By 

Meet the locals: 18 handige websites voor onvergetelijke ontmoetingen op reis


Mijn mooiste herinneringen op reis zijn steevast die van bijzondere ontmoetingen met de locals. Bishma in Nepal nam ons mee op een food tour in zijn eigen stad; Majid in Iran nodigde ons uit om te komen slapen bij zijn nomadenfamilie in de woestijn; Seema in India kookte een traditionele maaltijd voor ons; het zijn stuk voor stuk mensen die ik nooit meer zal vergeten. Wil je weten hoe wij elke keer weer aan dit soort onvergetelijke ervaringen komen? In dit artikel zet ik 18 handige websites voor je op een rijtje. Zo vind je de leukste activiteiten, gezelligste homestay’s en het lekkerste eten overal ter wereld.

Tours en activiteiten met locals

Backtstreet Academy

De Backstreet Academy is een sociale onderneming die reizigers en locals in Azië verbindt om de ‘gewone man’ een kans te geven om ook te profiteren van het toerisme. De Backstreet Academy werkt samen met lokale NGO’s om activiteiten en tours te ontwikkelen waarbij de lokale gemeenschap zich kan ontwikkelen. Klinkt goed toch? Maar wat betekent dat voor jou? Nou, onvergetelijke ontmoetingen en geweldige ervaringen. Van food tours tot kooklessen, danscursussen, pottenbakken en boogschieten. En dat allemaal samen met een local die je begeleidt en op sleeptouw neemt. Wij hebben al heel wat bijzondere herinneringen aan uitjes via Backstreet Academy.
 
Backstreet academy

I Like Local

I Like Local is nog zo’n sociale onderneming, opgericht door de Nederlandse Sanne Meijboom. Zij is groot reisliefhebber en realiseerde zich dat haar mooiste herinneringen altijd de ontmoetingen met de plaatselijke bewoners waren. Vanuit die gedachte én de behoefte om een positieve impact te hebben op het leven van de mensen in Azië en Afrika, richtte zij I Like Local op. Op het platform vind je originele activiteiten, bijzondere workshops, leuke tours en echte homestay’s. Al het geld dat jij betaalt gaat direct naar de lokale ondernemer.

Ik sprak uitgebreid met de oprichter van I Like Local over haar dromen en ambities. Hier lees je het hele interview.

The Local Package

The Local Package is een nieuwkomer en wordt gerund door de Nederlandse vriendinnen Maaike en Marieke. De meiden willen reizigers in Azië een inkijkje in het dagelijks leven bieden. Zo kun je een nachtje blijven slapen bij een gezin in Nepal, waar je samen gaat koken, traditionele kleding mag passen en een henna-tattoo krijgt. Of je boekt een 3-daags avontuur in de jungle van Vietnam. Het mooie van The Local Package is dat de locals waarmee zij samenwerken zich op hun eigen manier weer inzetten voor hun community en omgeving. Bijvoorbeeld door het organiseren van onderwijs of het beschermen van de jungle. Jij een mooie ervaring, zij een beter leven. Voor de prijs hoef je het in elk geval niet te laten.

Visit.org

Visit.org maakt het vinden van off the beaten track ervaringen wel heel makkelijk. Zij brengen reizigers in contact met NGO’s, die maatschappelijk verantwoorde activiteiten en tours organiseren. Zo gaat jouw geld direct naar de gemeenschap die je bezoekt. Visit.org biedt activiteiten zoals wandeltochten, fietstours, surflessen en kookcursussen met een positieve impact.

Withlocals

Withlocals is een soort Airbnb, maar dan voor activiteiten en ervaringen. Lokale bewoners, waar ook ter wereld, kunnen tours, diners en activiteiten aanbieden aan toeristen. Net als bij Airbnb is With Locals een soort tussenpersoon die de hosts verifieert en zorgt voor een veilige betaling. Van België en Hongarije tot Taiwan en Marokko; over de hele wereld kun je een geweldige dag hebben met de locals.
 
Bakhtiari Nomads Iran

Eten bij de locals

ResiRest

De bedenker van ResiRest heeft zijn lijfspreuk in een geweldig platform omgezet: eten verbindt, in elk cultuur. ResiRest is een internationaal platform waarop reiziger in contact kunnen komen met lokale families, die graag een maaltijd voor je op tafel zetten. Het gaat er niet alleen om dat je lekker eet. Je betaalt een kleine bijdrage voor het eten en zorgt zo voor een extra inkomen voor de familie.

Bon Appetour

Vergeet het slenteren langs tientallen restaurants op zoek naar dat ene plekje waar je niet alleen lekker kunt eten, maar waar het ook nog gezellig is. Op je volgende vakantie schuif je aan bij een familie voor een heerlijk huisgemaakt gerecht. Met Bon Appetour vind je hosts over de hele wereld die met liefde een maaltijd voor je koken.

Eat With

Eat With biedt culinaire ervaringen in meer dan 130 landen. Van een elegant eetfeest in Parijs, een Italiaans festijn met een Siciliaanse familie en een kookles op topniveau in Tokyo. Eat With brengt liefhebbers van lekker eten in contact met geselecteerde hosts die elk op hun eigen manier hun gasten laten kennismaken met de lekkerste gerechten. Weer eens wat anders dan het zoveelste restaurant.

Authenticook in India

Met een gigantische diversiteit aan gerechten en smaken is India een walhalla voor foodies. De echte Indiase keuken proef je het beste bij de mensen thuis. Eén van onze meest waardevolle herinneringen is ons etentje bij Seema en haar gezin in Jaipur. Via Authenticook bieden getalenteerde thuiskoks traditionele maaltijden aan aan reizigers. Niet iedereen kan zomaar thuiskok worden. De bedenkers van Authenticook komen eerst langs voor een testdiner om zeker te weten dat jij de ultieme, culinaire ervaring krijgt. Ons Rajasthani eetfestijn was dat zeker!
 
Authenticook Seema India

Dine with the Dutch

Wat ze in India kunnen, kunnen we in Nederland ook! Op de website van Dine with the Dutch vul je een formulier in met al je wensen. Het team van Dine with the Dutch gaat vervolgens voor je op zoek naar een familie die past bij jouw wensen en een maaltijd met je wil delen. Er staat nergens dat het platform alleen is bedoeld voor buitenlandse reizigers. Dus waar wacht je nog op?

Cesarine in Italië

De Italianen staan bekend om hun geweldige kookkunst. Als toerist ben je al snel aangewezen op restaurants. Prima, want die zijn over het algemeen ook heel goed. Maar hoe leuk zou het zijn als je bij de Italianen thuis kunt genieten van de verse pasta van die mama? Dat is nog eens een maaltijd die met liefde bereid wordt. Via Cesarine bieden geselecteerde thuiskoks traditionele, Italiaanse gerechten in hun eigen huis.

Tips van de locals

Spotted by locals

Spotted by Locals is nog zo’n pareltje van eigen bodem. De Amsterdamse Anne en Bart stonden wel erg vaak voor gesloten deuren en failliete restaurants toen ze nog blind vertrouwden op de traditionele reisgidsen. Spotted by Locals biedt online reisgidsen voor Europa en Noord-Amerika, samengesteld door de bewoners zelf. Dat betekent dus de beste tips en altijd up-to-date informatie.

Localeur

In de app van Localeur vind je tips voor restaurants, uitgaan, shoppen en accommodaties. Niet van de ondernemers, maar van de locals. Zij weten tenslotte het beste waar je moet zijn. Het mooie van deze app is dat alleen mensen die écht op die locatie wonen tips kunnen delen. Maar reizigers bepalen welke activiteiten het leukste zijn door te stemmen op hun favoriet. Zo kun je als reiziger in één oogopslag zien wat je voorgangers aanraden.

Slapen bij de locals

Couchsurfing

Couchsurfing, wie het kent het niet? Dit geweldige platform was er al vroeg bij. Toen we nog maar net het internet gingen gebruiken om onze reizen leuker en gemakkelijker te maken, bestond Couchsurfing al. Op het platform kunnen bewoners een logeerbed of bank gratis aanbieden aan reizigers. En leuke manier om andere mensen te leren kennen en op de accommodatiekosten te bezuinigen. Op de website vind je ook zogenaamde meet-up’s over de hele wereld, waar je andere couchsurfers kunt ontmoeten.
 

Homestay

Airbnb is allang niet meer wat het geweest is. Inmiddels staan er meer hotels op de website dan kamers en appartementen bij mensen thuis. Jammer, want dat was juist zo leuk aan Airbnb. Maar gelukkig is daar Homestay. Hetzelfde idee, alleen kunnen hotels en andere commerciële bedrijven hier geen kamers aanbieden. Via Homestay verblijf je tegen een vergoeding écht bij de mensen thuis. Voorlopig kun je via Homestay alleen nog terecht in Europa, Australië en Amerika. Helemaal leuk; je kunt ook specifiek zoeken op eco-friendly homestay’s.

WWOOF

Op WWOOF vind je biologische boerderijen op afgelegen plekken over de hele wereld. Jij helpt de boer een handje op het erf en daarvoor in de plaats mag je gratis blijven eten en slapen. Je leert over de lokale cultuur, biologisch eten verbouwen en maakt vrienden voor het leven. WWOOFing kan inmiddels in meer dan 60 landen in 5 continenten.

Workaway

Een Workaway-vakantie is de perfecte manier om locals en een plek echt te leren kennen en ook nog eens flink geld te besparen. Het kost 23 euro om je aan te melden op de website van Workaway. Daarmee krijg je toegang tot een gigantisch netwerk aan hosts die accommodatie en eten aanbieden in ruil voor werk. Dat kan van alles zijn: huishoudklusjes, receptionist, barmedewerker, dierenverzorger en au pair.

Reizen met de locals

BlaBlaCar

BlaBlaCar is de grootste carpoolwebsite van Europa. Hier bieden automobilisten een lege stoel aan tijdens een rit die ze zelf toch al gaan maken. Jij betaalt een klein prijsje om bij de dragen aan de benzinekosten en zo is iedereen blij! Eigenlijk gewoon liften 2.0. En dat is reuze gezellig. De bestuurders zijn geverifieerd en krijgen beoordelingen van reizigers. Reis je als vrouw alleen? Je kunt ook zoeken naar ‘Ladies Only’ ritten, waarbij je alleen met andere vrouwen reist.
 

Nog meer inspiratie? Dan vind je dit ook leuk om te lezen

1. Nepalees koken met restjes. Wij leren zelf momo’s maken
2. Olifanten spotten in een ecolodge in de wildernis van Sri Lanka
3. Nepal: wandelen met neushoorns, fietsen met locals en dromen met Dhurba
4. Een dag in het leven van een boerin in Peru
5. Waarom ik een wandeling maak door de grootste sloppenwijk van India

Daisy
Over Daisy

Daisy & Patrick reizen rond de wereld. Door zo veel mogelijk over land te reizen en mensen te ontmoeten, hopen ze mooie verhalen te verzamelen. Op All Day Every Daisy delen zij hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen zij over inspirerende mensen, positieve ervaringen en mooie avonturen.

DEZE BLOGS AL GELEZEN?

Luang Prabang Laos monk
Luang Prabang: wat te doen in de mooiste stad van Laos?
July 14, 2018
Insecten eten - All Day Every Daisy
Smakken en slurpen: dit zijn de gekste eetgewoontes in Azië
July 09, 2018
Jungle Trekking Nam Ha NP Laos
Van de gebaande paden af in Laos: ecotrekking in Nam Ha National Park
July 01, 2018
Vegetarian Chiang Mai
De complete gids voor vegetariërs en veganisten in Chiang Mai in Thailand
June 24, 2018
Heidelberg Castle Illumination
Het perfecte weekendje weg: lichtspektakel in romantisch Heidelberg
June 13, 2018
Afval op reis
7 simpele tips om minder (wegwerp) plastic te gebruiken op reis
June 09, 2018
I like local
Met I-Like Local kom je écht in contact met de lokale bewoners op reis
June 05, 2018
Vrijwilligerswerk weeshuis nepal
Waarom vrijwilligerswerk in een weeshuis echt niet meer kan
May 28, 2018
Kathmandu old city Nepal
De beste tips: wat je zeker moet zien en doen in Nepal
May 25, 2018

Reageer op deze blog

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.