By 

Vegetariër of veganist? Met deze 14 tips kun je ook op reis lekker blijven eten


Lekker, lokaal en traditioneel eten op reis, zonder dierlijke producten. Dat klinkt als een onmogelijk opgave. Ik zal de laatste zijn die zegt dat het altijd makkelijk is. Maar als je de handige trucjes eenmaal onder de knie hebt, dan kun je als veganist of vegetariër net zo lekker eten op reis als jouw vleesetende medereizigers.

Ga goed voorbereid op pad. In dit blog deel ik mijn 14 beste tips.

Lekker en lokaal

Sinds ik 7 jaar geleden besloot geen vis en vlees meer te eten ben ik in 45 landen geweest. De laatste 19 bezocht ik als veganist. Ik ben altijd al een liefhebber geweest van lekker en uitgebreid eten. Nog steeds vind ik het ontdekken van de lokale keuken één van de leukste dingen van reizen. In de grote steden is er altijd wel een vegetarisch restaurant te vinden, maar meestal serveren die vooral westerse gerechten. Terwijl ik het juist zo leuk vind om ook de lokale keuken te leren kennen. Oké, ik snap ook wel dat ik de gebakken cavia (Peru) en pekingeend (China) aan me voorbij moet laten gaan. Maar gelukkig zijn er ook een heleboel traditionele gerechten die – soms met een kleine aanpassing – veganistisch zijn.

1. Leer de juiste woorden uit je hoofd

Het zal je misschien verbazen, maar het Engelse woord ‘vegetarian’ betekent niet overal hetzelfde. In India weten ze meteen dat je helemaal niks eet wat van dieren komt, maar in Vietnam vinden ze dat vegetariërs wel gewoon vleesbouillon kunnen eten. Er zitten toch geen stukjes vlees in? Met enkel ‘I am vegetarian’ kom je er niet. Het is dus hoog tijd om je talenknobbel in te zetten. Dieren kun je met wat geluidseffecten over het algemeen prima uitbeelden. Het is vooral belangrijk dat je het woordje ‘zonder’ in de lokale taal leert zeggen. Als je een paar woorden kent maakt dat een wereld van verschil. Niet alleen omdat je je beter kunt uitdrukken, maar ook omdat de kok dat ontzettend waardeert en met liefde een beetje extra moeite voor je doet.
 
Veganist op reis

2. Ken de lokale gerechten

Zorg dat je van te voren een idee hebt van de lokale gerechten. Als je weet dat ze in Indonesië graag nasi goreng met kip en ei eten en je kent de ingrediënten, kun je zelf suggesties doen om jouw maaltijd veganistisch te maken. Tijdens het inlezen kan het ook maar zo dat je traditionele gerechten ontdekt die van zichzelf al veganistisch zijn. Zoals de hemelse Indiase dosa.

Meer weten over de Indiase dosa? Patrick schreef een ode aan zijn lievelingsgerecht.
 

3. Wees flexibel en begripvol

Het is aan jou om te bepalen hoe streng je wilt zijn voor jezelf en wat je wel en niet eet. Toch is mijn tip om op reis een beetje flexibel en vooral begripvol te zijn tegenover de locals. Het fenomeen ‘veganisme’ heeft in veel landen geen betekenis. In arme streken hebben mensen niet altijd de luxe om te kiezen wat ze eten. Het kan daarom voorkomen dat ze jouw levensstijl totaal niet begrijpen of denken dat je een grapje maakt. Toen ik bij de nomaden in Iran als bijzonder feestmaal vers geslachte kip voorgeschoteld kreeg (zelf nadat we uitgebreid hadden gesproken over het feit dat ik geen dieren eet), besloot ik uit respect voor het gastgezin voor één keer een uitzondering te maken.
 
Bakhtiari Nomads Iran

4. Allergisch of vanwege je geloof

Er zijn van die momenten waarop je weet dat je echt niet begrepen wordt. Je hebt net uitgelegd dat je geen eieren eet en toch stelt de kok voor om dan maar een heel klein beetje ei te gebruiken. Of melk? Dan toch zeker wel yoghurt? Yup, been there, done that. Op die momenten zit er maar één ding op: liegen. Vertel de kok dat je vreselijk allergisch bent voor eieren en hij zorgt er hoogstpersoonlijk voor dat er geen enkel ei ook maar in de buurt van jouw gerecht komt. Of vertel dat je uit religieuze overwegingen geen dierlijke producten eet. Soms is dat de enige manier om serieus genomen te worden.

5. Neem voor de zekerheid snacks mee

Mijn ervaring is dat het vooral onderweg nog wel eens een uitdaging kan zijn om veganistisch te eten. Tijdens die lange busrit stop je langs een simpel en smoezelig wegrestaurant met maar één gerecht op het menu: vlees. Nou ja, vlees met witte rijst dan. Tenzij je tevreden bent met een bord witte rijst, wil ik je adviseren om altijd een paar snacks onderin je tas te bewaren. Gewoon, voor de zekerheid.

6. Veganist op reis: Lees de ingrediënten

Met (gedroogd) fruit en noten zit je altijd goed. Maar heb je ook wel eens zin in een foute snack? Let dan extra goed op te ingrediënten. Tot mijn verbazing kwam ik erachter dat fabrikanten voor dezelfde producten niet altijd dezelfde ingrediënten gebruiken. Zo zijn sommige Pringles in Nederland geschikt voor veganisten, maar zit er in Azië ineens melkpoeder in. In de Oreo-koekjes in Europa wordt geen palmolie meer gebruikt, maar in Azië nog wel. En wat dacht je van pinda’s die gebakken zijn in visolie? Brrr…
 
turkije veganist op reis

7. Neem genoeg supplementen mee

Slik je net als wij B12 supplementen, dan raad ik je aan om daar een flinke voorraad van mee te nemen als je voor langere tijd op reis gaat. Behalve in Thailand en Maleisië hebben wij nog nergens geschikte B12 supplementen kunnen vinden. En echt, we vragen het in elke apotheek die we passeren.

8. Kook ook eens zelf

Als je veel en lang op reis bent, zoals wij, dan is het fijn om af en toe de mogelijkheid te hebben om zelf te koken. Vooral voor het ontbijt is een appartement met een eigen keuken een uitkomst. Dan kopen we een brood en wat beleg en kunnen we de dag zonder gedoetjes beginnen. En als veganist op reis, leer je ook nog eens superveel over de lokale keuken. En dat kan je gelijk in de praktijk brengen! Win-win.

9. Slaap in een homestay

De eerste paar keer dat we in een homestay sliepen maakte ik me een beetje zorgen over ons dieet. Hoe zou het gastgezin reageren op onze moeilijke eetwensen? Grappig genoeg eten we in de homestays juist ontzettend lekker. De vrouw des huizes bepaalt zelf wat ze kookt en is niet afhankelijk van een menukaart. Het is daarom veel makkelijker om creatief te zijn en traditionele gerechten aan te passen. Oh men, ik denk nog vaak watertandend terug aan het eten dat we bij Mister Binh in Vietnam voorgeschoteld kregen. Vergeet niet om van te voren door te geven wat je wel en niet eet. Zo voorkom je dat het gezin de kip al voor je geslacht heeft.

Lees meer: 10 redenen waarom je beslist een keer bij de locals moet slapen.
 
Mr Binh Family Cat Tien

10. Help andere veganisten op weg

Heb je ergens lekker veganistisch gegeten, laat dan beslist een review achter in Google en/of op Tripadvisor. Vermeld dan vooral ook wat je gegeten hebt en of het veganistisch of vegetarisch was. Op die manier is het makkelijker voor andere veganisten om restaurants te vinden die aan hun wensen kunnen voldoen. Als iedereen dat doet, wordt het uiteindelijk voor jou ook makkelijker.

11. Halleluja voor de Happy Cow app

Halleluja voor de Happy Cow app. Als je de app nog niet kent, dan wordt het hoog tijd om die te installeren. Inmiddels moet je er wel voor betalen. Trust me, het is het waard. Met Happy Cow vind je alle vegetarische en veganistische restaurants bij jou in de buurt. Kun je niks vinden, dan zijn er misschien wel ‘gewone’ restaurants die goede vleesloze opties hebben. Mijn ervaring is dat veel restaurants in de app vrij westers zijn, maar af en toe staan er lokale pareltjes tussen die om wat voor reden dan ook hebben besloten geen vlees meer te gebruiken. Zo vonden wij via de app een restaurant in Phnom Phen dat ooit gespecialiseerd was in hondenvlees, maar het uit schuldgevoel helemaal zat was. Nu serveren ze alleen nog fantastische vegetarische Cambodjaanse lekkernijen. Een feest voor elke veganist op reis!
 
I am vegan babe bali

12. Gebruik de Vegan Passport app

Wat moeten we toch zonder onze telefoon. Dit is nog zo’n app die het leven van veganisten één klap een stuk gemakkelijk maakt. In de Vegan Passport staan gedetailleerde beschrijvingen van wat veganisme betekent en wat je allemaal niet wilt eten in alle talen van de wereld. Die hoef je dus alleen maar even aan de kok te laten lezen. Handig! En als je toch niet zo van de technologie bent, dan kun je hier de papieren variant bestellen.

13. Niet te streng zijn voor jezelf

Zelfs als je al deze tips ter harte neemt gaat het soms nog wel eens mis. Dan kom je er bij de laatste hap van je Vietnamese loempia achter dat er toch ei in zat. Balen. Niets aan te doen. Wees niet te streng voor jezelf als je per ongeluk toch iets dierlijks hebt gegeten. Je kan niet meer doen dan je best en als je jezelf bij elke fout gaat kwellen, gaat de lol er snel af en wordt reizen als veganist een straf.

14. Vergeet je maaltijdverzoek in het vliegtuig niet

Oh enneh… beginnersfout! Vergeet niet bij het boeken van je vlucht aan te geven dat je veganistisch eet. Als die optie er niet is, weet je genoeg: zelf eten meenemen. Dat is stiekem nog veel lekkerder ook!

Heb je als veganist op reis nog een fantastische tip die echt niet mag missen in dit rijtje? Deel ‘m in de comments!

De All Day Every Nieuwsbrief

Wil je verhalen zoals ‘Vegetarier of veganist op reis?’ niet meer missen? Meld je dan aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen! Meld je aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Genoten van ‘Vegetarier of veganist op reis?’ Lees deze blogs ook:

1. Vegetariër of veganist? Dit zijn de beste landen voor je volgende reis + tips
2. Smakken en slurpen: dit zijn de gekste eetgewoontes in Azië
3. 13 vragen en opmerkingen die ik als vegetariër niet meer wil horen
4. 5 opmerkelijke feiten over de oorsprong van eten
5. 10 dingen die je kunt doen om de CO2 uitstoot van je vakantie te verkleinen

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
Family picture Maden Homestay Cambodia
Reizen maakt gelukkig, maar dan moet je wel weten hoe!
January 06, 2022
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
koken voor je buren
Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
September 24, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
De beste vegan restaurants in Heerenveen en omgeving
August 11, 2020

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.