By 

Waarom je tijdens het Holi Festival naar India moet


“Do you want to play with my holi?” Die vraag kreeg ik echt. In dit blog vertel ik je waarom dat veelzeggend is voor het Holi Festival in India. Maar eerst leg ik uit wat het poederfeest precies is en waarom je tijdens het Holi Festival naar India moet. Maar voor we daar naartoe gaan wil ik je eerst nog even de video laten zien die ik gemaakt heb van het Holi Festival in India.
 

Holi Festival of Colours

Elk jaar gaan miljoenen mensen in India, Nepal en over de rest van de wereld de straat op om het Hindoestaanse feest Holi te vieren. Onder een wolk van bonte kleuren wordt er gedanst en gezongen. Met Holi vieren de Hindoestanen de lente, vruchtbaarheid, liefde en de overwinning van het goed op het kwaad – de winter.

Twee dagen lang is het feest. Dat is best ingetogen voor Indiase begrippen. Daar kan zelfs een bruiloft weken duren. In de avond van de eerste dag worden er in sommige regio’s grote kampvuren gemaakt om te vieren dat het goede heeft gezegevierd. Het doet me denken aan onze Paasvuren.

Het gooien van gekleurd poeder de volgende dag komt van een oude legende. De god Krishna was bang dat zijn grote liefde Radha hem niet zou accepteren vanwege zijn blauwe huid. Dus verfde zij haar huid ook blauw, zodat ze ondanks hun verschillen toch hetzelfde waren. Tijdens Holi is iedereen gelijk. Arm of rijk; lage kaste of hoge kaste; met een dikke laag verfpoeder zie je geen verschil meer.
 
India Holi festival Jaipur - All Day Every Daisy

Verlaten straten

We verblijven in Hotel Fort Chandragupt in het drukke centrum van Jaipur. Op het dakterras worden vandaag twee Holifeesten georganiseerd: één voor toeristen en één voor Indiërs. De hotelmanager praat over een ‘safe party for tourists’. Als ik een stel Europeanen met poeder wil zien gooien doe ik wel mee aan een Colour Run. Dus ondanks de verkapte waarschuwing wil ik toch graag de stad in om te zien hoe de Indiërs hun kleurrijke feestje vieren.

Vandaag ga ik eropuit met Saskia, de groepsbegeleider van Djoser. Het is niet verstandig om als toerist – en zeker niet als vrouwelijke toerist – tijdens Holi alleen de stad in te gaan. Met enkel wat geld en mijn ingepakte camera vertrekken we rond een uurtje of negen. Tot mijn grote verbazing word ik niet voor mijn voeten gereden als ik de voordeur van het hotel uitstap. De straat is uitgestorven. Geen toeterende auto’s, geen “Riksja madam? Riksja madam?” of blaffende honden. Dat maak je maar zelden mee in India. Tijdens Holi wordt er niet gewerkt. De winkels zijn dicht en de straten leeg. Alleen al daarom moet je het een keer meemaken.
 
Holi Festival in India

Holi in Jaipur

Een paar meter verderop vinden we een verdwaalde riksjachauffeur die ons voor 60 roepies naar het feestgedruis brengt. In de verte hoor ik de beat van opzwepende housemuziek. Hier en daar wandelt een Indiër met felgekleurde vegen op zijn gezicht. We komen in de buurt.

Onze chauffeur zet ons af op de hoek van de straat waar het spektakel zich afspeelt. Gele hekken hebben één weghelft afgesloten van het verkeer. In de verte zie ik een paarse wolk boven een mensenmenigte opstijgen.
 
India Holi festival Jaipur - All Day Every Daisy

Voor ik goed en wel ben uitgestapt komen er twee jongens op ons afgelopen. “Happy holi!” Terwijl hij die wens uitspreekt legt hij zijn blauwe handen op mijn gezicht en smeert een dikke laag poeder uit over mijn wangen. The game is on! Saskia en ik bewonderen elkaars eerste kleuren en stappen zelfverzekerd op de menigte af. Van doorlopen is geen spaken. We kunnen amper een stap zetten of er komt alweer een volgende om ons te verrassen met steeds weer een nieuwe kleur. In minder dan een kwartier zijn we onherkenbaar bedekt onder een dikke laag verfpoeder.
 

Vervelende mannen

Het valt me al snel op dat er alleen mannen staan te dansen op de harde muziek. Na goed zoeken vind ik welgeteld één dansende dame die omringd wordt door een muur van mannen die haar beschermen tegen de rest. En dat is nodig ook. Zodra wij dichter bij de massa komen worden we belaagd door jonge mannen die het poeder gooien als excuus gebruiken om ons op ongepaste plekken aan te raken. Met de hulp van een stel keurige kerels wurmen we ons handig weg uit de groep vervelende knapen.

Onze redders verontschuldigen zich voor hun leeftijdsgenoten. Ze schamen zich en bekennen dat veel feestgangers misbruik maken van het vrolijke feest om (vooral westerse) vrouwen lastig te vallen. Maar Saskia en ik geven niet zomaar op. We zijn niet dom, dus vermijden we grote groepen. Één of twee jongens die wat poeder komen strooien tolereren we. Dat hoort bij het feest. “Hug madam? Hug?” Daar zeggen we resoluut “no!” tegen en steken onze armen als een knuffelblokkade naar voren. Als er meer mannen op ons af komen lopen we weg. En om de vraag “do you want to play with my holi” kunnen we alleen maar keihard lachen. Wat denk je zelf?

Waarom je toch moet gaan

Op een paar onfatsoenlijke pogingen van die lastige lummels na, is Holi een wondermooi feest. De symboliek van gelijkheid en dat iedereen mee mag doen maakt het voor mij extra bijzonder. Jong en oud laten zich insmeren met gekleurd poeder. Zelfs opa, die zelf nauwelijks kan meedoen laat het met een stalen gezicht gebeuren. De mensen zijn vrolijk. Kinderen vullen dagen van te voren waterballonnen om ze tijdens Holi op de gekleurde mensen te gooien. En na al dat plezier komen mensen samen voor traditionele hapjes en zoetigheid. Holi is een krankzinnige ervaring die je gewoon echt een keer meegemaakt moet hebben.
 
India Holi festival Jaipur - All Day Every Daisy

Als ik je heb afgeschrikt met die vervelende mannen heb ik nog wel wat advies om er toch een bijzondere dag van te maken. Vier Holi met je vrienden op een plek waar rekening wordt gehouden met de komst van vrouwen en toeristen. Dan is de kans klein dat je wordt lastiggevallen en kun je toch het kleurrijkste feest ter wereld ervaren.

Op reis met Djoser

Ik ben met Djoser op een vijftiendaagse rondreis door het noorden van India. Dat is niet zomaar een vakantie. Wat ik wel doe tijdens deze reis lees je hier. Wil je meer weten over rondreizen door India? Neem dan een kijkje op Azie.nl.
 

 
India Holi festival Jaipur - All Day Every Daisy

India Holi festival Jaipur - All Day Every Daisy

India Holi festival Jaipur - All Day Every Daisy

India Holi festival Jaipur - All Day Every Daisy

India Holi festival Jaipur - All Day Every Daisy

India Holi festival Jaipur - All Day Every Daisy

De All Day Every Nieuwsbrief

Word je ook helemaal enthousiast van het Holi Festival India? We schrijven vaker dit soort verhalen en delen onze beste tips. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Genoten van het Holi Festival in India? Lees verder!

1. Rajasthan: gastvrijheid, rust en een ijzersterk verhaal in Chandelao
2. 7 hoogtepunten om te doen in Kochi, India
3. Stappenplan: zo bezoek je de Taj Mahal zonder toeristen
4. Op en top India: dit is er te doen in de roze stad Jaipur
5. Restjesrecept: curry kan altijd

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
Een weekend Friesland: ga naar Heerenveen!
August 06, 2020
londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020

2 Comments

Marieke | Bluebell Forest
Reply 17 maart 2017

Vorig jaar was ik bij Holi in Nepal en wonder boven wonder, ondanks de verhalen, heb ik helemaal niets naars met mannen meegemaakt. Ik weet dat ik daarin mega veel geluk heb gehad. Het is een van de mooiste dagen van mijn reis geweest!

Femmie
Reply 19 maart 2017

Holi moli wat heb ik op deze regenachtige zondag genoten van je kleurrijke reisverslag!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.