By 

7 bijzondere geheimen van Utrecht die bijna niemand kent


Ik keek wel even vreemd op toen ik het bekende Gangnam Style uit het carillon van de Domtoren hoorde klinken. Wist jij dat er wel vaker moderne hitjes gespeeld worden in de Dom? En vraag jij je wel eens af waarom er op sommige plekken stoom uit de grond komt? Ik ben gek op dit soort merkwaardige details en zocht uit hoe het precies zit met deze en meer bijzondere geheimen van Utrecht die bijna niemand kent.

1. Fietsbellen in de straat

Verklaar me voor gek, maar ik ben geobsedeerd door fietsbellen tussen de klinkers en in de straten van Utrecht. Overal zie ik vastgedrukte, glimmende bollen uit de straten steken. Let er maar eens op en je ziet ze overal! Ik heb wel eens gedacht dat het een kunstproject was. Maar jaren later zie ik nog steeds bellen verdwijnen en verschijnen in de stad. Volgens mij trillen de bellen gewoon van het stuur en belanden ze tussen de stenen of in het zomers zacht geworden asfalt. Er hoeven maar een paar auto’s overheen te rijden en bellen zitten voorgoed vast. Heb jij er wel eens eentje gezien?
 
Fietsbel-Neude-Utrecht

Fietsbel-Utrecht

2. Eindeloos gedicht

Langs de Oudegracht ligt een eindeloos gedicht in de straat. De letters van het gedicht zijn gehakt in de oude klinkers. Elke zaterdagmiddag om 13.00 uur komt er een nieuwe letter bij, zodat het gedicht voor altijd blijft groeien. In maanden ontstaan er woorden, die door de jaren heen zinnen worden. Het gedicht begint op de hoek bij de Smeebrug bij ’t Oude Pothuys. Wie wil kan een steentje bijdragen. Een steen met letter kost € 100,-. Het geld gaat onder andere naar de dichters, steenhouwers en goede doelen.
 
Letters-van-Utrecht

3. Stoom uit de grond

Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom er op sommige plekken in de stad stoom uit de grond komt? Rondom de Dom liggen stalen platen waaruit nevel en gekleurd licht op gezette tijden naar boven komt. De platen markeren de plek waar 2000 jaar geleden de muur rondom de Romeinse legerbasis stond. Gaaf om te weten; restanten van die muur liggen nog steeds diep onder de grond. Wie meer wil weten over de Romeinse tijd en de roemrijke middeleeuwen in Utrecht moet echt eens naar DOMunder gaan.
 
Stadsmuur-Utrecht

4. Hitjes uit de Domtoren

Elk kwartier komen er automatisch klassieke klanken uit de oude Domtoren van Utrecht. De oplettende luisteraar hoort dat het repertoire vier keer per jaar verandert. Dat is niet niks. Met het opzetten van de nieuwe melodieën zijn vijf mensen een hele dag bezig. Best bijzonder, al is dat niet waarom de Domtoren ook in dit rijtje staat. Wist je dat het carillon van de Domtoren elke vrijdag en zaterdag live bespeeld wordt door de beroemde stadsbeiaardier Malgosia Fiebig. Nog veel gaver zijn de zomerbeiaardconcerten die in juli en augustus elke maandagavond om 20.00 uur gegeven worden. Beiaardiers vanuit de hele wereld komen naar Utrecht om hun mooiste klanken te laten horen. Wie wil kan gratis komen luisteren in de prachtige binnentuin van de Dom. Maar de klanken zijn natuurlijk in de hele binnenstad te horen.

Als afsluiter van de zomerconcerten wordt er elk jaar een groot slotconcert gegeven met een modern tintje. Na de hits van Queen, ABBA en The Beatles staat het concert dit jaar in het teken van de muziek van Radiohead. Hoe cool is dat?
 

5. Verloren sporen

Is het je wel eens opgevallen dat er op Utrecht Centraal een paar perrons missen? Zo ontbreken de nummers 6, 10, 13, 16 en 17. Voor perron 10, 13, 16 en 17 is een logische verklaring: er zijn wel sporen met de nummers 10, 13, 16 en 17, maar die grenzen simpelweg niet aan een perron.

Spoor 6 is een stuk mysterieuzer. Die zou volgens deze theorie tussen sporen 5 en 7 moeten lopen, maar dat is dus niet het geval. Vroeger was het wel gewoon een spoor dat grensde aan een perron. Dat spoort liep dwars door wat we nu kennen als perron 5 en 7. Spoor 6 was een doodlopend spoor en werd steeds minder gebruikt. Na een verbouwing is spoor 6 dichtgegooid en dus verdwenen. Vandaar dat het perron tussen spoor 5 en 7 zo breed is.

6. Homoverkeerslichten

Utrecht had al een tijdje stoplichten met plaatjes van Nijntje erin. Maar wist je dat er ook homoverkeerslichten zijn? Op het verkeerslicht bij de Daalsesingel zijn twee poppetjes van hetzelfde geslacht te zien die elkaars handen vasthouden. Lief! Er zit overigens ook een gedachte achter; de gemeente wil laten zien dat Utrecht gelijke rechten voor LHBT’s steunt.

7. Putdeksels

Heb je wel eens goed gekeken naar de putdeksels in de binnenstad van Utrecht? Sommigen zijn wel heel bijzonder. Er staat een gestileerde afbeelding van de Domtoren op. Mooi!
 
Putdeksel-Utrecht

Heb jij nog een opvallend weetje over Utrecht? Laat het me weten in de comments.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. Hotspot Utrecht: Maak het verschil in The Colour Kitchen
2. Citytrip: de leukste en geheime hotspots van Den Haag
3. Smakken en slurpen: dit zijn de gekste eetgewoontes in Azië
4. 6x groen en hip in Rotterdam
5. 5 opmerkelijke feiten over de oorsprong van ons eten

Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Vegetarian in Iran
Vegetariër of veganist? Dit zijn de beste landen voor je volgende reis + tips
October 13, 2018
Bangladesh poverty
Reizen met een positieve impact: zo maak je écht een verschil
October 09, 2018
Sri Lanka Ella
Tips en informatie: alles wat je moet weten voor je naar Sri Lanka gaat
October 05, 2018
ongesteld op reis
Alleen voor vrouwen! Ongesteld op reis? Geen probleem met deze tips
September 22, 2018
Pokhara Lake Phewa
Dit is er te doen in Pokhara: 10 activiteiten waar je niet voor hoeft te hiken
September 16, 2018
Vietnamees eten nepvlees
Alles wat je moet weten over vegetarisch en veganistisch eten in Vietnam
September 08, 2018
Pinnen in het buitenland tips
Pinnen in het buitenland: met deze tips bespaar je veel geld!
September 04, 2018
Sri Lanka
Een jaar op reis! Dit zijn de leukste statistieken en weetjes van 365 dagen wereldreis
August 18, 2018
myanmar fishing Inle lake
Bezienswaardigheden in Myanmar: deze 9 plekken wil je niet missen
August 15, 2018

22 Reacties

Caro
Reply 25 juli 2017

Wat leuk om te lezen! Ik kende eigenlijk bijna niets... De volgende keer ga ik toch eens dat gedicht opzoeken en fietsbellen spotten :)

  Daisy & Patrick
  Reply 26 juli 2017

  Kijk uit hoor! Als je de fietsbellen eenmaal ziet, is het moeilijk loslaten ;-)

Tamara
Reply 26 juli 2017

Wat een leuke weetjes over Utrecht! Als ik door Utrecht loop weet ik nu al dat ik aan de grond gekluisterd ben, opzoek naar fietsbellen, hah!

  Daisy & Patrick
  Reply 26 juli 2017

  Haha! Ik ken het probleem! Ik mis nooit meer een fietsbel! Ik heb er ook al veel gespot in Amsterdam en een paar in Amersfoort :-D

Sylvia Jans
Reply 27 juli 2017

Wat een leuke weetjes. Dan je wel. ik ga ze uitprinten voor mijn bed en breakfast
( b&bVechtoever)

  Daisy & Patrick
  Reply 29 juli 2017

  Wat leuk om te horen :-)

Marjanq
Reply 27 juli 2017

Wat een leuk verhaal over de geheimen van Utrecht...
Ik ga zeker ook es fietsbellen spotten..
En naar carillonconcerten luisteren..
Dank voor de tips!

  Daisy & Patrick
  Reply 29 juli 2017

  En naar...? Ik ben nu wel heel nieuwsgierig, haha!

Anne
Reply 29 juli 2017

De consoles! Onder de straatlantaarns in de binnenstad zijn gebeeldhouwde consoles. Meer dan 300, allemaal anders, allemaal met een eigen verhaal.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lantaarnconsoles_in_de_Utrechtse_Binnenstad

  Daisy & Patrick
  Reply 29 juli 2017

  Ja, dat klopt! Ik heb eens een grachtentour gedaan en toen vertelde de gids er mooie verhalen over. Leuke tip! Thanks :-)

Leonie van Mil
Reply 29 juli 2017

Dat stoom vroeg ik mij ook altijd af! Leuke weetjes!!

  Daisy & Patrick
  Reply 29 juli 2017

  Haha! Leuk dat je het nu weet :-)

Maud - Maudgeniet.nl
Reply 29 juli 2017

Dit vind ik altijd de leukste artikelen om te lezen. Ik ben gek op dit soort feitjes! <3

  Daisy & Patrick
  Reply 8 augustus 2017

  Haha! Super leuk om te horen. Ik hou er ook zo van :-)

Nynke
Reply 30 juli 2017

Wat een leuke feitjes! Kende er maar 3, thnx!

  Daisy & Patrick
  Reply 8 augustus 2017

  Wauw! Dat vind ik nog best veel :-) Ken je nog gekke feitjes die ik dan weer niet weet?

Nicole
Reply 31 juli 2017

In de (gelige grote tegel) vloer van hoog catherijne zitten fossielen. Mijn omaatje vertelde het me jaren geleden, en ben er op gaan letten. Het klopt. Hier em daar zie je slakkenhuizen en andere leuke dingen.

  Daisy & Patrick
  Reply 8 augustus 2017

  Jaaaaaa!! Die hoort ook helemaal in rijtje thuis! Wat leuk :-) Heb je er een foto van? Dan zet ik 'm in het rijtje erbij. Uiteraard met jouw naam erbij ;-)

Margot
Reply 11 mei 2018

ik ben reuze benieuwd waar je het putje van de domtoren hebt gevonden. En te lui (laat ik het maak toegeven...) om de hele stad af te zoeken. Dus... waar heb je die gevonden?

  Daisy
  Reply 12 mei 2018

  Wat leuk! Als ik het me goed herinner heb ik deze foto op de Lange Jansstraat genomen. Daar zou je eens moeten kijken. En kijk dan ook gelijk uit naar al die fietsbellen in het asfalt ;-)

Martijn Hisschemöller
Reply 5 oktober 2018

Toen spoor 6 al eigelijk niet meer gebruikt werd, stond er in mijn kindertijd permanent een bioscoopwagon op geparkeerd. Werd een continu doorlopend kinderprogramma vertoond. Vaak als kind gekeken wanneer we lang op een trein moesten wachten

  Daisy
  Reply 7 oktober 2018

  Hoi Martijn, wat leuk om zo'n persoonlijke ervaring te horen. Ik kan me voorstellen dat Spoor 6 het favoriete spoor van heel veel Utrechtse kinderen was :-D
  Mag ik je vragen waar je mijn artikel bent tegengekomen? Ik krijg ineens ontzettend veel lezers op dit verhaal, maar kan niet zien waar ze vandaan komen. Heel erg bedankt alvast!

  Groetjes,
  Daisy

Reageer op deze blog

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.