By 

In Belgrado vieren we de vrijheid van Servië


Belgrado is de hoofdstad van Servië. Overal zie je herinneringen aan de bewogen geschiedenis van het land. Van de vooroorlogse, communistische gebouwen tot de monumenten ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Het is niet de mooiste stad die je ooit zult bezoeken. Maar tussen de met graffiti bekladde gebouwen liggen ware pareltjes verborgen, klaar om door jou ontdekt te worden.

Vanochtend zijn we met de bus vertrokken vanuit Zagreb. Het is ruim vier uur rijden. Bij de grens tussen Kroatië en Servië merken we meteen dat we de Europese Unie verlaten. Mannen met brede schouders en zonder lach willen keer op keer onze paspoorten zien. Ik lach lief, maar krijg geen respons. Enkel een stempel op pagina 6.
 
Belgrado Servie Travel

Warm welkom

De deuren van de bus gaan open en de hitte slaat in mijn gezicht. Het is 42 graden als we aankomen in Belgrado. Van die drukkende, Europese hitte. Het zweet breekt me uit als ik de eerste stappen op het grauwe beton zet. Dat is nog eens een warm welkom!

Het leven in Belgrado gaat in een ander tempo. Rustiger. Of is het bewuster? Met de oorlog nog vers in het geheugen is vrijheid voor de Serviërs lang niet zo vanzelfsprekend. Genieten van de vrijheid hoort hier bij het leven. Geef ze eens ongelijk. Het is amper vijfentwintig jaar geleden dat de Serviërs vochten in een vreselijke oorlog. Ik herinner me dat we op school knuffels inzamelden voor de kinderen die gevlucht waren uit voormalig Joegoslavië.

Het fort in Kalemegdan park

We zoeken verkoeling in het grote Kalemegdan stadspark. We zijn niet de enige. Kinderen spelen in de speeltuintjes. Een hond staat tevreden in een fontein. Wandelaars blijven verstandig onder de bomen lopen. Wij lopen in het kalme tempo van Belgrado een rondje door het park.

Op het hoogste punt van het Kalemegdan park staat een 2000 jaar oude citadel. Hier vochten de Hunnen en de Ottomanen om het land rond de belangrijke rivier. Aan de voet van het oude bouwwerk komen de Sava en de Donau samen. Vanaf de citadel hebben we een prachtig uitzicht over de stad en het water. De zon gaat onder en de lucht koelt af.
 
Belgrado Servie Travel

Belgrado Servie Travel

Belgrado Servie Travel

Oase tussen het beton

In de buurt van het station zoeken we een restaurant om de rest van de avond door te brengen. We lopen over gebroken stoeptegels tussen gebouwen die grijs zijn uitgeslagen door uitlaatgassen en de tand des tijds. Af en toe valt er een druppel van een lekkende airco op mijn schouders. Aan een opengebroken straat, tussen geparkeerde auto’s zien we een kleine, groene oase. Het is het terras van vegetarisch restaurant Mayka. Achter de groene klimop en tussen de vrolijk gekleurde lichtjes vergeet je hoe de straat er aan de andere kant uitziet.

Een enthousiaste jongen brengt ons een Engels menu in zo’n map waarin ik thuis mijn administratie bewaar. Cocktail, fruitsappen, curry’s en pizza, er is keuze genoeg. We bestellen de typisch Servische worstjes, gemaakt van seitan in plaats van varken, om te delen. Ik ga voor de Thaise schotel en Patrick neemt de curry. De worstjes zijn amper van echt te onderscheiden. Leuk om als vegetariër zo toch te kunnen proeven van de vleesrijke Servische keuken.
 
Belgrado Servie Travel

De Sint Sava

We besluiten de dag af te sluiten met een bezoek aan de grootste Orthodoxe kerk van de Balkan; de Sint Sava. Het is al donker buiten en de grote deuren zijn gesloten. Toch is het een levendige bedoening voor de treden van de kerk. Moeders bespreken de laatste roddels, terwijl hun kinderen spetteren in de fontein. Even verderop speelt een ouder stel slavische muziek. Een plotse windvlaag waait de briefjes uit hun hoed. Meteen komen de omstanders in beweging en brengen het verloren geld netjes terug. De felverlichte Sint Sava schittert onverstoorbaar op de achtergrond.
 
Belgrado Servie Travel

Gratis stadswandeling

De volgende ochtend sluiten we aan bij een gratis stadswandeling. Op het Plein van de Republiek ontmoeten we onze gids Dragana. “Nee, dat betekent niet draak, maar kostbaar.” Zij studeert geschiedenis en deelt in haar vrije tijd haar kennis met toeristen. Ze vertelt dat het Nationaal Museum al vijftien jaar gesloten is vanwege renovaties. Elk jaar zou het weer opengaan, maar telkens komt het er niet van. “Dat is typisch Servië.”

Dragana is vlak voor de oorlog geboren. Ze herinnert zich er weinig van, maar kent de verhalen van haar ouders maar al te goed. “Vlak na de oorlog was de inflatie groot. Een kilo bananen was duurder dan het maandsalaris van mijn moeder.” De winkels stonden leeg en door het gebrek aan controle kregen criminelen vrij spel. Dragana neemt ons mee naar de wijk waar twintig jaar geleden de boeven de baas waren. ‘Silicon Valley’ noemen de bewoners de buurt. “Die naam heeft niets te maken met technologie. De wijk is vernoemd naar de nepborsten van de vriendinnen van de gangsters die hier regeerden.”
 
Belgrado Servie Travel

De gratis stadswandeling begint elke dag om 10.00 uur en om 18.00 uur en duurt 2,5 uur. Je hoeft je niet aan te melden en mag achteraf zoveel (of zo weinig) als je wilt betalen voor de tour.

Bohemian leven

Als we de hoek om slaan in Skadarska straat geloof ik mijn ogen niet. De kleurloze gebouwen hebben plaatsgemaakt voor een charmant straatje met kleurrijke veranda’s vol bloemen die volop in bloei staan. Een zacht briesje blaast de geur van de petunia’s door de straat. Het lijkt wel een filmset. De Skadarska straat is perfect voor wie de stevige, Servische keuken wil ontdekken. De tientallen restaurants met gezellige terrasjes zien er verleidelijk uit. Op een simpel soepje en een salade na zul je hier niet zo snel een gerecht zonder vlees tegenkomen. Alleen tijdens het vasten, 40 dagen voor Kerst en 40 dagen voor Pasen, kun je kiezen voor een zogenaamde posno. Dat zijn gerechten zonder dierlijke producten. Behalve vis dan. Want genieten hoort bij het vieren van vrijheid.
 
Belgrado Servie Travel

Belgrado Servie Travel

Dit is er nog meer te doen in Belgrado

  • Maak een wandeling of fietstocht langs de oevers van de Donau.
  • In het moderne winkelcentrum kun je uitgebreid shoppen.
  • Wie het nachtleven wil ontdekken bezoekt de drijvende café’s en discotheken aan de Donau en de Sava.
  • In de Sava ligt het eiland Ada Ciganlija, met een populair stadsstrand.

 

Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Vegetarian in Iran
Vegetariër of veganist? Dit zijn de beste landen voor je volgende reis + tips
October 13, 2018
Bangladesh poverty
Reizen met een positieve impact: zo maak je écht een verschil
October 09, 2018
Sri Lanka Ella
Tips en informatie: alles wat je moet weten voor je naar Sri Lanka gaat
October 05, 2018
industrie cultuur Ruhrgebied
Kunst, cultuur en natuur tussen de oude hoogovens van het Ruhrgebied
October 03, 2018
A Little Eco Lodge Myanmar
Inspirerend hotel: op schattenjacht in Inle Lake bij A Little Eco Lodge
September 28, 2018
ongesteld op reis
Alleen voor vrouwen! Ongesteld op reis? Geen probleem met deze tips
September 22, 2018
Pokhara Lake Phewa
Dit is er te doen in Pokhara: 10 activiteiten waar je niet voor hoeft te hiken
September 16, 2018
Vietnamees eten nepvlees
Alles wat je moet weten over vegetarisch en veganistisch eten in Vietnam
September 08, 2018
Pinnen in het buitenland tips
Pinnen in het buitenland: met deze tips bespaar je veel geld!
September 04, 2018

2 Reacties

Claudia
Reply 16 augustus 2017

Hallo Daisy, hi Patrick,
we are back from our holidays in Bavaria and the first step I had to do was searching for you and your blog on the internet. Tadaaa, found you! Thanks for your commenting the hitchhiking tour with us. It was a pleasure! We will follow your trip! Have a great time!

    Daisy & Patrick
    Reply 16 augustus 2017

    Hi Claudia! Thank you so much for the ride. It was one to remember :-D Hope you enjoyed the hiking in Bavaria? We've been in Turkey for a few days already and are heading for Iran tomorrow. So excited! Enjoy all the future travels and say hi to Daniel from us!

Reageer op deze blog

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.