By 

Jelle van FlyGRN legt uit waarom hij jouw vlucht gratis compenseert


Weet je wat zo leuk is aan mijn werk? Ik kan mensen die ik heel inspirerend vind gewoon opbellen en vragen of ze een uurtje met mij willen kletsen over de dingen die zij doen. Dan schrijf ik alles op en kan ik hun verhaal weer delen met jou. Soms is het gesprek zo leuk, dat een uurtje zomaar anderhalf uur wordt. Bijvoorbeeld wanneer ik met Jelle Bekirovic bel. Hij is de oprichter van FlyGRN. Dat is een zoekmachine voor vliegtickets die gratis een gedeelte of de gehele uitstoot van je vlucht compenseert.

Beter dan bij de Appie werken

Jelle is pas 27 jaar en heeft er al een hele carrière opzitten: “Onder het mom van ‘beter dan bij de Appie werken’, bouwde ik als tiener al websites voor bedrijven.” De jonge internetondernemer start zijn eigen meubelwebshop en vergelijkingssite. Tijdens zijn studie is dat een leuk bijbaantje. Maar nadat hij zijn master in Energie en Duurzaamheid heeft afgerond belandt hij in een zwart gat. “Ik was alleen maar bezig met het verkopen van spullen die mensen vaak niet eens echt nodig hebben. Dat voelde niet goed. Er moest iets veranderen.”

Het begin van FlyGRN

Jelle reist graag. Hij loopt stage in Canada en woont een tijdje in Zuid-Afrika. Door zijn studie realiseert hij zich steeds meer dat al die vluchten slecht zijn voor het milieu. Het compenseren van zijn vluchten was een logische stap. Als Jelle op een morgen de krant openslaat en leest dat maar 1% van de Nederlanders hun vluchten compenseert, weet hij wat hem te doen staat. “Ik snapte dat heel goed. Die compensatieprogramma’s zijn zo vaag. Bij de één betaal je 40 euro, bij de ander een tientje voor dezelfde vlucht. Bovendien is het totaal onduidelijk wat er precies met het geld gebeurt. Dat moet anders.” Zo gezegd, zo gedaan. De ambitieuze ondernemer gaat meteen aan de slag en start in augustus 2018 zijn eigen boekingssite FlyGRN, waarmee gebruikers automatisch hun vlucht compenseren.

Meer lezen: Waarom het compenseren van je vlucht belangrijk is en hoe je dat doet
 
jelle flygrn

Gratis je vlucht compenseren

In tegenstelling tot de al bestaande programma’s, kost het compenseren van de vlucht bij FlyGRN niks extra’s. Hoe dat kan? “Heel simpel. Net als alle andere boekingssites krijgen wij een percentage van elke vlucht die je via ons boekt. Wij gebruiken een groot deel van dat geld om de vlucht te compenseren. Zo kan het dat onze vluchten niet duurder zijn dan op andere boekingssites en je wel automatisch compenseert. Wij leveren onze eigen winst in om die compensatie te betalen.” Ik vraag me meteen af hoe dat kan. Hij moet tenslotte ook kunnen leven van zijn werk? “Dat is een goede vraag. Op dit moment is FlyGRN nog niet winstgevend. Maar dat is normaal bij een bedrijf dat pas net is begonnen.”

Tot zijn grote vreugde ziet Jelle dat steeds meer mensen via zijn website hun vluchten boeken en dus automatisch en gratis de uitstoot compenseren. “Voor de lange afstanden kunnen wij niet de hele vlucht compenseren. Daarvoor ontvangen wij te weinig commissie van onze partners. Dan bieden wij klanten de kans om zelf het resterende deel aan te vullen. Steeds meer reizigers doen dat. Dat is een goed teken!”

Kunnen we niet beter stoppen met vliegen?

Ik kan het niet laten en stel hem de vraag die waarschijnlijk ook op het puntje van jouw tong ligt: CO2-uitstoot compenseren, werkt dat eigenlijk wel? Kunnen we niet beter helemaal stoppen met vliegen? Jelle lacht: “Je hebt gelijk. Niet vliegen is altijd beter. Maar ik geloof niet dat we op korte termijn massaal gaan stoppen met reizen. Bovendien voorspellen airlines heel veel groei de aankomende jaren. Ik hoop dat er een belasting komt op vliegen, mits die in iets nuttigs wordt gestoken, zoals een beter treinnetwerk. Maar zolang dat niet gebeurt kun je op deze manier zelf iets doen. Het kan in elk geval geen kwaad om je vlucht te compenseren.”

Meer lezen: 10 dingen die je kunt doen om de CO2 uitstoot van je vakantie te verkleinen
 
CO2 reduceren vakantie

Leren van kritiek

Wie de gangbare praktijk ter discussie stelt, moet wel tegen kritiek kunnen. Daar weet ik alles van. Nadat ik mijn artikel over vrijwilligerswerk in India publiceerde kreeg ik meer dan genoeg berichten van onbekenden die van alles van me vonden. Dat is niet leuk. Ook Jelle krijgt zo nu en dan kritiek over zich heen. “Complimenten zijn natuurlijk altijd leuker. Maar ik neem de kritiek wel serieus. Ik leer er vooral van waarom mensen niet compenseren. Ze geloven bijvoorbeeld niet dat het geld daadwerkelijk wordt gebruikt voor de projecten die wij steunen. Dus moeten wij bewijzen dat dat wel zo is.”

Waar gaat het geld eigenlijk naartoe?

Nu we het er toch over hebben; waar gaat dat geld eigenlijk naartoe? “De opbrengsten gaan naar een organisatie die op grote schaal zonnepanelen bouwt in India. In 2 gebieden maken ze nu gebruik van groene energie en zijn de bewoners niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen. Je helpt niet alleen vervuilende uitstoot tegen te gaan. De mensen daar zijn er ook enorm mee geholpen. Deze zonnepanelen waren er niet gekomen zonder het geld van de gecompenseerde vluchten.”

Zo wordt de compensatie berekend

Een paar jaar geleden ben ik ook begonnen met het compenseren van mijn vluchten. Ik vroeg me altijd af hoe het toch kan dat verschillende bedrijven zulke uiteenlopende prijzen hanteren. Volgens Jelle is daar een simpele verklaring voor. “Het bedrag voor de compensatie is afhankelijk van welke meetmethode een organisatie gebruikt om de uitstoot te berekenen. Sommige bedrijven rekenen bijvoorbeeld niet mee dat de uitstoot op 10 kilometer hoogte veel schadelijker is dan aan de grond. Zo kunnen ze de prijs laag houden. Wij gebruiken de meetmethode van de Britse overheid. Die vinden wij het best onderbouwd. Als je ons vergelijkt met de meeste andere programma’s, dan compenseren wij vaak 2 keer zoveel.”
 
Trein-uitzicht

De trein in plaats van het vliegtuig

Het verdienmodel van FlyGRN is de verkoop van vluchten. Toch wil de oprichter één ding duidelijk maken: “Het liefst zou ik zien dat we met z’n allen vaker kiezen voor alternatief vervoer, zoals de trein. Ik hoop dat steeds meer mensen zich realiseren wat de impact van vliegen is en dat compenseren voor hen vanzelfsprekend wordt. Wij zijn meer dan een compensatieprogramma. Ik wil een platform bieden waar mensen zien wat de uitstoot van hun vlucht is en ontdekken dat er ook alternatieven zijn.” De eerste stappen zijn al gezet. Wanneer je een vlucht zoekt voor een relatief korte afstand, laat FlyGRN automatisch de alternatieve route per trein zien. Die kun je dan meteen boeken. Jelle geeft vast het goede voorbeeld. “Mijn vakantie gaat dit jaar naar Lissabon. Niet met het vliegtuig, maar lekker met de trein.”

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. 8 weken zeilen om aandacht te vragen voor minder vliegen. Jeppe doet het!
2. Het afvalprobleem oplossen met design? Maak kennis met Super-Local
3. Vliegen is slecht voor het milieu en veel te goedkoop. Ben jij bereid meer te betalen?
4. Een avontuurlijke wereldreis: waarom we liever niet vliegen
5. Hoe duurzaam reizen wèl kan (en zelfs makkelijk is)

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
Family picture Maden Homestay Cambodia
Reizen maakt gelukkig, maar dan moet je wel weten hoe!
January 06, 2022
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
Een weekend Friesland: ga naar Heerenveen!
August 06, 2020

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.