By 

Cat Tien National Park: slapen bij de locals en op zoek naar gibbons


We laten de drukke steden van Vietnam achter ons en reizen naar een klein dorpje aan de rand van het Cat Tien National Park. De aankomende 2 nachten slapen wij bij Mr. Binh en zijn familie. Een arme zijdeboer die sinds kort reizigers welkom heet in zijn bescheiden huis. We voelen ons meteen thuis en hebben de grootste lol met de goedlachse heer des huizes. We komen niet alleen voor de gastvrijheid en het heerlijke eten. De volgende dag trekken we de jungle in met natuurliefhebber Mr. Thuat, op zoek naar gibbons en een 600 jaar oude boom.

Het eten is klaar

Mr. Binh komt naar buiten gesneld en drukt zijn telefoon in mijn handen. “Mr. Thuat!” Roept hij opgewonden. “Hallo?” Aan de andere kant van de lijn vertolkt Mr. Thuat de zorgen van Mr. Binh. “Hij vraagt of jullie vanavond liever alleen willen eten in plaats van met de familie, omdat zij wel vlees eten. Misschien willen jullie dat liever niet zien.” Mr. Binh is zichtbaar opgelucht als hij de vertaling van mijn antwoord doorkrijgt en gebaart met een grote glimlach dat we mee moeten komen. “Food!” Het eten is klaar!

1, 2, 3, proost!

In de woonkamer ligt een matje op de vloer. In het midden staat een grote, metalen schaal met bakjes gevuld met verschillende gerechten. Samen met Mr. Binh en zijn vrouw Soi zitten we in de kleermakerszit rondom het eten. Voor we beginnen nog even een toast. Soi schenkt een glaasje rijstwijn in. “Một, hai, ba, vô!”, roept Mr. Binh. 1, 2, 3, proost! Wij herhalen zijn woorden zo goed als we kunnen en gieten het sterke spul in één teug achterover. Eet smakelijk!
 
Vietnamese food Cat Tien

Handgebaren en losse woorden

Tijdens het eten proberen we erachter te komen hoe groot het gezin is. Ik wijs naar een foto van een mooie, jonge vrouw in een trouwjurk. “Dochter?”, vraag ik. Hij begint enthousiast te knikken. Met handgebaren en losse woorden komen we erachter dat hij drie kinderen heeft. Twee dochters en een jongere zoon. Nog voor we een hap hebben gegeten, komt een verlegen tiener de kamer binnen. “Son, son!”, roept Mr. Binh. Lachend wijst hij naar z’n zoon, die zich voorstelt als Giang.

Leren tellen in het Vietnamees

Na het eten leert Mr. Binh mij tellen in het Vietnamees. 1, 2, 3… Mr. Binh klapt in zijn handen van enthousiasme als het me lukt om foutloos tot 10 te tellen. Hij heeft vast niet door dat ik zijn instructies als spiekbriefje gebruik. Als we doorgaan naar de 20 haalt Mr. Binh zijn voeten erbij en telt met zijn tenen door. Andersom wil Mr. Binh ook graag wat Nederlands leren. “Hallo mai prouw. Hallo mai nier.”
 
Cat Tien Mr. Binh Family

Mysterieus flesje

Voor het slapen gaan krijgt Patrick – verkouden van de airco in de bus – een glas warm water met limoensap. Mr. Binh wijst naar zijn keel en doet dan voor dat Patrick het moet drinken. “Good! Good!” Mr. Binh staat erop dat hij een groen goedje uit een mysterieus flesje onder zijn neus smeert. Het ruikt naar het zalfje dat mijn moeder vroeger gebruikte als we verkouden waren.

Milieuactivist Mr. Thuat

De volgende ochtend vroeg worden we opgehaald door Mr. Thuat. Hij is bioloog en milieuactivist en neemt ons mee de jungle in. Na de gebruikelijke beleefdheden raken we meteen verwikkeld in een interessant gesprek over duurzaamheid en de gevolgen van klimaatverandering. Op 13-jarige leeftijd is Mr. Thuat getuige van een vreselijke overstroming in zijn dorp. De oorzaak? Ontbossing. Dat is het moment waarop hij besluit zijn leven de wijden aan het beschermen van de natuur.
 
Mr. Thuat Cat Tien
 
In 2011 komt hij in actie. De overheid is van plan om 2 gigantische waterkrachtcentrales te bouwen. Mr. Thuat vreest voor de jungle en de omringende dorpen. Hij start een petitie en stuurt een open brief naar de regering. Tot op de dag van vandaag heeft hij de bouw kunnen tegenhouden. Cat Tien National Park wordt door de inzet van Mr. Thuat sinds kort erkend als UNESCO werelderfgoed.

Mindfull wandelen

We gaan te voet het park in. Mr. Thuat legt uit dat we een mindfull trekking gaan doen. Dat betekent dat we zo stil mogelijk de jungle in gaan, met de bedoeling dat we de geluiden en de natuur helemaal in ons op kunnen nemen. Bovendien maken de wilde dieren zich meteen uit de voeten als ze mensen horen praten. Dus als we de bewoners van de jungle willen zien, moeten we stil zijn.
Na zo’n honderd meter over het geasfalteerde pad slaan we af, het bos in. We dragen speciale enkelsokken, zodat de bloedzuigers ons niet kunnen grijpen. Mr. Thuat loopt voorop en veegt de spinnenwebben voor ons weg. Wij hoeven alleen nog te bukken voor overhangende takken en klimplanten.
 
Curling tree Cat Tien Nationa Park

De intense junglegeluiden

Hoe langer we stil zijn, hoe intenser de geluiden van de jungle worden. Het tjirpen van de krekels wordt steeds luider en valt plotseling stil voor het geluid opnieuw opbouwt. We horen vogels, kikkers, insecten en af en toe mysterieus geritsel. Plots stopt Mr. Thuat en kijkt gespannen omhoog. Is het een gibbon? En dan zien wij het ook. Twee forse eekhoorntjes jagen elkaar op in de hoge bomen. Ze klauteren moeiteloos langs de meterslange lianen van boom naar boom.

600 jaar oude boom

Mr. Thuat wijst ons op bijzondere paddenstoelen, geneeskrachtige planten en bomen die sierlijk in elkaar verweven zijn. “Wauw! Kijk daar eens!” Hij wijst naar een gigantische, holle boom en reageert alsof het de eerste keer is dat hij die ziet. Zijn enthousiasme voor de pracht van de jungle is aanstekelijk. De 600 jaar oude boom, met uitstekende wortels die natuurlijke muren vormen, is wat mij betreft het hoogtepunt. Ik voel in mijn hele lijf de kracht van de natuur en hoe belangrijk het is dat we haar beschermen.
 
Cat Tien National Park jungle

old tree Cat Tien National Park

Reddingscentrum voor gibbons

De wandeling zit erop en we begeven ons langzaam terug richting de uitgang. Aan de rand van het Cat Tien National Park staat een reddingscentrum voor de met uitsterven bedreigde gibbons. De aapjes worden gebruikt als toeristenattractie, huisdieren of verhandeld vanwege de veronderstelde medicinale waarde van bepaalde lichaamsdelen. Hier worden de geredde aapjes klaargestoomd om weer terug de wildernis in te gaan. Terwijl Mr. Thuat ons vertelt over het werk in het gibboncentrum, horen we geritsel in de bomen verderop. Hij valt meteen stil en wijst naar een grote boom, waar een zwarte gedaante in hangt. Een gibbon! Ik geloof mijn ogen niet. Op de valreep zien we toch nog een gibbon in het wild. En als we net denken dat we de dag niet beter konden afsluiten, laat zich ook een geel vrouwtje zien. Wauw!

Woorden, klanken, handen en voeten

We sluiten ons bijzondere bezoek bij Mr. Binh en zijn familie af met een boottocht. Als we bij de boot aankomen is er één ding duidelijk. In Nederland was deze houten schuit niet te water gelaten. We dalen van een modderige heuvel af naar het gammele bootje. Zoon Giang helpt ons instappen. Hij hupt moeiteloos van de modder op de wiebelende boot. Wij balanceren en waggelen ongemakkelijk naar het bankje. Mr. Binh moet hartelijk lachen om onze klunzigheid. We dobberen langzaam stroomafwaarts. Mr. Binh bestuurt de boot met zijn voeten. Af en toe wijst hij op een vogel of een bijzondere boom. Vanaf de kant worden we gadegeslagen door een nieuwsgierig aapje.
 
Boat Trip Cat Tien National Park
We kletsen zo goed en zo kwaad als dat kan over het leven op het platteland. Na 2 dagen beginnen we elkaar steeds beter te begrijpen en lijkt het bijna alsof we dezelfde taal spreken. Onze eigen taal dan, waar handen en voeten net zo belangrijk zijn als klanken en woorden.

Ook doen wat wij deden?

Dit onvergetelijke verblijf bij Mr. Binh en zijn familie regelden wij via The Local Package. De 3-daagse trip, inclusief 2 overnachtingen, alle maaltijden, wandeltocht met Mr. Thuat, boottocht en pick-up en drop-off bij de bushalte in Cat Tien kost € 75,- per persoon. Het grootste deel van de opbrengst gaat rechtstreeks naar Mr. Binh en zijn familie.
Cat Tien kun je het beste bereiken met de Futabus vanaf Dalat of Ho Chi Minh City. Na de boeking krijg je uitgebreide instructies voor het vervolg van de reis. De organisatie heeft ons positief verrast. Tijdens ons hele verblijf hebben wij contact met Mr. Thuat, die uitstekend Engels spreekt. Hij helpt ons met alle vragen en het boeken van de bus naar onze volgende bestemming.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk

1. Wandelen door de Nilgiri hoogvlaktes en op bezoek bij de Toda stam in India
2. Van de gebaande paden af in Laos: een eco trekking in Nam Ha National Park
3. Meet the locals: 18 handige websites voor onvergetelijke ontmoetingen op reis
4. Duurzaam reizen: 10 simpele tips voor een groenere wereld
5. Olifanten spotten in een ecolodge in de wildernis van Sri Lanka

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
Family picture Maden Homestay Cambodia
Reizen maakt gelukkig, maar dan moet je wel weten hoe!
January 06, 2022
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
Een weekend Friesland: ga naar Heerenveen!
August 06, 2020

2 Comments

Esther
Reply 8 augustus 2018

Dit ziet er echt geweldig uit! Ga ik onthouden voor mijn reis naar Vietnam. En fijn dat er rekening werd gehouden met vegetarisch eten. Was het ook mogelijk veganistisch te eten?

    Daisy
    Reply 9 augustus 2018

    Hoi Esther,
    Wat leuk dat je misschien ook naar Mr. Binh gaat! Als je gaat mag je Mr. Binh en Mr. Thuat zeker de groetjes doen van ons :-D
    Wij eten ook 100% veganistisch en dat was geen enkel probleem. Geef het even aan bij Mr. Thuat (die zelf vegetarier is en graag wil overstappen naar veganistisch). Hij legt het uit aan Mr. Binh. We hebben echt zo lekker gegeten daar! Geen zorgen dus.
    Het is handig om te weten dat vegetarische en veganistisch in Vietnam meestal als hetzelfde gezien wordt. Ze noemen dat 'chay'. Ze kennen en snappen het fenomeen goed, omdat de monniken ook veganisten zijn. Gebruik vooral ook de Happy Cow app om de leukste veganistische restaurants te vinden in Vietnam. Wij kwamen echt niks te kort tijdens onze rondreis.

    Veel plezier in Vietnam!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.