By 

Restjesrecept: Rozenbottel en mango chutney maken


Het is die tijd van het jaar! Overal om me heen zie ik ingrediënten aan de bomen hangen: appels, peren, vlierbessen, rozenbottels en bramen. En steeds als ik er langs fiets stel ik me voor wat voor lekkers ik er allemaal van kan maken.

Ik ben een paar dagen op Ameland en kijk mijn ogen uit naar de hoeveelheid rozenbottels die hier groeien. En ze zijn zo groot en mooi, donkerrood. De vogeltjes vinden het vast niet erg als ik er een paar van ze pik om thuis chutney van te maken.

Chutney past overal bij

Chutney! Ik ben er gek op. De zoetzure smaak van de stevige jam kan bij zoveel gerechten. Het lekkerst vind ik chutney bij een pittig rijstgerecht of een hete curry. Veel mensen denken dat chutney een typisch Engelse uitvinding is. Maar dat is niet zo. Chutney komt oorspronkelijk uit India. Daar heet het ‘chatni’. Dus je snapt wel waar de Engelsen de naam vandaan hebben.

Anyway, een goeie chutney smaakt zo lekker bij een pittig gerecht omdat het een beetje verzacht. Maar chutney is ook heel erg lekker op een broodje oude kaas, of met schimmelkaas. Chutney’s zijn er in alle smaken denkbaar. Van exotische aubergine chutney tot klassieke appel chutney. Maar vandaag maak ik een heerlijke rozenbottel chutney met mango.

Dit heb je nodig:

  • Minstens vier handen vol rijpe* rozenbottels
  • 1 mango – in blokjes
  • 2 teentjes knoflook – fijngesneden
  • 1 rode chillipeper – fijngesneden
  • Flinke scheut azijn
  • 200 gram bruine suiker – meer of minder naar smaak
  • Rozijnen
  • 3 tamarinde balletjes (te koop bij de grotere supermarkt)
  •  
    * Rijpe rozenbottels zijn donkerrood en pluk je gemakkelijk van de struik.

    chutney ingredienten

    En zo kan je zelf chutney maken:

    Als eerste maak je de rozenbottels schoon. Dat is even een rotklus. Dus zet er een lekker muziekje bij op of doe het voor de televisie.

    Eerst trek je het kroontje eraf. Daarna snijdt je de rozenbottel doormidden en lepel je de pitjes eruit. Alle pitjes moeten eruit. Als je eenmaal klaar bent spoel je de rozenbottels goed af.

    Eerst trek je het kroontje eraf. Daarna snijdt je de rozenbottel doormidden en lepel je de pitjes eruit. Alle pitjes moeten eruit. Als je eenmaal klaar bent spoel je de rozenbottels goed af.

    Daarna doe je alles bij elkaar in een grote stoofpan en laat het ongeveer een uur op laag vuur pruttelen. Af en toe even goed doorroeren. Je kunt tussendoor ook even proeven. Als je vindt dat de chutney te zoet is doe je er een beetje azijn bij. Is hij te zuur dan doe je er een beetje suiker bij. Ik gebruik een houten lepel om af en toe de grote stukken rozenbottel en mango te pletten. Pas als de ingrediënten in een smeuïge, bruine massa zijn veranderd is de chutney klaar om in weckpotten te doen.

    Ik laat de chutney een paar weken staan voor ik hem gebruik. Dan worden de smaken extra sterk. Geweckte chutney is zeker zes maanden houdbaar. Na openen ongeveer een maand in de koelkast.

    Ik laat de chutney een paar weken staan voor ik hem gebruik. Dan worden de smaken extra sterk. Geweckte chutney is zeker zes maanden houdbaar. Na openen ongeveer een maand in de koelkast.

    Keramische pannen kopen? Voor 15:00 besteld, Morgen in huis!

    De All Day Every Nieuwsbrief

    Wil je dit soort verhalen niet meer missen? Meld je dan aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

    Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

    1. Maak een quiche van oud brood!
    2. Zo maak je pesto van wortelloof!
    3. Patat over? Maak er friettata van!
    4. Cataplana: Portugees koken met restjes!
    5. Nepalees koken met restjes: recept om zelf momo’s te maken

    Daisy
    Over mij

    Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

    Dit vind je ook leuk!

    Bangladesh hospitality
    10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
    February 19, 2022
    koken voor je buren
    Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
    September 24, 2021
    wat te doen op vlieland
    Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
    April 20, 2021
    londen centrum
    Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
    February 13, 2020
    Zo plan je een bezoek aan Etosha National Park
    December 06, 2019
    auto huren zuid-afrika
    Auto huren in Zuid-Afrika? Wij zetten alle tips voor een veilige roadtrip op een rij
    October 29, 2019
    roadtrip van darwin naar perth
    Wat je niet mag missen tijdens je roadtrip van Darwin naar Perth
    July 19, 2019
    Over begpacking! Bedelend reizen? No way! Zo kun je wel goedkoop op reis
    July 02, 2019
    Pinnen in Vietnam: zo bespaar je veel geld
    June 30, 2019

    Laat een reactie achter

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.