By 

Zo voorkom je voedselverspilling op reis


Als vegetariër kreeg ik een speciaal voor mij geslachte kip voorgeschoteld. Ik heb stad en land afgezocht naar tandpasta zonder microplastics. En met de boot in plaats van het vliegveld van Sri Lanka naar India is hartstikke illegaal. Het is niet altijd makkelijk om op reis net zo duurzaam bezig te zijn als thuis. Maar als het op voedselverspilling aankomt zijn er gelukkig heel veel dingen die ik kan doen om ook op reis een Kliekjeskoningin te zijn. Vandaag deel ik een paar slimme tips om voedselverspilling op reis zoveel mogelijk te voorkomen.

Voedselverspilling op reis

Wij vragen ons elke dag af wat we vanavond zullen eten. Maar er zijn bijna 900 miljoen mensen in de wereld die zich elke dag afvragen of ze vanavond überhaupt te eten hebben. Dat we tegelijkertijd in Nederland ruim eenderde van ons eten weggooien is niet te rijmen. Dat kan anders! Ik schreef twee kookboeken boordevol tips om voedselverspilling te voorkomen. In ‘Lekker koken met restjes’ deel ik tientallen tips en verrassende recepten (oud-brood quiche), zodat je nooit meer een reden hebt om goed eten weg te gooien. En na het lezen van dit artikel hoef je ook op vakantie niets meer te verspillen!

Lekker Koken met Restjes

Voedselverspilling op reis – Voor vertrek

Minder verspillen op reis begint als je nog thuis bent. Een paar dagen voor vertrek kun je er al rekening mee houden dat je straks een tijdje weg bent. Ik probeer de avonden van te voren zoveel mogelijk te koken met de producten die niet zo lang houdbaar zijn. Als het niet lukt om alles op te maken voor ik mijn koffers pak, dan geef ik het aan de buren, vrienden of mijn ouders.

Is er niemand in de buurt die zit te wachten op jouw restjes? Zet ze dan op Facebook. Er zijn tientallen plaatselijke weggeefgroepen waar altijd wel iemand tussen zit die jouw overgebleven boodschappen graag ophaalt.

Voedselverspilling op reis – Onderweg

Het ligt er een beetje aan hoe je op reis gaat, maar een koelbox kan heel handig zijn om bederfelijke producten langer goed te houden en voedselverspilling op reis te voorkomen. Een paar jaar geleden reisde ik met een vriendin door zuidelijk Afrika in een kleine, witte Citi Golf. Elke avond uit eten konden we ons niet veroorloven met ons studentenbudget. Maar elke dag nieuwe boodschappen doen zou ook duur zijn. Dus kochten we een grote koelbox die we standaard in de achterbak hadden staan. Daar bewaarden we boter, kaas en andere verse producten die we niet in één keer opmaakten, maar wel veel gebruikten.

Er zijn ook kleine koeltasjes die perfect in je backpack passen. Dus ook te voet kun je verse producten meenemen naar je volgende bestemming.

Het probleem van het buffet

Veel hotels serveren hun ontbijt (en soms het diner) in de vorm van een buffet. Het is heerlijk om je te verlekkeren aan die overvloed aan eten. Maar er zijn twee problemen met buffetten:

  1. Je gaat er veel te veel van eten.
  2. Het buffet is tot de laatste minuut goed gevuld. Wat er aan het eind van het buffet nog op tafel staat gaat – je raadt het al – de prullenbak in.

 
Het beste wat je kunt doen is bewust kiezen voor een hotel zonder buffet. Maar slaap je toch in een hotel met een buffet, probeer dan zoveel mogelijk te doen om nog meer verspilling te voorkomen. Bij het ontbijtbuffet eet ik bijvoorbeeld alleen de kapjes van het brood, want die blijven vaak liggen. En zeg nou zelf, de kapjes zijn eigenlijk het lekkerst!
 
buffet food waste travel

Schep niet meer op dan je op kunt. De schalen op het buffet worden constant aangevuld. Als iedereen teveel opschept, gaan de schalen sneller leeg en wordt er dus meer geserveerd dan nodig is. Het eten wat op jouw bord blijft liggen eindigt sowieso in de prullenbak.

Als het buffet bijna is afgelopen en ik zie dat de mand met broodjes of cakejes nog niet leeg is, trek ik de stoute schoenen aan en vraag of ik er een paar mee mag nemen. Een beetje cheeky, maar ik heb alvast een broodje voor de lunch en het personeel hoeft het niet weg te gooien.

Te grote porties

Soms zijn de porties in restaurants zo groot dat je het met z’n tweeën amper op kan. Dan ben ik allang blij dat ik geen voorgerecht heb besteld. Voor ik een keuze maak kijk ik altijd even om me heen om te zien hoe groot de porties zijn. Dan kan ik beter inschatten of ik wel of geen voorgerecht wil. Als het echt mega-gerechten zijn, deel ik het hoofdgerecht met mijn tafelgenoot. Als het toch te weinig is kan ik altijd nog een toetje nemen.

Halve porties

Sommige restaurant serveren kleinere porties als je daar om vraagt. Het kan zijn dat ze de prijs verlagen, maar dat gebeurt niet altijd. Dan moet je maar zo denken: je betaalt hetzelfde, maar het eten wordt nu in elk geval niet
weggegooid.

Vraag om een doggybag

In Nederland zijn we niet zo gewend om te vragen om een doggybag. Maar in de meeste andere landen is dat gelukkig doodnormaal. Gewoon doen dus! Probeer het eten wel koel te bewaren. Zeker als het om vlees of vis gaat. Dat kan bijvoorbeeld in de minibar. Is er geen minibar, maar ben je wel een echte kliekjeskoning(in)? Vraag de barman om wat ijs en bewaar je doggybar in een plastic zak in de wastafel met ijs. Dan heb je de volgende dag een lekker goedkope lunch.

Verblijf met een keuken

Een handige manier om minder te verspillen op reis is door op plekken te verblijven met een eigen keuken. Appartementen via Airbnb en veel hostels bieden die mogelijkheid. Als je je eigen keuken hebt hoef je niet voor elke maaltijd uit eten. Dat is goedkoper én gezonder. Maar het zorgt er ook voor dat je zelf in de hand hebt hoeveel eten je krijgt. Bovendien kun je in een eigen keuken veel makkelijker restjes bewaren voor de volgende dag.
 
cooking traveling asian

Geld besparen voor leuke dingen

Uit eten gaan is één van de grootste kostenposten op reis. Ga je drie keer per dag uit eten, dan kan het hard oplopen. Elke keer dat je zelf kookt of luncht met restjes, bespaar je geld. En dat kun je dan weer mooi gebruiken om leuke dingen te doen op vakantie.

Kookboek tegen verspilling

Wil je voordat je op reis gaat alvast beginnen met zo min mogelijk verspillen? Of ben je gewoon op zoek naar inspiratie om lekker te koken met wat je nog in huis hebt? Klik dan hier en bestel ‘Lekker koken met restjes’ vandaag nog.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. 15 producten die je absoluut niet in de koelkast mag stoppen
2. Zo maak je pesto van wortelloof!
3. 7 simpele tips om minder (wegwerp) plastic te gebruiken op reis
4. No waste recept: Pannenkoeken van oud brood

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
koken voor je buren
Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
September 24, 2021
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
De Tropen in Amsterdam
Een cultureel uitje met een smakelijk besluit in De Tropen in Amsterdam
August 30, 2020

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.