By 

Alleen voor vrouwen! Ongesteld op reis? Geen probleem met deze tips


Sorry mannen, dit blog is niet voor jullie. Vandaag vertel ik alles wat je als vrouw moet weten voor je lang op reis gaat. Want eerlijk is eerlijk; het is geen pretje om ongesteld te worden als je op het punt staat een 12 uur durende busrit te maken. En hoe zit dat eigenlijk met de pil? Kun je die overal krijgen? Of moet je van te voren groots inslaan? Het waren zorgen waar ik mee rondliep toen we onze wereldreis aan het plannen waren. Nu we ruim een jaar verder zijn wordt het tijd om al mijn ervaringen over ongesteld zijn op reis met jullie te delen.

Ongesteld zijn op reis

Laten we maar meteen met de grootste zorg beginnen: ongesteld zijn op reis. Als je langer dan 3 weken op reis gaat is het een onvermijdelijk probleem. Tenzij je de pil doorslikt. Maar het lijkt me niet gezond om dat al te vaak te doen. Persoonlijk ben ik geen fan van maandverband. Het zit voor geen meter en voelt niet bepaald ‘veilig’. Tampons dan maar? Op zich een prima alternatief, maar hoe verwissel je die op een vieze, Aziatische hurk-wc zonder stromend water? Op reis heb je nou eenmaal niet altijd de luxe van schone, westerse wc’s tot je beschikking. Probleem.

Vergeet tampons. Neem een cup!

Ik kreeg het Spaans benauwd bij de gedachte aan alle vieze infecties die ik kon oplopen tijdens mijn ongesteldheid, dus besloot ik al voor vertrek te zoeken naar een oplossing. En die diende zich aan in de vorm van een cup! Heb je al eens van de menstruatiecup gehoord? Dat is een soort siliconenbekertje dat het menstruatiebloed opvangt. Het mooie van de cup is dat je die 12 uur lang kunt laten zitten! Ideaal tijdens lange busritten. Bovendien loop je dan ook niet het risico dat je midden op de dag afhankelijk bent van de wc in een smoezelig restaurant. Je hoeft de cup alleen ’s ochtends en ’s avonds te verwisselen in je eigen hotelkamer.

Eerst even oefenen

Omdat het best een beetje eng is om over te stappen op een cup, is het slim om er op tijd mee te beginnen. In het begin is het nog even zoeken. Dat doe je toch het liefst in je eigen, vertrouwde omgeving. Begin dus een paar maanden voor vertrek met oefenen. Dan ben je er bij vertrek helemaal klaar voor en hoef je je over je menstruatie in elk geval geen zorgen meer te maken.
 
ongesteld op reis

Hoe zit dat met uitkoken?

Vrouwen die de cup al gebruiken weten dat je die na elke menstruatie 10 minuten in schoon water moet koken. Geen zorgen. Ook dat is op te lossen. Ik heb een heel klein, lichtgewicht pannetje bij me, speciaal voor het uitkoken van mijn cup. Omdat ik op reis zelden de beschikking heb over een gasfornuis, vraag ik het gewoon bij de receptie. Gênant? Nee joh. De meeste mensen (zeker in Azië) hebben geen idee wat het is. Ik zeg gewoon dat het voor mijn medicijnen is en krijg dan altijd een begrijpend en meelevend knikje van het personeel.

Toch liever tampons?

Vind je het toch eng om over te stappen op de menstruatiecup? Heel begrijpelijk. Hoe vervelend ook, het is aan te raden om een flinke voorraad tampons in te slaan. In veel landen zijn ze namelijk moeilijk of zelfs helemaal niet te krijgen. In landen als India, Sri Lanka, Nepal en Iran worden ze bijna niet verkocht. Als je al een doosje tegenkomt, kun je er op rekenen dat je de hoofdprijs betaalt. Gelukkig zijn tampons niet zo zwaar. En als je echt zonder komt te zitten is er altijd wel ergens maandverband te vinden. Vergeet niet om voor de zekerheid een pakje hygiënedoekjes mee te nemen. Better safe than sorry.

Het is slim om van te voren uit te zoeken of het land van bestemming tampons verkoopt. Dat doe je het beste door je aan te melden bij een internationale Facebookgroep voor reizigers of backpackers in dat specifieke land. Daar kun je jouw vraag aan ervaren reizigers stellen.

Hoofdpijn en andere maandelijkse klachten

Hoofdpijn, buikkrampen en andere menstruatieklachten zijn een universeel probleem. Dat betekent ook dat pijnstillers in elk land wel te krijgen zijn. Houdt er wel rekening mee dat de regels per land verschillen. Zo is het heel moeilijk om in India aan 500mg paracetamol te komen. Overal waar ik kwam verkochten ze alleen 100mg. En om nou 10 pillen te slikken, is ook zo wat. Pijnstillers die gericht menstruatieklachten te lijf gaan zijn moeilijker te krijgen. Als je voorkeur daar naar uitgaan zou ik daar ook een voorraadje van meenemen. Maar let wel op dat je geen problemen krijgt bij de douane.
 
ongesteld op reis

De pil als je langer dan een jaar reist

Ben je, net als ik, aan de pil? Dan is het slim om daar van te voren genoeg van in te slaan. In Nederland liep ik tegen het probleem aan dat mijn apotheker mij niet meer dan een jaar aan strips mee wilde geven. Ook niet toen ik uitlegde dat ik langer dan een jaar op reis ben. Je kunt proberen om zonder registratie bij een andere apotheek een paar strips te kopen. Maar als je zeker weet dat Thailand op je reisroute ligt, kun je er ook voor kiezen om daar de pil in te slaan. Ze verkopen dezelfde merken als in Nederland (ik gebruik Microgynon 30), maar voor een fractie van de prijs. Je hebt er geen recept voor nodig en kunt zoveel doosjes kopen als je wilt. Mijn ervaring is dat de Boots drogisterij altijd anticonceptiepillen in huis heeft.

Reizen zonder zorgen

Een slimme meid is op haar menstruatie voorbereid. Je ongesteldheid is wel het laatste waar je je zorgen over wilt maken tijdens je reis. Daarom is het slim om dit onderdeel als eerste van je reislijstje af te vinken. Stap je over op een cup? Heb je genoeg tampons bij je? En ach, als je toch grandioos doorlekt moet je maar zo denken: al die mensen zie je daarna toch nooit meer!

De All Day Every Nieuwsbrief

Vind je het verhaal over ongesteld zijn op reis interessant? We schrijven vaker dit soort verhalen en delen onze beste tips. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Vind je dit verhaal over ongesteld zijn op reis interessant? Lees verder!

1. Een kinderdroom komt uit: wij gaan op wereldreis!
2. Ik móet naar de tandarts in een ontwikkelingsland. Alweer.
3. Dit zijn de leukste en minder leuke momenten na 6 maanden wereldreis
4. Een jaar op reis! Dit zijn de leukste statistieken en weetjes van 365 dagen wereldreis
5. Op wereldreis? 10 dingen die je moet weten over het afsluiten van een reisverzekering

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
Family picture Maden Homestay Cambodia
Reizen maakt gelukkig, maar dan moet je wel weten hoe!
January 06, 2022
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020
Hangmat digital nomad
Jaaroverzicht: dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2019
December 28, 2019
De beste tips voor vegetarisch en vegan eten in Zuid-Afrika
December 12, 2019

2 Comments

Priscilla
Reply 22 september 2018

Ik heb nu de mirena. Jaren over getwijfeld maar ik ben er zo ongelooflijk blij mee. Vanaf jongs af aan heb ik namelijk altijd heel veel last van mijn menstruatie gehad en ik had hevig bloedverlies. Er waren dagen dat ik om de 10 minuten moest verschonen. Nu heb ik af en toe nog wat spotting maar verder niets. Voor mij is het echt een verlossing!

    Daisy
    Reply 24 september 2018

    Hoi Priscilla, wat fijn dat je zo'n goede oplossing hebt gevonden. Ook heel handig inderdaad voor op reis :-) Hoef je je daar in elk geval geen zorgen om te maken!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.