By 

De leukste vegetarische kookles van Chiang Mai + recept voor pad thai


Eén van de hoogtepunten van een reis door Thailand is het eten. De verse loempia’s van rijstpapier, pad thai, groene curry, mango met plakkerige rijst. Het water loopt me al in de mond bij het noemen van de gerechten. Als vegetariër of veganist kom je niks te kort in het populaire vakantieland. Kijk maar eens naar het artikel dat ik schreef over de beste vegetarische restaurants in Chiang Mai. Uit eten gaan is geen enkel probleem. Maar wat is er nou leuker dan al die lekkernijen zelf leren maken? Dan kun je ook thuis nog eens genieten van je vakantie. Daarom volg ik de Thaise cooking class in Chiang Mai van Ning, speciaal voor mensen die liever geen vis of vlees eten. En als verrassing mag ik het recept voor een authentieke pad thai met jullie delen.

Eerst naar de markt

Je kookkunsten kunnen nog zo fantastisch zijn, zonder verse ingrediënten valt het resultaat altijd tegen. En daarom beginnen we de kookcursus op de lokale groentemarkt. Ning, onze chef, verklapt de geheimen van de Thaise, vegetarische keuken. Zo leer ik dat veelgebruikte producten in Thailand een speciaal tekentje hebben als er geen dierlijke ingrediënten zijn gebruikt bij de productie. Zo kunnen monniken meteen zien wat ze wel of niet kunnen eten. En ik dus ook! Handig.

Op de markt maak ik kennis met groenten en kruiden die ik nog nooit gezien heb. Vreemde paddenstoelen in de vorm van oren, Thaise basilicum die naar drop ruikt, koriander die eruit ziet als paardenbloemblaadjes. Er gaat een wereld aan smaken voor me open!
 
thailand market visit

Blauwe limonade

In de tuin van Ning staan een stuk of 10 keukenblokken a la Master Chef. Iedereen krijgt een eigen kookeiland met gaspitten, pannen, messen en kookgerei. Ik heb er nu al zin in! Maar eerst worden we nog verwend met een bijzonder drankje: limonade van butterfly pea. De bloem wordt in Thailand veel gebruikt om eten te kleuren. Ineens begrijp ik hoe de blauwe rijst met mango gemaakt wordt. Het wordt helemaal bijzonder als Ning ons adviseert wat vers limoensap in de limonade te persen. Na 2 keer roeren verandert de kleur van blauw naar paars. Het lijkt wel magie! En het is nog lekker ook.

Snijden, raspen, vouwen

Tijd voor het echte werk. Voor aanvang van de kookles heb ik 4 gerechten uitgekozen die ik graag wil leren maken: papaya salade, pad thai, groene curry en gefrituurde pompoen als toetjes. Patrick heeft heel andere gerechten gekozen, zodat we na afloop 2 keer zoveel kennis hebben. Samen met de andere leerlingen worden we in groepjes aan het werk gezet. Snijden, raspen, rollen, vouwen, snipperen en kneden. Er moet van alles gebeuren. We hebben de grootste lol als Patricks loempia’s 3 keer zo groot uitvallen als het voorbeeld van Ning. Maar de smaak is er niet minder om!

De currypasta maken wij – de cursisten – helemaal zelf. We zitten op de grond. In een vijzel pletten we de knoflook, gember, kruiden en specerijen tot een gladde mousse. Dat is hard werken, maar zoveel lekkerder dan het spul uit een kant-en-klaar pakje. Eentje om te onthouden.
 
Vegetarian lesson

Smaken in balans

We maken de gerechten in 4 etappes en eten de resultaten tussendoor gezellig op. Ik verbaas me over het gemak waarmee we heerlijke maaltijden op tafel zetten. Ning verklapt het geheim van de Thaise keuken; de balans tussen de smaken. Nou, die balans hebben we zeker bereikt, want oh wat is het smullen!

Leerzaam en lekker

De kooklessen van Ning zijn 100% vegetarisch. Het enige dierlijke ingrediënt in haar keuken is ei. En dat kun je prima weglaten, weet ik uit ervaring. Na bijna een jaar reizen hebben we inmiddels heel wat kookworkshops gevolgd. Die van Ning steekt er met kop en schouders bovenuit. Het was niet alleen goed georganiseerd, leerzaam en lekker. Het was ook nog eens reuze gezellig! Echt een aanrader dus. En voor wie voorlopig niet naar Thailand gaat, maar wel trek heeft gekregen in de beroemde pad thai, volgt hier het recept. Met de groeten van Ning!
 
Vegetarian Cooking class Chian Mai Ning

Vegan Cooking class Chian Mai

Recept voor veganistische pad thai

Dit heb je nodig

  • Rijstnoedels, al dente bereid
  • Scheutje olie
  • Tofu in blokjes
  • Taugé
  • Wortel, geraspt
  • Bieslook, grof gesneden
  • 2 of 3 teentjes gesneden knoflook
  • Handje geplette pinda’s
  • Limoen
  • 2 eetlepels tamarindepasta, verdund met een beetje water
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels vegetarische oestersaus (die koop je hier)
  • 1 theelepel suiker
  • Peper en zout

Zo maak je het

Verwarm een sheutje olie in een hete wokpan. Bak de knoflook tot de kleur verandert en voeg de tofu toe. Roer na een paar minuten de al dente noedels, tamarinde, sojasaus, oestersaus, suiker en een snufje peper en zout door het mengels. Wok de ingredienten tot de noedels zacht en een beetje droog zijn. Doe vervolgens alle groenten bij de noedels en wok het geheel zo’n 20 seconden op hoog vuur. Serveer de pad thai met de pinda’s en een partje limoen.
 
vegetarische Pad Thai Thailand Cooking class

De All Day Every Nieuwsbrief

Word je ook helemaal enthousiast van een cooking class in Chiang Mai? We schrijven vaker dit soort verhalen en delen onze beste tips. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Meer lezen na deze cooking class in Chiang Mai? Lees verder!

1. Nepalees koken met restjes: recept om zelf momo’s te maken
2. Cataplana: Portugees koken met restjes
3. Smakken en slurpen: dit zijn de gekste eetgewoontes in Azië
4. Iran: ze slachten een kip voor mij (en ik ben vegetariër)
5. Zo kun je een krop sla 9 weken goed bewaren

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
10x originele en duurzame kerstcadeaus waar je de show mee steelt
December 17, 2021
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
koken voor je buren
Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
September 24, 2021
lekkerste koffie van utrecht
De lekkerste koffie van Utrecht drink je bij Carla’s Conditorie
July 28, 2021
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
Glamping East Nomads
Glamping in de Achterhoek: bij East Nomads kampeer je op stand
June 07, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.