By 

Reizen met een positieve impact: zo maak je écht een verschil


50 plekken waar je geweest moet zijn.‘ ‘100 x doen voor je pensioen.‘ Soms lijkt het wel alsof reizen alleen maar gaat om het afwerken van een bucketlist. Toegegeven, ik kan ook lekker strepen op mijn lijstje. Machu Picchu, de Taj Mahal en Mount Everest. Ik heb ze allemaal van dichtbij gezien. Hoewel die plekken bijzonder indrukwekkend zijn, is reizen voor mij meer dan bezienswaardigheden afvinken. Ik wil de bewoners leren kennen, zien hoe ze leven, samen koken en eten en van ze leren. Maar ik wil ook iets terug doen voor de mensen die ik ontmoet.

Reizen met een positieve impact en tegelijkertijd een onvergetelijke rondreis maken. Gaat dat eigenlijk wel samen? Jazeker! Ook in de reisindustrie schieten de sociale ondernemingen als paddenstoelen uit de grond. En dat is goed nieuws. Want juist bij die bedrijven kun je onvergetelijke ervaringen opdoen en écht een verschil maken in het leven van de lokale bewoners. Weten hoe dat zit en waar je moet zijn? Ik vertel je er alles over in dit artikel.
 
Cat Tien Mr. Binh Family

Wat is een sociale onderneming

Een sociaal ondernemer verdient geld en houdt daarbij rekening met de wereld om hem heen. Een sociale onderneming wil een positieve verandering teweeg brengen. Geld verdienen is geen doel op zich. Een bekend (en lekker!) Nederlands voorbeeld is Tony Chocolonely. Het doel van het merk is om de chocolade-industrie slaafvrij te maken. Tony herinvesteert het merendeel van de winst in de cacaoboeren, onderaan de keten.

Meer weten over Tony Chocolonely? Ik was bij de première van de documentaire over de slaafvrije chochola en schreef er dit artikel over.

Sociaal ondernemen in de reiswereld

In de reiswereld kun je denken aan bedrijven die personeel met een handicap in dienst hebben, de winst investeren in basisvoorzieningen, zoals een school of riolering of die ervoor zorgen dat de armste mensen ook geld verdienen aan het toerisme. Reizen met een sociale onderneming betekent niet alleen een bijzondere ervaring, je mag je er ook nog eens goed bij voelen. Jouw geld wordt namelijk gebruikt om het leven van de gemeenschap die je bezoekt een beetje beter te maken.
 
Nepal community based tourism

Tours en activiteiten

Boek je een tour bij een sociale onderneming, dan weet je zeker dat je een bijzondere ervaring te wachten staat. Zo boeken wij een avondmaaltijd bij een lokale familie in Cambodja via Resirest. Bij aankomst trekt de vrouw des huizes mij meteen mee de keuken in. In no time zetten we samen een heerlijke maaltijd op tafel, die we met het hele gezin gezellig oppeuzelen. Een onvergetelijke ervaring voor ons, maar ook voor de familie. Moeder Phaen is dolblij met ons bezoek. Het gezin is zo arm dat vrienden en familie liever niet over de vloer komen. 85% van het bedrag dat we aan Resirest betalen gaat direct naar de host.

Gids Jitu van Reality Tours & Travels neemt ons mee op een stadstour door Mumbai. Hij groeit op in de grootste sloppenwijk van India, maar weet zich dankzij deze baan aan de armoede te ontworstelen. Jitu laat ons het echte Mumbai zien, door de ogen van de bewoners. En avond om nooit meer te vergeten. En dan te bedenken dat 80% van het bedrag dat wij betalen geïnvesteerd wordt in geweldige projecten, zoals een wijkcentrum in de sloppenwijk, waar kinderen Engelse les en computertrainingen krijgen.
 
ResiRest familiediner

Souvenirs en cadeautjes

Na een onvergetelijke reis wil je natuurlijk een mooi souvenir als herinnering mee naar huis nemen. Maar hoe weet je nou zeker dat je iets koopt wat niet made-in-China is? Simpel. Door je cadeautjes bij een sociale onderneming te kopen. Dan krijg je er gratis een goed verhaal bij.

Een mooi voorbeeld van zo’n sociale souvenirwinkel is Chu Chu, wat ‘plastic’ in het Birmees betekent. Wij ontdekken de inspirerende onderneming in een arme buitenwijk van Yangon in Myanmar. Hier verkopen ze handgemaakte hebbedingen, gemaakt van gerecycled afval. Zelfs de winkel en werkplaats zijn gebouwd van hergebruikte materialen. Zo gaat de eigenares niet alleen het plastic-probleem te lijf, ze heeft inmiddels meer dan 45 vrouwen uit de arme wijk in dienst. De winst wordt geïnvesteerd in trainingen en afvalmanagement in de omgeving.

Restaurants en cafés

Mooi hoor, de Taj Mahal. Maar stiekem ga je naar India vanwege het lekkere eten. Dat snap ik nog wel. Het mooie van sociale restaurants is dat ze niet alleen veel liefde stoppen in het eten, maar ook een positieve impact leveren aan de gemeenschap. Zo smaakt de curry nóg beter!

In India lunchen wij bij Sheroes Hangout. Het restaurant wordt gerund door vrouwen die een zuuraanval hebben overleefd. De verminkte vrouwen worden verstoten door hun familie en vrienden, maar vinden hier een nieuwe kans op een beter leven.

In dit artikel vertel ik meer over de vrouwen van Sheroes.

Zoals zovelen, runden Syna en Mong ooit een hondenvleesrestaurant in Phnom Penh in Cambodja. Tegen alle adviezen in gooiden ze een paar jaar geleden het roer volledig om en veranderden hun restaurant in het 100% veganistische Sabay Vegilicious. Zij streven ernaar de kost te verdienen op een meelevende en diervriendelijke manier en andere ondernemers te inspireren hetzelfde te doen. Enneh, het eten hier is echt waanzinnig!
 
Sheroes India Acid Attack

Hotels en homestays

Door te slapen in kleinschalige hotels en homestay’s weet je zeker dat jouw euro’s bij de juiste mensen terechtkomen. En je krijgt er ook nog eens een onvergetelijke tijd voor terug.

In Nepal slapen wij in Sapana Village Lodge, een prachtige accommodatie aan de rand van het Chitwan National Park. Eigenaar Dhurba steekt zijn hart en ziel (en winst) in allerlei projecten om het leven van de bewoners beter te maken. Van een vrouwenwerkplaats tot computertrainingen en afvalmanagement. Het mooiste project is de Sapana School, waar kinderen uit de buurt gratis onderwijs krijgen.

Patrick is helemaal weg van deze accommodatie en schreef er dit uitgebreide verhaal over.

In Iran slapen we midden in de woestijn bij een nomadenfamilie. De eeuwenoude levensstijl van de Bakhtiari-nomaden sterft langzaam uit. De kinderen kiezen voor het moderne leven in de stad. In een poging de oude tradities te behouden, nodigt Majid toeristen uit om bij hem zijn familie te verblijven. Door bij de nomaden te slapen creëer je economische kansen voor de families en help je hun manier van leven in stand te houden voor toekomstige generaties.

Hier lees je alles over ons verblijf bij de nomaden.
 
Bakhtiari Nomads Iran

Reizen met een positieve impact, zo doe je dat

Steeds meer reizigers vinden het belangrijk dat ze een verschil maken tijdens hun vakantie. Maar hoe vind je die ene sociale onderneming tussen alle aanbieders van activiteiten, hotels en restaurants?

Er zijn een aantal platforms die tours en accommodaties aanbieden waarbij je zeker weet dat jouw euro’s goed besteed worden. Een paar voorbeelden zijn I Like Local, The Backstreet Academy en The Local Package.

Je kunt ook kijken of de organisatie een keurmerk heeft, zoals het Travelife certificaat. Dit internationale certificaat wordt toegekend aan accommodaties en reisorganisaties die duurzaam ondernemen.

Boek je reis bij een sociale onderneming

Of maak het jezelf gemakkelijk door je reis te boeken bij een sociale onderneming, zoals Better Places. Dat is de eerste Nederlandse reisorganisatie die zichzelf een B Corp mag noemen. De internationale erkenning is alleen weggelegd voor bedrijven die succesvol zijn in het maken van winst en in het verwezenlijken van sociale en duurzame doelstellingen. Zo gaat 10% van de winst van Better Places naar positieve initiatieven, zoals geld voor noodhulp na de aardbeving op Lombok en een stichting voor straatkinderen in Medellin. Maar ook Artsen Zonder Grenzen en Against Malaria Foundation kunnen op de steun van Better Places rekenen.

Wat doet Better Places voor jou? Heel simpel; ze brengen je in contact met een lokale reisexpert, die samen met jou een onvergetelijke rondreis samenstelt. Bij het zoeken naar activiteiten en accommodaties werkt Better Places samen met bedrijven als I Like Local, Resirest en The Backstreet Academy. Zo maak je tijdens jouw onvergetelijke reis echt een verschil! Zij maken reizen met een positieve impact makkelijker voor jou.

De All Day Every Nieuwsbrief

Wil je vaker lezen over reizen met een positieve impact? We schrijven vaker dit soort verhalen en delen onze beste tips. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Vind je reizen met een positieve impact interessant? Lees meer!

1. Meet the locals: 18 handige websites voor onvergetelijke ontmoetingen op reis
2. Duurzaam reizen: 10 simpele tips voor een groenere wereld
3. Wij kopen geen plastic flessen water op reis en jij kan dat ook!
4. 6 duurzame goodies die elke reiziger moet hebben
5. Een avontuurlijke wereldreis: waarom we liever niet vliegen

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
Family picture Maden Homestay Cambodia
Reizen maakt gelukkig, maar dan moet je wel weten hoe!
January 06, 2022
10x originele en duurzame kerstcadeaus waar je de show mee steelt
December 17, 2021
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
De beste vegan restaurants in Heerenveen en omgeving
August 11, 2020

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.