By 

20 gekke gewoontes en vreemde regels in India waar je mond van openvalt


In India is alles anders. Het is altijd chaos op de weg, ze gebruiken geen wc-papier en eten met hun handen. Ik ben er nu 4 keer geweest en elke keer verbaas ik me weer over de dingen die ik zie en meemaak. In dit artikel deel ik 20 gekke gewoontes en vreemde regels in India waar je mond van openvalt.

Na het lezen van dit blog weet je waarom de heilige koe best een rotleven heeft, wat het hoofd wiebelen nou echt betekent en hoe het zit met die vieze, rode tanden.

1. Het antwoord is altijd ‘ja’

Vraag een willekeurige Indiër of hij je een lift van Delhi naar Utrecht kan geven en het antwoord is altijd ‘ja’. Niet omdat hij dat echt kan of wil doen, maar omdat ‘nee’ nou eenmaal niet voorkomt in het woordenboek van de behulpzame Indiërs. Ja zeggen terwijl het eigenlijk nee is betekent niet dat de bewoners liegen. Ze willen je gewoon liever niet teleurstellen.

2. De heilige koe heeft een rotleven

Koeien zijn heilig in India. Dat betekent in de praktijk dat mensen koeien geen pijn mogen doen en zich niet bemoeien met de keuzes die het dier maakt. Wandelt een heilige koe de snelweg op, dan zal die daar wel een reden voor hebben. Heilig of niet, de Indiase koe heeft het niet beter dan de Hollandse megastalkoe. Verdwaald in de betonnen jungle proberen de arme dieren zich te voeden met het afval van de stedelingen. Volgens schattingen heeft elke koe in Delhi minstens 30 plastic tasjes in haar maag. En dan heb ik het nog niet eens over al die koeien die per ongeluk worden aangereden. Wat een rotleven.
 
Duurzaam reizen

3. Chaos op de snelweg

Een heilige koe op de snelweg? Ja hoor. En kamelen, brommers met 5 passagiers, fietsers, olifanten, buffels, paard en wagens, tractors en af en toe een voetganger. Ik heb het allemaal voorbij zien komen op de chaotische snelwegen in India. De strepen die de weg in banen verdeelt zijn ook maar voor de sier. Op een driebaansweg kun je prima met z’n zessen rijden.

4. Vrouwen en kinderen zonder helm

In de meeste steden is het verplicht om als bestuurder van een brommer een helm te dragen. Maar de wet zegt niets over bijrijders. Dat betekent dat de mannen (meestal de bestuurder) wel een helm dragen, maar vrouw en kinderen achterop niet.

Door een succesvolle lobby hoeven de mannen en vrouwen van de Sikh-gemeenschap nooit een helm te dragen. Vanuit het Sikhisme zijn de mannen verplicht een tulband te dragen. Daar past een helm niet overheen. Sommige dingen zijn nou eenmaal belangrijker dan persoonlijke veiligheid.
 
gekke gewoontes in India

5. Treinkaartje kopen? Hogere wiskunde!

De treinen in India zijn een fantastische manier om lange afstanden te overbruggen. Het is goedkoop, de hogere klassen zijn comfortabel en het levert je gegarandeerd leuke ontmoetingen op. Zo fijn als de treinen zijn, zo ingewikkeld is het boekingssysteem. Populaire routes zijn soms 3 maanden van te voren al volgeboekt. Dan kun je gelukkig een toeristenkaartje te kopen. Daarvoor moet je een dag van te voren op het station een uitgebreid formulier invullen, waarop je zelf de code van de betreffende trein noteert. Die moet je dus eerst zien te ontdekken. Als je na al het papierwerk een kaartje hebt bemachtigd, betekent dat nog niet dat je ook daadwerkelijk mee kunt. Wij werden regelmatig op een wachtlijst gezet, waarbij we soms maar een paar uur van te voren te horen kregen dat we mee mochten. Enneh, van een vertraging van 13 uur kijkt niemand vreemd op.

Lees meer: Met de trein door India. Hoe (bijna) alles hier anders is

6. Vrouwen hebben kleinere hersenen

Vrouwen hebben kleinere hersenen en zijn daarom niet in staat om bedrijven te runnen of belangrijke beslissingen te nemen. Jup. Dat werd mij zonder blikken of blozen verteld door een universitair opgeleide Indiër, die voor zijn werk de hele wereld over reist.

7. Selfie sir? Selfie miss?

India is het eerste land waar wij waarschuwingsborden tegenkomen met teksten als ‘selfie danger zone’ en ‘no selfies on the railway’ Dat is niet voor niets. De bewoners zijn zo gek op het nemen van selfies, dat India het hoogste aantal selfiedoden ter wereld heeft. Meer dan de helft van het wereldwijde aantal selfie-ongelukken gebeurt in India.

Als toerist ontkom je niet aan de selfiegekte. Of je nu met honderden andere toeristen de Taj Mahal bezoekt, of in je uppie door de meest afgelegen regionen reist; de woorden ‘selfie sir? Selfie miss?’ achtervolgen je overal. Met een grote glimlach voor de foto maak je een heel gezin blij. Maar bedenk wel: geen selfies op het spoor!
 
gekke gewoontes in India

8. Hygiëne en het gebrek daaraan

In India vind je de vieste toiletten ter wereld. Poep aan de muur, pies op de vloer. Ik kijk nergens meer van op. En tegelijkertijd is dit ook het land waar sommige mensen na het handen wassen de kraan open laten staan. Waarom? Omdat ze de vieze draaiknop niet met hun net gewassen handen aan willen raken.

9. Droge broek na het plassen

We blijven nog even in het kleinste hokje. De meest gestelde vraag door buitenlanders in India is: hoe maken de locals na een toiletbezoek hun billen schoon? Ze gebruiken immers geen wc-papier en hebben vaak alleen een emmertje met water naast het hurktoilet staan. Hoe ze dan toch hun billen schoonmaken? Gewoon, met hun handen. Met de rechterhand spetteren ze water tegen hun billen, terwijl ze met de linkerhand de boel wassen. Nu is mijn grote vraag: hoe kan het dat ze niet allemaal rondlopen met natte vlekken in hun broek? Want er hangen geen doekjes om je billen mee af te drogen. Na 4x India snap ik er nog steeds niks van.

10. Eten met je rechterhand

Omdat Indiërs hun linkerhand gebruiken voor het vieze klusje na een toiletbezoek, wordt diezelfde hand als onrein gezien. Er is niets onbeleefder dan een Indiër je linkerhand aanreiken om je voor te stellen. Ook tijdens het eten wordt uitsluitend gebruik gemaakt van de rechterhand. Dat bedoel ik letterlijk. Er komt geen bestek aan te pas bij een Indiase maaltijd. Het is een kwestie van roeren, rollen en kneden voor je een bolletjes curry met rijst naar binnen schuift. Met één hand. Begin maar vast met oefenen.
 
Jaffna en Delft Island Sri Lanka

11. Rode tanden

Overal in India zie je rode vochtvlekken op straat. Niet schrikken! Het is geen bloed. Nee, het is het uitgespuugde speeksel van iemand die paan kauwt. Paan is een driehoekig pakketje gemaakt van bladeren en gevuld met betelnoot, tabak en specerijen. Door het kauwen kleuren de lippen, tanden en het speeksel bloedrood. Het overtollige speeksel spugen de kauwers van zich af.

12. Het kastenstelsel is springlevend

Hoewel het kastensysteem in de jaren ’50 officieel is afgeschaft, is het nog altijd springlevend. Volgens het kastensysteem worden mensen in verschillende groepen verdeeld, die elk hun eigen regels, rechten en plichten hebben. Aan de achternaam kan elke Indiër horen tot welke kaste je behoort. Er wordt veel gediscrimineerd op basis van kasten. De goede banen zijn meestal weggelegd voor mensen uit de hogere kasten, ongeacht of ze daar de beste kandidaat voor zijn. Als je geboren wordt als onaanraakbare, dan ben je gedoemd tot de klussen die niemand wil doen: het riool ontstoppen, dode dieren opruimen, vuilnis sorteren.

Meer lezen: Waarom ik een wandeling maak door de grootste sloppenwijk van India
 
Dharavi Slum

13. Hiërarchie is heel belangrijk

In India hechten ze veel waarde aan hiërarchie. Bedrijven hebben veel lagen en niemand doet iets tot de baas zegt dat het moet of mag. Als toerist merk je dat vooral in hotels en restaurants. Zo maken wij regelmatig mee dat we niet meteen geholpen worden, omdat de ober even weg is. De manager is er wel. Hij ziet ons en lacht vriendelijk, maar denkt er niet over om onze bestelling op te nemen. Hij laat ons liever wachten dan dat hij het werk van zijn ondergeschikte moet doen.

14. Mannen lopen hand in hand

Affectie tonen in het openbaar is totaal ongepast. En homoseksualiteit is al helemaal not done. En al die mannen die je hand in hand ziet lopen, knuffelen en door elkaars haren ziet kroelen dan? Dat zijn gewoon goede vrienden.

15. Indiërs zijn ontzettend bijgelovig

Kijk niet vreemd op als een Indiër uien of een mes onder zijn bed bewaart. Dan heeft hij waarschijnlijk last van nachtmerries. Het bijgeloof in India gaat zo ver dat sommige vrouwen bereid zijn een keizersnede te ondergaan, zodat hun kind op een geluksdag geboren wordt. En haal het niet in je hoofd om ’s avonds de vloer te vegen. Dat is vragen om problemen. Een citroen en 7 chilipepers brengen geluk. Daarom zie je die overal boven deuren en in de ramen van bussen hangen.

Meer lezen: Spiritueel India: tussen leven en dood in Varanasi
 
gekke gewoontes in india

16. Hoofd wiebelen

Het merkwaardige hoofd wiebelen is een grote bron van verwarring onder buitenlanders. Bedoelen ze ja? Nee? Misschien? Of iets heel anders? Het wiebelen is een soort kruising tussen knikken en schudden. Soms gaat het gepaard met een opmerking, maar het kan ook de enige reactie op jouw vraag zijn. Meestal betekent het wiebelen dat de persoon je begrijpt of het met je eens is. Net zoals wij ‘hmm hmm’ zeggen. Wiebelen kan ook een bevestiging zijn, een bedankje of een aardig gebaar wanneer je bijvoorbeeld naast een vreemde gaat zitten. Het wiebelen is erg aanstekelijk. Na een paar weken India betrap ik mezelf af en toe op een vrolijke wiebel.

17. Indiase tijd werkt anders

Wij Nederlanders zijn stipt. Ben je 5 minuten te laat voor een vergadering, dan kun je maar beter een heel goede reden hebben. Heb je in India een afspraak om 13.00 uur, dan betekent dat eigenlijk ergens tussen 13.30 uur en 14.00 uur. Als je geluk hebt.

18. Persoonlijke vragen kunnen altijd

Indiërs kennen geen schaamte als het gaat om het stellen van persoonlijke vragen. Kijk niet gek op als de vraag ‘hoe heet je?’ gevolgd wordt door ‘hoeveel kinderen heb je?’ en ‘wat verdien je per maand?’.
 
Interview Assam Television

19. Indiërs geloven niet in rijen

Wil je een treinkaartje kopen? Maak je klaar voor het gevecht van je leven. In India geloven ze niet in rijen, maar in ‘survival of the fittest’. Je moet letterlijk een plekje naar de balie vechten, want als je netjes blijft staan kom je nooit aan de beurt.

20. Alles voor cricket

Als de eindeloos drukke straten van India er plotseling verlaten bij liggen is er maar één verklaring: het nationale team speelt een cricketwedstrijd. Loop een willekeurige winkel in en je vindt er tientallen mannen rond een mini-tv die in spanning hun favoriete sporters aanmoedigen. Wist je dat een cricketwedstrijd zomaar 6 uur kan duren?

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. 7x de meest bizarre toeristische attracties in Azië die je nog niet kent
2. Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
3. Help! Ik word reisblogger! (En dat komt door India)
4. Gekke gewoontes in China die je niet kunt negeren
5. 9 vreemde regels en originele oplossingen voor het leven in Iran

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
Hangmat digital nomad
Jaaroverzicht: dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2019
December 28, 2019
Reis door Zuid-Afrika in de voetsporen van Mandela
November 20, 2019
Wat te doen in Kaapstad? De 10 leukste en meest verrassende activiteiten
November 14, 2019
lekker eten in Kaapstad
Van butler tot stadsboer in Kaapstad: Elisha laat mensen gezond en lekker eten
November 07, 2019
Dit zijn de 15 meest voorkomende scams in India
October 13, 2019

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.