By 

6 schokkende dingen die je nog niet weet over trektochten in Nepal


Nepal is het land van onvoorstelbare schoonheid en betoverende uitzichten. Elk jaar reizen duizenden mensen van over de hele wereld naar het kleine, Aziatische land om een glimp op te vangen van de almachtige Mount Everest. Wij ook. Het toerisme is booming en zorgt voor meer dan een miljoen banen in het arme land. Al die mensen werken keihard om onze trektochten in Nepal onvergetelijk te maken. Maar tegen welke prijs?

Namens Mondiaal FNV spreek ik met werknemers in de toerisme-industrie over de lonen, overuren, veiligheid en afval. Zij delen hun eigen eigen ervaring en laten zien wat de vakbond voor hen betekent. Maak je klaar voor 6 schokkende dingen die je nog niet weet over trektochten in Nepal. En lees wat je zelf kunt doen om bij te dragen aan betere omstandigheden voor de mensen die jouw reis zo fantastisch maken.

Dit zijn de belangrijkste do’s & dont’s tijdens de Mount Everest Base Camp Trekking.

1. Gids betaalt de prijs van een goedkope tour

Als je besluit om een gids in te huren (slim!) dan is de grote vraag: wat gaat dat kosten. Een gids betaal je meestal per dag. Voor een langere trektocht lopen de kosten snel op. Maar voor je op zoek gaat naar de allergoedkoopste deal is het goed om te weten wie de prijs betaalt van jouw besparing. Het aanbod aan gidsen is groot en de concurrentie is moordend. Touroperators vechten om klanten en lokken wandelaars met de laagste prijs. Dat kan alleen door te bezuinigen op het loon van de gidsen.

Het wettelijk minimumloon voor een fulltime baan in Nepal is omgerekend zo’n € 74,- per maand. Toch komt het veel voor dat gidsen maar een derde van die prijs krijgen. De gidsen in Nepal komen vaak uit afgelegen berggebieden en zijn doorgaans ongeschoold. Ze hebben geen idee van hun rechten en gaan akkoord met veel te weinig geld. Iets is beter dan niets.
 
Mount Everest Basecamp trekking

2. Extra dagen

De populaire trektochten in Nepal worden in kant-en-klaar pakketten voor een vaste prijs verkocht. Zo is de Mount Everest Basecamp Trekking meestal 16 dagen en kun je rekenen op ongeveer € 1200,- per persoon. Het komt regelmatig voor dat wandelaars langzamer zijn dan verwacht, een extra rustdag nodig hebben of onderweg ziek worden. Jouw gids kan je moeilijk in de bergen achterlaten, omdat zijn werktijd erop zit. Maar die extra dagen krijgt je gids niet betaald.

3. 4 keer zoveel ongelukken

Het is ontzettend knap dat sherpa’s op slippers, in een versleten spijkerbroek, zonder zonnebril en met een loodzware tas de bergen op huppen alsof het niks is. En wij maar zwoegen op onze ultra-ademende bergschoenen, in comfortabele anti-zweet sweaters en met carbon wandelstokken. Deze jongens hebben ongelooflijke kracht en een indrukwekkend uithoudingsvermogen. Maar wist je dat er onder dragers 4 keer zoveel ongelukken gebeuren als onder westerse wandelaars? Het komt zelfs voor dat sherpa’s door de groep worden achtergelaten als ze ziek worden of last krijgen van lichamelijke problemen. Veel erger nog; porters die niet mee mogen in de helikopter als er een evacuatie is vanwege opkomend slecht weer of sneeuwstormen. Het gebeurt echt!
 
Sherpa Mount Everest Base Camp Nepal

4. Te zware tassen

Helaas zijn er geen officiële regels voor het maximum gewicht dat een sherpa mag dragen. De meeste bedrijven gebruiken hun eigen richtlijnen. Die lopen uiteen van 15 kilo tot soms wel 35 kilo per sherpa. En dan moet hij ook zijn eigen spullen nog dragen. Er zijn nog steeds veel toeristen die bezuinigen op hun kosten door maar 1 sherpa in te huren, wanneer dat er eigenlijk 2 zouden moet zijn. Zij dragen in hun eentje soms de bagage van wel 4 wandelaars. Een bepakking van 50 kilo is niet ongewoon.

5. Accommodatie gids en porter

In de dorpjes langs de populaire wandelroutes is het runnen van een hotel booming business. Elke bewoner heeft inmiddels een guesthouse, of werkt op z’n minst in het hotel van een goede buur. De ondernemers willen natuurlijk alles uit hun bedrijf halen en gebruiken elke centimeter voor kamers en faciliteiten die de toeristen nodig hebben. Er blijft vaak maar weinig ruimte over voor de gidsen en sherpa’s. Zij overnachten meestal in primitieve slaapzalen. Porters staan lager in aanzien dan gidsen en het wil dus wel eens gebeuren dat zij zelfs in de slaapzalen niet welkom zijn. De sherpa’s krijgen dan geen toegang tot de warme keuken en slapen in versleten tenten. Dat is geen pretje met -15 graden. En dat terwijl zij hun nachtrust het hardst nodig hebben.

6. Afval in de bergen

Natuurlijk gooi je als verantwoorde toerist nooit je afval in de natuur. En al helemaal niet als je omringd wordt door de adembenemende bergen. Je verzamelt je lege snoeppapiertjes en plastic flessen netjes in je tas en gooit het bij je guesthouse in de prullenbak. Helaas is de kans nog steeds groot dat jouw plastic afval in de natuur belandt. Het probleem is namelijk dat er niet overal een goed afval-ophaalsysteem is in de onherbergzame Himalaya. Dus hoe meer verpakkingen jij onderweg gebruikt, hoe meer er in de bergen achterblijft.
 
Duurzaam reizen afval

De kracht van de vakbond

Sinds het begin van de jaren ’90 zijn vakbonden toegestaan in Nepal. In de toerisme-industrie zet Unitrav (Union of Trekking Travels and Rafting Workers) zich in voor de rechten van gidsen, porters, hotel- en restaurantpersoneel en coaches bij het wildwatervaren. Samen vechten zij voor eerlijke lonen, veiligheid en minimale rechten, zoals een levensverzekering voor bergbeklimmers. Mondiaal FNV steunt de lokale vakbond door het delen van kennis, het geven van trainingen en met financiële support. Ik sprak met leden van Unitrav over hun ervaring met de vakbond en wat ze samen bereikt hebben. In deze video wordt duidelijk wat de kracht van de vakbond echt is.
 

Wat kun je zelf doen

Niet alleen de vakbonden werken hard aan het verbeteren van de werkomstandigheden tijdens trektochten in Nepal. Er is ook genoeg wat jij als wandelaar zelf kunt doen. Ik zet een paar tips voor je op een rijtje.

  • Stel vragen over het loon en de werkomstandigheden van de gidsen en porters voor je in zee gaat met een touroperator. Zijn de werknemers verzekerd? Is er een maximum gewicht dat de porter mag tillen? Zijn er richtlijnen voor accommodaties? Worden de werknemers voorzien van goede kleding en schoenen?
  • Onderzoek of de medewerkers van het tourbedrijf lid zijn van een vakbond, zoals Unitrav.
  • Duurt de geplande trektocht langer dan verwacht? Zorg er dan voor dat je gids en porter ook voor de extra dagen worden betaald. Vraag ernaar bij de betreffende touroperator. Ja, dat betekent inderdaad dat je geld moet bijleggen. Maar je hebt tenslotte ook langer gebruik gemaakt van hun diensten.
  • Als wandelaar ben je verantwoordelijk voor het welzijn en de veiligheid van je gids en porter. Laat een zieke porter nooit achter of alleen terugkeren. Zorg dat er iemand bij hem is die weet wat er aan de hand is en dezelfde taal spreekt. Geef voldoende geld mee om de porter veilig bij een dokter te krijgen.
  • Laat de sherpa niet meer dan 20 kilo dragen. Ook niet als de richtlijnen van jouw touroperator een ander maximum voorstellen. Laat je gids en porter nooit op slippers lopen. Koop desnoods nieuwe schoenen voor ze.
  • Voorkom sneeuwblindheid en doe je gids en porter een zonnebril cadeau, als ze die nog niet hebben.
  • Boven de boomgrens is het ijskoud en daarom belangrijk dat je gids en porter voorzien zijn van een goede slaapplek. Als je vermoedt dat de drager buiten moet slapen, vraag dan of je zijn slaapkamer mag zien. Wanneer blijkt dat je gelijk hebt kun je eisen van de eigenaar dat je reisgenoot ook binnen slaapt. Anders vertrek je naar het volgende hotel (er is meer dan genoeg keuze).
  • Wees er ook zeker van dat jouw gids en porter voorzien worden van voedsel en warme dranken. Daar heb je immers voor betaald.
  • Neem een hervulbare fles mee en vul die met het lokale water. Je kunt de hoteleigenaar vragen om gekookt water. Of filter het water met zuiveringstabletten, een chlooroplossing of een andere methode. In dit artikel beschrijf ik uitgebreid hoe je kunt reizen zonder plastic flessen water te kopen.
  • Voorkom plastic afval. Als je echt niet zonder energierepen en ander snoepgoed kunt, verzamel dan je afval in een apart tasje en neem het mee de bergen uit.

 
Mount Everest view trekking
 

De All Day Every Nieuwsbrief

Wil je vaker dit soort verhalen zoals over trektochten in Nepal lezen? Meld je dan aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen! Meld je aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Vind je dit artikel over trektochten in Nepal interessant? Lees verder!

1. Mount Everest Base Camp: wij maken ons klaar voor de hike van ons leven
2. Ik moet, maar ik kan niet meer. Over de zwaarste dag van de EBC
3. Do’s & don’ts tijdens de Mount Everest Base Camp Trekking
4. Nepalees koken met restjes: recept om zelf momo’s te maken
5. Nepal: wandelen met neushoorns, fietsen met locals en dromen met Dhurba

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
Family picture Maden Homestay Cambodia
Reizen maakt gelukkig, maar dan moet je wel weten hoe!
January 06, 2022
10x originele en duurzame kerstcadeaus waar je de show mee steelt
December 17, 2021
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
koken voor je buren
Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
September 24, 2021
lekkerste koffie van utrecht
De lekkerste koffie van Utrecht drink je bij Carla’s Conditorie
July 28, 2021
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
Glamping East Nomads
Glamping in de Achterhoek: bij East Nomads kampeer je op stand
June 07, 2021

8 Comments

Chris W.
Reply 14 mei 2018

Dank! Interessant te weten; ik hoop in 2019 naar base camp te gaan. Wel de "easy" weg. 4-6 dagen hike naar Everest Hotel en dan de heli naar base camp :-)

    Daisy
    Reply 15 mei 2018

    Ja, moet je echt doen. Het is zo waanzinnig mooi daar! Persoonlijk zou ik toch voor de uitdaging van zelf lopen gaan. Dat gevoel als je op eigen kracht base camp hebt bereikt is onbeschrijflijk. Als je de tijd neemt en een gemiddelde conditie hebt is het prima te doen. Ik heb een 80-plusser naar boven zien gaan! Geniet er in elk geval onwijs van! Het is een ervaring om nooit te vergeten!

Aroushka Elisabeth ( kaderlid FNV )
Reply 19 oktober 2018

Dankjewel Daisy voor je schitterende blog en het bewust maken van mensen die graag rond reizen over de wereld , dat ook zij een belangrijke incoed kunnen uitoefen op de arbeidsomstandigheden van de mensen werkzaam in toeristenindustrie! ???

    Daisy
    Reply 21 oktober 2018

    Hoi Aroushka, dankjewel voor je liever bericht. Ik doe het graag. Wij genieten zo ontzettend van al het moois dat er te zien en te doen is op de wereld. Dit is het minste wat ik kan doen om een klein beetje terug te geven aan de mensen die dat mogelijk maken. Het artikel wordt goed gelezen. Hopelijk nemen mensen het mee in hun beslissingen bij het organiseren van een wandeltocht in Nepal.

Sarah
Reply 17 november 2019

Mooi artikel! Ik doe zelf veel trekkings in Azië / Zuid Amerika.
Ik vind ook dat dierenleed een groot probleem is tijdens trekkings en heb besloten niet meer te gaan met n trek organisatie waarbij hele magere paardjes/ezels worden gebruikt.Organisatie india hikes is hier een voorbeeld van.Deze organisatie doet het goed betreft afval,iedereen heeft een afvalzak van stof bij en degene die het meest verzameld krijgt een oorkonde als green Hiker.
Echter zag ik bij deze trek de porters/ezel mannen op normale schoentjes , geen hike schoenen. Ook waren hun paardjes mega mager en voelde ik mij er niet prettig bij. Binnenkort ga ik weer die kant op maar geen India Hikes meer voor mij.

    Daisy
    Reply 6 december 2019

    Hoi Sarah, wat goed dat je hier zo alert op bent en ook de keuze maakt om bepaalde dingen over te slaan als je het idee hebt dat er niet goed voor de dieren gezorgd wordt. Je hebt helemaal gelijk! Wij doen zelf ook nooit aan paard- of kameelrijden. Meestal zien de dieren er zo uitgeput uit. Dat willen we gewoon niet nog erger maken. Ik hoop dat je mooie reis hebt!

Ilona
Reply 25 januari 2020

75 euro per MAAND loon?
Klopt dat wel of wordt er bedoelt per dag ??

    Daisy
    Reply 25 januari 2020

    Ik vrees dat dat geen foutje is. Het is echt per maand!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.