By 

Do’s & don’ts: fotografie etiquette op reis


Professional of hobbyist, iedereen vindt het leuk om met mooie reisfoto’s thuis te komen. Een foto is tenslotte een herinnering aan een bijzonder moment. Sommige mensen doen er echt alles aan om dat ene moment vast te leggen. Op zoek naar het perfecte plaatje lijkt alles geoorloofd. Zo heb ik wel eens een klap gehad van een selfiestick. Of sprong er iemand voor mijn lens om hetzelfde tafereel als ik vast te leggen. Met deze do’ & don’ts voor fotografie etiquette op reis schiet je de mooiste kiekjes én blijft het leuk voor de mensen om je heen.

DO: toestemming vragen

Stel je voor; je zit op een bankje in het park even lekker te genieten van je broodje kaas tijdens je welverdiende lunchpauze. Dan komt er een groep mensen op je af. Ze spreken een andere taal en halen één voor één hun camera’s tevoorschijn. Ze gaan in een halve cirkel om je heen staan en beginnen als een stel paparazzi foto’s van je te maken. Vervelend? Dat lijk mij nou ook. Toch zie ik dit bijna dagelijks gebeuren als ik op reis ben. Daarom begin ik dit lijstje met de állerbelangrijkste regel: eerst toestemming vragen. Het is een kleine moeite en het getuigt van respect en beleefdheid tegenover de persoon die je wilt vastleggen. Als de taal een probleem is kom je al heel ver door te lachen en naar je camera te wijzen.

Belangrijk om te onthouden bij fotografie etiquette op reis gaat over kinderen. Wil je kinderen fotograferen? Dan vraag je de ouders of begeleiders of je een foto mag maken. Want eerlijk is eerlijk, jij zou het ook niet fijn vinden als vreemde mensen foto’s van je kinderen maken.
 

portret - All Day Every Daisy

Voor beide foto’s heb ik met handgebaren gevraagd of ik een foto mocht maken

DO: fooi geven

Eerst een portretfoto maken van een arme, gerimpelde vrouw en het vervolgens lachend wegwuiven als ze haar hand ophoudt voor een fooitje. Het gebeurt echt! Als je een straatartiest of bedelaar fotografeert, geef ze dan ook een fooitje voor het poseren. Zeker als je als fotograaf of journalist je brood verdient met je foto’s en reisverhalen. Het is toch prachtig als degene op de foto ook kan delen in de winst? De foto was tenslotte nooit zo mooi geweest als die persoon er niet op stond.
 

Muzikant Jordanie - All Day Every Daisy

Ik gaf de man een paar munten als dank voor de muziek én de foto.

DO: zoek de beste tijd op

Ik had heel veel mazzel toen ik Machu Picchu bezocht en als tip kreeg om tot sluitingstijd te blijven wachten. De meeste toeristen pakken namelijk rond 15.00 uur de trein terug naar Cusco, waardoor de ruïne praktisch leeg was aan het eind van de middag. Ik kon ongestoord prachtige foto’s maken van een verlaten Machu Picchu. Op andere plekken moet je juist super vroeg zijn, vóór alle andere toeristen zich melden. Zoek van te voren uit wanneer het rustig is en zorg dat je er juist dan bent voor de mooiste foto’s.

DO: wees geduldig

De kans is groot dat je niet de enige bent die op een interessante plek wilt poseren. Wees geduldig naar de mensen die ook een foto willen maken. Jij hoopt toch ook dat je rustig aan je gang kunt gaan wanneer het jouw beurt is?

DO: maak een foto voor een ander

Het gebeurt wel eens dat ik ergens een foto wil maken, maar dat een paar mensen net in mijn beeld uitgebreid een fotoshoot houden. Ik bied dan altijd aan om de foto voor ze maken. Wel zo leuk, want dan staat de fotograaf er zelf ook eens op. Bovendien zijn ze sneller klaar en is de kans groot dat zij ook wel even een foto van jou willen maken. Win win!

DO: poseer zelf ook

Ik herinner me een toerist in India die de hele middag mooie mensen fotografeerde. Toen een Indiër van hem een foto maakte werd hij razend. Dat is natuurlijk een beetje vreemd. Als je foto’s maakt van willekeurige mensen, kun je op z’n minst af en toe je grootste glimlach opzetten voor de camera van een ander.
 
China - All Day Every Daisy

DO: kijk om je heen

Probeer niet altijd meteen naar je camera te grijpen als je op een nieuwe plek bent. Neem eerst eens rustig de tijd om de omgeving in je op te nemen. Pas als je de plek echt hebt ervaren kun je mooie foto’s maken. Dan weet je namelijk wat je moet vastleggen om de sfeer van de plek te vangen.

DON’T: voor iemands lens staan

Er is niets vervelender dan een perfecte foto die verpest wordt doordat er net iemand in jouw beeld komt staan. Andersom moet je er daarom ook op letten dat je niet per ongeluk voor de lens van een ander gaat staan. Kijk dus goed om je heen en houd rekening met elkaar.

DON’T: tik met een selfiestick

Selfiesticks zijn levensgevaarlijk! Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Ik liep eens dromerig door een museum toen ik werd opgeschrikt door een selfiestick die op mijn rechterwang landde. True story! Handig hoor, zo’n selfiestick, maar kijk wel uit. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. Dat heeft meer te maken met de gevaren van de reisfotografie van tegenwoordig, dan met fotografie etiquette op reis ;).

DON’T: te pas en te onpas flitsen

“Don’t flash please” was de waarschuwing die het publiek kreeg toen ik Petra By Night bezocht. ’s Avonds wordt de eeuwenoude ruïne van Petra magisch verlicht met honderden kaarsjes, terwijl een oude Bedoeïen een traditioneel lied zingt. Een bijzonder moment dat je natuurlijk wil vastleggen. En als je geen statief of professionele camera hebt moet je daarbij flitsen. Het gevolg is dat je het magische moment voor alle mensen om je heen verpest. Elke keer als jij flitst wordt het hele gebouw fel opgelicht. Maar ook bij intieme concerten, theaterstukken en andere activiteiten die juist zo mooi zijn vanwege het donker is het verschrikkelijk storend als je flitst. En trouwens, goed flitsen is een kunst op zich. Weet je niet hoe, dan worden je foto’s er echt niet mooier op. Dan kun je beter gewoon genieten van de voorstelling.
 
flitsen

DON’T: verbod negeren

Op sommige plekken is het verboden om te fotograferen. Dat kan zijn omdat eeuwenoude kunstwerken anders beschadigd raken door het flitsen. Of omdat het heel storend is op bijvoorbeeld een religieuze plek. Toch stiekem foto’s maken is echt not done. Je foto’s worden er niet beter op als je sneaky plaatjes probeert te schieten en je toont ook nog eens weinig respect voor de plek die je bezoekt. Zie het als een mooi moment om je camera te vergeten en echt op te gaan in de ervaring.

DON’T: jezelf in gevaar brengen

Je bent een reiziger met een camera. Geen stuntman. Er zijn al te veel toeristen omgekomen doordat ze poseerden op een treinrails of van een klif vielen toen ze ‘smile’ riepen. Neem geen onnodige risico’s voor een bijzondere foto. Dat is het niet waard.

DON’T: vergeten te genieten

Sommige mensen zijn zo bezig met foto’s maken, dat ze helemaal vergeten te genieten. Het is toch jammer als je thuis op de computer ziet wat voor moois je allemaal gemist hebt.
 
fotografie
 
Heb jij nog een goede tip die echt niet mag ontbreken in dit lijstje over fotografie etiquette op reis? Of herken je één van deze do’s en don’ts? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comment.

Maak je liever video’s? Lees mijn blog met tips om reisvideo’s te maken met je smartphone.

Mijn camera: de Canon 80D

Ik gebruik de Canon EOS 80D. De camera is geschikt voor fotografie en professionele video, wat hem ideaal maakt voor op reis. Scheelt toch weer een apparaat in je tas!

De All Day Every Nieuwsbrief

Wil je na dit verhaal over fotografie etiquette op reis nooit meer een verhaal missen? We schrijven vaker dit soort verhalen en delen onze beste tips. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. 7 simpele tips om minder (wegwerp) plastic te gebruiken op reis
2. Een dag uit het leven van de Bakhtiari nomaden in Iran
3. Reisinspiratie: 10 mooiste foto’s van mijn reis door China
4. Dit is er te doen in Pokhara: 10 activiteiten waar je niet voor hoeft te hiken
5. Inspirerend hotel: op schattenjacht in Inle Lake bij A Little Eco Lodge

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
10x originele en duurzame kerstcadeaus waar je de show mee steelt
December 17, 2021
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
koken voor je buren
Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
September 24, 2021
lekkerste koffie van utrecht
De lekkerste koffie van Utrecht drink je bij Carla’s Conditorie
July 28, 2021
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
Glamping East Nomads
Glamping in de Achterhoek: bij East Nomads kampeer je op stand
June 07, 2021
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021

10 Comments

Linda | travellersoftheworld
Reply 8 december 2016

Super leuk en handig artikel! Ik vond het in de sacre coeur ook heel wonderbaarlijk dat iedereen foto's maakte terwijl het overduidelijk niet mocht. Of flitsen in een grot terwijl er net was verteld dat dat niet mocht omdat de grot hierdoor verkleurd en beschadigd. En die mensen die overal voor gaan staan, of op plekken waar je niet mag staan

    Daisy Scholte
    Reply 11 december 2016

    Gek he, dat mensen dat gewoon negeren? Als je erover nadenkt is het ook nog eens super egoïstisch. Zo van; als ik er maar een foto van heb, dan maakt het niet uit wat de gevolgen zijn voor de plek en de bezoekers die na mij komen. Er zijn zelfs al toeristische trekpleisters (deels) gesloten omdat ze te veel beschadigd raakten door toeristen die zich niks aantrokken van de regels. Of wat dacht je van de replica van Toetanchamons tombe? Die moest er komen omdat het origineel door de jaren heen zo erg beschadigd was. Oeps!

Kelly | Dutchie on the Road
Reply 8 juli 2017

Wat een fijne blog en heel herkenbaar. Ik begrijp ook niet dat mensen flitsen wanneer er staat aangegeven dit niet te doen. Vorig jaar werd ik gek van de selfiesticks. Om de haverklap kreeg ik zo'n ding tegen mijn hoofd of stonden er mensen voor mijn neus met een selfiestick. Er zijn nog meer mensen op de wereld. Goed dat je aangeeft dat je zelf ook poseert. Zelf fotografeer ik ook mensen dus dan moet je ook niet moeilijk doen om te poseren voor iemand anders. Voor wat...hoort wat ;) .

    Daisy Scholte
    Reply 9 juli 2017

    Echt he! Die selfiesticks word ik ook knettergek van. Haha! En inderdaad, voor wat hoort wat! Mijn glimlach schittert in menig foto-album ;-)

eugenie
Reply 12 juli 2017

Nieuwste ergenis vind ik wel het gebruik van een drone. Sta je op een mooie natuurspot....hoor je vogeltjes, het water, krekels....en een drone. Tot overmaat van ramp zit die drone ook nog eens in je foto....en helaas neemt deze persoon er dan ook alle tijd voor

    Daisy Scholte
    Reply 14 juli 2017

    Ai! Dat is inderdaad wel heel vervelend ja. Heb ik gelukkig nog nooit ervaren. Ik heb wel eens meegemaakt dat we de drukke stad uitgingen voor een mooie wandeling in de natuur en dat we achtervolgd werden door een ouder echtpaar dat speakers met harde housemuziek bij zich hadden. We kwamen er maar niet van af!

Sjeng de Ster
Reply 1 september 2019

Goede tips allemaal! Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar je mening over het volgende. Ik ga regelmatig met vrienden op wandelvakanties en wij kiezen dan na een lange ochtendwandeling graag het mooiste plekje uit voor een welverdiende lunch. Zo ploften we bijvoorbeeld vorige week neer op een rots boven een meertje waarin een prachtige reflectie van de Matterhorn te zien was. Foto’s maken, dat doen we eigenlijk nooit. Liefst zitten we gewoon in alle rust te genieten van het uitzicht, welverdiend na uren zwoegen en zweten. Natuurlijk komen er op dat soort momenten ook regelmatig andere toeristen langs, die wel van fotograferen houden, daarvoor graag en lang poseren en daarmee de serene rust doorbreken. Tuurlijk is dat een beetje jammer, maar ach, c’est la vie. Sinds enkele jaren overkomt het ons echter steeds vaker dat we tijdens zo’n pauze gevraagd worden door dergelijke fototoeristen of we niet ergens anders kunnen gaan zitten zodat er op onze plek kan worden geposeerd en gefotografeerd. De eerste keer waren we zo verbouwereerd dat we inderdaad met onze lunch en al onze bepakking opzij zijn gegaan, maar inmiddels blijven we gewoon zitten. Naar onze mening kan je andere mensen niet verbieden om te genieten van de mooiste plekjes, alleen maar omdat jij het perfecte plaatje wilt schieten. Helaas heeft dit toch al meermaals tot een onprettige woordenwisseling geleid, zo ook bij de Matterhorn met een Aziatisch koppel dat blijkbaar de vakantie naar Zwitserland pas als geslaagd wilde beschouwen als ze precies dezelfde foto konden maken als op de voorpagina van hun reisbrochure.... Vandaar de vraag: wat raad je ons aan in dit soort situaties?

    Daisy
    Reply 6 september 2019

    Nee joh! Dat gaat heel ver. Ik sta er helemaal achter dat je gewoon blijft zitten. Dan hadden de Instagrammers maar wat eerder moeten komen. Het is heel jammer dat het soms tot onprettige woordenwisselingen leidt. Je kunt aangeven dat er genoeg andere plekken zijn om mooie foto's te maken en dat ze ook kunnen wachten tot jullie klaar zijn. Helaas komen wij ook steeds vaker toeristen tegen die enkel een plek bezoeken om daar dezelfde perfecte foto te maken als in de brochure of die hun favoriete idool ook gemaakt heeft. Sommige ondernemers spelen er slim op in. Ze zetten zo'n plek af en rekenen een prijs om er te mogen staan. Wel weer jammer voor de mensen die er gewoon van de omgeving willen genieten. Ik denk dan altijd maar zo; wat is het jammer voor die fototoeristen dat ze niet in staat zijn een plek echt te beleven. Misschien dat dit artikel je een beetje troost biedt.

Edwin
Reply 2 september 2020

Bedank voor alle tips, leerzaam artikel en kwam al wat tips tegen waar het bij mij al helemaal mis gaat. Verwacht met de tips de volgende trip beter vast te kunnen leggen als eerder te geval was. Thanks Daisy!

    Daisy
    Reply 16 september 2020

    Goed om te horen dat je er wat aan hebt!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.