By 

Twee jaar op wereldreis: eindelijk een antwoord op al jullie vragen!


Op 4 augustus 2019 vierden we een mijlpaal: we zijn alweer twee jaar op wereldreis! Precies een jaar geleden deelden we de leukste statistieken en cijfers van 365 dagen wereldreis. Dit jaar doen we het anders. We vroegen wat jullie willen weten over ons en onze reis. De vragen stroomden binnen! De één nog leuker en persoonlijker dan de ander. Nu is het tijd voor de antwoorden. Na het lezen van dit blog weet je echt alles over ons. Nou ja, bijna alles dan…

Twee jaar op wereldreis: hoe houden we dat vol?

Ria: “Hoe hebben jullie het ervaren dag en nacht samen te zijn?”

Patrick: Ik heb het nooit als vervelend ervaren. Integendeel zelfs. We hebben altijd plezier en tegelijkertijd heb je elkaar nodig. Dat zie ik als iets heel positiefs. Samen mooie avonturen beleven is (bijna) nooit moeilijk of zwaar. Maar als je 14 uur in een bus zit, waar de stof door open ramen waait en de muziek op vol volume staat, moet je elkaar soms helpen om niet helemaal gek te worden. Dus dat we dag en nacht samen zijn, versterkt juist wat we hebben. Daarnaast hebben we gelukkig niet zo vaak ruzie. In Nederland was dat al zo, tijdens deze reis nog steeds. Dus dat maakt het een stuk makkelijker.

Monique D: “Hoe houden jullie het zo lang vol? Dan bedoel ik vooral op de moeilijkere tijden?”

Daisy: Het helpt dat we allebei positief ingesteld zijn. En dat we vrij nuchter zijn. Daarnaast leer je relativeren tijdens een reis als deze. Als we in de knel zitten, dan weten we dat het wel weer goedkomt. Een paar dagen slapen bij een Cambodjaans gezin dat bijna niets heeft zet onze ‘problemen’ in een ander daglicht. De echt moeilijke tijden zijn de momenten dat er belangrijke gebeurtenissen zijn in Nederland. Trouwerijen, kindjes geboren en zelfs begrafenissen. Op dat soort momenten nemen we bewust de tijd om even ergens te gaan zitten en erover te praten. Het is misschien een cliché, maar het allerbelangrijkste is dat je blijft communiceren.
 
Sri Lanka
 

Is het na twee jaar op wereldreis tijd om naar huis te gaan?

Ellis: “Op welke momenten denk je soms: ik wil naar huis!”

Toen Jelle, Marlijn en Annelies baby’s kregen. Toen Sjoerd en Carli gingen trouwen. Toen Gerben werd aangenomen op de musical academie. Toen Richard zijn nieuwe vriendin voorstelde. Toen we afscheid moesten nemen van lieve Nicoline. Toen Rick even een goeie knuffel kon gebruiken. Toen Femmie haar eerste workshop gaf. Toen Sander niet zo goed wist waar hij wilde werken. Toen de hond van mama overleed. Toen mijn ouders een nieuw huis kochten. Toen de nieuwe vriendin van Michel naar Nederland kwam. Toen Carlijn en Pieter hun diploma kregen. Toen Saskia vertelde dat ze zwanger is. Toen Anne ging verhuizen. Samen proosten, samen huilen; dat zijn de momenten waarop we even naar huis willen.

Saskia: “Denken jullie vaak aan Nederland? En is er iets wat jullie het meeste missen?”

Wat we het meeste missen zijn de momenten met familie of vrienden, die je tijdens zo’n reis niet of nauwelijks hebt. Even bij je ouders eten, met vrienden een potje FIFA spelen op de Xbox, een kopje koffie in de stad met vriendinnen. Of zelfs gewoon even op de fiets springen en boodschappen doen bij een supermarkt waar je alles makkelijk kan vinden. Tegelijkertijd krijg je zoveel moois terug tijdens zo’n reis. Herinneringen die je nooit meer vergeet. En we weten allebei ook dat het leven supersnel weer ‘gewoon’ zal zijn als we terugkomen. Dus tussen al het missen door, proberen we vooral te genieten van wat we allemaal meemaken!
 

 

Een plek onder de zon?

Manon: “Mis je niet je eigen stekkie op een gegeven moment?”

We verbazen ons er steeds weer over hoe snel we gewend kunnen raken aan een nieuwe plek. We voelen ons snel thuis. Dat helpt. Maar er zijn zeker momenten dat we het comfort van een eigen stekkie missen. Lekker met een kop thee en een dekentje op de bank een filmpje kijken of koken met je eigen, handige spulletjes. Dat zijn dingen die we wel eens missen. Maar we weten ook dat we dat weer terugkrijgen.

Yvonne: “Hebben jullie na zo’n lange tijd niet behoefte een eigen slaapkamer? Waar niemand op de gang loopt, met potten rammelt in de keuken of op de deur van de buren staat te bonken.”

Daisy: Jij bent zeker ook een reiziger 😉 Ik ben een lichte slaper en we hebben allebei veel rugklachten. Ik slaap het beste in een goed bed, in een donkere kamer, zonder lawaai. Eigenlijk ben ik dus helemaal niet gemaakt voor deze levensstijl. Als we een paar nachten in een eenvoudige homestay op een rieten matrasje zonder kussens hebben geslapen, dan wisselen we dat het liefst af met een paar nachten extra comfort in bijvoorbeeld een boetiekhotel. Bovendien hebben we het geluk dat we voor ons werk op veel bijzondere plekken mogen slapen, waar het meestal we goed zit met dat comfort. Als we langere tijd ergens verblijven, dan huren we een appartement en zijn we best kritisch voor we een keuze maken. Zo hebben we regelmatig het gevoel dat we toch een eigen slaapkamer hebben.
 

 

Zijn we het na twee jaar wereldreis al zat?

Marieke en Donna: “Worden jullie het reizen wel eens zat?”

Patrick: Ehm, ja. Dat wil zeggen, ik houd het vol omdat ik weet dat het eindigt. Tot nu toe ben ik het reizen zelf niet zat, maar ik weet dat ik het niet oneindig kan doen. Maar goed, voor vertrek zei ik ook wel eens dat ik na 9 maanden weer terug zou zijn…

Daisy: Na 2 jaar reizen ben ik het nog steeds niet zat. Ik merk wel dat we in een ander tempo reizen en niet meer zo de behoefte voelen om alles te zien. Hoewel ik zeker weet dat ik reizen op zich nooit zat word, kijk ik er ook naar uit om volgend jaar weer thuis te zijn.
 
Nepal Mount Everest Base Camp
 

We kunnen niet alles zien

Suzanne S.: “Nu hebben jullie bijna alles wel gezien maar welk land had je eigenlijk nog heel graag willen zien en waarom?”

Patrick: Pakistan. Toen we uit Nederland vertrokken besloten we om zo min mogelijk te vliegen. Maar een route vinden waarbij dat lukt (visums, gesloten grenzen, conflictsituaties) is niet makkelijk. De beste route leek via Turkije en Iran, maar Pakistan was te gevaarlijk. Mede door het negatief reisadvies in een groot deel van het land. Gedurende onze reis zijn we echter mensen tegengekomen die wel door Pakistan zijn gereisd en die daar heel positief over zijn. Met de kennis van nu en de reiservaring die we in de afgelopen jaren hebben opgedaan, zou ik wel door Pakistan willen reizen.

Daisy: Ik had heel graag naar Japan gewild. Het lijkt me een bijzonder land, omdat het totaal anders is dan de andere landen in Azië die we wel gezien hebben. Het was alleen veel te ingewikkeld om zonder te vliegen in Japan te komen en vanuit daar weer verder te reizen.

Over baarden en zonnenbrillen

Tom: “Ik ben ook een baardmans. Wat zijn je ervaringen met de barbiers?”

Patrick: Dit is nog eens een leuke vraag! Iedereen die mij op Instagram volgt heeft in de afgelopen jaren regelmatig foto’s en video’s van mij gezien bij plaatselijke barbiers. Van kleine, stoffige hokjes van 2 bij 2 tot luxere kappers met hippe, bebaarde pro’s. De ene kapper is de ander niet en het is wel eens korter geknipt dan ik wilde. Maar uiteindelijk groeit het gelukkig altijd weer terug. Ik ga zo ongeveer eens in de 6 tot 8 weken. Met als hoogtepunt mijn ervaring in Nepal, waarvan ik op Instagram een leuke story maakte die je hier kan zien. En geniet vooral ook van de fotocollage!
 
jaar op wereldreis
 

Suzanne van D.: “Hoeveel zonnebrillen heeft Daisy al versleten tijdens de reis?”

Patrick: Daisy houdt niet van nieuwe spullen kopen, dus dit is een pijnlijke vraag. Ze vertrok uit Nederland met een bril die ze al jaren had en waar ze erg aan gehecht was. Tijdens het waterfestival in Myanmar werd de zonnebril door een brandweerspuit van haar hoofd gespoten en kwam in het donkerbruine water terecht. Onvindbaar. De zonnebril die ze als vervanging kocht was na 3 weken versleten. De volgende zonnebril was Thais en hield het iets langer vol, maar op Bali besloten we toch voor een kwaliteitszonnebril te gaan. Helaas sneuvelde die toen de scootertaxi waar Daisy op zat een botsing kreeg en ze op haar zonnebril landde. Op Flores kocht ze een zonnebril waardoor de wereld iets geler werd, maar die was binnen enkele weken helemaal bekrast. In Australië heeft ze recent een zonnebril gekocht die het tot nu toe volhoudt. Maar goed, het is dan ook al een paar maanden winter aan deze kant van de planeet ;-). Het antwoord is 6 (ongeveer).

Twee jaar op wereldreis doet wat met je!

Suzanne van D.: “Is Patrick echt zo gek als hij er uitziet op de foto’s?”

Daisy: Ja! Gekker nog. Hij is een kei in het maken van ongemakkelijke opmerkingen bij vreemde mensen. De pijnlijke stiltes die volgen, daar geniet hij ontzettend van en kan hij achteraf keihard om lachen. Als er ergens een microfoon is, grijpt hij zijn kans om zijn versie van Ed Sheerans ‘Perfect’ te zingen. Ja, zelfs bij de kinderkaraoke op de camping. Twee jaar op wereldreis doet wat met je.

Sander: “Ik vraag me af waarom Patrick altijd zo raar moet kijken op de foto’s?”

Patrick: Pure onzekerheid.
Daisy: Ik ook…
 
jaar op wereldreis
 

Er is ook ruimte voor lastige vragen

Mario: “Waar blijft de tijd?”

Patrick: Waar de tijd blijft is lastig te zeggen. Maar je bent, als mens. Op een plek, tijdens een gebeurtenis. En een gebeurtenis heeft een plaats, maar ook een tijdstip. Een object heeft bepaalde afmetingen in de ruimte, maar ook in de tijd indien het gedurende een zekere periode bestaat. De lineaire, voortschrijdende tijd wordt vaak gepersonifieerd als een man met baard. Dus wat dat betreft lijkt de tijd een beetje op mij. Waar de tijd blijft weten we niet. Maar de tijd is in ieder geval nu. En zal zijn, tot in de eeuwigheid. En ik ben hier. Beantwoordt dat je vraag?

Twee jaar op wereldreis? Waar doen we het van?

Afra: “Werken jullie op reis? En zo ja, hoe wat waar?”

Daisy: Voor we vertrokken werkte ik al als reisjournalist. Het leek ons een mooie kans om dat te blijven doen tijdens onze reis. Zo kunnen we meer betekenis geven aan de reis en het bovendien langer volhouden. Gaandeweg is Patrick mij steeds meer gaan helpen. We doen verschillende dingen. We schrijven veel voor deze website, al verdienen we daar geen geld mee. We maken video’s, voor onszelf en voor opdrachtgevers, zoals Better Places en FNV Mondiaal. We schrijven artikelen voor reisorganisaties die ze op hun eigen website plaatsen. Af en toe mogen we bijzondere accommodaties of activiteiten uitproberen en daarover schrijven.
 
Digital nomad
 

Claudia: “Waar doen ze het van?”

Voor we vertrokken hebben we hard gespaard. Bovendien hebben we al onze spullen verkocht en onze kosten in Nederland tot nul gebracht. Maar we hebben ook inkomsten doordat we zo’n 3 á 4 dagen per week werken. De totale maandelijkse uitgaven op reis zijn gemiddeld lager dan de kosten die we in Nederland hadden. We hoeven dus niet zoveel te werken als we in Nederland deden, om toch aardig rond te komen. We kiezen ervoor om niet fulltime te werken. We zijn tenslotte vooral op reis. Aan het eind van de rekening verliezen we elke maand een beetje geld. Dat gaat van ons spaargeld af. Daardoor kunnen we dit niet tot in het oneindige doen.

Claudia: “Is de insteek van het delen van de reisverslagen om geld te verdienen?”

We schrijven onze verhalen om mensen te inspireren, om ze te laten zien wat voor moois er allemaal te zien is, maar ook om ze mee te nemen op onze avonturen. Er is niets leuker dan een verhaal schrijven en van een vreemde te horen dat ze genoten hebben van ons artikel. Dáár doen we het voor. Omdat het hebben en onderhouden van een website een hoop geld kost, zoeken we wel naar manieren om wat extra’s te verdienen. Zo werken we bijvoorbeeld met een affiliate-programma. Als je bijvoorbeeld een aankoop doet bij Bol.com via een linkje op deze website, dan krijgen wij een percentage van de winst. Dat kost jou niets meer, maar levert voor ons wel wat op. Hetzelfde geldt voor het boeken van sommige hotels via onze website. Op die manier kunnen we onze verhalen gratis blijven delen.
 
Mr Binh Family Cat Tien
 

Random vragen over van alles en nog wat

Janne: “Wanneer komt jullie boek met prachtige reisverhalen, mooiste logeeradressen en do’s and don’ts uit?”

Haha! Dat zou superleuk zijn! Eerlijk gezegd spelen we zelf al met dit idee. Aangezien we allebei contacten hebben bij uitgeverijen en Daisy ervaring heeft met self-publishing, zou het zomaar kunnen gebeuren. Maar een datum hebben we nog niet. Keep you posted!

Dennis: “Komt er nog een nieuwe aflevering van de podcast?”

Leuk om te horen dat we gemist worden! Het is niet altijd even makkelijk om een nieuwe aflevering op te nemen. Niels heeft een drukke baan in Nederland en ik ben steeds onderweg. Met het tijdsverschil is het soms even puzzelen naar een moment waarop we beiden kunnen en ik ook nog eens een goede internetverbinding heb. Het is gelukt! Hier vind je de nieuwste aflevering van Reisgenoten.

Dennis: “Hebben jullie je stappenteller aangezet?”

Jazeker! We gebruiken Polarsteps. Dat is een app die precies bijhoudt waar we zijn geweest, hoe lang we al op reis zijn en hoeveel kilometer we hebben afgelegd. Volgens Polarsteps hebben we in de afgelopen 739 dagen 107.922 kilometer in 25 landen afgelegd. We hebben gelukkig niet alles gelopen, maar als je dat zou omrekenen naar stappen komt dat uit op: 143.860.026 stappen. Je kunt ons trouwens ook volgen op Polarsteps!

Twee jaar op wereldreis is wel lang!

Monique de J.: “Wanneer is de terugreis gepland?”

De terugreis is in zekere zin al begonnen. Want hoewel het nog even gaat duren voordat we terug zijn, gaan we vanuit Zuid-Afrika naar het noorden, waardoor we steeds dichterbij Nederland komen. Daarnaast zitten we sinds een paar weken weer in dezelfde tijdzone als Nederland, waardoor het voelt alsof we al een stuk dichter bij huis zijn ;-).

De All Day Every Nieuwsbrief

Wil je verhalen zoals alle vragen en antwoorden over twee jaar op wereldreis niet meer missen? Meld je dan aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen! Meld je aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. Het roer om! Waarom we Australië verlaten en naar Zuid-Afrika gaan
2. Dit zijn de leukste en minder leuke momenten na 6 maanden wereldreis
3. Voorbereiding wereldreis: dit doen we een week voor vertrek
4. Op wereldreis? 10 dingen die je moet weten over het afsluiten van een reisverzekering
5. Een jaar op reis! Dit zijn de leukste statistieken en weetjes van 365 dagen wereldreis

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Hangmat digital nomad
Jaaroverzicht: dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2019
December 28, 2019
Reis door Zuid-Afrika in de voetsporen van Mandela
November 20, 2019
Wat te doen in Kaapstad? De 10 leukste en meest verrassende activiteiten
November 14, 2019
lekker eten in Kaapstad
Van butler tot stadsboer in Kaapstad: Elisha laat mensen gezond en lekker eten
November 07, 2019
Dit zijn de 15 meest voorkomende scams in India
October 13, 2019
stokstaartjes in het wild
Stokstaartjes in het wild tijdens de Meerkat Safari in Oudtshoorn
October 06, 2019
eten in Zuid-Afrika
Bij de locals eten in Zuid-Afrika? Dat doen we via Resirest
October 02, 2019
De 5 meest indrukwekkende musea van onze wereldreis
September 16, 2019
Maboneng in Johannesburg
Van no-go-zone naar hipste wijk van Johannesburg: welkom in Maboneng
August 25, 2019

6 Comments

Yvonne
Reply 15 augustus 2019

Super leuk om te lezen Daisy en Patrick! Inderdaad hier precies net zo qua slapen, vandaar mijn vraag. Goed plan om soms een appartement te huren, dat hebben wij nooit gedaan (was er 12 jaar geleden niet/nauwelijks?) en op den duur waren we zo klaar met elke keer wel "iets". Fijn dat jullie die optie wel hebben! Veel plezier verder!

  Daisy
  Reply 22 augustus 2019

  Ha Yvonne, we hebben het er wel eens over of we dit 10 jaar geleden ook hadden kunnen doen. Ik vraag het me af.. alleen het internet zou al een probleem zijn. Haha! Maar andere kant hebben we nu nog steeds elke keer wel iets ;-) Des te meer waarderen we de luxe van thuis!

Suzanne v D
Reply 15 augustus 2019

Haha heerlijk dit!

  Daisy
  Reply 22 augustus 2019

  Haha! Stiekem vonden we het heel leuk dat je die vragen terugkaatste ;-)

Annette Van Zandbrink
Reply 21 augustus 2019

Ontzettend leuk om te lezen! Veel plezier met de 'terugreis'

  Daisy
  Reply 22 augustus 2019

  :-D Thanks! We vonden het ook heel leuk om alle vragen de beantwoorden!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.