By 

Zo plan je een bezoek aan Etosha National Park


Niemand gaat naar Namibië zonder het beroemde Etosha National Park te bezoeken. Dit bijzondere wildlife park is het thuis van vele zoogdieren, reptielen en vogels. Van olifanten tot leeuwen. Van de razendsnelle cheetah tot de zeldzame zwarte neushoorn. In Etosha lopen ze allemaal vrij rond! Ga jij naar Namibië en wil je goed voorbereid Etosha National Park bezoeken? Wij vertellen je alles wat je moet weten en geven je tips over hoe je jouw bezoek budgetvriendelijk kan plannen.

Begin op tijd met plannen

Het is verstandig om vroeg te beginnen met het plannen van je bezoek aan Etosha National Park. Zeker in het hoogseizoen zijn de mogelijkheden om in het park te slapen beperkt en juist dat is superleuk! Maar ook de tijd van het jaar speelt mee. Wij hebben onze tweepersoonskamer in Halali rest camp 3 weken van te voren geboekt en we hadden mazzel: het was de laatste betaalbare kamer die over was.

Beste tijd voor Etosha National Park

Van januari tot maart valt in Etosha de meeste regen. De dieren zijn niet genoodzaakt om op zoek te gaan naar zogenaamde waterholes en laten zich minder vaak zien. In april en mei is het park groen en valt er af en toe een bui. In juni, juli en augustus is het winter en beginnen de wilde dieren zich weer rustig richting de waterholes te begeven, omdat de rest van het water langzaam verdwijnt. September tot december wordt gezien als de beste tijd om dieren te spotten, want dan komen ze tevoorschijn om water te drinken bij poeltjes en waterholes. In de droge periodes is het vaak ook het warmst, waardoor het in de middag juist weer moeilijker is om dieren te zien.
 
Etosha National Park

Beschikbaarheid

Het boeken van je kamer of campingplaats is een belangrijk onderdeel van je planning. Via de officiële website van de Namibia Wildlife Resorts, kan zien wat er beschikbaar is en wat een kamer kost.

Budget en kosten voor Etosha National Park

Nationale parken zijn bedoeld om de natuur en wilde dieren ruimte te geven en te beschermen. Je geld uitgeven in een nationaal park is daarom helemaal niet erg. Maar dat betekent niet dat je voor de duurste lodge hoeft te kiezen. Er is altijd meer dan één optie.

Accommodatie in en om het park

De restcamps in Etosha zijn allemaal prijzig. Een tweepersoonskamer begint bij 122 euro per nacht. Een budgetvriendelijkere optie is de camping! Een campingplaats heb je al vanaf ongeveer 23 euro. Daarvoor heb je wel een eigen tent of een auto met daktent nodig. De duurste optie is overnachten in één van de privélodges net buiten het park. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Kijk op de accommodatie pagina van Namibia Wildlife Resorts.

Reis je liever met je eigen 4WD met daktent? Dan kan deze handige paklijst voor kamperen in Namibië goed van pas komen!
 
Etosha National park

Outjo en Tsumeb

Om kosten te besparen hebben wij ervoor gekozen om de avond voor en de avond na ons bezoek aan Etosha National Park in backpacker-accomodaties in de buurt van het park te slapen. Wij vertrokken op de eerste dag van ons avontuur vanaf Kai-Oms Backpackers in Outjo en reden in een klein uurtje naar de ingang van het park. Na ons bezoek aan Etosha sliepen we in Tsumeb Backpackers in Tsumeb. Hier heb je de keuze tussen privékamers van rond de 40 euro. Een bed in een dorm kost 12 euro in Tsumeb en 15 euro in Outjo.

Budget tip: Op 8 kilometer van de Anderson gate kan je een tentje opzetten bij Eldorado Guesthouse voor 200 N$ (ongeveer 12 euro) per persoon per nacht.

Openingstijden en vergunning

De poorten van Etosha National Park gaan open bij zonsopkomst en sluiten als de zon onder gaat. Zorg ervoor dat je zo vroeg mogelijk begint, dan heb je de meeste kans om dieren te spotten. Bij de receptie betaal je 5 euro entree per persoon per dag. Dit is je vergunning om 24 uur in het park te mogen rondrijden. Je betaalt ook nog een bijdrage van 60 eurocent per auto per dag.

Tip: Schaf ook het Etosha boekje aan dat je bij de verschillende kampen kan kopen. Voor 4 euro heb je een kaart van het park en 8 pagina’s met alle vogels en zoogdieren die in het park voorkomen. Leuk om af te strepen wat je ziet.

Selfdrive of georganiseerde safari

Een selfdrive in Etosha kost niks. Je koopt een permit bij de ingang en rijdt op je eigen tempo het park door. Je gaat zelf op zoek naar de dieren en bepaalt zelf hoe lang je ergens blijft kijken. Als je bij één van de duurdere privélodges slaapt, zit er soms een safari bij de prijs in. Dat wil zeggen dat je in zo’n stoere, verhoogde safariauto met chauffeur en gids door het park rijdt. Het voordeel daarvan is dat de gids precies weet waar hij moet kijken en waar hij moet zijn om de beste kans te hebben om bijzondere dieren te spotten.

Gamedrives worden georganiseerd door particuliere bedrijven, door de privélodges en door de kampen binnen het park. Je kan ze zo luxe en duur maken als je zelf wilt.

Tip: Wij hebben 1 nacht in het centraal gelegen Halali restcamp geslapen. Hier heb je de mogelijkheid om bij zonsondergang vanaf een natuurlijke tribune op een veilige afstand een waterhole te bekijken. Zodra het afkoelt komen de dieren tevoorschijn om te drinken. Olifanten, neushoorns, jakhalzen en meer! Als je geluk hebt wandelt er zomaar een leeuw ‘de arena’ in!
 

4WD of 2WD

De meeste toeristen rijden in een grote vierwiel aangedreven auto. Voor een aantal wegen in Namibië is dat geen overbodige luxe en ook op de wegen van Etosha rijd je comfortabeler met een grote auto. Maar zo’n grote auto drukt al snel stevig op je budget, zowel qua huurprijs als qua bezinekosten. Een populaire 4WD als de Toyota Hilux kost al snel 80 euro per dag of meer en verbruikt 11 liter per 100 kilometer.

Budget tip: Kies voor een kleinere auto, zoals een Volkswagen Polo. Deze aanzienlijk zuinigere auto (zo’n 6 liter per 100 kilometer) kost zo’n 30 euro per dag. Wij zijn met de Polo zonder problemen door Etosha zijn gereden en waren zeker niet de enige. Het is verstandig om rustiger de rijden en goed uit te kijken voor grote stenen, maar dat is met elke auto verstandig. Wij hebben geen problemen gehad.

De wegen in en om het park

Je gebruikt je auto natuurlijk niet alleen in Etosha. Daarom is het handig om te weten wat je van de wegen in Namibië kan verwachten. Goed nieuws! De wegen van en naar Etosha zijn allemaal geasfalteerd. Vanuit Windhoek rijd je over strak aangelegde wegen naar de zuidelijke Anderson Gate. Ook de wegen die naar de overige gates leiden zijn volledig geasfalteerd.

Voor de wegen in het park zelf geldt dat niet. Je rijdt over zandwegen, bezaaid met stenen en vol golvende hobbeltjes. Dat is niet altijd comfortabel, maar als je het rustig aan doet komt het goed. Je stopt regelmatig om naar de prachtige dieren te kijken, dus dan kun je bijkomen van het trillen. De hoofdweg die van Anderson Gate naar het oosten van het park rijdt is over het algemeen in beter conditie, dan de kleinere aftakkingen.
 
Etosha self drive safari

Extra tips: Wat je moet weten en niet mag vergeten

  • Neem hervulbare flessen en/of filterflessen mee. Wij hebben, net als tijdens de rest van onze wereldreis, geen plastic flesjes gekocht. Ook in Etosha hebben wij gewoon uit de kraan gedronken dankzij onze filterflessen. Meer weten? Klik hier.
  • Neem een zaklamp of hoofdlampje mee. Als je gaat kamperen is dat altijd handig, maar ook als je over het terrein van de kampen wandelt is er weinig licht. Het voordeel van het donker is dat als je omhoog kijkt, dat de sterrenhemel weergaloos mooi is, dus zet je hoofdlampje ook af en toe uit.
  • Vergeet je verrekijker niet!
  • Wil je niet afhankelijk zijn van wat de restaurants in het park je kunnen bieden, kook dan, voordat je vertrekt, een extra maaltijd. Als vegetariër of vegan is dit een must, want je keuzes zijn beperkt. Neem voor de lunch een paar boterhammen mee in je koelbox en eet deze lekker vanuit de auto op, terwijl je de horizon afspeurt naar wilde dieren.
  • Ga niet naar Etosha National Park om alleen de Big Five te spotten. Het park staat bekend om de grote verscheidenheid aan dieren, groot en klein. Ook veel vogelsoorten sieren de blauwe lucht en de toppen van de bomen. Houd je ogen dus goed open!
  • De budgettips op een rijtje

  • Kies voor accommodaties die iets verder van het park verwijderd zijn.
  • Huur een kleine, zuinige auto.
  • Koop een tent voor in de achterbak. Bij veel lodges kan je een tent opzetten naast de luxere kamers en toch gebruik maken van de faciliteiten, zoals het zwembad.
  • Kook een eigen maaltijd voor je het park in gaat. Behalve een braai zijn er geen kookmogelijkheden.
  •  

    Genoten van dit artikel over Etosha National Park? Lees verder!

    1. Stokstaartjes in het wild tijdens de Meerkat Safari in Oudtshoorn
    2. Auto huren in Zuid-Afrika? Wij zetten alle tips voor een veilige roadtrip op een rij
    3. Olifanten spotten in een ecolodge in de wildernis van Sri Lanka
    4. Namibië: toen die man er met onze auto vandoor ging
    5. Reis door Zuid-Afrika in de voetsporen van Mandela

    Patrick
    Over mij

    Maak kennis met Patrick, een liefhebber van lezen én schrijven. Hij heeft zijn baan in het Nederlandse boekenvak opgezegd om de droom van zíjn Daisy te verwezenlijken: een wereldreis. “Inmiddels is het ook mijn droom geworden”, zei hij gekscherend, toen een Britse toerist vroeg of hij inmiddels al naar huis wilde. Hij gelooft in de boodschap die Daisy uitdraagt en helpt haar om een groot publiek te bereiken. Want alles wat hij leert zouden anderen ook moeten weten.

    Dit vind je ook leuk!

    Bangladesh hospitality
    10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
    February 19, 2022
    India - All Day Every Daisy
    Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
    February 13, 2022
    uitwisbaar notitieboek
    Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
    July 23, 2021
    wat te doen op vlieland
    Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
    April 20, 2021
    reis naar zuid-afrika
    10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
    January 12, 2021
    bucketlist afvinken
    Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
    November 04, 2020
    duurzame winterkleding van protest
    Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
    October 12, 2020
    Een weekend Friesland: ga naar Heerenveen!
    August 06, 2020
    londen centrum
    Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
    February 13, 2020

    2 Comments

    Emelie
    Reply 11 december 2019

    In Etosha, en overigens in vrijwel geheel Namibie, kun je sowieso uit de kraan drinken. Zonder dat je het water hoeft te filteren. Het water is schoon en lekker. Ik ben er in september 2019 3 weken geweest en heb, behalve in Swakopmund, uitsluitend water uit de kraan gedronken zonder ook maar op enig moment ziek te zijn geweest of last van maag of darmen te hebben gehad.

      Patrick
      Reply 13 december 2019

      Hoi Emelie! Wat goed dat je gewoon uit de kraan drinkt als dat kan. Zoals je misschien in andere verhalen gelezen hebt, zijn wij daar zelf ook groot fan van ;). In Namibië hebben wij ook vrijwel overal uit de kraan gedronken, maar er zijn wel uitzonderingen. We hebben een aantal keer gehad dat het water uit de kraan niet de kleur had die je graag ziet bij drinkwater. Dan kiezen wij altijd voor onze filterflessen en dat werkt heel goed. Daarnaast zijn er (helaas) nog steeds veel toeristen die niet uit de kraan durven te drinken, ook als het wel kan. Een filterfles is dan een hele goede oplossing. Check onze filterflessen test hier als je die nog niet hebt gelezen: Zelf kraanwater filteren op reis? Wij testen en vergelijken 4 opties

    Laat een reactie achter

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.