By 

7 hotspots die je niet mag missen tijdens je rondreis door Sri Lanka


Sri Lanka wordt wel eens soft India genoemd. Het eiland lijkt in veel opzichten op zijn grote buurland. Er rijden veel tuktuks door het drukke verkeer. Boeddhisme en Hindoeïsme zijn sterk aanwezig in het straatbeeld en het dagelijks leven. De lokale keuken bestaat uit heerlijke curry’s. Het land is rijk aan historische plekken en eeuwenoude ruïnes. En je kunt er prachtige wandelingen maken. Combineer al dat moois met een paar dagen luieren aan de tropische kust en je vakantie is compleet.

In tegenstelling tot India is Sri Lanka maar een klein landje. Dat betekent dat je tijdens een rondreis in 2 of 3 weken veel kunt zien en doen. In dit blog lees je wat je echt niet mag missen om er een onvergetelijke tijd van te maken!

1. De mooiste treinreis ter wereld

Het raam staat open. Laaghangende wolken trekken door het dal. De trein schommelt in een rustig tempo door de vallei. Een Sri Lankaanse familie biedt me een pittige snack aan. Zij zijn duidelijk beter voorbereid op de zeven uur durende treinreis. Ze blijven maar eten uit hun tas toveren. De prachtige natuur trekt als een film aan me voorbij en maakt duidelijk waarom dit de mooiste treinreis ter wereld genoemd wordt. Het is meer dan een ritje van A naar B. Het is een onvergetelijke belevenis die niet mag ontbreken tijdens je rondreis in Sri Lanka. Als we uiteindelijk in het toeristenplaatsje Ella aankomen vind ik het jammer dat het voorbij is.
 
Treinreis Sri Lanka

2. Kijk, een olifant!

Ga op safari in Udawalawe National Park. Mijn vriend Patrick en ik delen de jeep met twee andere reizigers en een gids. Hij weet veel over de dieren en de natuur in het park. Hij vertelt enthousiast over ‘zijn’ Udawalawe. Dan klinkt er een gesmoorde kreet van de bestuurdersstoel. “Olifant”, zegt onze chauffeur zacht en hij wijst recht vooruit. Twee volwassen olifanten steken samen met hun jong de weg over. In stilte genieten we van dit bijzondere tafereel. Het blijkt pas het begin. In de rest van het park zien we onder andere krokodillen, buffels, ijsvogels, een visarend en verschillende soorten apen. Wat een avontuur!
 

3. Kies voor Kandy’s kies van Boeddha

Het groene Kandy ligt aan een groot meer waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van de omgeving. In het centrum vind je tientallen lokale- en hippe toeristenrestaurants en souvenirwinkeltjes. Op de lokale markt ontmoet je locals die hun dagelijkse boodschappen doen. Maar waar de meeste toeristen echt voor komen is de beroemde Temple of the Tooth relic. Volgens de legende ligt hier een tand van Boeddha opgeborgen. Drie keer per dag worden er rituelen uitgevoerd om Boeddha te vereren. Mannen met trommels en trompetten begeleiden monniken met offers naar een geheime kamer. Zorg dat je dit schouwspel niet mist. Een bezoek aan de goed verzorgde botanische tuinen en het Bahiravokanda Vihara Boeddhabeeld mogen ook niet ontbreken aan je tijd in Kandy.

Ons bezoek aan de Tempel van de Heilige Tand leek wel een avontuur uit een Kuifje-stripboek. Hier lees je waarom.
 
Temple of the sacred tooth

4. Lekker luieren op het strand

Het is tijd voor zon, zee en strand. De tropische temperaturen en de uitgestrekte stranden aan de zuidkust zijn ideaal om heerlijk te ontspannen na een rondreis door centraal Sri Lanka. Wij kiezen voor het rustige stranddorpje Tangalle. Het plaatsje zelf heeft niet veel te bieden, maar de rust op het strand is precies wat we nodig hebben. We hebben het brede strand en de azuurblauwe zee helemaal voor onszelf. Met een cocktail in mijn linkerhand en een goed boek in mijn rechter lig ik de hele dag in hangmat. Wat een luxe! Hier kan ik wel aan wennen. Na een paar dagen is het tijd om door te reizen. Er wacht een lesje koloniale geschiedenis op me.

Meer lezen: reisblogger en fotograaf Yvonne zet de mooiste stranden van Sri Lanka op een rij.
 

5. Koloniale geschiedenis in Galle

In de kusstad Galle leren we over de Nederlandse koloniale geschiedenis in Sri Lanka. We stappen uit bij het indrukwekkende Dutch Fort. Deze voormalige nederzetting van de VOC herbergt herinneringen aan een tijd van zeemannen, handel en onderdrukking. Het fort zelf werd in eerste instantie door Portugezen gebouwd, maar later door Nederlanders vergroot en versterkt. Rondom de Groote Kerk vind je grafstenen met Nederlandse namen. Straatnamen komen me bekend voor. We wandelen door de Leynbaan st., Akersloot Bastion en de Zeeberg straat. Maar Galle is meer dan Nederlandse geschiedenis. Zo sta ik vroeg op voor een bezoek aan de bruisende vismarkt, met verse vis die direct vanaf de boot wordt verkocht. Ik slenter door idyllische straatjes en langs kleurrijke souvenirwinkels. De kers op de taart is de stadstour met gids Shanjei. Lopend door het fort vol verhalen, vertelt hij ons enthousiast over de bewogen geschiedenis van dit deel van Sri Lanka. Hij geeft de achtergronden en inkijkjes die het beeld van de stad compleet maken. Een echte aanrader!
 
Galle vismarkt Sri Lanka

6. Fietsen door Anuradhapura

De wind waait door mijn haren terwijl ik in de verte een gigantische witte stupa tegen de blauwe lucht zie afsteken. De fiets die ik heb geleend bij onze homestay is zelfs voor mij net te klein. Die is niet gebouwd voor de lange Hollanders. Al fietsend bezoeken we de overblijfselen van de oude eeuwenoude stad Anuradhapura. De stupa in de verte is de Ruwanwelisaya Stupa. Op de heilige grond zijn schoenen niet toegestaan. Ik waag me met blote voeten op de snikhete tegels. De korte ritjes op de fiets geven precies de verkoeling die mijn voeten tussen de bezoeken door nodig hebben.

Het plannen van een fietstocht door het gigantische Anuradhapura kan een intimiderende onderneming zijn. Hier lees je hoe wij dat aanpakten.
 
Anuradhapura Sri Lanka

7. Bezoek aan Jaffna en Delft Island

Onze rondreis sluiten we af in het noorden van Sri Lanka; Jaffna. Een stad die door veel toeristen wordt overgeslagen. De reputatie van het gebied na de bloedige burgeroorlog die daar tot 2009 woedde is een belangrijkste reden. In het noorden vochten de Tamil Tijgers voor een onafhankelijke staat. In Jaffna zie je deze gruwelijke geschiedenis nog goed terug. Maar ondanks kogelgaten in de muren en nooit herstelde ruïnes, is de stad gewoon veilig te bezoeken. De bonte Hindoetempels, de vrolijke kleding en de lokale keuken doen me aan zuid-India denken. In Jaffna maken we een dagtrip naar het voormalig Nederlandse Delft Island. Een plek die haast buitenaards aanvoelt.

Hier bekijk je de video die ik van ons uitstapje naar Delft Island maakte.
 
Jaffna en Delft Island Sri Lanka

Extra tips voor je rondreis door Sri Lanka

  • Leer Sri Lankaans koken bij de mensen thuis! In bijna alle dorpen en steden in Sri Lanka bieden locals kookcursussen aan. Dan kan je thuis je kookkunsten testen en culinair nagenieten van je rondreis. Eigenlijk een soort verlenging van je vakantie. Ideaal toch?
  • Bezoek de Halpewatte theefabriek in Ella en wandel over de uitgestrekte theeplantages. Daar waar de theebladeren nog steeds met de hand geplukt worden kom je erachter wat er nodig is voordat jouw kopje thee op tafel staat. En dat is niet niet niks!
  • Bewonder de Sigiriya Rock, maar dan zonder hordes toeristen. Ga naar zijn kleinere, maar leukere broertje Pidurangala Rock. De klim is iets uitdagender, want er zijn geen trappen. Maar de het verschil in prijs (22 euro goedkoper!) is het meer dan waard. Vanaf de Pidurangala Rock heb je een prachtig uitzicht over de Sigiriya Rock.
  • Meer inspiratie voor rondreizen van Afrika tot Amerika en Azië vind je hier.

 
Sigiriya rock Sri Lanka

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. Fietsen tussen de ruïnes in Anuradhapura. Zo pak je dat aan
2. Olifanten spotten in de wildernis van Sri Lanka
3. 7 hotspots die je niet mag missen tijdens je rondreis door Sri Lanka
4. Myanmar: 12 hoogtepunten in Yangon die je absoluut niet mag missen
5. Van de gebaande paden in Jaffna en Delft Island

  • 11 February 2018
  • 0
Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
hostel in Amsterdam
Het WOW Hostel in Amsterdam is niet zomaar een hostel
August 13, 2020
De beste vegan restaurants in Heerenveen en omgeving
August 11, 2020