By 

Zo fotografeer je het Holi Festival in India (of ergens anders)


Happy holi! Ieder jaar hult India zich voor één dag in een zee van kleuren. Tijdens het Holi Festival wordt de lente op de meest vrolijke manier welkom geheten. Bewoners gaan massaal de straat op en besproeien elkaar met poeder in alle kleuren van de regenboog. Een waar feest voor elke fotograaf en tegelijkertijd de grootste nachtmerrie voor je apparatuur. In dit artikel vertel ik je uit ervaring hoe je jouw camera het beste beschermt tegen het poeder; deel ik hoe je opdringerige feestgangers kan vermijden en geef ik tips voor het schieten van de mooiste plaatjes. Zo fotografeer je het Holi Festival in India. Of één van de vele andere poederfeesten.

Holi Festival in India

Het Holi Festival of Colours is één van de grootste festivals in het land. Nu houden de Indiërs wel van een feestje, maar tijdens Holi gaan alle remmen los! Het poeder wordt in de lucht gegooid, over mensen heen geschud en letterlijk in je gezicht gesmeerd. Er wordt gezongen en gedanst en hier en daar veel te veel gedronken. Als toerist ben je een aantrekkelijk doelwit. Denk maar niet dat er aan het einde van de dag nog een stukje van je originele huidskleur te zien is.

Meer lezen: Waarom je tijdens het Holi Festival naar India moet

Gekleurd poeder en water

Water en poeder zijn de twee stoffen die je het liefst zo ver mogelijk van je camera vandaan houdt. Combineer die twee en je hebt een goedje dat vergelijkbaar is met verf. Niet alleen je fototoestel kan daar niet tegen. Ook je kleding en zelfs je haren zien na 10 keer wassen nog groen, geel en blauw. Het beste advies: trek je oudste kloffie aan. Die krijg je echt niet meer schoon. Je kunt je haren en huid enigszins beschermen door ze van te voren in te smeren met (haar)olie.
 

Stappenplan voor het beschermen van je camera

Wanneer je het Holi Festival fotografeert kun je niet rondlopen met drie verschillende lenzen. Het verwisselen is een te groot risico. Kies daarom je favoriete allround lens en zorg dat je jouw camera blind kunt bedienen. Ik gebruikte de 18-135 mm lens voor mijn Canon 70D. (Inmiddels gebruik ik de opvolger: de Canon 80D)

Stap 1: Koop een plastic regenhoes voor spiegelreflexcamera’s, een rol Gaffa tape en een uv-filter voor extra bescherming van je lens.

Fotografeer Holi Festival India
Stap 2: Zorg dat je een lege SD-kaart met voldoende opslag voor de hele dag in je camera hebt. Ook deze kun je tijdens het festival niet verwisselen. Hetzelfde geldt voor je batterij. Een reservebatterij neem je voor de zekerheid mee in een goed afgesloten zak.

Stap 3: Plak met kleine stukjes Gaffa tape alles kieren en openingen van je camera dicht.
 
Fotografeer Holi Festival India

Stap 4: Doe de plastic hoes om je camera. Plak het uiteinde met de tape vast aan de uiterste rand van je lens, zodat ook daar geen poeder of water in kan.
 
Fotografeer Holi Festival India

Stap 5: Maak het beschermrubber rond de zoeker los, zodat je het plastic van de hoes eronder vast kunt klemmen.
 
Fotografeer Holi Festival India

Stap 6: Neem een zakje met schone doekjes mee om zo nu en dan het poeder van je lens te vegen.
 
Fotografeer Holi Festival India

Je kunt je camera bedienen door één hand in de plastic hoes te steken. Houdt er rekening mee dat het warm is in India en er condens kan ontstaan in het plastic.

Tips voor de mooiste plaatjes

Nu je camera helemaal poeder- en waterproof is, is het tijd om je te mengen in het feestgedruis. Tijdens het Holi feest is er weinig tijd om te spelen met de instellingen van je camera. Bovendien is dat extra lastig, aangezien je de knoppen amper kunt zien door het plastic.

  • Kies voor een hoge shutter speed. De mensen zijn de hele dag in beweging en zo voorkom je dat je bewogen foto’s maakt. Met een hoge shutter speed kun je het rondvliegende poeder als het ware ‘bevriezen’, wat voor een mooi effect zorgt.
  • Probeer, als het mogelijk is, de mensenmassa ook eens van boven te fotograferen. Trek je stoute schoenen aan en vraag of je in een woning op het balkon mag staan.
  • Wacht niet te lang met het maken van portretfoto’s. Aan het begin van het festival zijn de kleuren nog helder en kun je de details goed vastleggen. Gedurende de dag worden ze vermengd met water en wordt het één vieze, roodbruine bedoening.

 
Meer lezen: Do’s & don’ts: fotografie etiquette op reis
 
Fotografeer Holi Festival India

Zo vermijd je de menigte

De grootste uitdaging is om de ruimte te krijgen om mooie foto’s te maken. Als buitenlander trek je al snel de aandacht en dat wil je juist niet als fotograaf. Laat je dus vooral helemaal onder gooien met poeder, zodat je iets minder opvalt. Het is aan te raden om samen met iemand op pad te gaan. Die persoon werkt als afleiding, zodat jij je kunt bezighouden met fotograferen.

Rond de middag gaan de meeste gezinnen en vrouwen weer naar huis. De mannen die blijven en drinken veel alcohol. Zeker bij vrouwen kan dat voor vervelende situaties zorgen. Houd de sfeer goed in de gaten en ga terug naar je hotel als je merkt dat vrouwen en kinderen uit het straatbeeld verdwijnen.

Opruimen en schoonmaken

Na het festival wil je maar één ding: douchen! Schud alle poeder van jezelf en je camera af voor je het hotel in gaat. Was jezelf eerst voor je aan je camera begint. Maak de regenhoes helemaal poedervrij voor je ‘m van je camera haalt. Check of je camera poedervrij is gebleven en gebruik een stofblazer om de laatste restjes poeder te verwijderen. Haal nu de stukjes tape los, zodat je bij de SD-kaart kan. Het is eindelijk tijd om het resultaat te bekijken!

Video van het Holi Festival India

Voor het fotograferen van het Holi Festival in India gebruikte ik de Canon 70D met de 18-135mm STM lens. Het mooie van dit toestel is dat het met één klik verandert in een filmcamera. Dus heb ik maar meteen ook een video van het Holi Festival gemaakt.
 

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
2. Op en top India: dit is er te doen in de roze stad Jaipur
3. Fotoblog: De mooiste gezichten van India
4. Spiritueel India: tussen leven en dood in Varanasi
5. Waarom ik spijt heb van mijn vrijwilligerswerk in India

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
Hangmat digital nomad
Jaaroverzicht: dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2019
December 28, 2019
Reis door Zuid-Afrika in de voetsporen van Mandela
November 20, 2019
Wat te doen in Kaapstad? De 10 leukste en meest verrassende activiteiten
November 14, 2019
lekker eten in Kaapstad
Van butler tot stadsboer in Kaapstad: Elisha laat mensen gezond en lekker eten
November 07, 2019
auto huren zuid-afrika
Auto huren in Zuid-Afrika? Wij zetten alle tips voor een veilige roadtrip op een rij
October 29, 2019

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.