By 

We gaan naar huis. Onze onvergetelijke wereldreis is onverwachts afgelopen


De kogel is door de kerk. We gaan naar huis. We hebben duizend-en-een afwegingen gemaakt en zijn tot de conclusie gekomen dat het met de ontwikkelingen rondom het coronavirus niet verstandig is om verder te reizen. Voor ons niet, maar ook niet voor de mensen om ons heen. Morgen stappen we in het vliegtuig van Kampala naar Amsterdam en komt er onverwachts een einde aan onze prachtige wereldreis.

De gevolgen van het coronavirus

Zoals de meeste van jullie weten, was het ons doel om zonder te vliegen terug te reizen naar Nederland. Helaas is die missie onmogelijk geworden door de verspreiding van het coronavirus. De boot van Israel naar Italië, die we eind mei zouden pakken, is nu al gecanceld. Israel, Egypte en Sudan hebben hun grenzen gesloten. De eerste besmettingen zijn in Kenia en Ethiopië vastgesteld. Steeds meer landen annuleren vluchten van en naar Nederland. Hoe langer we wachten, hoe groter de kans is dat we ergens stranden en we het risico lopen dat we in onveilige situaties terechtkomen.

Wachten tot het overwaait

Waarom we niet wachten tot het overwaait? Tsja, het is moeilijk inschatten wat er de aankomende weken en maanden gaat gebeuren. We hebben overwogen om ergens een tijdje te blijven hangen en de situatie aan te kijken. Maar toen werden de eerste klussen gecanceld. De reisindustrie heeft het zwaar en bezuinigt als eerste op zzp’ers. Er komt voorlopig geen geld binnen en niemand weet hoe lang dat gaat duren. Ergens blijven wachten kost geld en we willen niet blut thuiskomen. Daarnaast verandert de situatie elke dag. Gisteren konden we Sudan nog in. Vandaag niet meer. We merken ook argwaan van de mensen om ons heen. Wij zijn immers Europeanen en worden door sommige mensen als wandelend coronavirus gezien. Als hier de paniek uitbreekt kan de sfeer richting buitenlanders zomaar omslaan. Nou ja, je snapt het.
 
coronavirus

Geen sociale vangnetten in Afrika

Ik maak me vreselijke zorgen om de inwoners van veel Afrikaanse landen. De ellende gaat hier nu pas beginnen. Hier zijn geen potjes voor bedrijven die over de kop dreigen te gaan. Geen sociale vangnetten voor mensen die hun baan verliezen. Wie het ziekenhuis überhaupt kan betalen moet nog maar afwachten of ze de hulp krijgen die nodig is. Denk maar niet dat er een thuishulpprogramma is voor kwetsbare ouderen en gehandicapten. De meeste mensen wonen hutje mutje op elkaar en delen soms met meer dan tien een eenkamerwoning. Zelfquarantaine is praktisch onmogelijk. Wat een geluk dat wij een vliegticket kunnen kopen naar een veilig en goed georganiseerd land als Nederland.

Verdrietig, opgelucht, nerveus

Hoe we ons voelen? In de war. Verdrietig. Opgelucht. Nerveus voor wat komen gaat. Eerlijk gezegd dringt het nog niet tot me door dat we de volgende week beginnen op Hollandse bodem. We hebben gisteren de vliegtickets afgerekend. Toen voelde ik wel wat tranen opkomen. Wat jammer dat we onze wereldreis op deze manier moeten afsluiten. Aan de andere kant zijn we dankbaar voor de onvergetelijke tijd die we hebben gehad. Voor alle mooie herinneringen en bijzondere mensen die we hebben ontmoet. Voor onze lieve vrienden en familie die het vreselijk jammer voor ons vinden, maar stiekem ook dolblij zijn dat we nu al terugkomen. We realiseren ons meer dan ooit dat we ontzettend veel geluk hebben dat ons wiegje in Nederland stond.
 
Liften bunnik wereldreis

We blijven nog lang nagenieten

In Nederland kunnen we de eerste dagen terecht in de Amersfoortse Airbnb van onze lieve vrienden Taco en Ronald. Dat is tegelijkertijd de plek waar we onze wereldreis op 4 augustus 2017 begonnen. Het cirkeltje is rond. Dan hebben we mooi de tijd om een tijdelijke kamer bij mijn broer Richard in huis klaar te maken. Vanuit daar zoeken we verder naar een huurwoning in Utrecht. Onze wereldreis zit er erop, maar dat betekent niet dat onze verhalen op zijn. We hebben nog honderden avonturen die we nog niet met jullie hebben gedeeld en die we hopelijk de aankomende weken, misschien wel maanden voor jullie gaan opschrijven. Ik hoop dat jullie nog lang blijven nagenieten van onze wereldreis. Dat gaan wij in elk geval wel doen.

Hier lees je meer over onze wereldreis

1. Dit zijn de leukste en minder leuke momenten van onze wereldreis in 2019
2. Twee jaar op wereldreis: eindelijk een antwoord op al jullie vragen!
3. Een jaar op reis! Dit zijn de leukste statistieken en weetjes van 365 dagen wereldreis
4. Dit zijn de leukste en minder leuke momenten na 6 maanden wereldreis
5. Hoe ik ‘ja’ zei tegen Daisy’s droom en nu op wereldreis ben

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

21 Comments

Siroon
Reply 14 maart 2020

Wow, wat een moeilijke beslissing dit! Ik kan me voorstellen dat jullie helemaal verdrietig zijn dat jullie het niet af kunnen maken én dat jullie alsnog naar huis moeten vliegen. Ik vrees wel dat het een verstandig besluit is, maar alsnog: heel veel sterkte met weer in Nederland komen! Wij hebben er al moeite mee na 1,5 jaar Australië, ik kan me niet voorstellen waar jullie straks allemaal doorheen gaan. Zeker in deze rare tijd. Sterkte!

  Daisy
  Reply 18 maart 2020

  Haha! Ja, het is zeker wennen. Eerlijk gezegd is het nog niet helemaal tot me doorgedrongen, denk ik. Die klap komt vast nog wel. Nu draaien we overuren om alles te regelen voor alles op slot gaat. Gelukkig hebben we veel lieve mensen om ons heen die ons van dichtbij en op afstand helpen. Ik hoop dat het snel voorbij is, zodat we onze moeders weer in de armen kunnen sluiten en een mooi feestje kunnen geven voor al onze vrienden <3

Yvonne van der Laan
Reply 14 maart 2020

Wat verdrietig, dat jullie geweldige reis nu zo eindigt. Gelukkig kun je het zelf goed relativeren. En jullie kunnen terugkijken op een fantastisch avontuur. Wie weet maken jullie dat laatste stukje ooit nog eens af. Voor nu: goede vlucht gewenst en welkom in NL.

  Daisy
  Reply 18 maart 2020

  Ha Yvonne, dankjewel voor je lieve bericht. We zijn ontzettend opgelucht dat we op tijd de beslissing hebben genomen, nu we zien hoeveel mensen gestrand zijn over de hele wereld. Het is heel vreemd om in deze situatie zo halsoverkop thuis te komen. Het is dan ook nog niet helemaal ingezonken dat we er weer zijn. We zijn heel dankbaar voor de mooie tijd die we gehad hebben en kunnen zonder spijt terug. Ik hoop maar dat we allemaal gezond en sterk uit deze crisis komen. Succes de komende weken!

Femmie
Reply 14 maart 2020

Wauw oss wat heb je deze moeilijke beslissing krachtig en mooi verwoord! wij leven met jullie mee! xxx

  Daisy
  Reply 18 maart 2020

  Osss! Wat een lieve woorden. Dankjewel <3

Heleen
Reply 14 maart 2020

Als nomadische huisoppassers haddden we in China al ervaring opgedaan met de corona-virus. Nu zijn we in Nederland en zitten we er weer middenin. Onze housesit in België is gecanceled en ons werkbezoek aan Suriname staat op losse schroeven. Wij hebben ook gemixte gevoelens over het niet kunnen gaan en staan waar we willen en onzekerheid over opdrachten.
Ik kan me het verdriet en machteloze gevoel van jullie erg goed voorstellen.
Veel sterkte met de laatste dagen en het weer opstarten van jullie leven in Nederland.

  Daisy
  Reply 18 maart 2020

  Hoi Heleen, dankjewel voor je lieve bericht. Wat een nare situatie zit je in. Het is ontzettend moeilijk nu om beslissing te nemen voor de langere termijn, omdat niemand weet wat er gaat gebeuren. Ik hoop het allemaal snel beter wordt voor iedereen! Succes de aankomende tijd.

Esther
Reply 14 maart 2020

Wow! Wat een pittige beslissing, maar een goede logische zet. Het doet nu pijn, maar achteraf is het slim. Heel veel succes en plezier met de nieuwe start in Nederland. Jullie kunnen terugkijken op een fantastische reis waarmee jullie veel mensen (zoals ik, schrijvend vanuit Maleisië) hebben geinspireerd!

  Daisy
  Reply 18 maart 2020

  Hoi Esther, je hebt helemaal gelijk. We zien nu dat we echt de beste beslissing hebben genomen en nog maar net op tijd waren. Wat een opluchting om hier te zijn. Het is heel vreemd tegelijkertijd en het is nog niet helemaal ingezonken dat we nu weer in Nederland zijn. De cultuurshock moet nog komen ;-) Leuk om te horen dat we je geïnspireerd hebben. Daar gaan we ook vanuit Nederland gewoon mee door!

Kirsten
Reply 16 maart 2020

Wat een verschrikkelijk einde van jullie geweldige reis. Ik heb jullie met heel veel plezier gevolgd! Een goede beslissing (en eigenlijk ook de enige) lijkt me op dit moment. Heel veel succes en gezondheid gewenst! (L)

  Kim
  Reply 16 maart 2020

  Goeie beslissing, ik voel mee, ik ben ook bijna op weg naar de airport. Sterkte en goeie reis!

   Kim
   Reply 16 maart 2020

   Nog om aan te vullen: we hebben nu iets groters te doen dan de wereld over reizen. Dit virus is de verantwoordelijkheid van ons allemaal en daarin zijn wij allemaal even belangrijk. Liefs!

    Daisy
    Reply 18 maart 2020

    Ik ben het helemaal met je eens. Mooi gesproken. Dankjewel voor je lieve woorden. Ik hoop dat je goed thuis bent gekomen! Heel veel sterkte de aankomende tijd. Ik weet zeker dat we er sterker uitkomen allemaal!

  Daisy
  Reply 18 maart 2020

  Dankjewel Kirsten. Het is heel vreemd om op deze manier thuis te komen, maar we zijn heel erg opgelucht dat we de beslissing zo snel genomen hebben. We zien nu zoveel mensen die gestrand zijn over de hele wereld. Wat een ellende. Heel veel sterkte de aankomende tijd. Ik hoop dat we allemaal ons hoofd boven water kunnen houden en na deze ellende onze verhalen weer kunnen delen met de wereld!

Berty Stam
Reply 17 maart 2020

Wat een onverwacht einde van jullie reis! Natuurlijk is het de enige beslissing die jullie konden nemen. Rondtrekken in een wereld waar door een virus zoveel en zo snel dingen veranderen is niet goed. Ik heb genoten van jullie verhalen en hoop nog lang te genieten van wat nog komen gaat. Niemand kan in de toekomst kijken maar één ding is zeker: deze ellende gaat ook weer voorbij, dus wie weet kunnen jullie over een tijdje de reis nog afmaken... als dat zo mocht zijn zie ik de verhalen al met ongeduld tegemoet. Nu is het even niet anders en ook voor andere mensen (ook voor mij) zijn het nare tijden, ik was bijvoorbeeld één van de eerste die zonder werk (en inkomen) kwam te zitten... het is niet anders, posten jullie al die mooie verhalen maar snel, dan hebben veel mensen een positieve afleiding in deze zware tijden!!

  Daisy
  Reply 18 maart 2020

  Hoi Berty, bedankt voor je ontzettend lieve berichtje. Dat doet ons heel erg goed! Het zijn heel vreemde en nare tijden. Gelukkig zijn we goed opgevangen door onze lieve vrienden in hun B&B en krijgen we veel hulp bij het vinden van een woning en spullen die we nodig hebben. Voor zover dat allemaal kan nu, tenminste. Ik hoop maar dat deze ellende snel voorbij gaat en we er met z'n allen sterker uit komen. Als wij onze zaken weer wat op orde hebben, gaan we zeker weer mooie verhalen delen. Heel veel sterkte de aankomende tijd.

Tim den Heijer
Reply 18 maart 2020

Wat ontzettend jammer, maar zo begrijpelijk. Op het moment van schrijven zit ik in een hotel in Delhi te wachten om ook morgen naar huis te vliegen en mijn reis te beëindigen. Dezelfde dingen die je beschrijft over Afrika, zie ik hier ook in India. Ik hoop dat jullie goed aankomen en heel veel succes verder. Liefs Tim

  Daisy
  Reply 18 maart 2020

  Het is ontzettend gek om op deze manier na zo'n lange tijd thuis te komen. We hebben allebei onze moeders nog niet eens kunnen zien en moeten bezoekjes aan vrienden en familie uitstellen. Heel vreemd allemaal. Ik wens je heel veel sterkte met de thuiskomst en hoop dat je snel naar huis kan!

Anouk - Reading Traveller
Reply 23 maart 2020

Wow, wat een ontzettend vervelend einde van jullie wereldreis. Wel heel fijn dat jullie überhaupt nog naar Nederland kunnen reizen en de grenzen nog niet gesloten zijn. Maar het blijft natuurlijk ontzettend vervelend allemaal. Heel veel succes en goede reis naar Nederland!

  Daisy
  Reply 1 juni 2020

  Dankjewel Anouk! We zijn inmiddels weer redelijk gesetteld in Nederland. Het voelt soms alsof we nooit zijn weggeweest. Gek hoor! Ik ben alweer aan het fantaseren over het volgende avontuur ;-)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.