By 

10 Do’s & don’ts tegen voedselverspilling in de supermarkt


Supermarkten verspillen veel voedsel: producten die over de datum zijn, gebroken potten, gescheurde pakken, beschimmeld fruit. Er zijn tientallen redenen waarom eten uit de schappen in de prullenbak belandt. Dat de winkelketens zelf nog veel moeten doen om die verspilling te voorkomen, staat voorop. Maar jij als klant kunt ook een steentje bijdragen. Vandaag deel ik 10 do’s & don’ts om voedselverspilling in de supermarkt tegen te gaan!

Don’t: Datumduiken

Ik zie wel eens mensen met hun hele onderarm, diep in de koeling graaien naar het product met de langste houdbaarheid. Niet doen! Zo worden de producten met de kortste houdbaarheidsdatum niet verkocht en belanden ze uiteindelijk in de prullenbak.

Do: Fungus fetisj

Soms zit er in een doosje druiven één beschimmeld exemplaar. Als de vakkenvuller dat ziet, gaat het hele doosje hup de prullenbak in. Zonde! Ik koop dus juist het doosje met de beschimmelde druif en voel me dan een echte druivenredder! Thuis pik ik de rotte druif ertussenuit en was de andere extra goed voor ik ze opeet. Dat geldt natuurlijk ook voor bijvoorbeeld aardbeien, bessen en cherrytomaten.

Druiven - voedselverspilling in de supermarkt

Do: Vijf voor de prijs van zes

Hoe vaak kom je een doosje eieren tegen waarvan er eentje kapot is? Bedenk je nu dat al die doosjes in zijn geheel de prullenbak in gaan. Ja, ook de eieren die niet gebroken zijn. Een doosje van zes met vijf eieren verkoopt nou eenmaal niet. Of wel? Ja hoor, doe mij dat doosje met vijf hele en één gebroken ei maar. Ik leg bij de kassa wel even uit waarom ik het doosje toch koop. Soms krijg ik het hele doosje dan gratis mee. Af en toe een gratis doosje compenseert voor de keren dat ik vijf eieren voor de prijs van zes koop.

Do: Gebroken brood

Er bestaat zoiets als breekbrood. Dat zijn kleine broodjes die aan elkaar vast zitten, zodat je die gezellig aan tafel samen uit elkaar kunt trekken. Maar er is ook zoiets als gebroken brood. Dat zijn de afbakbroodjes die gebroken zijn en door niemand meer gekocht worden. Je raadt het al; die moet je juist kopen. Mijn vriend komt altijd dolenthousiast thuis als hij weer een gebroken stokbrood heeft gered!

Do: Kies voor kapot

Soms belanden etenswaren in kapotte verpakkingen in de uitverkoop, maar meestal belanden ze in de prullenbak. Als ik een beschadigde of ingedeukte verpakking zie van iets wat ik nodig heb, pak ik die er juist tussenuit. De smaak wordt er tenslotte niet minder door.

Do: Krom is het nieuwe recht

Heel af en toe ligt er wel eens een kromme komkommer of misvormde peer tussen de perfecte supermarktproducten. Die moet je hebben! Want als ze blijven liggen is dat een bevestiging voor de supermarkt dat consumenten inderdaad geen gekke groente en fruit willen en zullen ze die ook nooit in hun assortiment opnemen.

Kromme Komkommer - voedselverspilling in de supermarkt

Don’t: Onbekend is onbemind

In sommige supermarkten kun je het aangeven als je een product zoekt dat niet in het assortiment zit, zodat het voortaan wel gewoon te krijgen is. Het gaat dan vaak om een exotisch of onbekend product wat verder niemand gebruikt. De kans is groot dat het product na jouw ene aankoop nooit meer verkoopt. Zo zag ik eens vijf pakken met hele tamarinde in een supermarkt liggen. Weken later lagen ze er nog, tot ze ineens allemaal weg waren. Of iemand is stapelgek op tamarinde, of ze hebben het helaas niet gehaald.

Don’t: weesbananen

Die arme weesbananen blijven altijd alleen achter. Ze zijn losgerukt van de tros en vervolgens wil niemand ze meer hebben. Gek hè, we kopen altijd een tros bananen en de rest blijft liggen tot ze niet meer verkocht kunnen worden. Ik niet, ik pak alleen de losse bananen.

Do: Kopen met korting (of gratis!)

Bij de Albert Heijn bedenk ik altijd pas wat ik ga eten als ik in de 35% kortingsbak heb gekeken. Dat zijn producten die vandaag op moeten en daar krijg ik ook nog eens korting op. Win win!
Bij de Jumbo garanderen ze dat de producten die ze verkopen altijd minstens een dag houdbaar zijn. Vind je een product in het schap met de datum van vandaag, dan mag je het gratis meenemen. Het loont om ’s ochtends vroeg te komen, voor de vakkenvullers die producten ertussenuit hebben gehaald. Dan heb je gratis boodschappen en heb je voorkomen dat het weggegooid wordt! Dat is een dansje waard!
Bij de PLUS zijn ze slim en verkopen ze soepen en sauzen die ze maken van de onverkochte tomaten en uien. Kopen dus!

Do: Laat weten wat jij belangrijk vindt

De supermarkten gaan vanzelf meer doen tegen voedselverspilling als hun klanten laten weten dat zij dat belangrijk vinden. Vraag dus eens wat jouw lokale supermarkt doet om voedselverspilling te voorkomen en help mee om ervoor te zorgen voedselverspilling in de supermarkt verdwijnt!

Heb jij nog goeie tips om supermarkten te helpen om voedselverspilling te voorkomen? Deel ze hier!

Voedselverspilling in de supermarkt: De All Day Every Nieuwsbrief

Wil je dit soort verhalen niet meer missen? Meld je dan aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen! Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Lekker én duurzaam eten met Willem&Drees

Wil je liever helemaal niet meer naar de supermarkt? Willem&Drees maakt ’t verrukkelijk eenvoudig! Ze brengen biologische producten rechtstreeks van de Nederlandse boer bij jouw thuis. Zonder onnodige tussenhandel, mét voordeel voor de boer en voor jou. De boer ontvangt een eerlijke prijs, en jij een krakend vers product. Meer weten? Klik hier of op de mooie banner hieronder!Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. 15 producten die je absoluut niet in de koelkast mag stoppen
2. Zo maak je pesto van wortelloof!
3. 5 simpele tips tegen tegen voedselverspilling die iedereen moet weten
4. Zo voorkom je voedselverspilling op reis
5. Restjesrecept: curry kan altijd

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

In Zimbabwe praat je niet over de toekomst
January 20, 2020
De beste tips voor vegetarisch en vegan eten in Zuid-Afrika
December 12, 2019
Reis door Zuid-Afrika in de voetsporen van Mandela
November 20, 2019
lekker eten in Kaapstad
Van butler tot stadsboer in Kaapstad: Elisha laat mensen gezond en lekker eten
November 07, 2019
stokstaartjes in het wild
Stokstaartjes in het wild tijdens de Meerkat Safari in Oudtshoorn
October 06, 2019
eten in Zuid-Afrika
Bij de locals eten in Zuid-Afrika? Dat doen we via Resirest
October 02, 2019
Over begpacking! Bedelend reizen? No way! Zo kun je wel goedkoop op reis
July 02, 2019
duurzame bloggers
Duurzaam leven, eten en reizen? Met deze groene bloggers moet dat lukken!
June 17, 2019
europe op de bucketlist
5 verrassende landen in Europa die wij na onze wereldreis willen bezoeken
May 21, 2019

38 Comments

patricia
Reply 24 februari 2016

Ja Daisy, ik ben ook altijd trots dat ik lekker eet aan de helft van de "gangbare" prijs ! In Belgie doen Delhaize en Carrefour ook een "dumprijs" op vervaldagen (geel etiketje !) en mijn partner doet er dapper aan mee : gele etiketten jacht! Altijd gevarieerde menu gegarandeerd en nog nooit teleurgesteld... In navolging van het Nederlandse "Vrekkenpaar" uit de jaren 1980, noemen wij dat : Zuinig met Stijl ! En tevens ecologisch ook! Zeg-mail-tamtam het verder.

  Daisy Scholte
  Reply 25 februari 2016

  Wat leuk om te horen! Zuinig met stijl, goed gekozen! Waarom zou je het anders doen, toch? Beter voor jezelf, je portemonnee èn beter voor het milieu. Ik hoop dat de Hollandse supermarkten het voorbeeld van België snel volgen. Nu is er al wel een doos met 'buitenbeentjes' online te bestellen bij de Albert Heijn. Lelijk fruit en kromme komkommers voor een klein prijsje. Maar liever neem ik het gewoon mee uit de winkel, want nu moet een vervuilende bus het thuis bezorgen.

manderfeld
Reply 25 februari 2016

Bi carrefour heb je altijd een afdeling (alles moet weg!)dat is mijn vaste stek,heb daar altijd alles aan een klein prijsje.Voedsel die thuis overblijft (rijst,pasta enz...eindigen altijd bij mijn 6 kippen,straks neem ik er 2 bij !Als ik de plastieken zakjes niet kan vermijden,hergebruik ik ze ....

  Daisy Scholte
  Reply 25 februari 2016

  Goed bezig! Mijn ouders ruilen hun restjes ook met de kippen voor verse eieren. Goeie deal! :-)

   Rosa Gielen
   Reply 25 februari 2016

   Daisy,
   Ik ben blij dat ik je ben tegengekomen in een mail van 'Dagen zonder Vlees'! Het is waar wat je zegt: wij nemen altijd het beste van de producten, ik dus ook. Maar ik ben een fervent natuurliefhebber, en daarom ga ik vanaf nu je tips volgen wanneer ik boodschappen doe!
   Groetjes.

    Daisy Scholte
    Reply 25 februari 2016

    Dank je wel Rosa, wat leuk om te horen :-D

Vicky Lema
Reply 25 februari 2016

HOi Daisy. Fijn dit te lezen. Ik doe het net zo. Alleen de ingedeukte blikken krijg ik niet mee. Blijkbaar komt er een gevaarlijke stof vrij in de voeding wanneer het blik plooit. Gisteren was ik echt boos in de LIDL en ALDI. Hun groeten en fruit kan je niet meer krijgen zonder plastic verpakkingen omheen. Zelfs een komkommer zit vacuüm verpakt; Belachelijk ! waarom is dat nodig ? Alsof een komkommer dit nodig heeft. Voortaan de coluyt opzoeken. Dat is precies de enige keten waar je ze nog in de hand kan kopen !

  Daisy Scholte
  Reply 25 februari 2016

  Hoi Vicky,
  Ja, ik erger me ook rot aan al die verpakkingen. Voor mensen die al bewust met voedsel en het voorkomen van verspilling bezig zijn is het echt niet nodig om alles zo te verpakken. Voor mensen die er nog niet zo mee bezig zijn is het gek genoeg juist wel weer goed om producten te verpakken. Bijvoorbeeld de komkommer in plastic. De verpakking gaat bederf van het product tijdens het transport, in de winkel en vooral thuis tegen. De milieubelasting van de verpakking is lager dan de milieubelasting van een verspilde komkommer en levert dus juist milieuwinst op. Overigens werkt dat alleen als de consument dat ook weet. Want nu zie ik vaak dat mensen het plastic er meteen afhalen na het boodschappen doen. Dan gaat het effect weer weg. Het allerbest is natuurlijk om je producten van dichtbij te halen en niet te verspillen. Daarom doe ik het liefst mijn boodschappen bij de biologische winkel of op de markt!

Frans
Reply 25 februari 2016

Geniaal zeg. Dat jagen op kortingsstickers is natuurlijk vooral ingegeven uit besparingsoverwegingen, maar de keus voor bijna-einde-datum-artikelen zonder sticker, dat vind ik pas echt een eye-opener. Dit geeft mijn milieubewustzijn een flinke boost en je ideeën over weesbananen en gebroken brood trouwens ook. Dank je wel.

  Daisy Scholte
  Reply 25 februari 2016

  Ha! Wat een leuke reactie! Dank je wel :-) 'Weesbananen', briljant woord! Gekke vraag misschien, maar waar heb je mijn blog gevonden? Ik krijg ineens opvallend veel lezers uit België! Te gek natuurlijk! Maar waar heb je mijn verhaal gevonden. Ik ben super nieuwsgierig ;-)

   Dorien
   Reply 25 februari 2016

   Dit blogartikel staat in de nieuwsbrief van Dagen Zonder Vlees ;)

    Daisy Scholte
    Reply 25 februari 2016

    Ja! Leuk om te horen :-) Dank je wel!

An Reusen
Reply 25 februari 2016

In België loopt de actie 'Dagen zonder vlees', dit jaar ook met als thema voedselverspilling. Er stond een link naar je blog in de laatste nieuwsbrief van de actie ! Raar dat ze je dat niet hebben laten weten !

  Daisy Scholte
  Reply 25 februari 2016

  I see! Ik ken de actie. Top! Leuk om te weten :-) Dank je wel voor je antwoord!

micheline dm
Reply 25 februari 2016

In de scholen moeten ze ook meer inspanningen leveren tegen voedselverspeling.Ik hoorde op TV dat soms tot de helft van een bord in de vuilbak geraakt.Vreselijk!Dit was te zien op een reportage over voedselverspilling in de scholen.Men zou verplicht de porties kleiner moeten maken.Ik zie nog al dat mooi vlees en groenten in de vuilbak belanden omdat zogezegde vriendinntejes het niet lekker vinden.Ook boterham van thuis meebrengn naar werk of school.Ik eet meestal aardappelen met de schil.Heerlijk!Ik heb zeer weinig afval.

  Daisy Scholte
  Reply 25 februari 2016

  Ik ook! Ik heb een hekel aan aardappels schillen, maar gelukkig hoeft dat dus helemaal niet ;-) De meeste voedingswaarde zit ook nog eens vlak onder de schil!
  Tja, scholen, ziekenhuizen, verzorgingshuizen, bedrijven... er is nog een wereld te winnen. De cijfers zijn schokkend! Maar laten we bij onszelf beginnen. Hopelijk verspreidt de 'no-waste beweging' zich dan als een olievlek en bereiken we ook de grote instanties die zoveel eten verspillen.

Floor
Reply 25 februari 2016

Hah! Ik dacht dat ik de enige was die de gedeukte appelen kocht. Laatst wezen ze me er op aan de kassa, of ik die toch niet kwijt wilde? Ik laad ook appels of peren in mijn karretje zonder plastic zakje. Wel wat werk aan de kassa en niet elke kassabediende in de Colruyt vindt dat even leuk ...

  Daisy Scholte
  Reply 25 februari 2016

  Haha! Wat grappig! Dat doe ik ook :-) En dan geef ik haar allemaal losse stickertjes om te scannen. Word niet altijd gewaardeerd.
  Ik word ook vaak op gewezen op kapotte of beurse producten inderdaad. "Je mag wel een andere pakken hoor!" En dan vraag ik "wat ga je dan met deze doen?" Het antwoord is altijd: weggooien. Dan neem ik 'm dus mooi mee!

   Lily
   Reply 25 februari 2016

   Ja maar al die stickertjes zijn ook niet ok, 6 in plaats van 1, kan je beter zelf van die kleine plastieken zakjes meebrengen en steeds terug gebruiken totziens eindelijk stuk zijn.

    Daisy Scholte
    Reply 26 februari 2016

    Nee, dat is waar. Ik gebruik gelukkig maar één stickertje voor alle producten samen. Dus zes appels weeg ik samen, druk het stickertje af en doe ze los in mijn mandje. Bij de kassa geef ik de sticker aan de medewerker en laat ik de appels in mijn mandje zien. Zelf een tasje meenemen is ook een goed idee! Maar dan kun je misschien beter een katoenen tasje meenemen die je kunt blijven gebruiken :-D

  Jessica
  Reply 26 februari 2016

  Je kan misschien zelf een katoenen zakje meenemen en daar de losse producten in doen. En dan op dat zakje 1 sticker plakken. :-)

joelle.valkeners
Reply 26 februari 2016

Beste Daisy, ik ben eveneens bewust met voeding bezig maar ik moet helaas bekennen dat ik ook meestal de meest verse producten koop omdat ik op zaterdag meestal mijn voorraad insla voor de hele week en ik op het einde van de week niet met vervallen producten zit. Ik heb ook geleerd dat per dag dat je een voedingsmiddel in de koelkast bewaard, er een deel aan vitaminen en mineralen verloren gaan. Een oplossing hiervoor zou zijn om meerdere keren per week naar de winkel te gaan maar dat is dan ook weer niet zo'n ecologische oplossing omdat ik veelal biologische producten koop die niet in mijn buurtwinkel te koop zijn. Ik zeker wel enkele van je andere tips proberen uit te voeren. Alvast bedankt!

  Daisy Scholte
  Reply 26 februari 2016

  Hoi Joelle,

  Bedankt voor je bericht! Goed om te horen dat je bewust bezig bent met gezond eten zonder te verspillen. Het is soms moeilijk om alles goed te doen. Over het bewaren in de koelkast.. ik weet natuurlijk niet wat je allemaal in de koelkast bewaard. Maar wat ik wel weet is dat de meeste mensen niet goed weten wat er wel en wat er juist níet in de koelkast hoort. Ik bewaar maar weinig groente in de koelkast, dus kan er ook geen smaak of vitamine verloren gaan. Wist je bijvoorbeeld dat tomaat en komkommer juist eerder bederven in de koelkast? Ik heb er ooit eens een leuk filmpje over gemaakt. Misschien zit er nog een handige tip voor je tussen? https://www.youtube.com/watch?v=XlH-TUn7S5M

Natuuroptimist
Reply 1 maart 2016

Hey, Daisy
Cool, cool! Ik stel voor dat jij voortaan je groenten enkel nog op de markt koopt of in Biowinkels waar je in bulk kan kopen. Grootwaren huizen geven je duidelijk stress. Beat the system in a positive way!
Let alleen op the do's!!!

  Daisy Scholte
  Reply 1 maart 2016

  Hahaha! Ik doe er inderdaad gemiddeld een stuk langer over om boodschappen te doen... altijd op zoek naar de restjes ;-) Geen stress... ik weet wat voor lekkers ik er daarna van ga maken!

Niels Goedvolk
Reply 3 maart 2016

Hey Daisy,Wat een leuke tips weer! Toen je in je blog overzicht van Februari "weesbananen" noemde, móest ik toch even lezen wat je daarmee bedoelde. Dat ga ik ook doen! En natuurlijk zal ik eens denken om al die andere tips. Én ik begrijp dat ik binnenkort op vakantie moet naar België. Die kan op de wishlist. Tnx Daisy!

  Daisy Scholte
  Reply 3 maart 2016

  Haha! Thanks :-) Fantastisch woord hè; weesbanaan. Dat heeft één van mijn lezers bedacht nadat ik die tip gaf. Ja, België, zo dichtbij, maar toch echt buitenland. Voor jou alleen wel een stuk verder dan voor mij ;-)

   Niels Goedvolk
   Reply 3 maart 2016

   Bijna alles lijkt verder vanuit het Noorden. Gelukkig zijn we daar hier al goed aan gewend. Gent klinkt toch als de moeite waard! Groetjes!

wiebe buist
Reply 15 maart 2016

ik heb eigenlijk een vraag; wij zijn als een groep supermarktondernemers van de coop bezig met een project over voedselvoorspilling in de supermarkt en hoe dit terug te brengen. heb jij nog tips voor ons om te kunnen doorvoeren in de winkels ?

  Daisy Scholte
  Reply 16 maart 2016

  Hoi Wiebe,
  Goed bezig zeg!! Van dit soort nieuws word ik natuurlijk heel erg blij :-)
  Stuur me even een mailtje naar [email protected] Dat communiceert wat makkelijker. Dan heb ik misschien wel wat tips voor jullie! Groetjes!

Tamara
Reply 21 maart 2016

Wat een ontzettend informatieve en leuke blog! Vele tips wist ik al of doe ik al, maar voor mensen die er minder bekend mee zijn staan er een heleboel verhelderende tips in.

  Daisy Scholte
  Reply 21 maart 2016

  Dank je wel Tamara :-) Wat leuk om te horen!

An Arnou
Reply 8 februari 2017

Hier in de belgische Lidl's brengen ze de voorverpakte verse vlees en kip-producten een half uur voor sluitingstijd in mindering. Als ik er dan ben en zie dit loop ik altijd wel wat te treuzelen om te zien of ik niks kan kopen in mindering en dan thuis stop ik die in de vriezer, besparen en verspilling tegen gaan. Altijd leuk.
Ik las hier ook ergens in een post over de verpakking, misschien wel een leuk weetje, in januari is op het nieuws geweest dat je overtollige plastiek gewoon kan achterlaten in de winkel.
Hoe meer mensen dit zouden doen hoe meer de winkeliers naar de producenten kunnen duidelijk maken dat al die verpakkingen niet gewenst zijn.
Verder vind dit een heel leuke blog en leerrijk.
Groetjes

  Daisy Scholte
  Reply 9 februari 2017

  Hoi An!
  Heel slim om afgeprijsde artikelen te kopen en in te vriezen. Dat is een win-win ;-) Jij korting en de supermarkt hoeft het niet weg te gooien. Ik kijk bij onze Albert Heijn ook altijd eerst bij het 35%-korting-schap. Als daar nog groenten etc liggen dan kook ik er die avond mee. Goedkoper en goed bezig. Dat voelt dubbel zo goed.

  Dat van het achterlaten van overtollig plastic weet ik niks van. Is dat alleen in België? En hoe zit dat precies. Ik ben wel nieuwsgierig nu!
  Inderdaad, veel verpakkingen zijn totaal niet gewenst. Hoewel sommige verpakkingen juist weer goed werken tegen voedselverspilling. Het plastic omhulsel om een komkommer bijvoorbeeld zorgt ervoor dat de komkommer veel langer goed blijft. Er is berekend dat de milieuschade van het plastic lager is dan de winst door het minder verspillen van komkommers. In dat geval is het dus 'goed' plastic.
  Bedankt voor je compliment. Altijd leuk om te horen!
  Heb je mijn video al gezien over mijn nieuwe kookboek tegen voedselverspilling? Als je het leuk vindt, die zie je hier: https://youtu.be/EuINkcWMLy4
  Groetjes!

   An Arnou
   Reply 15 februari 2017

   Denk dat dit voor België alleen is. Onze minister van van Natuur en Milieu "Schauvliege Joke" heeft dit begin februari in het nieuws uitgebracht. Dit is een krantenartikel omtrent het onderwerp. http://www.hln.be/hln/nl/2764/milieu/article/detail/3071986/2017/02/04/Het-mag-van-minister-Schauvliege-Breng-verpakking-terug-naar-winkel.dhtml
   en
   http://www.demorgen.be/binnenland/schauvliege-breng-plastic-verpakkingen-terug-naar-de-winkel-b444d98f/
   Verder is ze ook aan het kijken om de zakjes die de winkels gratis aanbieden om bulkgoederen in te stoppen te laten verdwijnen of te vervangen door herbruikbare zakken.
   http://www.hln.be/hln/nl/2764/milieu/article/detail/3076241/2017/02/09/Minister-Schauvliege-wil-plastic-wegwerpzakjes-in-alle-winkels-bannen.dhtml
   en
   http://www.standaard.be/cnt/dmf20170209_02721173
   Hopelijk ben je hierdoor wat wijzer gekomen.

   Ik weet niet hoe dit in Nederland zit natuurlijk maar kan een debatpunt eens worden voor jullie ook, indien dit nog niet het geval is. Hoewel jullie al heel wat verder staan ivm recyclage en dergelijke daar kunnen wij belgen nog wat van leren.

    Daisy Scholte
    Reply 23 februari 2017

    Ha! Bedankt voor alle uitgebreide informatie. Inderdaad, dit is helaas nog niet echt een issue in de Nederlandse politiek. Heel vooruitstrevend in België dus!
    Wat recyclen e.d. betreft in Nederland; er zijn veel politici die statiegeld willen afschaffen. Dat zou echt heel zonde zijn. Gelukkig kosten plastic tasjes eindelijk geld, wat veel mensen ontmoedigd om altijd maar overal tasjes aan te nemen. Er moet nog veel gebeuren, maar langzaam gaan we de goede kant op. Zolang we van elkaar blijven leren :-)

Johanna Scholten
Reply 2 juni 2017

Leuke blog! Ik heb jaren lang in een supermarkt gewerkt. Een van de grootste ergernissen voor klanten is een leeg schap (ook al zijn er alternatieven, maar weinig mensen halen iedere week op dezelfde dag dezelfde producten. Daar is dus niet goed op te plannen qua inkoop. Wat mij betreft mag er dus nog 1 punt toegevoegd worden in dit blog. Zoiets als : wees niet boos, maar blij met een supermarkt die regelmatig lege vakken heeft, want dit zorgt er voor dat minder populaire alternatieven gekocht worden en daarmee wordt verspilling tegen gegaan. Supermarkten hebben soms meer dan 20.000 verschillende producten in de schappen. Te gek voor woorden eigenlijk, want tel alleen al eens het aantal varianten op bijv. Rijst bij AH. Dat zijn er meer dan 100! Terwijl zilvervliesrijst, witte rijst, Surinaamse rijst, Pandan en Basmati meer dan voldoende keus zou zijn.

  Daisy Scholte
  Reply 7 juni 2017

  Hoi Johanna,
  Leuk om te horen dat je mijn blog leuk vindt!
  En ja, ik ben het helemaal met je eens dat klanten dat niet mogen verwachten van de supermarkt. Ik hoor vaak van mensen dat ze boos zijn er zoveel verspild wordt in supermarkten, maar als ik ze dan vraag wat ervan zouden vinden als er na 18.00 uur geen vers brood meer te koop is, piepen ze ineens heel anders. Ik vind het belachelijk dat we zoveel keuze hebben. Ik word er zelf gestresst van. Als ik mozzarella nodig heb en ik moet kiezen uit 20 soorten, denk ik; laat maar. Ik eet wel iets anders. Het wordt tijd dat we wat minder veeleisend zijn en de hand in eigen boezem steken. Een beter milieu begint bij jezelf ;-)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.