By 

Dit zijn de leukste en minder leuke momenten na 6 maanden wereldreis


Precies een half jaar geleden stonden we met een duim omhoog langs de snelweg in Bunnik. Nu zitten we in een prachtige blokhut in de bergen van het Indiase Sikkim. We zijn alweer 6 maanden op reis en er is veel gebeurd. Tijd voor een terugblik op onze favoriete momenten. We vertellen je ook welke ervaringen we liever hadden overgeslagen en we laten je meekijken met onze plannen voor het volgende halfjaar.

13 landen doorkruist

Inmiddels hebben we 13 landen doorkruist. We stonden oog in oog met wilde olifanten en neushoorns; we leerden momo’s maken; sliepen onder de sterren en zagen een maansverduistering. We hebben 3 weken gelopen en de Mount Everest van dichtbij gezien. We zaten in overvolle busjes, sliepen in treinen en vreesden voor ons leven in roestige tuktuks. We maakten nieuwe vrienden en proostten met oude. We werden geweigerd aan de grens en stonden soms uren in de rij. We sloegen kerst over en vierden oud en nieuw in de bergen. We hadden het koud en warm en werden soms ziek. We aten op straat en op chique en soms kookten we zelf. We misten onze vrienden en familie, maar gelukkig hebben we elkaar. Kortom; het was een groot avontuur en we zijn nog lang niet klaar.
 
Liften in Europa

Daisy’s favoriet: een neushoorn van dichtbij

We wandelen door het hoge gras. Ik hoor niets anders dan het ruisen van de wind en takken die kraken onder onze voeten. Onze gids heeft een bison gezien. Dat komt niet vaak voor. Hij gebaart ons stil te zijn en hem haastig te volgen. Opgewonden ren ik op mijn tenen achter hem aan. Plots stopt hij. Geschrokken kijkt hij in alle richtingen en fluistert iets in het Nepalees naar de andere gids. Dan zie ik wat hij ziet; nog geen 10 meter van ons vandaan staat een gigantische neushoorn te grazen. Wauw! Het dier kijkt even op, ziet ons staan en buigt zich dan weer voorover naar zijn maal. We moeten stil zijn en mogen ons niet bewegen. Ik kijk ademloos toe tot de neushoorn langzaam zijn weg vervolgt en wij veilig verder kunnen. Nee, dit was geen spannende scène uit een Jurassic Park-film. Dit gebeurde tijdens onze wandelsafari door Chitwan National Park in het zuiden van Nepal.
 
Neushoorn Chitwan

Patricks favoriet: de Iraanse levensles

Tijdens de reis heb ik nieuwe landen, mensen en culturen leren kennen. Ik heb genoten van de gekte in India, het natuurschoon in Sri Lanka en de Nepalese Himalaya. Maar de herinnering aan de onbegrensde gastvrijheid en vriendelijkheid van het Iraanse volk heeft me verrast en mijn ogen geopend. Iran is volgens velen een levensgevaarlijke boevenstaat. Dat beeld wordt gevoed door politici en de media. Ik heb nu zelf gezien dat het anders is. Het is veel genuanceerder. Ik besef dat mijn beeld van een land of persoon anders kan zijn dan de werkelijkheid. Een belangrijke levensles.

Meer lezen? Dit zijn 9 vreemde regels en originele oplossingen voor het leven in Iran.

Daisy’s favoriet: tour door een sloppenwijk

Ik heb lang getwijfeld of het wel een goed idee is om een tour te maken door één van de grootste sloppenwijken van Azië: Dharavi. Maar na veel research besluiten we om het toch te doen en boeken we een tour bij Be the Local Tours & Travels. Onze gids Tanveer is geboren en getogen in Dharavi en laat ons met veel enthousiasme en trots zijn wijk zien. Wat me het meest is bijgebleven is de veerkracht en saamhorigheid van de bewoners. Ik heb gezien dat de wijk die beroemd is geworden door ‘Slumdog Millionaire’ veel meer is dan armoede en ellende. Ook het optimisme en de positieve energie van de jongens van Be the Local zijn een grote inspiratie voor me.

Patricks favoriet: wilde olifanten in de achtertuin

Dankzij onze samenwerking met Better Places verblijven wij tijdens onze reis af en toe op heel bijzondere plekken. Één van die plekken is de Kingdom Ecolodge in Sri Lanka. Die accommodatie heeft mijn hart gestolen. De jonge eigenaar Dim, die ons met veel energie en plezier ontvangt, heeft ons een onvergetelijke ervaring gegeven. We slapen midden in de wildernis op zijn boerderij. Hij neemt ons mee op vogelsafari. We koken samen met hem en zijn vrienden heerlijke curry’s. En als we ’s ochtends opstaan lopen de olifanten door onze “achtertuin”. Een avontuur om nooit te vergeten.
 
Kingdom-Ecolodge-Sri-Lanka-cooking-class

Daisy’s favoriet: bij de nomaden slapen

In Iran ontmoeten we Nasim en haar familie. Zij verwelkomen ons in hun huis alsof we lang verloren familie zijn. Die gastvrijheid is typerend voor Iran. Nasim helpt ons met het plannen van een onvergetelijke rondreis. Zij brengt ons in contact met Majid, de jongste zoon van een traditionele nomadenfamilie. In een poging de eeuwenoude nomadencultuur te redden, nodigt Majid sinds kort toeristen uit om een paar dagen bij hem en zijn familie te verblijven. We helpen geiten melken, nemen een kijkje in de bijenkasten, slapen onder de sterrenhemel, maken samen yoghurt, wandelen door de prachtige bergen en – als klap op de vuurpijl – krijgen verse kip als feestmaal. En dan bedoel ik écht vers. Als in; Majid kiest zijn 2 dikste kippen en slacht ze speciaal voor ons. Wat een avontuur!

Meer lezen? Ze slachten een kip voor mij en ik ben vegetariër!

Patricks favoriet: curry I love you!

De geuren, de kleuren en de oneindige hoeveelheid smaken. De Indiase keuken is definitief mijn favoriet. Veg korma: verse groenten in smaakvolle pittige saus. Aloo gobi: hemels gekruide aardappels en bloemkool. Paneer (Indiase kaas) butter massala: paneer in een zoete vettige saus. De lijst met heerlijke gerechten is eindeloos. En dan mag ik ook nog eens met mijn handen eten. Dus doop ik de naan of chapati in de curry en rol ik balletjes van de plakkerige rijst, die ik vervolgens met mijn duim naar binnen schuif. Dat eetplezier leidt niet tot één prachtmoment tijdens onze reis, maar tot tientallen. En die worden allemaal samengevat tot een kreet die diep van binnen komt: “Curry I love you!” *burp*

Meer lezen? Dit zijn de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak van India.

 
India - All Day Every Daisy

Daisy’s dieptepunt: 24 helse uren

Als ik er nu zo op terugkijk hadden we echt moeten ingrijpen. Via BlaBlaCar regelen we een lift van Belgrado naar Istanbul. Na een paar uur rijden ontdekken we dat de chauffeur (die heel goede beoordelingen kreeg) al vanaf Italië non-stop aan het rijden is en niet van plan is te stoppen. En hij blijkt ook nog eens een snelheidsduivel te zijn. Van bijna ongelukken, tot hangende oogleden; het is een wonder dat we heelhuids zijn aangekomen. Zelfs met een overvolle bus over de afbrokkelende bergpassen van Nepal vond ik minder spannend. Tot overmaat van ramp blijkt ons vooruitbetaalde hostel in Istanbul vol te zitten, worden we naar een spookhotel gebracht, krijgen we knallende ruzie met de eigenaar en belanden we midden in de nacht op straat. Dat reizen niet alleen maar leuk is, bewijzen deze helse 24 uren.

Patricks dieptepunt: eindelijk mijn streefgewicht bereikt

Ik kan nog wel 100 geweldige herinneringen opschrijven. Maar er zijn ook minder leuke kanten aan reizen. Mijn grootste ergernis: maag- en darmproblematiek. Zo, dat heb ik toch even keurig verwoord. Reizen is leuk, maar op 1 reisdag 12 keer naar het toilet moeten wordt op den duur best vervelend. In Istanbul, Sri Lanka, India en Nepal (2x) was het raak. Maar, zoals elke Nederlander weet, heeft elk nadeel ook een voordeel: ik ben 7 kilo afgevallen. Hoewel de Mount Everest Basecamp trekking daar ook een bijdrage aan kan hebben geleverd.
 
EBC Landscape Nepal

Plannen voor het volgende halfjaar

We zijn halverwege de reis en lang niet zo ver als we van te voren hadden gedacht. Toen we thuis voor de wereldkaart stonden en de route bekeken, dachten we in het voorjaar in Australië aan te komen. Nu weten we wel beter. Zo min mogelijk vliegen betekent ook langzaam reizen. Bovendien blijven we overal veel langer hangen. En dat is eigenlijk alleen maar een goed teken. We hebben het goed en willen ons vooral niet haasten. Terwijl ik dit typ zitten we in het bergdorp Rinchenpong, in Sikkim. Dat is in het noordoosten van India. Over een week reizen we door naar Assam. Weer een week later hopen we de grens met Bangladesh over te gaan. Hoe lang we daar blijven? Geen idee. En dan? Ook dat is nog niet duidelijk. Wat we wel weten is dat we door willen reizen naar zuidoost Azië: Myanmar, Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Maleisië, Indonesië, Australië, Nieuw Zeeland en dan de grote oversteek naar Zuid-Amerika. Je ziet het: plannen genoeg. Maar zoals we deze reis al vaker hebben ontdekt: plannen veranderen. En dat maakt het juist zo spannend.



Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. Een kookboek maken doe je zo!
2. Hard werken en een fijn weerzien in de bergen van Sri Lanka
3. De reis die mijn boek maakt naar jouw keuken
4. Mijn TED talk over voedselverspilling staat online!
5. Reizen en werken: Zo ziet mijn leven als digital nomad eruit

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
Family picture Maden Homestay Cambodia
Reizen maakt gelukkig, maar dan moet je wel weten hoe!
January 06, 2022
10x originele en duurzame kerstcadeaus waar je de show mee steelt
December 17, 2021
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
koken voor je buren
Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
September 24, 2021
lekkerste koffie van utrecht
De lekkerste koffie van Utrecht drink je bij Carla’s Conditorie
July 28, 2021
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
Glamping East Nomads
Glamping in de Achterhoek: bij East Nomads kampeer je op stand
June 07, 2021

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.