By 

Wat te doen in Yogyakarta: een workshop Javaans boogschieten!


De zon brandt in mijn nek. Ik adem diep in en span de boog. In de verte zie ik het wit-rode cilindervormige doel bungelen tussen twee kettingen. Naast me blijft mijn leraar herhalen dat ik me moet focussen. Even word ik afgeleid door het blèrende geluid van een scooter die aan de andere kant van de muur voorbij sjeest. Dan keert de rust terug. Een druppel zweet rolt vanonder mijn hoofddoek over mijn wang. De pijlpunt is in lijn met het doel. Ik adem in. Ik laat los. De pijl verlaat mijn boog. Een zoevend geluid van de vliegende speer wordt gevolgd door een harde tik tegen de achterwand. Mis. “Blijven oefenenen”, zegt mijn Javaanse leermeester lachend. “We hebben de hele ochtend.” Ben je op vakantie in Indonesië? Deze workshop moet je doen in Yogyakarta!
 
doen in Yogyakarta

Doen in Yogyakarta: een eeuwenoude traditie

We zijn vroeg opgestaan en melden ons vandaag voor een bijzondere activiteit die we hebben geboekt bij de Backstreet Academy. “Zijn jullie klaar voor een lesje boogschieten?”, zegt gids Ade, die ons eerder vergezelde bij onze cursus tempeh maken. “Jazeker!”, zeg ik enthousiast, terwijl ik me voorstel aan twee mannen in traditionele kleding. “De workshop van vandaag is niet zomaar een boogschietcursus”, zegt Ade. “Deze vorm van traditioneel boogschieten mag officieel alleen binnen de muren van het koninklijk paleis worden beoefend en kent heel specifieke gebruiken.”

Hij legt uit dat de eeuwenoude traditie van het Jemparingan (dat letterlijk ‘pijl’ betekent) nog maar door een kleine groep mannen wordt beoefend. “De twee leraren van vandaag houden de traditie in leven. En dat nemen ze heel serieus, dus we gaan beginnen met het aantrekken van de juiste kleding.”
 
doen in Yogyakarta

Traditionele kleding

Één van de twee mannen stapt naar voren en laat ons zien hoe we onze batik sarong om moeten wikkelen. We slaan de doeken met vrolijke patronen om ons middel. Vervolgens knoopt hij behendig een doek om zijn hoofd. Nu is het onze beurt. Zoals wel vaker is Daisy aanzienlijk sneller en beter met het vouwen en knopen. Na enkele minuten klungelen krijg ik hulp. Daar ben ik blij mee, want wat mij betreft is het tijd om pijlen te schieten!

Een bijzondere techniek

Als ik enthousiast mijn boog aanpak en gelijk aan wil leggen voor het eerste schot, steekt onze leraar zijn hand op. “Jemparingan gaat niet alleen om het schieten van pijlen. Het gaat om concentratie en meditatie. Pas als je volledig opgaat in de activiteit lukt het om je doel te raken.” Met een knipoog voegt hij er aan toe: “En daarbij schiet je vanuit een zittende houding. Patrick, jij staat nog.”

De mannen leggen rieten kleedjes op de grond en vragen ons plaats te nemen. We zakken neer in de kleermakerszit en krijgen een boog aangereikt. De pijlen worden voor ons neergelegd. Met veel geduld leggen de mannen de techniek uit. “Je legt de pijl in het touw en spant hem langs de boog”, zegt hij terwijl hij het voordoet. “Onthoud, het belangrijkste is het vinden van balans; mentaal en fysiek. Pak het touw en span het strak naar achteren. Leg je hand langs je wang en concentreer je op de cilinder aan het einde van de schietbaan. Let op je ademhaling. En laat los!” Zijn pijl scheert door de lucht en raakt de rinkelende cilinder.
 
doen in Yogyakarta

Zwaar en niet gemakkelijk

Deze traditionele vorm van boogschieten blijkt alles behalve simpel. Om zittend op de grond de grote boog te hanteren, hem in balans te houden als hij gespannen staat en hem niet omhoog laten kantelen als je loslaat, behelst meer dan alleen goed richtingsgevoel. Je moet er honderd procent in opgaan. Al snel hebben we door hoe belangrijk onze ademhaling en ons concentratievermogen is.

Na een uurtje oefenen eindigt mijn jemparingan steeds dichterbij het doel. Tegelijkertijd slaat de vermoeidheid toe. De zon staat inmiddels hoog aan de hemel en de temperatuur loopt op. Mijn bovenarm begint al trillend tegen te stribbelen en mijn schouder begint pijntjes te vertonen. Maar ik geef niet op!

3, 2, 1

Aanspannen, concentreren, loslaten. Aanspannen, concentreren, loslaten. De harde tik van de pijl tegen de achterwand blijft het laatste geluid dat de pijl maakt! “Ik geef het op”, zeg ik tegen Daisy. “Het gaat niet lukken. Dit zijn mijn laatste 3 pijlen.” Ik leg aan en haal diep adem. Langzaam komt de kalmte. De pijn in mijn vingers voel ik niet meer. Alle omgevingsgeluiden verdwijnen. Ik ben alleen met mijn boog en ik heb maar één doel: raak schieten. Langzaam tel ik af; 3, 2, 1.

Ik volg de pijl die razendsnel over de korte schietbaan zweeft. Ik wacht op de harde tik van de achterwand, die ik inmiddels al tientallen keren heb gehoord, maar die blijft uit. In plaats daarvan hoor ik en blije kreet van mijn leraar, gecombineerd met het gerinkel van de kettingen die het doel op z’n pek houden. Raak!
 
doen in Yogyakarta

Ook een boogschietcursus doen in Yogyakarta?

Wij boeken veel van onze activiteiten in Azië bij de Backstreet Academy. Hier staan de lokale bevolking, de cultuur en eeuwenoude tradities centraal. Wil jij net als wij leren boogschieten volgens Javaanse traditie? Boek dan hier de workshop en voordat je het weet zit jij met gespannen boog in de Javaanse zon.

Eerder deden wij met de Backstreet Academy een workshop Tibetaans momo’s maken in Pokhara. We gingen met Bisma op Foodtour in Kathmandu. En we ontdekten hoeveel stappen er nodig zijn om rijst te produceren. Het aanbod van de Backstreet Academy is verspreid over 10 landen in Azië: Nepal, Laos, Malaysia, India, Indonesië, Myanmar, Cambodja, Thailand, Vietnam en de Filippijnen. Genoeg te kiezen dus!

Wil je meer leuke organisaties ontdekken zoals de Backstreet Academy en zien wat je nog meer kan doen in Yogyakarta? Klik dan eens door naar Daisy’s Favorieten!

De All Day Every Nieuwsbrief

Wil jij net als wij deze boogschietcursus doen in Yogyakarta? We schrijven vaker dit soort verhalen. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Genoten van dit artikel? Lees deze blogs!

1. Indonesië: 10 originele dingen om te doen in het hippe Yogyakarta
2. De ultieme gids voor vegetarisch en veganistisch eten in Indonesië
3. Franse pizza’s in een duurzaam resort op het Indonesische Sumba
4. Hoe een ecohotel in Indonesië het leven van de jonge Michael totaal verandert
5. Homestays: 10 redenen waarom je beslist een keer bij de locals moet slapen

Patrick
Over mij

Maak kennis met Patrick, een liefhebber van lezen én schrijven. Hij heeft zijn baan in het Nederlandse boekenvak opgezegd om de droom van zíjn Daisy te verwezenlijken: een wereldreis. “Inmiddels is het ook mijn droom geworden”, zei hij gekscherend, toen een Britse toerist vroeg of hij inmiddels al naar huis wilde. Hij gelooft in de boodschap die Daisy uitdraagt en helpt haar om een groot publiek te bereiken. Want alles wat hij leert zouden anderen ook moeten weten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.