By 

8 weken zeilen om aandacht te vragen voor minder vliegen. Jeppe doet het!


Ik vind het al best cool dat wij bijna zonder te vliegen naar Australië zijn gereisd. Maar de reis die de 27-jarige Jeppe Bijker gaat maken doet die van ons verbleken. Eind september stappen hij en 23 andere jongeren namens Sail to the COP (Conference of the Parties) aan boord van een groot zeilschip, om in 8 weken meer dan 12.000 kilometer te zeilen. Zijn bestemming? Chili. Daar wordt half november de 25ste Klimaatconferentie gehouden. En daar wil Jeppe heel graag bij zijn.

Liefde voor reizen

Jeppes liefde voor reizen is hem met de paplepel ingegeven. Zijn ouders nemen hem mee van het uiterste puntje van Noorwegen en de zonnige kust van Frankrijk tot de sierlijke moskeeën in Istanbul. Zij doen het alleen net even anders dan de meeste mensen. “Wij reisden altijd met de trein of met de auto en een caravan erachter. Ik weet niet beter dan dat je in Europa helemaal niet hóeft te vliegen.” Precies die boodschap wil de jonge ondernemer met Sail to the COP verspreiden.

Meer lezen: 7 redenen waarom je echt eens moet Interrailen

Waarom vliegt hij niet gewoon?

8 weken zeilen om naar een klimaatconferentie in Chili te gaan? Waarom vliegt hij niet gewoon? “De luchtvaart is één van de meest vervuilende industrieën en toch wordt die helemaal buiten beschouwing gelaten in het klimaatdebat. Wij maken ons zorgen dat we de wereldwijde klimaatdoelen niet gaan halen zolang de luchtvaart blijft zoals het is. Dat willen we politici en beleidsmakers duidelijk maken. En waar kan dat beter dan op een internationale klimaatconferentie?”
 
zeilen naar zuid-amerika

Niet de eerste klimaattop

Het is niet de eerste keer dat Jeppe zich op de internationale klimaattop meldt. “Vorig jaar reisden we met 35 jongeren met de trein naar de Klimaatconferentie in Polen. Daar gingen we in gesprek met politici en wetenschappers over het verduurzamen van reizen. Dat was zo’n groot succes; dat wilden we nog een keer. Maar toen kwamen we erachter dat de conferentie in 2019 helemaal in Zuid-Amerika zou plaatsvinden. Eerst dachten we ai! Wat nu? Dat we niet willen vliegen lijkt me duidelijk. Dus toen zagen we het maar als een uitdaging om ons bezoek dit jaar nóg groter aan te pakken. Dat was het begin van Sail to the COP.”

De reiswereld duurzamer maken

Jeppe en zijn teamgenoten besluiten de oversteek per zeilschip te maken. En daar doe je dus al snel 8 weken over. Wat gaan ze al die tijd doen op de boot? “Het is de bedoeling dat we met 24 man naar Chili varen. Dat zijn vooral jongeren die op de één of andere manier bezig zijn met het verduurzamen van de reiswereld. Maar er gaan ook mensen mee die uit het bedrijfsleven komen. Bijvoorbeeld iemand die meegaat namens Prorail of Interrail. Aan boord gaan we praten over manieren waarop we de reiswereld duurzamer kunnen maken. We gaan ook acties voorbereiden om de uitstoot van de luchtvaart hoger op de politieke agenda te krijgen.”
 
sail to the cop

Vliegen is te goedkoop

Jeppe is niet tegen vliegen, maar vindt wel dat we minder vaak en minder makkelijk in het vliegtuig zouden moeten stappen. “Het is heel moeilijk om mensen mee te krijgen als vliegen zo extreem goedkoop is. Die goedkope tickets kunnen alleen maar omdat luchtvaartmaatschappijen indirect gesubsidieerd worden. Er zit geen belasting op kerosine en vliegtickets zijn BTW-vrij. Als dat wel zo zou zijn betaalde je voor een retourtje Barcelona minstens zoveel als voor een treinticket. Dan wordt het een stuk gemakkelijker om een duurzame keuze te maken. Om dat voor elkaar te krijgen moeten we de politiek blijven aanspreken.”

Meer lezen: Vliegen is slecht voor het milieu en veel te goedkoop. Ben jij bereid meer te betalen?

Vanaf de Cariben terugvaren

De klimaattop duurt 10 dagen. Ik vraag me natuurlijk af of de jongeren dan meteen weer huiswaarts keren. En zo ja, hoe? “Goeie vraag! We hopen natuurlijk dat niemand terugvliegt. Ik weet van 2 deelnemers dat ze na de top 6 maanden door Zuid-Amerika gaan fietsen en daarna met een vrachtschip terug willen. Een ander had als grote droom om in Amerika als vrijwilliger bij de presidentsverkiezingen te gaan werken. Daar kan ze nu zonder te vliegen naartoe. En ik? Als ik er toch ben, wil ik ook wel een tijdje rondreizen. Ik heb begrepen dat er in februari zeilschepen vanaf de Cariben terugreizen naar Europa. Dat lijkt me wel wat.”
 
Sail to the COP - Train

Wil je meevaren?

Maak je je ook druk over de vliegindustrie en zou je wel mee willen met Sail to the COP om mee te denken over het reizen van de toekomst? Jeppe en zijn team zijn nog steeds op zoek naar creatieve en avontuurlijke mensen die zich willen inzetten voor een groenere wereld. Hier lees je hoe je je kunt aanmelden.

Vind je 8 weken op een zeilschip net wat teveel, maar wil je wel iets doen om deze jongeren op weg te helpen? Tot 1 juni kun je als individu of als bedrijf de crowdfunding van Sail to the COP steunen. Een zeilschip met bemanning huren is namelijk niet zo goedkoop als een vliegticket naar de andere kant van de wereld.

Het begin van een beweging

Voor Jeppe is de reis naar Chili meer dan een ludieke actie om aandacht te vragen voor de CO2-uitstoot door de luchtvaartindustrie. “Ik hoop dat we het begin zijn van een grote beweging van mensen die ècht een verschil willen maken. En stiekem kijk ik ook heel erg uit naar de uitdaging van 2 maanden opgesloten zitten op een schip, zonder WiFi, ver van huis en helemaal aangewezen op elkaar. Misschien vind ik het wel vreselijk. Dan weet ik dat ook weer.”

Meer weten? Check de video over Sail to the COP:
 

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. Een avontuurlijke wereldreis: waarom we liever niet vliegen
2. 10 dingen die je kunt doen om de CO2 uitstoot van je vakantie te verkleinen
3. Waarom het compenseren van je vlucht belangrijk is en hoe je dat doet
4. Zelf kraanwater filteren op reis? Wij testen en vergelijken 4 opties
5. 6x veel zien en meemaken op vakantie in Europa, maar dan zonder te vliegen

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
Family picture Maden Homestay Cambodia
Reizen maakt gelukkig, maar dan moet je wel weten hoe!
January 06, 2022
10x originele en duurzame kerstcadeaus waar je de show mee steelt
December 17, 2021
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
koken voor je buren
Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
September 24, 2021
lekkerste koffie van utrecht
De lekkerste koffie van Utrecht drink je bij Carla’s Conditorie
July 28, 2021
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
Glamping East Nomads
Glamping in de Achterhoek: bij East Nomads kampeer je op stand
June 07, 2021

2 Comments

Mario
Reply 17 mei 2019

Leuk initiatief vind ik dit. had er al eerder over gelezen. Er is ook geen grote kans dat ik zelf ook naar de COP ga maar ben bang dat ik toch ga vliegen ipv met de boot. Zal eens vragen aan mijn baas. Ga zeker meedoen met de crowdfunding voor deze actie.

    Daisy
    Reply 21 mei 2019

    Jaaa! Wat leuk Mario :-D Daar zullen ze erg blij mee zijn. Gaaf wat ze gaan doen hè.
    Wat cool dat jij misschien ook naar de COP gaat*. Tsja, met een gezin en een baan is het toch wel lastig om zo'n lange tijd van huis te zijn. Haha. Neem de anders kids mee! Daar zeggen ze vast geen 'nee' tegen ;-)

    *jaloers

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.