By 

Tips en informatie: alles wat je moet weten voor je naar Sri Lanka gaat


Yes! Je gaat naar Sri Lanka. Goede keus. Nu is het tijd voor de voorpret: lekker lezen over alle bijzondere dingen die er te doen zijn in dit prachtige land. Zoals deze 7 hotspots die je echt niet mag missen. Om zo ontspannen mogelijk te reizen is het slim om je van te voren goed voor te bereiden, door ook de praktische informatie te verzamelen. Je begint al goed met het lezen van dit blog. Hier vertel ik je alles wat je moet weten voor je naar Sri Lanka gaat: over de beste reistijd, wat het kost, hoe je een visum aanvraagt en nog veel meer. Waar wacht je nog op?

Beste reistijd

Sri Lanka kent veel verschillende klimaatzones. Dat betekent dat het altijd wel ergens mooi weer is. Regent het in het noorden, dan is het mooi weer in het zuiden en andersom. De meeste mensen kiezen ervoor om hun rondreis door Sri Lanka tussen december en april te plannen. In het zuiden en westen is het dan mooi weer en regent het zelden. Het is dan wel druk in de toeristische plaatsen. In oktober en november is de ergste regen voorbij en vermijd je tegelijkertijd de drukte van het hoogseizoen. Ga je liever naar het noorden, dan is het beter om te reizen tussen mei en september.

Meer lezen: Hier vind je een uitgebreide route voor de ultieme rondreis door Sri Lanka
 
treinreis sri lanka

Hoeveel geld heb je nodig?

Sri Lanka is lang niet zo goedkoop als Zuid-Oost Azië, maar reizen door het tropische land is nog steeds goed betaalbaar. Budgetreizigers redden het prima met zo’n 25 – 30 euro per dag. Dan overnacht je voor ongeveer 10 euro per nacht in slaapzalen en eenvoudige guesthouses. Je eet voor een paar euro in lokale restaurants, reist met het openbaar vervoer en onderneemt niet al te veel dure activiteiten.

Wil je iets meer comfort? Met een dagbudget van 40 – 45 euro per persoon kun je ontspannen reizen in Sri Lanka. Een tweepersoonskamer in een midrange hotel kost rond de 25 euro per nacht. Het zijn vooral de activiteiten die het duur maken. Entreekaartjes voor de nationale parken beginnen bij 15 euro per persoon. Dan heb je er nog geen chauffeur en jeep bij. Reken op minstens 50 euro voor een 2-persoons safari. Veel reizigers kiezen ervoor om een eigen chauffeur mee te nemen tijdens hun rondreis. Dat kost al snel 35 euro per dag.

Echte luxepaardjes kunnen het zo gek maken als ze willen. Als je wilt, slaap je in een chique theebungalow met een waanzinnig uitzicht over de plantages voor 500 euro per nacht. Het kan allemaal!

Zo vraag je een visum aan

Als je naar Sri Lanka reist heb je een visum nodig waarmee je 30 dagen in het land mag rondreizen. Je kunt het visum online aanvragen via de officiële website van de Sri Lankaanse immigratie. Je vult je gegevens in op het online formulier en rekent 35 dollar af met je credit card. Heb je geen credit card of besteed je de aanvraag liever uit? Laat je visum voor Sri Lanka regelen door een visumbureau. De kosten zijn dan iets hoger, maar je hebt er geen omkijken naar. Bovendien verloopt alle communicatie in het Nederlands en dat maakt het net even makkelijker. Wil je meer weten over het aanvragen van een visum voor Sri Lanka? Hier vind je alle vragen en antwoorden over het visum.

Je kunt je visum ook bij aankomst op Colombo Airport regelen. Houdt dan wel rekening met lange wachttijden. Het is beter om je visum van te voren te regelen.
 
India

Vaccinaties en malaria

De GGD adviseert om je te vaccineren tegen DTP, buiktyfus en Hepatitis A. Malaria komt niet voor in Sri Lanka. Wel heeft het land een paar keer te maken gehad met een uitbraak van knokkelkoorts (dengue). Helaas kun je je niet laten inenten tegen knokkelkoorts. De denguemug steekt vooral overdag. Smeer je daarom altijd goed in met een anti-muggenmiddel.
Het is slim om je ruim op tijd te laten informeren over de benodigde vaccinaties en andere maatregelen die je kunt nemen tijdens je rondreis door Sri Lanka. Neem daarvoor contact op met de GGD Reisvaccinaties.

Het kraanwater is niet drinkbaar

Het kraanwater in Sri Lanka is niet veilig drinkbaar. De lokale bewoners zijn zelf ook voorzichtig met het drinken van het water uit de kraan. Om te voorkomen dat je tijdens je reis elke dag plastic flessen water moet kopen, is het slim om zelf iets mee te nemen om het water te zuiveren. Wij gebruiken de Lifestraw Go, een fles met een ingebouwd filter. In dit artikel vertel ik uitgebreid hoe wij reizen zonder plastic flessen water te kopen.
 
sri Lanka alles wat je moet weten

Veiligheid in Sri Lanka

In maart 2018 waren er rellen in het toeristische Kandy. De noodtoestand werd uitgeroepen en er werd een avondklok ingesteld. Inmiddels zijn alle spanningen voorbij en is het weer business as usual in Kandy. Geweld en criminaliteit tegen toeristen komt zelden voor. Het is verstandig om goed op je waardevolle spullen te letten op drukke plaatsen. In het regenseizoen kan het extreem hard regenen. Dat zorgt wel eens voor landverschuivingen en overstromingen.

Raadpleeg de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het laatste nieuws. Met een goede voorbereiding en een dosis gezond verstand is Sri Lanka een heel veilige bestemming.

Veiligheid in het noorden

Je herinnert je vast nog de nieuwsberichten over de bloedige burgeroorlog in het noorden van Sri Lanka? De Tamils vochten tegen de Singalezen om een onafhankelijke staat. In 2009 gaven de Tamils zich gewonnen. Maar het duurde nog jaren voor de rust terugkeerde in het gebied. Inmiddels is het veilig om naar het noorden van Sri Lanka te reizen en wordt er hard gewerkt aan goede verbindingen met de grootste stad Jaffna.

Wij bezochten Jaffna en het bijzondere Delft Island en maakten er een video van. Die bekijk je hier.
 
Jaffna en Delft Island Sri Lanka

Geldzaken

In Sri Lanka betalen ze met de rupee (LKR). In de grote steden kun je gewoon gewoon gebruik maken van je pinpas. Je hoeft dus niet van te voren geld te wisselen. Dat is vaak veel duurder dan wanneer je ter plaatse geld pint. Op het vliegveld zijn voldoende pinautomaten, zodat je bij aankomst meteen cash hebt. Het kan zijn dat niet elk pinapparaat je bankpas accepteert. De Bank of Ceylon deed het bij ons altijd. Credits cards worden in grotere hotels en toeristenrestaurants meestal zonder problemen geaccepteerd.

Neem extra sokken mee

In het tropische Sri Lanka loop je het liefst de hele dag op slippers of sandalen. Maar als je een tempel of andere heilige plek bezoekt moet je je schoenen uitdoen. Op blote voeten is geen probleem, ware het niet dat de vloer bloedheet wordt in de zon. Ik moest soms rennen van de ene schaduw naar de andere. En aan het einde van de dag deden mijn voeten behoorlijk pijn. Gelukkig mag je wel op sokken de tempels bezoeken. Neem dus een extra paar mee.
 
Anuradhapura Sri Lanka

Nog even een paar snelle tips

  • Heb je een afbeelding van Boeddha als tattoo? Zorg dat je die goed verbergt. Het afbeelden van Boeddha als lichaamsversiering wordt door boeddhisten als grove belediging gezien. Er zijn om die reden mensen opgepakt en het land uitgezet.
  • Bij het bezoeken van tempels en andere heilige plaatsen moet je bedekkende kleding dragen. Neem dus altijd een vestje mee om je schouders te bedekken en eventueel een lap om je benen te verstoppen.
  • Ga er vanuit dat de tuktuk chauffeurs bij het vliegveld minstens 5x de prijs vragen voor een ritje de stad in, dan gebruikelijk is. Afdingen dus!
  • Ook voor tuktuks in andere delen van het land en voor het kopen van souvenirs is afdingen part of the deal.
    In Sri Lanka heb je een reisstekker nodig. Ze gebruiken daar type G en D stopcontacten.
  • Neem een verlengsnoer of een splitter mee, zodat je in je hotel maar 1 wereldstekker nodig hebt om meerdere apparaten op te laden.
  • Het is gebruikelijk om een fooi te geven in Sri Lanka. Ongeveer 10% is van de rekening is normaal. Dat doe je ook als er al belasting en service charge op de rekening staan.
  • Tuktuk- en taxichauffeurs verwachten geen fooi. Het kan natuurlijk geen kwaad om kleine bedragen naar boven af te ronden.

Word je liever een beetje op weg geholpen? Reis met Riksja Travel!

Riksja Travel zorgt ervoor dat je het échte Sri Lanka leert kennen. Klik op de onderstaande banner en boek je reis bij Riksja Travel.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. Fietsen tussen de ruïnes in Anuradhapura. Zo pak je dat aan
2. Zeeziek van het walvissen kijken in Mirissa
3. Olifanten spotten in een ecolodge in de wildernis van Sri Lanka
4. Een boottocht door de backwaters van Kerala, maar dan anders
5. Mijn 7 favoriete ervaringen in 7 weken India

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
Een weekend Friesland: ga naar Heerenveen!
August 06, 2020
londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.