By 

Stap voor stap: zo maak je een reisvideo met je smartphone


Ben jij ook wel eens uitgenodigd om gezellig de vakantievideo van je buren te komen kijken? Lekker met een biertje en een bakje chips op de bank en dan anderhalf uur kijken naar bewogen beelden over momenten waar je echt bij had moeten zijn. Of heb jij na de zomer je vrienden nog uitgenodigd voor deze goedbedoelde martelgang? Dan is het hoog tijd om te werken aan je videoskills! Of tijd om deze blog door te sturen aan je buren. Vandaag laat ik je stap voor stap zien hoe je een geweldige reisvideo met je smartphone maakt.

Workshop op reisevents

In de afgelopen maand gaf ik tien keer de workshop ‘reisvideo’s maken met je smartphone’ op verschillende reisevents. Ik verwachtte alleen maar jongelui; tieners die nog met papa en mama op vakantie gaan en een vlog voor hun vrienden willen maken. Misschien een hand vol wereldreizigers in spe die onderweg mooie filmpjes willen maken. Maar tot mijn grote verbazing zaten er heel wat 40- en 50-plussers in de zaal. Een goed teken! Ze waren allemaal even gemotiveerd en enthousiast. Na afloop kwamen regelmatig deelnemers naar me toe om te vertellen dat ze schuldig zijn aan de veel te lange reisreportages en dat ze met mijn tips nu veel betere video’s gaan maken. Geweldig toch!

De vakantieganger die deze video heeft gemaakt kreeg een camera mee van zijn zoon, zodat hij de Europareis met zijn vrouw kon filmen voor zijn kleinkinderen. Dat ging niet helemaal goed.
 

 
Dat ga jij vanaf nu anders doen. Komt -ie:

Stap 1: Apparatuur

Er is een aantal accessoires die het produceren van mooie video’s een stuk gemakkelijker maken. Allereerst is het belangrijk dat je batterij lang genoeg meegaat en dat je genoeg opslagruimte hebt op je telefoon. Filmen vraagt namelijk veel meer van je telefoon dan fotografie. Een powerbank en micro-SD kaart zijn geen overbodige luxe.

Een selfiestick is handig als je jezelf wilt filmen en er niemand is om je telefoon vast te houden. Een telefoonstatief is een must-have als je professionele smartphonevideo’s wilt maken. Met een statief kun je namelijk stabiele beelden maken, waardoor je video er in één keer veel professioneler uitziet. Met een telefoon is het moeilijk om stabiel beeld te krijgen, omdat die zo licht is. Ook als je rondloopt tijdens het filmen geeft een klein statief onder je telefoon meer stabiliteit.

Wel eens van smartphonelenzen gehoord? Dat zijn kleine lensjes die je over de lens van je telefoon schuift, waardoor je leuke effecten kunt creëren. Bijvoorbeeld een fisheye-effect of groothoekbeeld.

Als je van plan bent geluid op te nemen heb je een externe microfoon nodig. De kwaliteit van de ingebouwde microfoon op je smartphone is niet best. Je telefoon neemt ook veel achtergrondgeluid op, wat weer heel storend kan zijn in je uiteindelijke video. Met een microfoontje voorkom je dat.

Stap 2: Maak een plan

Of ik nou een sfeervideo maak, een bedrijfsfilm of een videointerview, ik maak eerst een plan. Ik bedenk van te voren waar mijn video over gaat, wat de insteek is en wat ik wil laten zien. Als er gesproken tekst in voorkomt schrijf ik dat ook van te voren op. Als ik een plan heb weet ik namelijk wat ik moet filmen en kan het niet gebeuren dat ik te veel of – erger nog – te weinig film. Het nadeel van te veel filmen is dat je met heel veel materiaal thuiskomt en het veel werk is om het te monteren. Het nadeel van te weinig materiaal kun je wel raden. Mijn plan schrijf ik meestal in een paar zinnen op.

Stap 3: Kijk om je heen

Kijk eerst om je heen voor je gaat filmen. Je bent tenslotte op vakantie en je wilt ook genieten van al het moois dat om je heen gebeurt. Ik zie wel eens vakantieganger die hun hele reis door het schermpje van hun telefoon beleven. Zonde! Bovendien gaat dat ook ten koste van de kwaliteit van je video. Als je namelijk eerst even om je heen kijkt en de plek in je opneemt kun je beter zien wat die plek zo bijzonder maakt. Dát wil je namelijk vastleggen.

Stap 4: Horizontaal filmen

De telefoon verticaal vasthouden is de allergrootste fout die gemaakt wordt wanneer mensen met hun smartphone video’s maken. Zo houd je hem vast als je een berichtje typt. Logisch, maar hartstikke fout als je gaat filmen. Denk er maar eens over na. Televisies en computerschermen zijn horizontaal: je video moet daarom ook horizontaal zijn. Als je verticaal filmt krijg je namelijk dit effect:
 
Vertical Video
 
Dat wil je niet. Vanaf nu film bij het maken van een reisvideo met je smartphone daarom dus altijd HORIZONTAAL!

Stap 5: Mooie beelden maken

In film en fotografie zijn tientallen compositieregels die je kunnen helpen mooiere beelden te maken. Ik ga ze niet allemaal bespreken, daarvoor moet je de workshop voor gevorderden boeken. Maar dat hoeft niet hoor. Om je toch een beetje op weg te helpen een paar tips.

Zet de grid op je telefoon aan. Dat kan bij de instellingen in je camera-app. Daardoor krijg je twee horizontale en twee verticale strepen in beeld. Dat zijn de Gulden Snede-lijnen. De truc is om de onderwerpen in je beeld op de lijnen of op de kruispunten van die lijnen te plaatsen, zoals in de voorbeelden. Dus niet in het midden, zoals logisch lijkt.
 
reisvideo met je smartphone

reisvideo met je smartphone
 
Maak een timelapse. Dat is een versneld afgespeelde opname van een bepaald moment of een bepaalde plek. Je plaatst je telefoon in een statief en zet ‘m volgens de Gulden Snede-regel op een interessante plek neer. Bijvoorbeeld bij een zonsondergang of een drukke weg. Vervolgens maak je een opname van een paar minuten (of langer) zonder je camera te verplaatsen. Daarna versnel je de opname zodat die nog maar een paar seconden duurt. Dan krijg je dit effect:
 

 
Met Hyperlapse (iPhone) en Framelapse (Android) kun je gemakkelijk een timelapse maken.

Maak stabiele beelden. Dat doe je door je armen zo stil mogelijk te houden terwijl je filmt. Het kan helpen om je ellebogen tegen je bovenlijf te drukken. Maar ook je adem inhouden tijdens het filmen zorgt al voor veel meer stabiliteit. Vermijd ook bewogen beelden. Bijvoorbeeld van links naar rechts draaien terwijl je filmt, of van boven naar beneden. Met een telefoon ziet dat er zelden mooi uit. Als je dat soort beelden in professionele video’s ziet, kun je ervan uitgaan dat er speciale apparaten zijn gebruikt.

Stap 6: Monteren

Monteren kan ook op je smartphone. Er zijn heel veel apps die het zelfs helemáál voor je doen. De gratis monteer-app FilmoraGo vind ik het fijnst. In de app selecteer je de beelden die je wilt gebruiken, je kiest een muziekje uit de bibliotheek en eventueel een thema voor mooie filters. Dan druk je op ‘go’ en de app monteert helemaal automatisch de video op de beat van de muziek. Een kind kan de was doen. Als je tevreden bent kan je video meteen online. Dan kunnen je collega’s jaloers jouw video bekijken terwijl jij nog ligt te genieten van een cocktail langs het zwembad.

Met de app kun je trouwens ook zelf de video monteren of aanpassingen doen als de automatische montage niet helemaal is zoals je wilt.

Laat het me weten als je na het lezen van mijn blog over het maken van een reisvideo met je smartphone of na het volgen van één van mijn workshops een video hebt gemaakt. Dan pak ik er bakje chips bij en ga ik er graag even voor zitten.*

*Voorwaarden: video’s van anderhalf uur kijk ik niet. De truc is om je video zo kort mogelijk te maken. Deze jongen presteerde het om zijn wereldreis van een jaar in één minuut samen te vatten. Zo maak jij dus straks ook een reisvideo met je smartphone!
 

 

De All Day Every Nieuwsbrief

Vond je het leuk om te lezen over het maken van een reisvideo met je smartphone? We schrijven vaker dit soort verhalen en delen onze beste tips. Meld je aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief en je mist nooit meer een artikel. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen 😉 Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Veel geleerd over reisvideo met je smartphone maken? Lees door!

1. Een kookboek maken doe je zo!
2. Hard werken en een fijn weerzien in de bergen van Sri Lanka
3. De reis die mijn boek maakt naar jouw keuken
4. Mijn TED talk over voedselverspilling staat online!
5. Reizen en werken: Zo ziet mijn leven als digital nomad eruit

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
Een weekend Friesland: ga naar Heerenveen!
August 06, 2020
londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020
In Zimbabwe praat je niet over de toekomst
January 20, 2020

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.