By 

De 5 meest indrukwekkende musea van onze wereldreis


De Rode Khmer, de vrijheidsstrijd van Bangladesh, Apartheid, de onderdrukking van Oost-Timor en de duizenden bombardementen op Laos. Ogenschijnlijk hebben deze tragische gebeurtenissen weinig met elkaar gemeen. De overeenkomst is echter dat het gebeurtenissen zijn waarvan we allemaal vinden dat het nooit meer mag gebeuren. De 5 meest indrukwekkende musea die wij tijdens onze reis bezochten vertellen een verhaal dat keihard binnenkomt en dat je nooit meer zal vergeten. Elk van hen is een bezoek waard.

De 5 meest indrukwekkende musea

De verhalen die in deze musea verteld worden zijn geen vrolijke verhalen. Je krijgt er geen glimlach van op je gezicht. Toch willen we dit blog schrijven. Omdat deze plekken ons bijblijven. We willen deze verhalen verder vertellen en onthouden. Ze bewijzen dat haat, oorlog en onwetendheid te vaak hebben geleid tot een bloedige strijd die veel onschuldige slachtoffers kende. Vaak recenter dan je denkt. Deze 5 meest indrukwekkende musea leren je over de wereldgeschiedenis, openen je ogen en zijn het bezoeken meer dan waard.

Het S21-genocide museum in Cambodja

Toen het Amerikaanse leger na de oorlog uit Vietnam vertrok, lieten zij ook buurlanden Laos en Cambodja aan hun lot over. In het kleine Cambodja greep de verzetsgroep de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot de macht. In de 4 jaar die volgde roeide het dictatoriale regime van Pot ongeveer 30% van de bevolking uit. Vele mensen (mannen, vrouwen en kinderen) stierven in kampen waar ze tewerkgesteld werden. Tegenstanders van het regime werden opgepakt, gemarteld en uiteindelijk gedood.
 
meest indrukwekkende musea
 
In de hoofdstad Phnom Penh bezoeken wij het S21-genocide museum, de voormalige gevangenis die werd gebruikt om tegenstanders op te sluiten en te martelen. Met behulp van een zeer indrukwekkende audiotour leer je over de verschrikkingen die hier plaatsvonden. Verhalen van overlevenden, uitleg over de verschillende ruimtes waar je doorheen loopt en een uitgebreide lezing over de hoofdrolspelers van het regime. Je verlaat dit museum met een brok in je keel en je blijft dezelfde vraag in je hoofd herhalen: Hoe kon dit gebeuren?

Reistip: Een bezoek aan de gevangenis wordt vaak gecombineerd met een tour naar de Killing Fields. Hier werden gevangenen en andere ‘ongewenste’ Cambodjanen vermoord en in massagraven begraven.

Apartheid Museum in Zuid-Afrika

Apartheid is één van de beroemdste Nederlandse woorden. Veel mensen kennen het woord door de strijd die Nelson Mandela vanuit de gevangenis voerde om apartheid af te schaffen. Maar wat is apartheid precies? Wie heeft het bedacht? Wat hield het precies in? En wie waren het slachtoffer?

In het Apartheid Museum in Johannesburg leer je de antwoorden op al deze vragen. Op chronologische wijze wordt de recente geschiedenis van Zuid-Afrika onder de loep genomen. Beginnend aan het einde van de 19de eeuw, toen de goudkoorts honderduizenden mensen naar Zuid-Afrika lokte en de Britten nog aan de macht waren. Helemaal tot het midden van de jaren ’90, toen de eerste échte democratische verkiezingen werden gehouden.
 
meest indrukwekkende musea
 
Je leert over tientallen wetten die werden ingevoerd om de zwarte bevolking te onderdrukken. Van het verbannen van pro-Afrikaanse politieke partijen tot het opsluiten van mensen die zich verzetten tegen de rassenscheiding. Hoewel apartheid officieel is afgeschaft, werkt de ongelijkheid nog altijd door in de huidige Zuid-Afrikaanse samenleving. En juist daarom is dit museum een must-visit als je naar Zuid-Afrika reist. Om te begrijpen wat je om je heen ziet, is het essentieel om te weten wat er toen is gebeurd.

Leestip: Het autobiografische verhaal van Nelson Mandela getiteld ‘De lange weg naar de vrijheid’ kijkt vanuit het perspectief van de vrijheidsstrijder zelf naar de geschiedenis en vertelt tegelijk zijn levensverhaal. Een aanrader!

Liberation War Museum in Bangladesh

Er gaan niet veel mensen naar Bangladesh op vakantie. Veiligheid, enorme armoede en een beperkte toeristische infrastructuur zijn de oorzaak. Dat Bangladesh wel degelijk veel verassende dingen te bieden heeft, bewijst dit blog dat Daisy schreef na ons bezoek. En daarin noemt ze ook het museum dat hier centraal staat: het Liberation War Museum in Dhaka.

Het museum vertelt het verhaal van de onafhankelijkheidsstrijd van Bangladesh, dat toen nog Oost-Pakistan heette. De 9 maanden durende climax in 1971 staat nog altijd te boek als de bloedigste oorlog ooit. Er worden met behulp van video en audio fragmenten beschreven hoe het land zich los worstelt uit de greep van de onderdrukker. Door de persoonlijke verhalen en de gruwelijkheden van de strijd sta je soms aan de grond genageld te lezen. Zo werden aan het einde van de oorlog hoogopgeleide Bangladeshi van hun bed gelicht en ik koele bloede vermoord, om de vijand zoveel mogelijk te verzwakken. Wie weet hoeveel van de huidige problemen indirect gevolg zijn van het trauma dat daar uit voort is gekomen?
 
meest indrukwekkende musea

De Amerikaanse bommen van Laos

Onze reis door Zuid-Oost Azië brengt ons onder andere naar Laos. We genieten van het schilderachtige Luang Prabang, gaan op jungle trekking en bezoeken de Plains of Jars. Overal waar we komen worden we geconfronteerd met de wetenschap dat Laos drager is van het minst begeerde record ter wereld: het meest gebombardeerde land in de geschiedenis.

In Luang Prabang en Phonsavan bezoeken we musea die de effecten van deze bombardementen laten zien: het UXO museum en het MAG museum. Deze musea vertellen over de statistieken van de oorlog en de effecten die vandaag de dag nog bestaan. Nog steeds maken de niet-geëxplodeerde bommen (UXO’s) jaarlijks zo’n 300 slachtoffers. Er wordt geschat dat slechts 3% van de bommen die nog verspreid over Laos liggen is opgeruimd. Rijstvelden, dorpen en natuurgebieden zijn nog altijd niet veilig. En opgeruimde gebieden veranderen na het regenseizoen regelmatig opnieuw in risicozones. Een probleem dat voorlopig nog niet is opgelost en doorwerkt in het dagelijks leven van de Laotianen.
 
meest indrukwekkende musea
 
Reistip: De grotten van Vieng Xai, aan de oostgrens van Laos, zijn een bijzondere aanvulling op het verhaal over de bommen. Hier zie je hoe de communistische regering in ballingshap zichzelf in grotten verschanste om van daaruit het verzet te coördineren.

Resistance Museum in Oost-Timor

Oost-Timor is een bijzonder land. Ingeklemd tussen de Timorzee en het Indonesische West-Timor, lijkt het vreemd dat deze kleine staat zijn eigen regering heeft. Maar achter die onafhankelijkheid zit een heftig verhaal dat verteld wordt in het Resistance Museum in Dili.

Terwijl we langs de vele getuigenissen en zwart-wit foto’s wandelen kunnen we ons bijna niet voorstellen dat deze oorlog slechts 17 jaar geleden ten einde kwam. Het verhaal van Oost-Timor begint eeuwen geleden, als de Portugese kolonialisten hun vlag planten op het kleine eiland. Pas in 1975 wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen, maar die is van korte duur. Enkele dagen later valt Indonesië het land binnen en claimt Oost-Timor als 27ste provincie van Indonesië.
 

 
De brute overheersing en de guerrilla strijd die volgt duurt tot 2002. Pas dan trekt Indonesië zich onder grote internationale druk (van onder andere Portugal) terug. Maar niet voordat ze veel gebouwen vernielen en in de brand steken. Wat ze achterlaten is één van de armste landen van Azië en dat treurige feit geldt vandaag de dag nog steeds.

De All Day Every Nieuwsbrief

Vond je het interessant om te lezen wat wij de meest indrukwekkende musea van onze wereldreis vinden? We schrijven vaker dit soort verhalen. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Lees meer verhalen zoals de meest indrukwekkende musea

1. Een wandeling door Dili, een levendige stad met een bloedige geschiedenis
2. Bezoek de Plains of Jars en leer over de gevolgen van 80 miljoen bommen in Laos
3. Eerste indruk van Bangladesh: nieuwsgierige mannen, kokosnoten en tuktuks
4. Van no-go-zone naar hipste wijk van Johannesburg: welkom in Maboneng
5. Met het uitdelen van snoep en geld op reis doe je meer kwaad dan goed

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Reis door Zuid-Afrika in de voetsporen van Mandela
November 20, 2019
Wat te doen in Kaapstad? De 10 leukste en meest verrassende activiteiten
November 14, 2019
lekker eten in Kaapstad
Van butler tot stadsboer in Kaapstad: Elisha laat mensen gezond en lekker eten
November 07, 2019
auto huren zuid-afrika
Auto huren in Zuid-Afrika? Wij zetten alle tips voor een veilige roadtrip op een rij
October 29, 2019
stokstaartjes in het wild
Stokstaartjes in het wild tijdens de Meerkat Safari in Oudtshoorn
October 06, 2019
eten in Zuid-Afrika
Bij de locals eten in Zuid-Afrika? Dat doen we via Resirest
October 02, 2019
Maboneng in Johannesburg
Van no-go-zone naar hipste wijk van Johannesburg: welkom in Maboneng
August 25, 2019
Twee jaar op wereldreis: eindelijk een antwoord op al jullie vragen!
August 14, 2019
Glass reflection Iran Shiraz
Twijfel je over een reis door Iran? Ik overtuig je met mijn mooiste foto’s
August 02, 2019

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.