By 

Dit zijn de 15 meest voorkomende scams in India


In incredible India lopen een hele hoop incredible oplichters rond. Zij kunnen zomaar je ervaring en vertrouwen in de mensen in dit fascinerende land verpesten. Jammer! Want de meeste mensen zijn ontzettend lief en gastvrij. Om te voorkomen dat een handjevol oplichters jouw reis verknalt, zet ik de 15 meest voorkomende scams in India op een rij. Dan weet je waar je op moet letten en kun je optimaal genieten van je bijzondere reis.

Scams in India

Of je het nu wilt of niet, de kans is groot dat je in elk geval één keer wordt opgelicht tijdens je rondreis door India. Ik ben er nu 4 keer geweest en heb alle 15 scams in India in dit blog meegemaakt, gezien of net voorkomen. Overkomt het jou ook? Laat het je vertrouwen in de mensen niet schaden. De meeste mensen zijn goed en betrouwbaar. Steek daar je energie in, in plaats van de oplichters die jouw tijd niet verdienen.

1. Verdwaalde taxichauffeurs

Het is één van de bekendste scams in India: zogenaamd verdwaalde taxichauffeurs. Jij bent nieuw in de stad en hebt geen idee hoe ver het hotel van het treinstation vandaan is. Bovendien zijn de straten verwarrend en onlogisch. Daar maken taxichauffeurs gretig gebruik van door een paar rondjes extra te rijden. De meter loopt natuurlijk gewoon door.
 
gekke gewoontes in India
Voorkomen? Boek taxi’s voor een vaste prijs via Uber of Ola of gebruik de prepaid taxiservice op het vliegveld.

2. De meter doet het niet

“Sorry! Meter is broken!” Ja, ja… die hebben we vaker gehoord. Een ritje in een taxi zonder meter is natuurlijk veel duurder, dan wanneer de meter gewoon loopt. In sommige steden, zoals Mumbai, is het illegaal om zonder meter te rijden. Het kan helpen om de chauffeur daar aan te herinneren.

Voorkomen? Als je zegt dat je een andere taxi neemt of de politie er wel even naar wilt laten kijken, doet de meter het wonder boven wonder plotseling weer.

3. Dubbel betalen voor een ritje

Op plekken waar een taximeter niet verplicht is, moet je onderhandelen over de prijs voor een ritje. Je kan ervan uitgaan dat de chauffeur minstens drie keer meer vraagt dan de normale prijs voor de rit. Onderhandelen is onderdeel van het spel. Maar pas op! Het gebeurt regelmatig dat je een prijs hebt afgesproken en na afloop het dubbele moet betalen als je met z’n tweeën bent. De prijs blijkt plotseling per persoon te zijn.

Voorkomen? Maak duidelijke afspraken met de chauffeur, zodat er geen verwarring kan ontstaan. Vraag het hotelpersoneel wat een redelijk prijs is voor de rit die je gaat maken.

4. Het hotel bestaat niet meer

Hè, wat balen! Het hotel waar je geboekt hebt bestaat niet meer. Althans, als je de taxichauffeur moet geloven. Natuurlijk weet hij nog wel een hotel dat minstens zo mooi is. Je raadt het al: de chauffeur heeft een dealtje met het andere hotel en krijgt een flinke commissie als hij er nieuwe gasten afzet. Dit gebeurt vooral veel in Delhi, als je vermoeid van het vliegveld komt. Ons overkwam het in Jodphur, op het station, na een 14 uur lange busrit.
 

Voorkomen? Zorg dat je voorbereid aankomt en een telefoonnummer van je hotel hebt, zodat je kan bellen om te bewijzen dat het niet klopt.

5. Wegenbelasting

Op de snelweg in Noord-India werden we aangehouden door een politieagent. We moesten wegenbelasting betalen. Natúúrlijk! Wegenbelasting. Totaal willekeurig en zonder bonnetje. Daar klopt helemaal niks van. Er bestaan wel tolwegen in India, maar die kun je niet missen. Het is dan wel gebruikelijk dat je als toerist de tol betaalt.

Voorkomen? Je moet net het geluk hebben dat je een eerlijke chauffeur hebt die met de agent in discussie gaat. Weigert de chauffeur verder te rijden als je niet betaalt, dan zit er niks anders op…

6. Simkaart die niet werkt

Wij kochten 2 lokale simkaarten in Jaipur. Die van mij deed het, maar die van Patrick niet. “Geen zorgen, met iPhones duurt het altijd even. Vanavond zou die het moeten doen.” Yeah, right. Je snapt wel dat die simkaart het nooit heeft gedaan. De verkoper verkocht een verlopen simkaart. Weggegooid geld dus.

Voorkomen? Koop je simkaart altijd op het vliegveld of bij een officiële winkel van de provider. Als je geen papierwerk hoeft in te vullen, weet je dat er iets niet klopt.

7. Dure zegening

Je wordt bij een tempel benaderd door een monnik in oranje gewaad. Voor 100 roepies – iets meer dan 1 euro – wil hij je zegenen volgens een eeuwenoud ritueel. Bijzonder, denk je en je gaat akkoord. Je krijgt wat water over je heen gesprenkeld, een bloem in je handpalm en luistert naar monotoom gemompel. Tien minuten later is het tijd om af te rekenen: 100 dollar alsjeblieft! Say what? Dat had je niet afgesproken. Deze scam komt vooral veel voor in de bedevaartstad Pushkar, waar tientallen nepmonniken rondlopen op zoek naar nietsvermoedende toeristen. Gelukkig wisten wij van de scam en sloegen we de aanbiedingen steeds af. Met als gevolg dat de boze monniken riepen dat ze onze families zouden vervloeken.
 
Scams in India

Voorkomen? Wees vastberaden en wijs de zegeningen af. Ga je toch akkoord? Wees duidelijk over de prijs, doe het geld in de donatiebox en loop weg.

8. Heilige bloemen en armbandjes

Op heilige plekken komt er iemand naar je toe die een bloem in je handen drukt. “Om te offeren!”, krijg je als uitleg. “Dat moet.” Nou, nee. Dat moet niet. Wat wel moet is betalen als je de bloem aanneemt. Hetzelfde geldt voor armbandjes en andere versiersels. Het overkwam mij in een tempel in Pushkar. Ik wilde de bloem teruggeven, maar de jongeman bleef volhouden dat de bloem voor mij was en ik de tempel niet in mocht zonder offer. Ik was zwak, hield de bloem en moest er daarna veel te veel voor betalen.
 
Scams in India

Voorkomen? Houd voet bij stuk. Als er echt zulke regels zijn, dan worden die – zeker op toeristische plekken – buiten de tempel op een bordje vermeld.

9. Melk voor baby’s

Het is vreselijk moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen een straatarme vrouw met een baby op haar arm die vraagt om melk voor haar kindje. Helaas is er overal in India sprake van de zogenaamde ‘milk-scam‘. Vrouwen huren een verdoofde baby en vragen toeristen om melk. Ze neemt je mee naar een winkel, waar jij vervolgens voor veel te veel geld melk koopt. De vrouw heeft een deal met de verkoper: zij geeft de melk weer terug en ze delen de winst.

Voorkomen? Hoe moeilijk het ook is, je moet ‘nee’ blijven zeggen. Je helpt de baby niet door mee te doen aan de scam. Wil je toch iets doen? Doneer dan geld aan een stichting die straatkinderen in India helpt, zoals Save The Children.

10. Pennen en speelgoed voor kinderen

De milk-scam is er ook voor pennen en speelgoed. In dat geval vragen kinderen je om schoolpennen. Dat lijkt een onschuldig en zelf bruikbaar cadeautje. Niets is minder waar. De kinderen verkopen de pennen terug aan de winkeleigenaar en hebben zo een aardig lucratief handeltje dat ze uit de schoolbanken houdt.
 
snoep uitdelen op reis

Voorkomen? Geef nooit geld, snoep, pennen of andere cadeautjes aan kinderen. Hier lees je daar meer over.

11. Geld dat zomaar verdwijnt

Let goed op bij het afrekenen van grote bedragen. Sommige verkopers zijn net goochelaars. Je geeft ze 10 briefjes en ze hebben er plotseling nog maar 9. De conclusie is natuurlijk dat jij niet goed geteld hebt; er moet nog een briefje bij.

Voorkomen? Tel je briefjes goed en laat zien dat je weet hoeveel je geeft.

12. Nepgeld

Dezelfde vliegensvlugge handen kunnen je originele briefje omwisselen voor een nepbriefje en je er vervolgens van beschuldigen dat je met nepgeld probeert te betalen. Dit soort scams in India gebeuren vooral met briefjes met hoge bedragen, zoals die van 500, 1000 of 2000 roepies.

Voorkomen? Laat bij voorbaat zien dat jouw briefje echt is. Hier lees je waar je op moet letten.

13. Goedkoop kasjmier bestaat niet

Op reis in het noorden van India wil je natuurlijk een mooie kasjmier sjaal kopen. Dat weten slimme ondernemers in India ook wel. Net als op zoveel plekken zijn er ook in India heel erg veel nep-artikelen in omloop.
 

Voorkomen? Als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Hier lees je hoe je echt kasjmier herkent.

14. Ongevraagde hulp

Als iemand je zomaar aanspreekt en uit het niets begint te vertellen over de rituelen waar je naar staat te kijken. Of degene wil je de mooiste plekken in de stad laten zien. Wees voorzichtig met de ongevraagde hulp die je aanvaardt, want je moet er achteraf voor betalen. Zelfs als de barmhartige Samaritaan belooft dat -ie het puur uit vriendschap doet.

Voorkomen? Zeg heel duidelijk en vastberaden dat je geen hulp nodig hebt. Wil je de hulp wel aannemen, spreek dan van te voren een prijs af.

15. Nepconducteur en -treinkaartjes

Een treinkaartje kopen in India is best ingewikkeld. Dus als je verdwaald op het station rondloopt op zoek naar de juiste balie, is er een kans dat je wordt aangesproken door een nepconducteur. Hij neemt je wel even mee naar de ticketcounter. Die kassa is speciaal voor nietsvermoedende toeristen ingericht. Daar betaal je 3 keer zoveel óf je koopt een nepkaartje.
 

Voorkomen? Koop je treinkaartjes van te voren online of bij de kassa waar de locals ook in de rij staan.

Ben je zelf eens opgelicht of ken je nog meer scams in India die niet in dit rijtje staan? Deel ze in de comments!

De All Day Every Nieuwsbrief

Vond je dit handige tips om scams in India te voorkomen? We schrijven vaker dit soort verhalen. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. 20 gekke gewoontes en vreemde regels in India waar je mond van openvalt
2. Mijn 7 favoriete ervaringen in 7 weken India
3. Met de trein door India. Hoe (bijna) alles hier anders is
4. Spiritueel India: tussen leven en dood in Varanasi
5. Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
Hangmat digital nomad
Jaaroverzicht: dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2019
December 28, 2019
Reis door Zuid-Afrika in de voetsporen van Mandela
November 20, 2019
Wat te doen in Kaapstad? De 10 leukste en meest verrassende activiteiten
November 14, 2019
lekker eten in Kaapstad
Van butler tot stadsboer in Kaapstad: Elisha laat mensen gezond en lekker eten
November 07, 2019
auto huren zuid-afrika
Auto huren in Zuid-Afrika? Wij zetten alle tips voor een veilige roadtrip op een rij
October 29, 2019

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.