By 

Waarom Sikkim zo anders is dan de rest van India


Ingeklemd tussen Nepal en Bhutan ligt de kleine, Indiase deelstaat Sikkim. Eeuwenlang was Sikkim een onafhankelijk boeddhistisch koninkrijk, totdat India het land ruim 40 jaar geleden innam. Tijdens onze rondreis door Sikkim merken we al snel dat er iets anders is aan dit deel van het van het land. Het is schoner en stiller. Het leven gaat hier op een ander tempo en we zien amper armoede. De bewoners zijn trots op hun staat en doen er alles aan om hun gevoel van autonomie te beschermen. In dit blog vertel ik je waarom Sikkim zo anders is dan de rest van India.

Het goede voorbeeld

Sikkim is het braafste jongetje van de klas. Het Zwitserland van Europa. De kleine staat geeft al 40 jaar het goede voorbeeld aan de rest van India. Urineren en roken op straat zijn verboden. Net als afval in de berm dumpen. Langs de weg staan borden die de bewoners eraan herinneren dat ze hun prachtige staat ruïneren als ze de bergen van Sikkim vervuilen. In de kleine bergdorpjes vegen oude dames in lange rokken de stoep. Potten met bloeiende bloemen sieren de tuintjes. Zinloos toeteren in bewoonde gebieden mag niet. Sinds 2016 profileert Sikkim zich trots als eerste en enige staat in India waar biologische landbouw de norm is.
 
Patrick in Gangtok

Het koninkrijk Sikkim

De oorspronkelijke bewoners van Sikkim zijn de Lepcha’s, die rond de 13de eeuw uit Myanmar en Assam zijn gekomen. Ruim 2 eeuwen later volgden de Bhutanen en Tibetanen. Pas in 1641 werd Sikkim officieel een koninkrijk, toen 3 Tibetaanse lama’s elkaar ontmoetten in Yuksom en daar de eerste koning aanwezen. Het zuidelijke Darjeeling behoorden toen ook nog tot het koninkrijk van Sikkim. In de 18de eeuw verloor Sikkim Darjeeling aan de Britse bezetters. In diezelfde periode kwamen er zoveel migranten uit Nepal naar Sikkim dat ze al snel 75% van de bevolking uitmaakten.

22ste deelstaat van India

Na het vertrek van de Britten in 1947 aasde India op het strategisch gelegen Sikkim. De grootste fout die de koning van Sikkim maakte was dat hij de Nepalese migranten geen politieke stem gaf. Zij kwamen in opstand tegen het koningshuis. Dat kwam de Indiase premier Indira Gandhi goed uit. Zij wakkerde het verzet nog eens flink aan. In 1973 liepen de protesten zo uit de hand dat de koning niets anders kon dan de hulp van India inschakelen. Indira Gandhi greep haar kans. In 1975 bestormde het Indiase leger het paleis in Gangtok. Het staatshoofd werd afgezet. Sikkim is sindsdien de 22ste deelstaat van India. Of deze overname vrijwillig of gedwongen was, hangt af van wie je het vraagt.
 
Gangtok Tibet Museum

Stempel in je paspoort

Vraag een Sikkimees of hij zich Indiër voelt en je wordt vreemd aangekeken. Natuurlijk niet! De oude generatie zou zich zo weer onafhankelijk verklaren. Maar zo lang Sikkim India is bewaken de bewoners hun cultuur en normen en waarden met een vriendelijke lach en strenge regels. Als toerist kom je er niet zomaar in. Alle buitenlanders moeten zich laten registreren. Ik krijg een vergunning op A4-formaat en een stempel in mijn paspoort. Zo voelt het toch een beetje alsof we een landsgrens passeren.

Smeltkroes van culturen

De bevolking van Sikkim bestaat voor het overgrote deel uit Nepalezen. De rest is een smeltkroes van Tibetanen, Bhutanen en Lepcha’s, de oorspronkelijke bewoners van Sikkim. Met hun ronde gezichten en amandelvormige ogen zien de Sikkimezen er niet alleen anders uit, ze gedragen zich ook anders. De bewoners kennen de vooroordelen over Indiërs maar al te goed en doen er alles aan om te laten zien dat zij wél goede manieren kennen. Waar in de rest van India persoonlijke ruimte niet bestaat, wordt die hier gerespecteerd. Mannen gapen me niet aan en een ongepast huwelijksaanzoek hoef ik niet te vrezen.
 
Sikkim Gangtok City

Van de gebaande paden

In Sikkim zijn ze trots als buitenlanders geïnteresseerd zijn in hun cultuur. De meeste toeristen kiezen voor de Taj Mahal en het strand van Goa wanneer ze een reis naar India plannen. Wie van de gebaande paden gaat en een reis naar Sikkim maakt, wordt met open armen ontvangen. “Welkom in Sikkim” krijgen we steeds weer te horen. Verdwaald op straat word ik meteen geholpen, zonder dat ik daarna mijn portemonnee hoef te trekken. Natuurlijk wordt een fooi gewaardeerd, maar het is niet zo vanzelfsprekend als in Agra of Jaipur.

Weinig nodig

Koffie en thee van het huis; een warme kruik tegen de kou; een (gratis) lunchpakket voor de lange de reis: in Sikkim gaat er geen dag voorbij zonder dat er iemand iets liefs voor ons doet. Geld verdienen is hier niet het belangrijkst. De eigenaar van onze homestay zegt: “Je hoeft niet rijk te zijn om een goed leven te hebben in Sikkim. De natuur geeft ons te eten. Familie en vrienden zorgen voor elkaar. Meer hebben we niet nodig.” Het is waar. In Sikkim is amper werkeloosheid en de armoede is nog geen fractie van wat we in andere delen van India zien.
 
Sikkim Monastary

Credits voor de bevolking

Dat Sikkim het zoveel beter doet dan de meeste andere staten in India is geen toeval. Sikkim is een belangrijk grondgebied tussen China en India. De Indiase overheid kan het zich niet veroorloven dat de bewoners van Sikkim toenadering zoeken tot hun Chinese vijand. Dus wordt Sikkim extra verwend met subsidies en voorzieningen. Er wordt hard gewerkt aan het aanleggen van goede wegen om zo ook de meest afgelegen dorpen met de steden te verbinden. Sikkim is één van de weinige staten waar afvalverwerking georganiseerd is en bijna ieder huishouden een toilet heeft. De biologische landbouw is mede mogelijk gemaakt door subsidies voor gifvrije mest. Maar, zoals de minister van Sikkim in de lokale krant zegt: “Het zijn niet de overheid, maar de gedisciplineerde bewoners die de credits verdienen.”
 
Pelling Monastry India

De All Day Every Nieuwsbrief

Word je ook helemaal enthousiast als je leest over een reis naar Sikkim? We schrijven vaker dit soort verhalen en delen onze beste tips. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Sikkim road sign

Genoten van dit blog? Dan vind je dit ook leuk

1. Majuli: het grootste riviereiland ter wereld verdwijnt langzaam
2. Dit is er te doen in het culturele en wonderschone Assam
3. Op en top India: dit is er te doen in de roze stad Jaipur.
4. Spiritueel India: tussen leven en dood in Varanasi.
5. Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak.

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
Family picture Maden Homestay Cambodia
Reizen maakt gelukkig, maar dan moet je wel weten hoe!
January 06, 2022
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
Hangmat digital nomad
Jaaroverzicht: dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2019
December 28, 2019
Reis door Zuid-Afrika in de voetsporen van Mandela
November 20, 2019
Wat te doen in Kaapstad? De 10 leukste en meest verrassende activiteiten
November 14, 2019

4 Comments

frank de jong
Reply 24 mei 2019

hallo,

wat een leuke blog om te lezen. ik ga over 2 weken naar Sikkim. Helaas maar heel kort (dit vanwege dat ik deze side trip maak omdat ik met mijn werk in India ben werkzaam in de luchtvaart) Heb je toevallig leuke bijzondere tips? dingen om te bekijken die niet standaard heel toeristisch zijn. persoonlijk hou ik juist van de dingen die zo min mogelijk toeristch is. Het treintje pakken is dat leuk of erg saai? nog suggesties mbt hotels verblijf plaatsen of leuke gidsen taxi drivers voor paar dagen? ik kan weinig info vinden wat nou echt de kosten zijn. MVG Frank de jong en bedankt

    Daisy
    Reply 27 mei 2019

    Dankjewel :-) Leuk om te horen!
    Gaaf dat je naar Sikkim gaat. Het is daar onwijs mooi! De hoogetpunten in Sikkim zijn de kloosters en de prachtige natuur.
    Houd er wel rekening mee dat je een permit moet aanvragen om in Sikkim te mogen reizen. Aanvragen is vrij simpel en zo gebeurd, maar je moet wel kopietjes van je paspoort en visum en pasfoto's bij je hebben. Hier vind je meer info.
    Ik weet eerlijk gezegd niet zeker welk treintje je bedoelt. Er gaat wel een toy train in Darjeeling. Dat was best geinig, maar erg toeristisch. En bovendien niet in Sikkim ;-)
    Er zijn wel een paar accommodaties die we erg mooi vonden. Zo sliepen wij een nachtje in Yangsum Farmhouse. We kregen daar heerlijk eten en konden vanuit daar mooie wandelingen maken. Ook Retreat 108 vonden we erg leuk. Vooral de eigenaar is ontzettend enthousiast en kan veel vertellen over het leven in Sikkim.
    De bergdorpen, zoals Rumtek, Yuksom and Gangtok zijn allemaal op hun eigen manier de moeite waard. Qua toeristisch valt het reuze mee. Die regio is sowieso nog niet erg populair. Je zal er vooral lokale toeristen tegenkomen. Als je naar Gangtok gaat raad ik je zeker aan om in de beroemde boekhandel te slapen. Wij schreven daar dit artikel over.
    Als je een mooie trekking wilt doen (en daar tijd voor hebt), zou ik voor de Shingalila Ridge trek gaan. Wat is dat ongelooflijk mooi!
    Mocht je op zoek zijn naar iemand die je kan helpen met het plannen en organiseren van je trip, dan zou ik contact opnemen met Jan van Better Places. Hij woont en werkt al jaren af en aan in NO-India en weet onzettend veel over Sikkim en is gespecialiseerd in het op maat maken van reizen in o.a. Sikkim.

    Ik hoop je zo een beetje op weg te hebben geholpen. Ik wens je een mooie reis toe. Sikkim is werkelijk prachtig. Daar leer je een heel ander India kennen!

Willem De Poorter
Reply 1 september 2019

Hallo
Leuk om lezen over Sikkim. Dit staat al lang op mijn verlanglijstje. Volgend jaar zouden we eventueel naar daar gaanin juli/augustus. Kan je daar gemakkelijk 3 weken spenderen of toch best combineren met een andere deelstaat? Hoe verplaats je je daar het best? Openbaar vervoer? TAxis?Of eventueel zelf rijden?
Bedankt voor de info en nog veel reisplezier.

Willem

    Daisy
    Reply 6 september 2019

    Hoi Willem, wat leuk dat je naar Sikkim gaat! 3 weken? Het ligt erg aan wat je gaat doen en hoe je graag reist. Als je een lange trekking gaat doen kun je die tijd makkelijk vol maken. Je kunt Sikkim goed combineren met de omgeving van Darjeeling. Daar kun je ook prachtige wandeltochten maken. Wij deden een deel van de Singalilia-trek. Echt waanzinnig mooi!
    In Sikkim verplaats je je het best met gedeelde taxi's. Die zijn goedkoop en rijden overal. Dat zijn kleine jeepjes die vertrekken wanneer ze vol zitten. Bussen hebben wij niet gezien. Ik weet niet of zelf rijden mogelijkk is, dat hebben we nooit geprobeerd. In Sikkim moet je een permit hebben om er te mogen reizen. Ik kan me voorstellen dat het met auto lastig is.
    Mocht je overwegen om je reis te laten organiseren, dan raad ik je heel erg aan om dat via Better Places te doen. Dan word je reis georganiseerd door Jan, een Nederlander die daar al jaren woont. Hij weet ongelooflijk veel over de regio en kan je precies vertellen wat de mooiste plekken zijn.
    Groetjes en heel veel reisplezier!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.