By 

6 duurzame goodies die elke reiziger moet hebben


Duurzaam reizen wordt steeds leuker! Er zijn oneindig veel manieren om jouw impact op het milieu te minimaliseren. Met deze tips kun je jouw reis voor vertrek al een positieve start geven. Want met de juiste producten is jouw reis net zo comfortabel, maar een stuk minder schadelijk. Aangezien inpakken het meest stressvolle moment van een vakantie is, help ik je vast op weg met deze 6 duurzame gadgets en goodies die elke reiziger moet hebben. Hoef je je daar geen zorgen meer over te maken. Dames, opgelet: de laatste tip is alleen voor jullie!

1. Dopper waterfles

Het kraanwater is bijna nergens ter wereld zo zuiver en lekker als in Nederland. In sommige landen is het zelfs gevaarlijk om water uit de kraan te drinken. Het is dus heel verleidelijk om steeds een flesje mineraalwater te kopen. Maar wist je ook dat er voor het produceren van 1 plastic fles 1 liter water en 1 liter olie nodig is? Bovendien wordt wereldwijd slechts 1% van het plastic afval gerecycled, terwijl er elke seconde 1.500 plastic flesjes worden geconsumeerd. Ruim 8 miljard kilo plastic eindigt elk jaar in zee met alle gevolgen van dien. Dan kan je maar beter de juiste duurzame gadgets bij je hebben!

Ik koop dus zo min mogelijk plastic flesjes op reis. Daarom heb ik altijd mijn Dopper waterfles bij me. De designfles is gemaakt 100% gerecycled materiaal en vrij van schadelijke stoffen en giftige weekmakers. Met de handige Dopper-app kan ik zien waar ik mijn flesje kan bijvullen. In landen waar weinig of geen tappunten zijn vraag ik naar gefilterd water. Soms moet je daarvoor betalen, maar dat doe ik met liefde. Voor een plastic flesje betaal je immers ook. Als dat er ook niet is koop ik de grootste fles water die er is om mijn Dopper zelf bij te vullen. Andere handige hulpmiddelen zijn de Steripen en de Lifestraw-Go.
 

2. Ecoshopper

Over plastic gesproken… plastic tasjes zijn mijn grootste ergernis op reis. In sommige landen krijg je bij het boodschappen doen wel 10 van die zakjes mee. Ik heb dus altijd een eigen tas bij me als ik iets koop. Helemaal handig zijn de opvouwbare boodschappentasjes van Green Picnic. Wanneer ze opgevouwen zijn nemen de ecoshoppers amper ruimte in en zijn dus makkelijk mee te nemen op reis. Uitgevouwen kun je er wel 20 kilo aan boodschappen in dragen. De ecoshopper is er in allerlei vrolijke printjes. En ze zijn ook nog waterdicht!

3. WakaWaka powerbank

Niets vervelender dan een telefoon met een lege batterij en een lange reis voor de boeg. Onderweg is het lastig opladen en dan biedt een powerbank uitkomst. Een standaard powerbank laad je op met een stekker en stopcontact. Logisch. Maar de WakaWaka Power+ laad je op met de zon. De compacte oplader werkt namelijk op zonne-energie. Die hang ik dus gewoon aan mijn backpack in de zon, terwijl ik mij verplaats van het ene avontuur naar het andere. En als mijn telefoon dan leeg dreigt te raken, laad ik die gewoon weer op met de WakaWaka Power+. Super fijn voor bestemmingen waar je regelmatig zonder stroom zit.

De WakaWaka is extra bijzonder omdat je bij aanschaf van een WakaWaka product hun wereldwijde projecten steunt. De WakaWaka Foundation voorziet gezinnen in crisisgebieden (denk aan vluchtelingenkampen) van licht en stroom. Hier lees je meer over de WakaWaka Foundation.

4. Toiletartikelen zonder plastic en dierenleed

Tandpasta, shampoo, deodorant, scheerschuim; het is maar een kleine greep uit de toiletartikelen die we ook graag op reis blijven gebruiken. Of je nou je eigen producten uit Nederland meeneemt, of je verzorgingsproducten lokaal koopt, er zijn een paar simpele dingen waar je op kunt letten om een duurzamere keuze te maken.
 
duurzame gadgets
 
Allereerst de microplastics. In sommige merken tandpasta, lippenstift en gezichtscrèmes worden microscopisch kleine deeltjes plastic verwerkt. Die komen onvermijdelijk in het water terecht en dragen zo bij aan de ‘plastic soup’ in oceanen. Hoe herken je die microplastics? Als het ingrediënt ‘polyethyleen’ op de verpakking staat kun je het beter niet gebruiken. Meer weten? Klik hier.

Er zijn ook nog steeds veel bedrijven die dierproeven doen om hun cosmetica te testen. Ik zoek daarom altijd naar shampoo, douchegel en make-up die ‘vegan’ zijn. Dat betekent dat er tijdens de productie op geen enkele manier dieren aan te pas zijn gekomen. Mijn favoriete doucheproductenmerk is Inecto. Betaalbaar, het ruikt lekker en is vrij van microplastics en dierenleed. Ook in het buitenland verkrijgbaar.

Weten of jouw favoriete merk goed scoort op duurzaamheid? Rank a Brand nam de bekendste cosmeticamerken onder de loep. Hier vind je een overzicht.

PS. Er zijn ook tientallen biologische en diervriendelijke zonnebrandcrèmes te koop. Kijk maar eens hier.

5. Toilettas van vrachtwagenzeil

Nu nog een plek om al die diervriendelijke cosmetica op te bergen. Wat dacht je van een toilettas van vrachtwagenzeil. Klinkt gek, maar het bestaat echt! Kees en Ingrid verkopen het in hun webshop vol hippe, duurzame producten. De toilettassen worden gemaakt van resten vrachtwagenzeil. Bij de productie van het zeil voor vrachtwagens worden er stukken afgeknipt om de zeilen op maat te maken. Die worden nu niet meer weggegooid, maar gebruikt voor deze coole toilettassen. Het bedrijf dat de vrachtwagenzeiltassen maakt is een sociale onderneming, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid en perspectief krijgen. Te gek!
Enneh, ze verkopen ook duurzame weekendtassen, hangmatten en zonnebrillen.

6. For women only!

Mannen, ik waarschuw jullie: deze tip is alleen voor vrouwen. Je kunt door naar het volgende kopje! Trust me. Oke, dames. Reizen en ongesteld zijn; niet handig. Op zoek naar een manier waarop ik toch dagen kan hiken door de hoogste bergen in Nepal, zonder dat ik me zorgen hoef te maken over de herbevoorrading van mijn tampons en het gebrek aan toiletten in de natuur, kwam ik de menstruatiecup tegen. De menstruatiecup is een siliconen cupje die het bloed niet absorbeert, maar opvangt. Die kun je gemakkelijk 12 uur laten zitten. Na een tijdje oefenen kun je zelfs op een openbaar toilet, zonder wasbak, (maar met reinigingdoekje) je cup legen. Say what? Dat maakt die wekenlange hike in Nepal ineens een stuk minder ingewikkeld. Hier lees je alles over de werking.
 
duurzame gadgets
 
De menstruatiecup staat natuurlijk niet alleen in de lijstje van duurzame gadgets omdat die praktisch is voor op reis. Er zijn nog veel meer redenen om over te stappen op een dergelijke cup. Wat dacht je van geld? Wij vrouwen geven elk jaar een fortuin uit aan tampons en maandverband. Een menstruatiecup kost een paar tientjes, maar die hoef je maar één keer te kopen. Zolang je ‘m niet verliest gaat -ie 10 jaar mee. Er zitten ook nog eens allerlei schadelijke stoffen (chloor en pesticiden) in tampons, die niet alleen slecht zijn voor het milieu, maar die je ook liever niet in je lijf wilt hebben. Lees het schokkende verhaal op de website van Kassa maar eens. En wat dacht je van de vervuiling? Al die weggegooide tampons hebben een behoorlijke impact op het milieu. Genoeg reden voor mij om het anders te doen. Ik heb de Femmecup deze week aangeschaft. I’ll keep you posted.

UPDATE:
Halleluja! Hier had ik veel eerder aan moeten beginnen. Dat had me een hoop ellende bespaard. Toegegeven; het is even wennen. Maar daarna zou je vergeten dat je ongesteld bent. Ideaal voor op reis, want je hoeft alleen nog ’s ochtends en ’s avonds bezig te zijn met je menstruatie. En dan heb je, als het goed is, meestal wel een badkamer tot je beschikking. Ik ben blij!

Nog meer duurzaam reizen

Geïnspireerd? Ik schreef nog veel meer verhalen over duurzame initiatieven en reizen met een kleinere impact. Hier lees je bijvoorbeeld wat de 7 meest duurzame reis- en vakantiebestemmingen zijn. Ook vertel ik je hoe duurzaam reizen wel kan en zelf makkelijk is. En wist je dat Gent de meest duurzame stad van Europa is? Goed idee voor een stedentripje, toch?

Heb jij nog een tip voor duurzame gadgets die echt thuishoren in het rijtje hierboven? Laat het me weten in de comments. Vragen en opmerkingen zijn natuurlijk ook welkom 🙂

De All Day Every Nieuwsbrief

Word je ook helemaal enthousiast van deze duurzame gadgets? We schrijven vaker dit soort verhalen en delen onze beste tips. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Genoten van dit artikel over duurzame gadgets? Dan vind je dit ook leuk

1. Duurzaam reizen: 10 simpele tips voor een groenere wereld
2. Vliegen is slecht voor het milieu en veel te goedkoop. Ben jij bereid meer te betalen?
3. 7 simpele tips om minder (wegwerp) plastic te gebruiken op reis
4. Alleen voor vrouwen! Ongesteld op reis? Geen probleem met deze tips!
5. Op wereldreis? 10 dingen die je moet weten over het afsluiten van een reisverzekering!

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
10x originele en duurzame kerstcadeaus waar je de show mee steelt
December 17, 2021
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
koken voor je buren
Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
September 24, 2021
lekkerste koffie van utrecht
De lekkerste koffie van Utrecht drink je bij Carla’s Conditorie
July 28, 2021
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
Glamping East Nomads
Glamping in de Achterhoek: bij East Nomads kampeer je op stand
June 07, 2021
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021

4 Comments

Jessica
Reply 12 mei 2017

Wat een goed artikel Daisy en stiekem ben ik toch wel een beetje trots op mezelf dat ik al deze dingen gebruik ;p Al gebruik ik zelf de Iriscup ipv de Femmecup. Ik wacht nog steeds op het moment dat ik dat ding over me heen laat vallen bij het legen... :') Tijdens mijn vrijwilligerswerk met zeeschildpadden in Costa Rica anderhalf jaar geleden hoorde ik pas over het eerst over die microplastics. Colgate mijdt ik sindsdien om die reden, maar het is jammer om te zien dat dat soms in het buitenland de enige keuze voor tandpasta is..

Loes
Reply 28 juni 2017

Goede tips! Ik had zelf ook een powerbank bij me, maar heb die in acht maanden slechts eenmaal gebruikt, ik had gewoon niet veel stroom nodig.
Wat ik zelf iedereen aanraad is een steripen. Met UV-licht kun je je eigen water filteren, ik heb nog nooit van iemand gehoord dat hij/zij toch ziek is geworden of dat de steripen kapot is gegaan. Ik probeer op reis zeker drie liter per dag te drinken, dan is het echt fijn dat je dat niet steeds hoeft te kopen!

anoniem
Reply 8 juni 2018

Zelf zou ik heel graag mijn mentsruatiecup willen meenemen op vakantie (transmongolië expres), maar denk dat tampons toch praktischer zijn omdat je op vakantie je cup niet kunt uitkoken. Hoe doen jullie dit?

    Daisy
    Reply 9 juni 2018

    Goeie vraag! Dat was ook mijn eerste zorg. Ik heb een heel klein en lichtgewicht pannetje gekocht die ik overal mee naartoe neem. Als de cup uitgekookt moet worden vul ik het pannetje zelf met water en doe de cup daar alvast in. Als ik geen toegang heb tot een kooktoestel om het zelf te doen, vraag ik het hotelpersoneel of ik even gebruik mag maken van de keuken. Ik leg dan uit dat het een maatbekertje is voor medicijnen ;-) Meestal heb ik te maken met mannen en die hebben echt geen flauw idee wat het wel is! En veel vrouwen kennen het fenomeen ook (nog) niet. Ik heb nog nooit meegemaakt dat het niet mocht. Ik heb wel eens meegemaakt dat ik de keuken niet in mocht, maar dat zij het voor mij deden. Dan gaf ik gewoon duidelijke instructies en wachtte ik in de lobby. Ook geen probleem.
    Zeker tijdens lange (trein)reizen vind ik de cup echt een uitkomst! Geen gedoe met tampons in vieze wc's. Succes! En een heel mooie reis gewenst!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.