By 

Op wereldreis? 10 dingen die je moet weten over het afsluiten van een reisverzekering


Dat het afsluiten van een passende aflopende of doorlopende reisverzekering een must is, weten we allemaal. Toch is het verzekeren van een lang verblijf in het buitenland, of het maken van een wereldreis, qua verzekering net even anders dan een ‘gewone’ reis of vakantie. Een reguliere reis- of zorgverzekering geeft vaak helemaal geen dekking meer als je lang weg bent. Bovendien onderneem je vaak een ander soort activiteiten dan tijdens gewone vakanties. Daarbij is het handig om terecht te kunnen bij een gespecialiseerde tussenpersoon of verzekeraar als er écht wat aan de hand is.
Daarom zet ik, samen met specialist JoHo, 10 dingen die je moeten weten over een lang-op-reis- of wereldreisverzekering voor je op een rij.
 

1. Waarom zou je een speciale reisverzekering afsluiten?

Tijdens een lange reis of wereldreis loop je meer risico. De kans dat je onderweg betrokken raakt bij een ongeval of diefstal, of dat je bagage beschadigd raakt, is groter. Ook kan je te maken krijgen met een noodsituatie: niet alleen bij jezelf, maar ook aan het thuisfront.
Veel reizigers ondernemen tijdens een lange reis of wereldreis bijzondere activiteiten of sporten; denk aan raften, abseilen, duiken, canyoning maar ook aan vrijwilligerswerk op een boerderij of in een hostel of het maken van een trekking. Super om mee te maken, maar het zijn ook activiteiten met nét wat meer risico op ongelukken en behandelingen.
Reguliere reisverzekeringen bieden binnen de rubriek medische kosten vaak een dekking tot 100% van het Nederlandse tarief. Als bijvoorbeeld de ziekenhuiskosten in het land van bestemming hoger uitvallen dan het Nederlands tarief (en dat geldt voor een aantal populaire backpackersbestemmingen!) dan betaal je het verschil uit eigen zak.
Daarom is het zo belangrijk om een passende verzekering te hebben.

2. Is je reisduur van invloed op je verzekering?

Speciale reisverzekeringen voor uitgebreide backpackreizen en wereldreizen bieden uiteraard dekking voor een langere reisperiode. Normaal biedt een reisverzekering dekking voor maximaal 60 of 90 dagen in een heel jaar. In een enkel geval zelfs 180 dagen. De meer gespecialiseerde verzekeringen bieden dekking tot 1, 2 of zelfs 4 jaar aaneengesloten reizen.
Heb je eenmaal de reiskoorts goed te pakken, dan kan je bij sommige verzekeringen eenvoudig (digitaal) tijdens je reis de verzekerde periode verlengen. Kies liever niet voor een verzekering die bij verlenging een volledig nieuwe polis afsluit, want dan worden bestaande (medische) “schades” en nabehandelingen vaak uitgesloten. En betaal je die dus zelf.
Wij zijn nu bijna een jaar op reis en willen nog lang niet naar huis. Daarom hebben wij vorige week onze reisverzekering met nog een jaar verlengd.

3. Hoe zit het met dekking voor medische kosten tijdens je reis?

De rubriek medische kosten is een belangrijk onderdeel van je reisverzekering, met het risico op hoge kosten voor bijvoorbeeld ziekenhuisopname, operaties of reddingsoperaties. Zorg in ieder geval dat je dekking hebt tot kostprijs (dus niet alleen tot het Nederlandse tarief) en let ook op dekking bij bijzondere activiteiten en avontuurlijke sporten (duiken, trektochten, klimsport, abseilen, skydiven etc).
Meer gespecialiseerde verzekeraars en alarmcentrales zijn er op ingesteld te zoeken naar de betere ziekenhuizen in je reisregio en hebben speciale contracten afgesloten. Afhankelijk van wat er met je aan de hand is, wordt er overlegd waar je behandeld wordt: in de lokale of regionale kliniek, in het meer gespecialiseerde ziekenhuis in de hoofdstad of soms zelfs door je terug naar Nederland te halen.
Tot slot is het belangrijk dat je een polis kiest die de optie heeft om te verzekeren mét en zónder behoud van je Nederlandse zorgverzekering, zodat je flexibel blijft. Daar vertel ik later meer over.
 
Parachute springen - All Day Every Daisy

4. Is diefstal of verlies van je bagage gedekt?

Binnen je (wereld)reisverzekering is voldoende dekking bij verlies, diefstal, beschadiging of vermissing van je bagage erg handig. Als backpacker neem je immers heel wat mee. In onze tassen zitten bijvoorbeeld 2 laptops, telefoons, een dure camera met extra lenzen en een drone. Het is handig je vooraf in te lezen hoe je moet handelen bij schades, zodat je op het moment zelf snel en goed kunt handelen. Er gelden vaak aanvullende voorwaarden rondom waardevolle spullen, bijvoorbeeld hoe je deze moet beschermen of opbergen tijdens je reis.

5. Wanneer is een verzekering voor particuliere aansprakelijkheid nodig, als je gaat reizen?

Het gebeurt regelmatig dat je als reiziger onderweg, terecht of niet, aansprakelijk wordt gesteld voor schades aan (waardevolle) spullen van een ander of aan bijvoorbeeld een accommodatie waar je verblijft. Denk ook aan hoge kosten bij blijvend letsel of zelfs overlijden van anderen, waarbij lang niet altijd duidelijk is wie uiteindelijk schuldig is. Dat kan tot vervelende en vertragende procedures leiden, in soms gebrekkig Engels of in de lokale taal. Een aansprakelijkheidsdekking en dekking voor juridische bijstand is dan ook een standaard (of keuze)-onderdeel van de betere reisverzekeringen.

6. Wat betekent repatriëring en welke kosten worden vergoed?

We waren al een aantal maanden op reis in Azië en Australië toen plotseling mijn oma overleed. Natuurlijk wilde ik graag terug naar Nederland. Redelijk in paniek belde ik met de alarmlijn van de verzekering en ik werd zo fijn te woord gestaan. Meteen werd er gezocht naar tickets en nog geen uur later had ik twee retourtickets in mijn mail staan, zodat mijn vriend en ik samen de volgende dag al naar Nederland konden vliegen. Ook ons vervoer van onze verblijfplek naar het vliegveld en van Schiphol naar “huis” werd netjes vergoed, waardoor we ons in die emotionele tijd nergens druk over hoefden te maken. Toen alles achter de rug was, werd zelfs ook de reis terug naar Australië vergoed!
Kirsten en Jules, wereldreizigers

Of je nu, net als Kirsten en Jules, plotseling teruggeroepen wordt naar Nederland, of je moet bijvoorbeeld voor een specialistische behandeling zelf terug naar Nederland vervoerd worden: een uitgebreide dekking voor repatriëring is onmisbaar in je verzekeringspolis. Vaak pakken reizigers, na een vervelende periode thuis, de reis wel weer op. Bij sommige polissen vergoedt de verzekeraar ook je terugreiskosten, zodat je zonder extra kosten weer verder kunt reizen.
 
Duurzaam reizen - All Day Every Daisy

7. Hoe zit het met de zorgverzekering in Nederland?

Ik schreef eerder al eens een blog over hoe je nu moet handelen met het opzeggen of aanhouden van je zorgverzekering. Patrick en ik werden allebei doorgestuurd naar de SVB, maar kregen beiden een ander advies. Ik mocht mijn zorgverzekering opzeggen, omdat ik kon aantonen dat ik onderweg werk. Maar Patrick kreeg daar pas uitsluitsel over nadat we al vertrokken waren. Eenmaal op pad kreeg hij te horen dat hij zijn zorgverzekering moest aanhouden, omdat hij niet officieel werkte. In december stapte hij over naar een concurrent en mocht hij ineens wel zijn verzekering opzeggen. Kortom; de zorgverzekeringen weten niet goed hoe ze om moeten gaan met mensen die langdurig op reis zijn en al dan niet willen werken.

Ga je langer op reis, dan vervalt in tegenstelling tot vroeger, je Nederlandse zorgverzekering meestal niet. Pas nadat je 2 jaar (achter elkaar) op reis bent gaat die situatie veranderen, hoewel die termijn per verzekeraar verschilt en niet alle medewerkers even goed op de hoogte zijn. Ga je tijdens je reis betaald werken, dan vervalt de Nederlandse zorgverzekering juist weer wel.
Veel (wereld)reizigers zorgen ervoor dat ze een jaar voor vertrek een voordelige zorgverzekering afsluiten en de zorgtoeslag aanvragen. Daarmee is hun Nederlandse zorgverzekering vrijwel ‘kostenneutraal’. Daarbij zoeken ze voor hun lange reis een gespecialiseerde reisverzekering, die de mogelijkheid biedt voor dekking met én zonder Nederlandse zorgverzekering. Die flexibiliteit kost je misschien net iets meer, maar scheelt op reis veel gedoe en maakt je minder afhankelijk van beslissingen van instanties als je al onderweg bent.
 
India

8. En dan nog wat O ja’s…

Ben je verzekerd tijdens een bezoek aan Nederland?

Ben je van plan om tijdens je reis één of enkele keren Nederland te bezoeken? Er zijn reisverzekeringen die ook dekking blijven bieden bij een tussentijds bezoek aan Nederland.

Hoe zit het met uitschrijven bij de gemeente?

Ga je langer dan acht maanden aaneengesloten naar het buitenland, dan hoor je je officieel uit te schrijven uit de Basisregistratie Personen. Verdiep je op tijd in de regels rondom (al dan niet verplicht) uitschrijven uit Nederland. Het beleid is vrij helder maar uiteraard zijn er ook weer uitzonderingen; soms zijn er ook gevolgen voor je lopende verzekeringen in Nederland!

Blijf je verzekerd bij een negatief reisadvies?

Ga je backpacken of op wereldreis dan is de kans vrij groot dat je een keer tegen een negatief reisadvies ‘aan reist’. Je ontdekt tijdens je reis naar zo’n bestemming dat er een negatief advies geldt, of het wordt ingesteld op het moment dat je er al bent. Gespecialiseerde verzekeraars hebben een regeling dat de dekking blijft doorlopen, ook in het geval van zo’n negatief reisadvies. Of je krijgt in ieder geval wat dagen de tijd om ergens anders heen te reizen, voordat de dekking vervalt.

9. Laat je voorlichten door specialisten

Voor vertrek hadden wij veel contact met JoHo en ook nu, tijdens onze reis, weten wij ze te vinden. JoHo heeft veel kennis en ruime ervaring met backpackers, wereldreizigers, expats en emigranten die voor langere tijd naar het buitenland gaan. Ze kijken niet op van je vragen over hoe het nu zit met de zorgverzekering, wel of niet uitschrijven, wat te doen bij problemen op reis, negatieve reisadviezen en andere regelzaken.

10. Start nú met voorbereiden:

Vraag vrijblijvend advies aan de medewerkers van JoHo, die zelf ook veel en vaak op reis gaan.
Heb je haast in je regelwerk, kijk dan direct naar de JoHo Special ISIS, een populaire reisverzekering onder backpackers en wereldreizigers. Deze verzekering sluit goed aan bij de besproken aandachtspunten. Deze verzekering hebben wij ook voor onze wereldreis.
Gebruik JoHo’s keuzehulp rondom Uitschrijven uit Nederland en Stopzetten van je Zorgverzekering en benut hun kennis op het gebied van visa, inentingen, gezondheid en veiligheid
Breng je je verzekering bij JoHo onder, dan steun je diverse projecten op het gebied van talentontwikkeling en internationale samenwerking. Dan ben je niet alleen goed verzekerd, maar doe je ook nog iets goeds! En win-win-situatie noem ik dat!

Handig artikel? Dan vind je dit ook interessant!

1. Op wereldreis? Zo regel je een goede reisverzekering
2. Voorbereiding wereldreis: dit doen we een week voor vertrek
3. Voorbereiding wereldreis: dit doen we een maand voor vertrek
4. Globalisering? Hoe reizen en werken wel heel lastig wordt gemaakt
5. 6 duurzame goodies die elke reiziger moet hebben

Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Vegetarian in Iran
Vegetariër of veganist? Dit zijn de beste landen voor je volgende reis + tips
October 13, 2018
Bangladesh poverty
Reizen met een positieve impact: zo maak je écht een verschil
October 09, 2018
Sri Lanka Ella
Tips en informatie: alles wat je moet weten voor je naar Sri Lanka gaat
October 05, 2018
A Little Eco Lodge Myanmar
Inspirerend hotel: op schattenjacht in Inle Lake bij A Little Eco Lodge
September 28, 2018
ongesteld op reis
Alleen voor vrouwen! Ongesteld op reis? Geen probleem met deze tips
September 22, 2018
Pokhara Lake Phewa
Dit is er te doen in Pokhara: 10 activiteiten waar je niet voor hoeft te hiken
September 16, 2018
Pinnen in het buitenland tips
Pinnen in het buitenland: met deze tips bespaar je veel geld!
September 04, 2018
Sri Lanka
Een jaar op reis! Dit zijn de leukste statistieken en weetjes van 365 dagen wereldreis
August 18, 2018
myanmar fishing Inle lake
Bezienswaardigheden in Myanmar: deze 9 plekken wil je niet missen
August 15, 2018

2 Reacties

Kirsten
Reply 1 augustus 2018

Wat grappig.. De Kirsten van nummer 6 die wordt genoemd, dan ben ik! haha (travelaar)

    Daisy
    Reply 2 augustus 2018

    Dat is helemaal niet grappig, maar heel verdrietig. Wel ontzettend fijn dat jullie zo snel naar huis konden om bij familie te zijn!

Reageer op deze blog

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.