By 

Must-do in Bali: met Wayan fietsen door de omgeving van Ubud


Als echte Hollander kan ik me geen beter vervoersmiddel bedenken dan de fiets. Dus toen Local Hero Travel ons uitnodigde om een fietstour op Bali te maken, hoefde ik geen 2 keer na te denken. Vandaag laten we de drukte van het toeristische stadje even achter ons en gaan we fietsen in Ubud en omgeving. In dit artikel neem ik je mee over kronkelige paadjes door rijstvelden en langs traditionele dorpen met tientallen tempels.

“Hallo, ik ben Wayan”, zegt de vrolijke chauffeur die ons op komt halen. “Het lijkt wel of iedereen hier Wayan heet”, zeg ik lachend terug. De manager van het hotel, de eigenaar van de warung waar we gisteren hebben gegeten, de jongen van de boottickets; ze hebben allemaal dezelfde naam. “In Bali wordt het eerstgeboren kind Wayan genoemd. De tweede Made. De derde en de vierde heten Nyoman en Ketut”, legt onze chauffeur uit.”Dat is traditie.”

“De tourgids staat al op jullie te wachten”, zegt hij als hij ons bij de receptie afzet. “Drie keer raden hoe hij heet.”

Wayan, Wayan, Wayan en Made

Vanaf het Artini 2 hotel in het centrum van Ubud, is het ongeveer 3 kwartier rijden naar het startpunt van de fietstour. Een jonge, sportieve man heet ons welkom. “Goedemorgen Wayan”, zeg ik, voor hij zich kan voorstellen. “Heb je zin om te fietsen?” Hij kijkt me verbaasd aan. Hoe weet hij m’n naam, zie ik hem denken. “Iedereen heet hier toch hetzelfde?”, vraag ik lachend. Als het kwartje valt begint hij ook te lachen. Hij wijst naar een aantal andere gidsen die pauze houden op een muurtje. “Die twee links heten ook Wayan. Maar die kleine rechts, dat is Made.”

Fietsen in Ubud op Hollandse hoogte

De toon is gezet en in combinatie met het zonnige klimaat kan het alleen nog maar een leuke dag worden. We kiezen een fiets, stellen het zadel in op Hollandse hoogte en krijgen een helm aangereikt. “Safety first”, is het devies van onze gids. In de eerste kilometer wordt onze conditie meteen getest. Na een steile helling omlaag zegt Wayan: “Probeer een beetje vaart te maken, we gaan daarna gelijk stevig omhoog.”
 
Fietsen in Ubud

Hobbelend en puffend vinden Daisy en ik onze weg naar boven. “Dit kan nog wel eens een zware dag worden”, constateer ik, terwijl de zweetdruppels van mijn voorhoofd druppen. “Gelukkig is het een goeie fiets”, reageert Daisy. “Maar ik hoop niet dat het de hele dag zó omhoog gaat.” Als aan het eerste betonweggetje een einde komt vlakt de weg gelukkig af. Nu rijden we tussen de prachtige rijstvelden waar Bali zo om bekend staat.

Meer lezen: Chantal van Alleen op Reis ging backpacken in Indonesië en vertelt over alle eilanden die ze bezocht.

Op bezoek bij de locals

We fietsen door smalle, stille straatjes omgeven door groen. Als we bij een drukke weg aankomen draait Wayan zich om. “Geen zorgen, we fietsen maar 2 minuten over de hoofdweg. Daarna gaan we een klein dorpje in op bezoek bij vrienden.” Hij stopt voor een kleine poort, die toegang geeft tot een zogeheten compound. “Op Bali leven families vaak bij elkaar. De oudste familieleden wonen aan de noordkant. Maar de belangrijkste plek is de tempel, waar alleen de familie mag komen.”

Offers vol bloemen, rijst en wierook

Het huis waar wij samen met Wayan op bezoek gaan is bijzonder. Het hoofd van de familie is een lokale heilige. De vrouwen van het gezin zijn druk bezig met het vouwen en vullen van offers, die je overal op Bali tegenkomt. Bananenbladeren gevouwen tot kleine bakjes worden gevuld met bloemen, rijst en wierook. “Met deze offers worden onze goden en de geesten van overleden familieleden vereerd.” Het is leuk om lokale tradities te leren kennen en belangrijk om daar respectvol mee om te gaan. Op Bali moet je wel goed oppassen, de offers liggen overal! Voordat je het weet ga je er per ongeluk bovenop staan.

De kleinste offers liggen midden op de stoep. Grotere offers worden in tempels gelegd. De vrouwen werken voor het hele dorp en maken de ornamenten in hoog tempo klaar voor de volgende dag. “Grotere offers worden gebruikt bij bruiloften en begrafenissen”, legt Wayan uit, terwijl hij een grote, gekleurde staander met vers fruit, rijstwafels en koekjes laat zien.
 
Ubud Bai offers

Tempels en aapjes kijken

We zeggen gedag tegen de hardwerkende dames, verlaten het huis en vervolgen het fietsen in Ubud. We fietsen verder langs rijstvelden en door kleine dorpjes. Een enkele steile klim maakt het soms uitdagend. “Ik heb speciaal voor jullie een iets langere route gekozen. Ik denk dat jullie wel fit genoeg zijn”, zegt Wayan. “Nog 10 minuten dan zijn we bij onze eindbestemming.”

We stappen af en wandelen een groot bos in. “De fietsen blijven hier achter. Dat regel ik later. We gaan nu eerst aapjes kijken.” Sangeh Monkey Forest ligt zo’n 16 km ten westen van Ubud. In het bos staat een belangrijke tempel, omringd door eeuwenoude bomen. Voor de ingang wordt een huwelijkspaar professioneel op de foto gezet. Zoals bij de meeste tempels op Bali, mogen we niet naar binnen en kunnen we het prachtige bouwwerk alleen van een afstandje bewonderen. Dat geeft niet, want er is hier veel leuker vermaak: de aapjes. Honderden kleine en grote makaken klimmen door de hoge bomen, zitten rustig op de tempel voor zich uit te staren of springen van grote hoogte in een klein zwembadje. Het is grappig om te zien hoe de kleine beestjes zoveel lijken op mensen. Een leuke afsluiting van de fietstocht.
 
Bali traditional couple dress

Van Wayan naar Wayan

“Was het leuk?”, vraagt Wayan de chauffeur, die aan de rand van het bos op ons zit te wachten. “Jazeker”, antwoordt Daisy. “Wayan is een goede gids en de omgeving van Ubud is prachtig.” Fietsgids Wayan maakt een plechtige buiging. “Dankjewel miss Daisy”, zegt hij. “Hopelijk tot een volgende keer. Nu mogen jullie gaan eten en even bijkomen. Wayan brengt jullie naar een restaurant voor een lokale lunch.” Niemand verbaast zich meer over het ge-Wayan tijdens het gesprek.

Chauffeur Wayan brengt ons naar een lokaal restaurant. Als ons bordje gevuld is met Indonesische, vegetarische lekkernijen kijk ik Daisy aan. Door het vochtige, tropische klimaat in combinatie met de stevige fietstocht zien we er allebei een beetje oververhit uit. “Ik ben blij dat ik even af kan koelen”, zeg ik. “Anders ik wel”, antwoordt mijn vriendin. “Maar het was wel heel mooi. Met elke kilometer die je aflegt blijft alles om je heen veranderen.” Een vriendelijke restaurantmedewerker loopt op ons af: “Als u nog iets nodig heeft, dan kunt u mij gewoon even roepen. Ik heet Wayan.” We kijken elkaar begrijpend aan. “Nou ja, bijna alles dan…”, zegt Daisy lachend.
 
Ubud fietstour

cycling in Ubud

hotel op Bali

Fietsen in Ubud: Stel je reis samen met een Local Hero

De superleuke middag fietsen in Ubud voor ons georganiseerd door Local Hero Travel. Deze Nederlandse reisorganisatie brengt jou in contact met een lokale reisexpert. In Indonesië helpt reisspecialist Indah met het plannen van jouw droomreis. Zij weet de allerleukste plekken van Java en Bali te ontdekken. En anders vraagt ze het vast en zeker aan haar Balinese vrienden Wayan, Made, Nyoman of Ketut.

Wij staan achter de werkwijze van Local Hero Travel. Maatwerk voor de doe-het-zelf reiziger, met de hulp van een echte local. Wil je jouw volgende vakantie laten plannen door zo’n Local Hero? Vul dit formulier in en vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan!

Lekker gelezen over fietsen in Ubud? Dan vind je dit ook leuk!

1. Fietsen tussen de ruïnes in Anuradhapura. Zo pak je dat aan.
2. Indonesië: 10 originele dingen om te doen in het hippe Yogyakarta
3. Rainbow Lodge Cambodja: een nachtsafari, natuurbescherming en oog voor de gemeenschap
4. Vegetarier of veganist? Dit zijn de beste landen voor je volgende reis + tips!
5. Angkor Wat bezoeken met de eigenaar van je homestay als persoonlijke gids

Patrick
Over mij

Maak kennis met Patrick, een liefhebber van lezen én schrijven. Hij heeft zijn baan in het Nederlandse boekenvak opgezegd om de droom van zíjn Daisy te verwezenlijken: een wereldreis. “Inmiddels is het ook mijn droom geworden”, zei hij gekscherend, toen een Britse toerist vroeg of hij inmiddels al naar huis wilde. Hij gelooft in de boodschap die Daisy uitdraagt en helpt haar om een groot publiek te bereiken. Want alles wat hij leert zouden anderen ook moeten weten.

Dit vind je ook leuk!

veganistisch eten in Indonesië
De ultieme gids voor vegetarisch en veganistisch eten in Indonesië
June 30, 2019
kuta op lombok
10x zien en doen in het paradijselijke Kuta op Lombok
June 21, 2019
ecohotel Indonesie
Hoe een ecohotel in Indonesië het leven van de jonge Michael totaal verandert
May 27, 2019
Ontdek de schoonheid van Sumba met Morinda Villa & Resto
Ontdek de schoonheid van Sumba met een gids van Morinda Villa & Resto
May 11, 2019
Sumba 2 weken rondreis
Reisroute: 2 weken reizen op het tropische eiland Sumba in Indonesië
April 30, 2019
Alles wat je moet weten over reizen Sumba
Tips en informatie: alles wat je moet weten over reizen op Sumba in Indonesië
March 30, 2019
I am vegan babe bali
Dit zijn de leukste vegetarische en veganistische restaurants in Canggu
March 15, 2019
Sumba Amu Dahi Restaurant
Franse pizza’s in een duurzaam resort op het Indonesische Sumba
March 08, 2019
straat hond
Een harde klap… Nee! We hebben een hond aangereden
February 21, 2019

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.