedankt!

  Daisy
  Reply 29 december 2019

  Hoi Yannick, ik heb je gemaild!

Djura
Reply 17 december 2019

Hoi Daisy, ik ben ook erg benieuwd hoe je het nu hebt aangepakt! Zou je me hetzelfde mailtje willen sturen? Alvast bedankt!

  Daisy
  Reply 29 december 2019

  Hoi Djura, check je inbox :-)

Ester
Reply 17 december 2019

Hi Daisy,
Heeeel herkenbaar allemaal. Hoe heb je inmiddels alles opgelost? Ikzelf ben al 12 jaar uitgeschreven in Nederland en jaren in Zuid-Afrika gewoont. Nu fulltime aan het reizen en niemand wil mijn belastinggeld ;) hahahah

  Daisy
  Reply 29 december 2019

  Ha Ester, wat een vervelend probleem.. haha! Het lastige is dat als je nergens belasting betaald en je je ooit weer inschrijft in Nederland, de Nederlandse belastingdienst kan eisen dat je met terugwerkende kracht alsnog belasting betaald. Ik zou het even goed uitzoeken als ik jou was. Misschien is digitaal burgerschap in Estland wat voor jou? Ik heb je gemaild!

Myra
Reply 17 december 2019

Hey Daisy, leuk geschreven! Ik heb op het moment ook veel vragen bij een soortgelijke situatie. Zou je jouw oplossing kunnen delen?

  Daisy
  Reply 29 december 2019

  Hoi Myra, ik heb je gemaild! Succes :-)

Esther
Reply 17 december 2019

Hi Daisy,

Ik zou ook graag willen weten hoe je het uiteindelijk hebt opgelost. Online betalingssystemen met iDeal etc willen namelijk ook dat je een KVK-nummer hebt. En wat als je dus vrijwel alleen online producten verkoopt aan de Nederlandse markt?
Maakt het allemaal niet makkelijker. Hoop dat het jullie gelukt is er goed uit te komen.
Grt
Esther

  Daisy
  Reply 29 december 2019

  Ha Esther, jij bent ook al zo iemand die niet volgens het boekje leeft ;-) Dan weten ze geen raad met je!
  Ik heb na 2,5 jaar nog steeds een KvK-inschrijving, terwijl ik niet ben ingeschreven in Nederland. Ik betaal wel belasting in Nederland. Mijn meeste klanten zitten ook in Nederland en bovendien ben ik wel van plan om me op een dag weer te settelen in Nederland. Ik heb je gemaild met de uitgebreide uitleg van mijn situatie. Succes!

Jennifer
Reply 18 december 2019

Hi Daisy, zou ik het bekende mailtje ook mogen ontvangen? Alvast bedankt!!

Groetjes Jennifer

  Daisy
  Reply 29 december 2019

  Hoi Jennifer! Done :-)

Paul
Reply 19 december 2019

Dag Daisy,

Ook ik zit in een soortgelijke situatie.

Zou je mij ook de mail willen sturen met jullie oplossing?

  Daisy
  Reply 29 december 2019

  Hoi Paul! Gedaan. Succes met de voorbereidingen van je reis :-)

Linde
Reply 17 januari 2020

Herkenbaar!mag ik de mail ook? :)

  Patrick
  Reply 28 februari 2020

  Hoi Linde! Je hebt een mailtje ontvangen! :)

patricia
Reply 19 januari 2020

Hoi Daisy,

Mag ik ook weten wat jullie oplossing is?

Groepjes Patricia

  Patrick
  Reply 28 februari 2020

  Hoi Patricia! Je hebt een mailtje ontvangen!

Marloes
Reply 20 januari 2020

Hi Daisy!

Ik ben blij dat ik niet de enige ben die zo vastloopt. Ben benieuwd naar het vervolg en ontvang graag je mailtje!

  Patrick
  Reply 28 februari 2020

  Hoi Marloes! We hebben je net een mailtje gestuurd!

Aart
Reply 19 mei 2020

Dag Daisy!

Wij willen voor langer dan 8 maanden op wereldreis met 2 kids waarvan 1 schoolgaand en een onderneming(zzp). Wat een gedoe allemaal met die regels. Mischien schrijven wij ons in op het adres van een van onze ouders om zo maar van het gezeur af te zijn.
Ook wij zou graag het bekende 'mailtje' ontvangen.

Ronny
Reply 24 mei 2020

Hi Patrick,

Leuke blog met precies het probleem waar ik tegen aan loopt met een eigen bedrijf en reis plannen. Zou je mij ook je oplossing willen delen?

Groetjes ronny

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.