By 

Oerol voor beginners: 20 tips voor de beste festivalervaring


Jarenlang was Oerol een goed voornemen. Tot ik in 2015 eindelijk mijn rugzak pakte en de boot nam naar het leukste theaterfestival van Nederland. Zo groen als gras werd ik overspoeld met programmaboekjes, keuzestress, polsbandjes en voorverkoopsores. En dat allemaal nog voor ik voet zette op het Friese eiland. Eenmaal daar raakte ik mijn fiets kwijt, werd ik drie keer natgeregend en bleek mijn conditie toch niet zo goed te zijn. Ja, dat is Oerol voor beginners!

Ga jij dit jaar ook voor het eerst? Lees dan eerst mijn 20 tips voor een onbezorgde festivalervaring op Oerol. Want echt, de eerste keer Oerol is geen gesneden koek!
 
Oerol Terschelling - All Day Every Daisy
 
Een goed begin is het halve werk. Die uitspraak is nog nooit zo toepasselijk geweest. Oerol begint al op het moment dat je besluit er (weer) naartoe te gaan. Doorgewinterde Oerolgangers boeken hun overnachtingen voor het volgende jaar al terwijl het festival nog niet eens is afgelopen.

Oerol voor beginners: dit moet je doen vóór je naar Oerol gaat:

1. Kom maar op met die spam

Stop nu met lezen en meld je aan voor de Oerol nieuwsbrief. (Kom daarna wel weer terug op mijn blog natuurlijk.) Met de nieuwsbrief ben je als eerste op de hoogte als het programma bekend wordt gemaakt en de online kaartverkoop begint.

2. Alleen een polsbandje is niet genoeg

Zo werkt Oerol: je koopt een polsbandje dat je toegang geeft tot de verschillende festivalterreinen. Maar met het polsbandje heb je niet automatisch toegang tot alle voorstellingen. Daarvoor moet je per voorstelling losse kaartjes kopen. Om toegang te krijgen tot de voorstellingen heb je wel een polsbandje nodig. Daar begint het dus mee. De prijzen voor de shows variëren tussen de € 7,- en € 15,-. Schaf het polsbandje vóór de start van het festival online aan. Dan is die nog een stuk goedkoper.

3. Word vriend van Oerol

Als je zeker wilt zijn van kaartjes voor de beste voorstellingen, dan is het handig om ‘vriend van Oerol‘ te worden. Voor € 22, € 44,- of € 66,- per jaar mag je als eerste respectievelijk 4, 8 of 12 kaarten kopen in de voorverkoop. Slim, want de populaire shows zijn binnen no-time uitverkocht.
 
Oerol Terschelling - All Day Every Daisy
 

4. Be serious about the voorverkoop

Vriend of geen vriend, kaarten kopen in de voorverkoop is een must. Verdiep je in het programma en omcirkel welke voorstellingen je absoluut niet wilt missen. Zorg ervoor dat je klaar zit achter je computer met het programmaboekje, je pinpas en een glas wijn met nootjes. Het kan even duren voor je door de digitale wachtrij heen bent. Vrienden van Oerol krijgen een paar dagen eerder toegang tot de voorverkoop.

5. Koop niet te veel kaartjes

Als je eenmaal door die wachtrij heen bent is het verleidelijk om alle dagen vol te boeken met voorstellingen. Niet doen! Ruimte voor spontaniteit is ook heel leuk. Er zijn allerlei ongeplande optredens, gratis shows en kunstwerken te bewonderen. Die kun je niet van te voren boeken en moet je gewoon beleven.
 
Oerol Terschelling - All Day Every Daisy
 

6. Toch uitverkocht? Dan is er altijd nog de dagverkoop

Een groot deel van de kaartjes is bedoeld voor de voorverkoop. Een aantal gaat naar de vrijwilligers en pers en wat er dan nog over is wordt op het eiland verkocht. Als je bij de online voorverkoop ‘dagverkoop’ ziet staan, betekent dit dat er voor die voorstelling alleen nog op het eiland kaartjes te koop zijn. Daarover later meer.

7. Regel een slaapplek

Zoals ik zei; een jaar van te voren je overnachtingen regelen is niet ongebruikelijk voor de doorgewinterde Oerolganger. Er zijn een paar dingen die je je moet afvragen voor je een slaapplek zoekt. Wat is je budget? Hoe comfortabel wil je het hebben en op welke locatie wil je verblijven?

Chique de frique in een gespreid bedje, met regendouche en sea view kan, maar dan betaal je de hoofdprijs. Kun je het missen, dan zijn er genoeg hotels waar je zeker bent van een comfortabel verblijf. Per nacht moet je rekenen op ongeveer € 120,-.

Low budget heeft de voorkeur bij de meeste festivalgangers. Want ja, besparen op het één geeft weer ruimte voor het ander. Een gezellig tentenkamp is de oplossing. De meeste campings nemen geen reserveringen aan tijdens Oerol. Dus net als bij de muziekfestivals is het gewoon hutje mutje met tentjes proppen.

Met een medium budget slaap je bijvoorbeeld op een zeilboot die aangemeerd ligt in de haven van West-Terschelling of in een B&B. Op de eerste festivaldag kun je dan zelfs met de schipper meevaren vanaf Harlingen.
 
Oerol Terschelling - All Day Every Daisy
 
Met de Oeral All-In wordt het je helemaal makkelijk gemaakt. Vanaf 139 euro krijg je een bootticket, een fiets, een campingplek voor 3 nachten, festivalbandje èn 2 theatertickets. Wat? Ja echt!

8. Controlfreak?

Wil je echt zeker weten dat je op alles voorbereid bent, dan ga je vóór Oerol een weekendje naar Terschelling. Dat is niet alleen heel leuk, maar ook superhandig. Kijk dan goed om je heen. Als je de weg weet op het eiland scheelt dat een hoop gedoe ter plekke. Trust me!

9. De boot gemist

Er varen 2 boten af en aan tussen Harlingen en Terschelling. Een snelle en een langzame boot. Tijdens Oerol worden er extra veerdiensten ingezet, maar ook dan nog kunnen ze propvol zitten. Zeker als je kiest voor de snelle boot. Vol = vol, dus boek je kaartje vooraf en je weet zeker dat je mee mag.

10. De festivalbus

Er rijden speciale festivalbussen van Utrecht CS, via Amsterdam CS naar Harlingen en weer terug. Zonder tussenstops in één keer doorcrossen. Makkelijk en goedkoper dan de trein. Voor € 20,50 rijd je in een uurtje van Amsterdam naar Harlingen. Ideaal!

Op zoek naar nog meer voorpret? Check dan de video die ik maakte tijdens Oerol 2016:
 

Oerol voor beginners: dit moet je weten als je op Oerol bent:

11. Eilandverkoop

Zijn jouw favoriete shows tijdens voorverkoop al uitverkocht? Geen paniek. Op het festivalterrein Westerkeyn staan kassa’s waar je de vanaf 10.00 uur ’s ochtends kaartjes kunt kopen voor alle voorstellingen die spelen tot de volgende dag 14.00 uur. Op de Westerkeyn en in ‘Ons Huis’ op West staan zogenaamde snelkassa’s waar je nog beschikbare tickets kunt kopen voor voorstellingen die binnen dan en 3 uur beginnen.

12. Tour de Terschelling

De theater- en festivallocaties liggen verspreid over het hele eiland. Soms is het wel drie kwartier fietsen van de ene plek naar de andere. Ik denk dat ik in vier dagen Oerol zeker 10 uur op mijn fiets heb gezeten. (Zadelpijn!)
 
Oerol Terschelling - All Day Every Daisy
 

13. Work out

Oerol is daarmee gelijk een goede work out. Zeg maar ‘ja’ tegen die smeuïge brownie bij de koffie, want die fiets je er toch wel weer af.

14. De Oerol dress-code

Festivals hebben hun eigen dress-code. Op de Zwarte Cross zijn leren jassen favoriet, op Lowlands de wijde hemdjes en T-shirts met papegaaien. Ook Oerol heeft een eigen stijl. Veel gezien zijn felgekleurde panty’s onder een bloemetjesrok afgemaakt met een patchwork vest en gehaakte sjaal. Brildragers kiezer voor een knalroze montuur en de dames hebben meestal kort, geverfd haar. Mijn advies: draag vooral veel laagjes. Het weer op de wadden is onvoorspelbaar. Als Piet roept dat het zonnig wordt, regent het op de wadden en andersom. Ik sta op mijn slippers in de regen en met een fleecetrui in de zon. Niet handig. Laagjes, laagjes en nog eens laagjes!

15. Water- en windbescherming

Eigenlijk valt dit ook onder de Oerol dress-code, maar is er eentje die extra aandacht verdient. Water- en windbescherming! Een driedelig regenpak is misschien niet zo charmant, maar o wat zul je me dankbaar zijn als je op de tribune, vol in de koude zeewind natgeregend wordt. Een muts en dikke sjaal kunnen op Oerol ook gewoon nog in juni.

16. Dude! Where’s my bike?

Vind je zwarte omafiets nog maar eens terug tussen honderden andere zwarte omafietsen. Daarom deze supertip: versier je fiets met iets opvallends, zodat je ‘m gemakkelijk terugvindt.
 
Oerol Terschelling - All Day Every Daisy
 

17. Houten kont

Van al dat zitten op zadels en houten tribunes krijg je best wel pijn aan je billen. Volgend jaar neem ik een kussentje mee!

18. Euro’s sparen

Sta je op de camping? Neem voor elke dag een losse euro mee. Die munten zijn schaars, want iedereen heeft ze nodig voor de douches. Misschien kun je ze zelfs wel verkopen voor een twee euromuntje. Hèhè.

19. Geen cent te makken

Is je spaargeld bevroren en je vakantiegeld op? Geen paniek. Oerol is ook leuk met een klein budget. Allereerst slaap je natuurlijk op de camping en neem je je eigen fiets mee. Kaartjes voor theatervoorstellingen zitten er even niet in dit jaar. No worries, er is zoveel leuks te doen waar je geen cent voor hoeft te betalen. Straattheater, optredens en talkshows. Er zijn zelfs shows van grote, Nederlandse artiesten waar je alleen je polsbandje voor nodig hebt.

20. Maak Oerolvrienden

Heel belangrijk! Klets met iedereen. Dat is niet alleen gezellig, de ervaren Oerolbezoekers weten waar je moet zijn. Met een beetje geluk kom je zo nog eens op een spontaan bootconcert terecht. Want niet alles wat op Oerol gebeurt staat in het programmaboekje.
 
Oerol Terschelling - All Day Every Daisy
 
De allergrootste en meest afgezaagde tip van allemaal is natuurlijk geniet ervan! En dat meen ik ook. Oerol is een uniek festival. Ik ben blij dat ik eindelijk mijn voornemen in een actie heb omgezet. Dit jaar ga ik zeker weer!

Heb ik een superslimme Oerol-survivaltip gemist? Deel ‘m hieronder 🙂

Dit blog verscheen voor het eerst op 4 mei 2016, maar is aangepast in mei 2019, met de meest up-to-date informatie en tips voor de beste festivalervaring!

De All Day Every Nieuwsbrief

Word je ook helemaal enthousiast van deze Oerol voor beginners gids? We schrijven vaker dit soort verhalen en delen onze beste tips. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. Daarom ga je naar Oerol op Terschelling
2. Zo maak je pesto van wortelloof!
3. Op Oerol kun je niet zonder versierde fiets
4. Waarom wij op onze wereldreis liever niet vliegen
5. Een paar dagen ontspannen bij Appartement Appelmarkt

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020
In Zimbabwe praat je niet over de toekomst
January 20, 2020
Dit zijn de leukste en minder leuke momenten van onze wereldreis in 2019
December 31, 2019
Hangmat digital nomad
Jaaroverzicht: dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2019
December 28, 2019
Ongeldig visum, corruptie en een chauffeur zonder auto. Zo reizen we van Zimbabwe naar Zambia
December 24, 2019
Zo plan je een bezoek aan Etosha National Park
December 06, 2019
Reis door Zuid-Afrika in de voetsporen van Mandela
November 20, 2019
Wat te doen in Kaapstad? De 10 leukste en meest verrassende activiteiten
November 14, 2019
lekker eten in Kaapstad
Van butler tot stadsboer in Kaapstad: Elisha laat mensen gezond en lekker eten
November 07, 2019

32 Comments

Matschka
Reply 4 mei 2016

Ook een budget tip is word vrijwilliger! Kijk op de site van Oerop over de voordelen en de vele extra's

  Daisy Scholte
  Reply 4 mei 2016

  Ja!!! Superslim! Een vriendin van mij doet dat elk jaar! Thanks voor het delen :-)

Nikkie
Reply 4 mei 2016

Je vergeet de regenlaarzen ;)

  Daisy Scholte
  Reply 4 mei 2016

  Haha! Goeie! Je hebt gelijk. Die was ik vorig jaar dus wel vergeten..

Karen
Reply 4 mei 2016

Huur je een fiets, reserveer deze dan ook ruim van tevoren. Tijdens Oerol is het lastig om aan een fiets te komen.
Een ander voordeel is, dat de meeste verhuurders met je fiets bij de boot klaar staan en je bagage naar de camping of accommodatie waar je slaapt vervoeren.

  Daisy Scholte
  Reply 4 mei 2016

  Ah ja, heel handig. Ik had vorig jaar de fiets al bij de accomodatie erbij. Maar van te voren reserveren is dus wel zo slim. Thanks!

Helena
Reply 4 mei 2016

Ga op de volle campings niet om 10.00 uur 's ochtends anderhalf uur in de rij voor de douches staan. Douche 's avonds laat, dan staat er niemand in de rij en kun je gezellig kletsen met je buurman onder de andere douche en met de schoonmaker die de boel netjes maakt voor de volgende ochtend. En op die volgende ochtend doe je gewoon een 'kattenwasje' en lach je naar al die mensen die verfomfaaid en wel in de rij staan. Jij kunt al lekker aan de koffie!

  Daisy Scholte
  Reply 6 mei 2016

  Hahah! Heerlijke tip! Thanks :-)

Joost
Reply 4 mei 2016

In de 12 jaar dat ik er ben (op een jaar na de hele periode), nog geen regenkleding nodig gehad. Op het eiland kun je elke bui afwachten. Kijk in de lucht en je ziet hem aankomen. Duurt nooit heel erg lang.
Schuilen kan overal, dat levert vaak interessante dingen op.
Oh, en kou.... laagjes is één, jutter is twee. Jutter is je persoonlijke kacheltje. Zorg altijd dat je een fles onder handbereik heb.

  Daisy Scholte
  Reply 6 mei 2016

  Haha! Jutter op zak dus!

camping pro
Reply 4 mei 2016

De nachten kunnen in juni ijskoud zijn, slaap daarom op een bescheiden inflatable die met de eigen warmte productie op temperatuur blijft en daaronder een isolatie mat. En extra comfortabel, neem een kruik mee!

  Daisy Scholte
  Reply 6 mei 2016

  Oeh, vooral die kruik is heel slim! Dit jaar slaap ik ook voor het eerst op de camping. Thanks!

Cindy
Reply 4 mei 2016

Houd op.het centrale festivalterrein de houten muur met briefjes en berichtjes in de gaten en zorg voor een opgeladsn mobieltje Daar vind je regelmatig oproepjes van mensen die op t laatste moment kaartjes ter overname aanbieden. Heeft mij een paar keer spontane voorstellingen en leuke ontmoetingen opgeleverd

  Daisy Scholte
  Reply 6 mei 2016

  Das handig! En wist ik nog niet. Ik ga het bord zeker in de gaten houden. Thanks!

Manou
Reply 5 mei 2016

Heel belangrijk !
Wees relaxt! De fietspaden zijn druk,mega rijen in de supermarkt en kijk goed uit voor auto's.
En... Wees lief voor de locals en werkenden, ze werken hard en lange dagen om het voor iedereen mogelijk en leuk te maken.
Gezellige en ontspannen oerolgangers toveren altijd weer een glimlach op mijn gezicht in de drukke dagen.
Veel plezier allemaal en tot in juni!
Groetjes een local

  Daisy Scholte
  Reply 6 mei 2016

  Ha! Wat leuk om van een local te horen :-) Goeie tips ook. Ik neem ze zeker mee volgende maand! Veel plezier met de voorbereidingen!

Jurre
Reply 7 juni 2016

Tip: als je kaartjes koopt voor einde middag voorstellingen dan kan het zomaar zijn dat je tijdens dat heerlijke moment op het Groene Strand (oh shoot, dat is nu de Betonning...) - dansend op de beats van St. Paul, in bet verleidelijke zonnetje - op stel en sprong moet vertrekken. Hup, weg spontaniteit! M.a.w. : koop als je van spontane verrassingen geen of weinig einde middag voorstellingen!

Fleur
Reply 10 juni 2016

Vergis je niet in de dagverkoop van theaterkaartjes. Die begint misschien om 10.00 uur, maar ik heb meegemaakt dat er zich buiten het terrein al vanaf 7 uur een rij aan het vormen was...
Vroeg opstaan dus.

  Daisy Scholte
  Reply 13 juni 2016

  Goeie tip! Ik heb ook gehoord dat je soms uren in de rij moet staan. Staand ontbijten dan maar ;-)

   Barend
   Reply 15 september 2019

   Maar die rij is dan wel weer supergezellig.

    Daisy
    Reply 23 september 2019

    Haha! Dat is waar!

Oerollig leuk
Reply 15 juni 2016

Ga naar de try outs woe en don voor het festival begint, 50% korting. kaartjes in Ons huis t.o. de HEMA in West.

Ellen
Reply 19 juni 2016

Hi Daisy,goeie tips! Van Ingrid en mij heb je een foto gemaakt op Oerol, zo ter hoogte van Baaiduinen. Kunnen we die ontvangen? Of deel je die nog?
Wij hadden een fantastische Oerol. Jij ook?

  Daisy Scholte
  Reply 25 juni 2016

  Hoi Ingrid en Ellen! Dat klopt :-) Hebben jullie het artikel al gezien? https://www.alldayeverydaisy.com/nl/op-oerol-kun-zonder-versierde-fiets/

Angelique Desiree
Reply 7 juni 2017

Hey tof dit!!

Wij vertrekken morgen, ik voor het eerst.
Dit zijn hele fijne dingen!

  Daisy Scholte
  Reply 7 juni 2017

  Hoi Angelique,
  Wat bedoel je precies? Vertrek je morgen voor vrijwilligerswerk van deze orde? Of ga je 'gewoon' op reis. Ik kan niet goed opmaken uit je reactie of je sarcastisch bent of juist niet. Excuses daarvoor.

roos janssen
Reply 6 juni 2018

Hoi, is er ergens een overzicht online waar je kan reserveren voor overnachtingen? Want ik snap niet hoe ik moet weten waar ik nog overnachtingen kan boeken..

  Daisy
  Reply 6 juni 2018

  Hoi Roos, dat is een goeie vraag. Helaas weet ik niet of dat mogelijk is. Ik weet wel dat de klantenservice van Oerol heel behulpzaam is. Misschien helpt het om gewoon even een mailtje of berichtje via Facebook te sturen? Succes en vooral heel veel plezier op Oerol!

Wim
Reply 20 mei 2019

Zoals hierboven vermeld moet je voor accomodatie al in het najaar beginnen te zoeken. De meeste particuliere verhuurders vereisen van hun vorige Oerol huurders dat ze rond november al definitief boeken voor de komende Oerol periode.. of niet natuurlijk. Dus vanaf november heb je kansen om iets te vinden. Als je eenmaal iets hebt gevonden is niet ongebruikelijk dat je dezelfde plek meteen weer kan reserveren voor jaar erna. Voor accomodatie kan je goed terecht op op-terschelling.nl.

  Daisy
  Reply 21 mei 2019

  Yes! Wat een goede tip. Dankjewel! En natuurlijk veel plezier tijdens het komende Oerol-festival!

Michael
Reply 23 februari 2020

Neem een verdeelstekker mee op de camping. Dan kun je jou telefoon altijd erbij inpluggen om op te laden.
Oh en iedereen wil zondag namiddag terug met de boot. Handig om die al een tijd van te voren te boeken.

  Daisy
  Reply 24 februari 2020

  Hi Michael! Bedankt voor de aanvulling. Heel goede tips! Thanks :-)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.