By 

Is het wel veilig? Waarom je juist nu naar Jordanië moet!


Is dat wel een goed idee? Die vraag krijg ik regelmatig als ik opgewonden verkondig dat ik naar Jordanië ga. Niet zo gek, als je bedenkt dat het land ligt ingeklemd tussen de chaos in Palestina, Israël, Syrië, Irak en Egypte. Jordanië heeft het zwaar door al het geweld in de buurlanden. Toeristen blijven weg, want ja, het zal daar ook wel gevaarlijk zijn. En als je het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken leest raak je ook al niet echt gerustgesteld: “Het komt voor dat projectielen vanuit Syrië per ongeluk op het grondgebied van Jordanië terechtkomen.” Ai! Het advies mag dan wel positief zijn, maar van waarschuwingen als deze krijg je niet bepaald zin in een rondreis door het Oosterse land.

Veilig of niet?

Door de conflicten in de buurt is het toerisme in de afgelopen twee jaar gehalveerd. Onlangs nog vielen gewapende mannen toeristen en politieagenten aan. Eén toerist, vijf agenten en drie burgers overleefden de aanval niet. Terreurgroep IS heeft de aanslag opgeëist. Zo’n aanslag is vreselijk nieuws. Voor de nabestaanden.
Inwoners van Jordanië die afhankelijk zijn van toerisme hebben er veel last van. Ik las berichten van reizigers die hun plannen omgooiden en tickets annuleerden. Heel begrijpelijk. Maar is het wel terecht?

Ik denk van niet. Hoe vreselijk de aanval ook is, het is een incident, gepleegd door dezelfde terroristen die Westerse landen bedreigen. Als die incidenten een reden zijn om niet meer naar Jordanië te gaan, dan zouden we ook Duitsland, België en Frankrijk voortaan links moeten laten liggen. Helaas is er op dit moment overal in de wereld terreurrisico. Dus waarom zou je Jordanië anders behandelen?

Ik zie bij het reisadvies voor Jordanië onder het kopje ‘laatste ontwikkelingen’ een melding van de aanslag op 18 december 2016, terwijl er bij de laatste ontwikkelingen in Duitsland geen melding wordt gemaakt van de aanslag op de kerstmarkt een dag later. Dat vind ik vreemd.
Daarom laat ik jou zien waarom ik vind dat je juist wel naar Jordanië moet!
 

Het is veilig

Jordanië is een veilig en stabiel land met de grote pech dat het omringd wordt door landen in oorlog. Jordanië mengt zich niet in de conflicten en heeft ook geen strijdende stammen of geloofsstromingen in het eigen land. Wel zet de overheid zich in de strijd tegen IS. Maar dat doet Nederland ook.

Laten we vooral niet doen alsof er helemaal niks aan de hand is. De grensgebieden bij Syrië en Irak zijn niet veilig. Dus die moet je vermijden. Maar Aqaba en de Wadi Rum woestijn liggen daar 400 kilometer vandaan. In Zeeland hebben mensen ook geen last van de aardbevingen in Groningen. Bovendien zijn de Jordaniërs heel warm en gastvrij. Je wordt overal met open armen ontvangen en niemand is te beroerd om je te helpen als je de weg niet weet of een vraag hebt. Criminaliteit gericht op toeristen komt nauwelijks voor. In Amsterdam is de kans groter dat je gerold wordt.

Voordelen als lokkertje

Van de hoofdstad Amman reis ik meteen door naar de kustplaats Aqaba. Dat scheelt zomaar een visum van € 50,-. Om het toerisme weer aantrekkelijk te maken in de enige kustplaats van het land, gelden er in Aqaba andere regels dan in de rest van Jordanië. Je hoeft er bijvoorbeeld geen visa voor te hebben. Maar je kunt er ook tax-free shoppen. Dat is nog zo’n maatregel om het toerisme te stimuleren. Dus als je een echte shopaholic bent; in Aqaba kun je uitgebreid shoppen voor souvenirs, elektronica, parfum en kleding. Maar dan zonder belasting te betalen!
 

Nu is het lekker rustig

In de hoogtijdagen van het toerisme in Jordanië stond je met honderden mensen te dringen voor een glimp van de beroemde Treasury in Petra. Nu tel ik hooguit vijftig toeristen voor het uitgehakte monument en kan ik zelfs een foto maken met amper een toerist in beeld. Een wereldwonder bezoeken, zonder dat je bedolven wordt onder de mensen; dat is toch de droom van elke wereldreiziger?
 

Alles is goedkoper

Vliegtickets, hotelovernachtingen, eten, uitjes; alles in Jordanië lijkt in de uitverkoop. De gedachte is dat je beter iets voor weinig kunt verkopen, dan dat je helemaal niets verkoopt. Een snelle search levert retourtickets van rond de 350 euro. Maar ik vind ook acht-daagse rondreizen voor nog geen 800 euro, inclusief vlucht, hotels, ontbijt, Wadi Rum safari, toegangskaartje voor Petra en een dagje dobberen in de Dode Zee. Kom op jongens, dat is toch geen geld?
Ga je liever zelf op avontuur? Afhankelijk van het aantal sterren liggen de kosten voor een tweepersoonskamer tussen de 20 en 100 euro per nacht. Uitgebreid dineren met drankjes erbij kan al voor een tientje. Alleen de alcohol is nogal duur. Je betaalt al snel 15 euro voor een fles wijn. Dat komt omdat er amper alcohol wordt gedronken in Jordanië.

Je draagt bij aan de economie

Een land als Jordanië is sterk afhankelijk van het toerisme. Als je op vakantie gaat investeer je in de economie van het land en dus ook in de mensen. Je creëert werkgelegenheid en dat zorgt er weer voor dat mensen welvarend en gelukkig zijn. Jouw geld wordt ook geïnvesteerd in het behoud en onderhoud van plekken als Petra en Wadi Rum. Ook leuk om te weten; om de woestijn te beschermen zijn er geen hotels in Wadi Rum. Daarom overnacht je tijdens een excursie in een Bedoeïenenkamp. Goed voor de bevolking, goed voor de natuur én goed voor jou. Want het is een heel bijzondere ervaring, kan ik je vertellen.

Adembenemend land

Last but not least: Jordanië is gewoon een waanzinnig mooi land. Echt! Kijk maar eens naar deze video.
 

 

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk

1. Op safari door de buitenaardse Wadi Rum woestijn in Jordanië
2. Is het wel veilig? Waar je juist nu naar Jordanië moet!
3. Iran: ze slachten een kip voor mij (en ik ben vegetariër)
4. Een magische ervaring in de ruïne van de verloren stad
5. Stappenplan: zo bezoek je de Taj Mahal zonder toeristen

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
10x originele en duurzame kerstcadeaus waar je de show mee steelt
December 17, 2021
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
koken voor je buren
Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
September 24, 2021
lekkerste koffie van utrecht
De lekkerste koffie van Utrecht drink je bij Carla’s Conditorie
July 28, 2021
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
Glamping East Nomads
Glamping in de Achterhoek: bij East Nomads kampeer je op stand
June 07, 2021
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.