By 

Nepalees koken met restjes: recept om zelf momo’s te maken


Momo’s zijn de ultieme street food snack in Nepal. Inmiddels heb ik al aardig wat mogen proeven van traditionele gerechten van over de hele wereld. Maar de Nepalese momo’s zijn toch wel favoriet. Hier maken ze de gestoomde deegpakketjes met kip, kaas of groenten en serveren het met een pittige, rode saus. Ik kan er geen genoeg van krijgen, dus volgen Patrick en ik via de Backstreet Academy een workshop momo’s maken in de hoop dat we het thuis ook kunnen blijven eten. Omdat deze hemelse hapjes super geschikt zijn om restjes in te verwerken, deel ik het recept om zelf momo’s te maken ook met jullie.

Tibetaanse momo’s

De Nepalese Momo’s komen oorspronkelijk uit Tibet. Sinds 1980 zijn duizenden Tibetanen gevlucht voor de Chinese onderdrukking. De meeste hebben zich gevestigd in Nepal en de noordelijke provincies van India. Het dus niet zo gek dat juist in deze regio’s momoshops goed vertegenwoordigd zijn.
 


 
Waar de Indiërs alles flink kruiden, hebben de Tibetanen van oorsprong een vrij neutrale keuken. Dat is dan ook het grote verschil tussen de Indiase en de Tibetaanse momo’s: veel kruiden tegenover geen kruiden. Net als het land, zitten de Nepalese momo’s precies tussen deze twee varianten in. En zo gaan wij ze ook maken; lekker gekruid, maar niet too much.
 
Nepali-Momos-recept

Recept om zelf momo’s te maken

100 gr bloem (+ een beetje extra voor het rollen)
+/- 100 ml koud water

Voor de vulling

  • 250 gr groenterestjes (kan van alles zijn: wortels, kool, broccoli, bloemkool, aardappels, radijs, paprika)
  • Evt. restje vlees
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 2 centimeter gemberwortel
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl komijnpoeder
  • peper en zout
  • evt. handje koriander en/of peterselie
  • Voor de saus

  • 3 tomaten
  • 1 chilipeper
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el sesamzaadjes
  • Zo maak je het deeg:

    Om het deeg te maken schenk je ongeveer 100 ml water bij de bloem. Kneed de mix net zo lang tot je een stevig deeg hebt. Als het deeg te droog is doe je er net zo lang scheutjes water bij, tot het stevig genoeg is en zonder dat het aan je vingers blijft kleven. Zet het deeg apart met een natte doek eroverheen.
     
    Deeg maken recept momo's Nepal

    Zo maak je de groentemix:

    Nu is het tijd om de groenterestjes te bereiden tot een vulling voor de momo’s. Snij rauwe groenterestjes, ui, knoflook en gember zo fijn mogelijk. Stevige groenten, zoals aardappels, wortels en radijs, kun je het beste raspen. Heb je gekookte groente over? Snijd die dan ook zo fijn mogelijk. Of, als dat niet meer gaat, prak je ze fijn.

    Mix de fijngesneden groenten, ui, knoflook en gember met de garam masala, komijnpoeder en een snufje peper en zout. Als je nog verse peterselie en/of koriander hebt liggen, kun je die ook fijnsnijden en door het mengsel roeren.

    Recept om zelf momo’s te maken: vleesvariant:

    Voor de vleesvariant gebruik je het liefst vlees dat al gaar is. Bijvoorbeeld het vlees van gisteravond dat is blijven liggen. Gebruik minder groente, wanneer je vlees door de vulling mixt.

    Zo maak je de deegrondjes:

    Strooi wat bloem over een schoon en droog werkblad. Rol vervolgens het deeg zo dun mogelijk uit. Gebruik een glas of een bakje met een doorsnede van ongeveer 10 cm om ronde vormpjes uit het deeg te snijden. Als je geen nieuwe rondjes meer uit het deeg kunt snijden, kneed je de restjes weer samen. Rol dat vervolgens weer uit en haal er nog een keer zoveel mogelijk rondjes uit. Van het laatste restjes rol je een balletje, dat je met de deegroller plat walst tot het laatste rondje.

    Zo vul je de momo’s:

    Nu is het tijd voor het echte werk: het vullen van de momo’s. Leg het ronde lapje deeg in je handpalm. Schep er vervolgens een ruime theelepel van de groentemix op. Vouw het deeg samen alsof je een taco in je hand hebt en knijp de randjes tegen elkaar aan. Creatievelingen kunnen de randjes mooi vouwen of ribbelen. Om je momo’s zo mooi als in Nepal te krijgen zul je flink moeten oefenen. Maar geen zorgen, het gaat erom dat je gevulde pakketjes maakt die helemaal gesloten zijn. Lelijke momo’s zijn net zo lekker!
     
    Momo-workshop-Nepal

    Zo stoom je de momo’s:

    Voor het stomen van de momo’s is het handig als je een speciale momopan in huis hebt. Maar aangezien die kans nogal klein is, moeten we creatief zijn. Een pastapan met een stoominzet, zoals deze, is perfect. In dat geval kook je een bodem water, net genoeg dat het water onder de stoominzet blijft. Heb je niet zo’n mooie pan, dan kun je een vergiet of zeef boven een pan met kokend water hangen. Hoe platter de bodem van de zeef of het vergiet, hoe beter. Smeer de bodem van de stoominzet, vergiet of zeef in met een beetje olie, zodat de momo’s niet blijven plakken. Leg de pakketjes er vervolgens op zonder dat ze elkaar aanraken. Hang de momo’s boven het gekookte water en sluit af met een deksel. Laat de momo’s zo’n 10 tot 15 minuten stomen.

    Zo maak je de saus:

    Maak intussen de saus voor de momo’s. Rooster de sesamzaadjes in een koekenpan. Doe vervolgens de fijngesneden knoflook, chilipeper en tomaten in de pan roer het mengsel goed door elkaar. Dek de pan af, maar blijf tussendoor roeren zodat het echt een sausje wordt.

    Recept om zelf momo’s te maken: Eet smakelijk!

    Serveer de momo’s warm met de verse saus en eventueel een frisse salade. Vóór het stomen kun je de momo’s ook invriezen voor een later moment. Nooit verkeerd om daar een voorraad van te hebben, lijkt me zo. Bevroren momo’s hebben iets meer tijd nodig om gaar te stomen.
     
    Making-momo's-Nepal

    Recept om zelf momo's te maken

    Nepalese-Momo's
     

    Keramische pannen kopen? Voor 15:00 besteld, Morgen in huis!

    De All Day Every Nieuwsbrief

    Wil je vaker recepten zoals dit recept om zelf momo’s te maken én onze inspirerende reisverhalen niet missen? Meld je dan aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

    Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk om te lezen!

    1. Zo voorkom je voedselverspilling op reis.
    2. Cataplana: Portugees koken met restjes.
    3. Briljante no-waste risotto restjes burger.
    4. 5 simpele tips tegen voedselverspilling die iedereen moet weten.
    5. Iran: ze slachten een kip voor mij (en ik ben vegetariër)

    • 20 January 2018
    • 2
    Daisy
    Over mij

    Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

    Dit vind je ook leuk!

    India - All Day Every Daisy
    Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
    February 13, 2022
    10x originele en duurzame kerstcadeaus waar je de show mee steelt
    December 17, 2021
    zeilen fair ferry
    Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
    October 08, 2021
    koken voor je buren
    Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
    September 24, 2021
    lekkerste koffie van utrecht
    De lekkerste koffie van Utrecht drink je bij Carla’s Conditorie
    July 28, 2021
    Glamping East Nomads
    Glamping in de Achterhoek: bij East Nomads kampeer je op stand
    June 07, 2021
    reis naar zuid-afrika
    10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
    January 12, 2021
    bucketlist afvinken
    Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
    November 04, 2020
    duurzame winterkleding van protest
    Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
    October 12, 2020