By 

Indonesië: 10 originele dingen om te doen in het hippe Yogyakarta


Yogyakarta, Jogjakarta of Djokjakarta. Het maakt niet uit hoe je het spelt, we hebben het allemaal over hetzelfde: de leukste stad van Indonesië. Op rondreis door Java maken de meeste reizigers een stop van een dag of 2. Veel te weinig als je het mij vraagt! Want er zijn zoveel fantastische dingen die je kunt doen in Yogyakarta. Van een bezoek aan de wereldberoemde Borobudur tempel en shoppen langs de Malioboro tot een originele workshop tempeh maken en de mooiste street art. In het hippe Yogyakarta kun je gemakkelijk een week doorbrengen zonder je te vervelen. Hier vind je onze 10 favoriete activiteiten.

1. Borobudur tempel

Dé reden om naar Yogyakarta te gaan is de boeddhistische Borobudur tempel. Het UNESCO Werelderfgoed pronkt op de cover van elke Indonesië-reisgids en mag niet aan je bezoek ontbreken. De meeste mensen bezoeken de tempel bij zonsopkomst. Dat betekent dat je wekker al om 4 uur gaat! Later kan natuurlijk ook. Houdt er wel rekening mee dat het altijd druk is bij deze tempel.
 
Borobudur temple yogyakarta 2

Wij bezochten de Borobudur met een lokale gids via Withlocals. Dat kan ik iedereen aanraden. Zo leer je ook nog wat over de geschiedenis van het bouwwerk en ontdek je meteen wat er zo bijzonder is aan deze tempel. Wist je bijvoorbeeld dat er meer dan 500 boeddhabeelden te zien zijn?

2. Prambanan tempel

Hoewel de Borobudur tempel veel populairder is, vind ik de hindoeïstische Prambanan tempel een stuk indrukwekkender. In de historische gebouwen zijn prachtige, gedetailleerde inscripties te zien en staan goed bewaarde beelden van de belangrijkste Hindoegoden. Ook hier geldt weer: als je een gids bij je hebt kan die je alles vertellen over de betekenis van die inscripties en komt deze plek pas echt tot leven. Het is slim om een bezoek aan beide tempels op één dag te plannen. Een combinatieticket is goedkoper dan 2 losse tickets.
 
Prambanan temple yogyakarta 2

3. Street art

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een bezoek aan Yogyakarta: street art. De stad kent een levendige graffiticultuur die met en zonder toestemming van de overheid is gemaakt. De publieke kunstwerken fleuren de soms wat smoezelige straten flink op. Ga er bewust naar op zoek of let een beetje extra op wanneer je door de smalle straten loopt. Ik ben er zo tientallen tegengekomen en weet zeker dat ik er nog veel meer niet gezien heb.
 

4. Workshop tempeh maken

Indonesië is het land van de tempeh. Als veganist kan ik mijn geluk niet op! Hier hebben ze de sojakoek bedacht en tot een culinaire kunst verheven. Ik heb me altijd al afgevraagd hoe ze tempeh nou precies maken. Dat er sojabonen in zitten, zover was ik wel. Maar dan? Goed nieuws! Hier Yogyakarta kun je een originele workshop tempeh maken volgen. En dat was me een partij leuk! En lekker. Want na afloop mochten we er natuurlijk ook van proeven. Hier vind je een uitgebreid verslag van de workshop tempeh maken met video.
 
soyabeans tempeh making

5. Ritje in een fietsriksja

Voel je vooral niet schuldig als je plaatsneemt in één van die geweldig gekleurde fietsriksja die je af en toe nog ziet rijden in de stad. Het is inderdaad hard werken voor de chauffeur. Maar hij doet het graag. Door de komst van de goedkope Grab (Aziatische Uber) is er amper nog een toerist die in een fietsriksja stapt en dus zitten deze mannen met sterke benen zonder werk. Terwijl het juist zo leuk is om op die manier de stad te leren kennen. Aarzel dus niet langer en maak gewoon eens een ritje in een ouderwetse fietsriksja!
 
fietsriksja yogyakarta
Meer lezen: Meer ontdekken op het populaire eiland in Indonesië? Hier lees je wat je kunt doen op Java.

6. Javaans boogschieten

Het Javaans boogschieten is een eeuwenoude traditie die alleen binnen de muren van het voormalige koninklijk paleis uitgevoerd mag worden. Jemparingan, zoals de sport hier genoemd wordt, is anders dan je je misschien voorstelt. Hier zit de boogschutter in kleermakerszit op de grond. En iedereen die de pijl en boog in zijn of haar handen neemt móet de traditionele Javaanse kleding dragen. Tijdens de workshop leer je in een halve dag alle ins en outs van Jemparingan en zul je al snel ontdekken dat in de roos schieten niet het belangrijkste doel is. Meer weten? Hier lees je meer en kun je de workshop boeken.
 
yogyakarta Jemparingan archery java

7. Batik maken en kopen

Batikken is een Javaanse versiertechniek waarbij met vloeibare was patronen op textiel worden aangebracht. In Yogyakarta barst het van de winkeltjes waar echte batikkleding en -kunstwerken worden verkocht. Maar veel leuker is het om te zien hóe dat precies in zijn werk gaat. Dan heb je nog eens een goed verhaal bij je handgemaakte souvenir. Voor de liefhebbers zijn er zelfs workshops batikken te volgen.
 
Batik yogyakarta

8. De banyan-tree challenge

In het Alun Alun Kidul park, midden in Yogyakarta, staan 2 gigantische bodhibomen (banyan tree in het Engels). Volgens een oude legende brengt het geluk en voorspoed als het je lukt om geblinddoekt tussen de 2 bomen door te lopen. Klinkt makkelijk? Als de avond valt en het langzaamaan druk wordt in het gezellige park, kun je je heerlijk vermaken door te kijken naar al die mensen die een poging wagen en onverhoopt tegen de muur aan lopen. Als je dan nog steeds denkt dat het makkelijk, mag je zelf een poging wagen. Mij is het in elk geval niet gelukt. Enneh, mensen die stiekem spieken worden de rest van hun leven achtervolgd door boze geesten. Het is maar dat je het weet.
 
banyan tree yogyakarta

9. Architectuur bewonderen

Niet alleen woorden als ‘handdoek’ en ‘asbak’ herinneren aan de tijd dat de Nederlanders hier de dienst uitmaakten. Wie goed om zich heen kijkt ziet overal gebouwen die doen denken aan thuis. Het Fort Vredeburg en Kantor Pos (postkantoor) zijn daar goede voorbeelden van. Maar ook in de woonhuizen zie je hier en daar kenmerken van de Nederlandse architectuur. Houd je camera dus altijd gereed, want het kan maar zo dat je ‘m plotseling nodig hebt.
 
architecture yogyakarta

10. Shoppen langs de Malioboro

Ben je gek op shoppen? Dan is de Malioboro your place to be. Het is de bekendste straat van Yogyakarta en een populaire plek voor koopjesjagers. Je kunt er terecht voor goedkope prullaria, eindeloos veel souvenirs, kleine eettentjes en – als je het zat bent – een ijskoud Bintang biertje.

Greenhost Boutique Hotel

Ben je nog op zoek naar een mooi en duurzaam hotel in Yogyakarta? Wij sliepen in het Greenhost Boutique Hotel en vonden het er geweldig. Het is alsof je in een gigantische kas verblijft. Omringd door eindeloos veel groen waan je je in een oase van rust. Dat is heerlijk bijkomen na een dag vol activiteiten. Het uitgebreide ontbijt is werkelijk een genot. Op de kaart vind je naast vis- en vleesgerechten ook veel veganistische maaltijden en snacks. Wat dacht je van veganistische bitterballen?
 
greenhost boutique hotel yogyakarta
Een tweepersoonskamer kost rond de 30 euro per nacht. Een prima prijs voor de luxe die je ervoor terugkrijgt. Meer weten en een kamer boeken kan hier.

De All Day Every Nieuwsbrief

Wil je na dit verhaal over wat te doen in Yogyakarta nooit meer een verhaal missen? We schrijven vaker dit soort verhalen en delen onze beste tips. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. Myanmar: 12 hoogtepunten in Yangon die je absoluut niet mag missen
2. 7 hotspots die je niet mag missen tijdens je rondreis door Sri Lanka
3. Luang Prabang: wat te doen in de mooiste stad van Laos?
4. Reizen met een positieve impact: zo maak je écht een verschil
5. 10 beste tips om veilig en leuk te liften door Europa

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
Een weekend Friesland: ga naar Heerenveen!
August 06, 2020
londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020
In Zimbabwe praat je niet over de toekomst
January 20, 2020

2 Comments

Jacintha | Urban Pixxels
Reply 29 november 2018

Ik heb vorig jaar ook in het Greenhost Boutique Hotel geslapen. Super leuk hotel inderdaad en heerlijk eten. Grappig hoe ik alleen de eerste 3 tips heb gedaan. Nog genoeg te doen voor een 2e bezoek :-).

    Daisy
    Reply 30 november 2018

    Haha! That's the spirit ;-) Altijd een goede reden om weer terug te komen <3

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.