By 

Eilandhoppen, van de gebaande paden af en down under. Dit zijn onze plannen voor 2019


Afgelopen week vierden wij het nieuwe jaar voor de tweede keer op rij in het buitenland. Vorig jaar dronken we op het nieuwe jaar in de bergen van Nepal. Dit jaar vlogen de vuurpijlen ons om de oren op het tropische eiland Nusa Lembongan. Het contrast kon niet groter zijn.
Met de komst van het nieuwe jaar is het hoog tijd om onze plannen voor 2019 met jullie te delen. Zo gaan we de komende weken eilandhoppen, willen we ver van de gebaande paden af naar een land waar amper toeristen komen en gaan we toch proberen om Australië zonder te vliegen te bereiken. Lees je mee?

Plannen zijn er om te veranderen

Een paar maanden geleden schreef ik dat we overwogen om per vrachtschip naar Australië te reizen. Het idee was om in Singapore aan boord te gaan en in ongeveer 10 dagen naar Freemantle te varen. Er zijn alleen een paar problemen met dat plan. Allereerst is het onwijs duur. Je betaalt 150 euro per persoon per dag om tussen de containers en zonder wifi vervoerd te worden. Oké, aan boord heb je een sportschool en een zwembad. Echt goedkoop is het niet. Daarnaast moet de schipper weken van te voren zeker weten dat we mee gaan. Dat is een probleem omdat wij niet zo goed zijn in plannen. Als laatste moeten we een heel eind terugreizen om naar Singapore te gaan. En dat voelt gewoon niet goed.

Australië is niet zo van de boten

Het grote probleem van varen naar Australië is dat ze daar op het grote eiland niet zo van houden. Ze doen er alles aan om illegale vluchtelingen buiten te houden. Die komen meestal over zee. Dus wordt het praktisch onmogelijk gemaakt om per boot het land te bereiken. Tenzij je een vakantie boekt op een cruiseschip. Maar dat is nou niet bepaald een milieuvriendelijk alternatief voor vliegen.
 
vrachtschip

Eilandhoppen door Indonesië

Het alternatieve plan: eilandhoppen door Indonesië om zo dichtbij Australië te komen als mogelijk. Dan kunnen we ter plekke alsnog proberen om aan boord van één of ander jacht de oversteek te maken. We zijn nu op Lombok in Indonesië. Dat is nog ‘maar’ 4 eilanden verwijderd van down under. In de aankomende weken reizen we door over Flores, Sumbawa, misschien wel met een uitstapje naar Sumba, en dan op en één of andere manier door naar Timor. Daar moeten we uiterlijk op 5 februari de grens over naar Oost-Timor.

Van de gebaande paden af in Oost-Timor

Stiekem kijk ik heel erg uit naar onze aankomst in Oost-Timor. Ik heb wel eens gelezen dat je daar alles hebt wat je in de rest van Zuid-Oost Azië ook kunt krijgen, maar dan zonder toeristen. Het land was eeuwelang een kolonie van Portugal. Toen ze zich daar eindelijk van hadden bevrijd plantte Indonesië een vlag op het eiland en regeerde bijna 25 jaar met harde hand. Pas in 2002 werd Oost-Timor officieel onafhankelijk verklaard. Het toerisme in het land is nog niet ontwikkeld, maar er zijn wel heel veel redenen om er naartoe te gaan. Je kunt er prachtig duiken, je vindt er ongerepte natuur, ruige bergen, tropische bossen en parelwitte stranden. En de bewoners kunnen de inkomsten uit het toerisme goed gebruiken. Oost-Timor is één van de armste landen ter wereld.

Lees meer: Van de gebaande paden af in Laos: Eco-trekking in Nam Ha National Park.

Toch met het vliegtuig?

De kans is groot dat het niet lukt om over land naar Australië te gaan. Op verschillende fora lees ik dat het elk jaar maar zo’n 5 of 6 toeristen lukt om per boot de oversteek te maken. Natuurlijk hopen we dat wij 2 van die 6 zijn. Maar als dat echt niet lukt, dan hebben we een plan B. Dan nemen we de kortst mogelijke rechtstreekse vlucht naar Australië. Die vertrekt in Dili, de hoofdstad van Oost-Timor en landt in Darwin. Dat is 5 kwartier vliegen.

Lees meer: Een avontuurlijke wereldreis: waarom we liever niet vliegen
 

De plannen voor Australië

De plannen voor Australië? Die hebben we eigenlijk niet. We hebben wel een idee van wat we willen, maar er zijn veel onzekerheden. Patrick heeft een visum waarmee hij mag werken. Als hij een leuke, tijdelijk baan vindt dan blijven we ergens in Australië een paar maanden hangen. Lukt dan niet, dan gaan we waarschijnlijk alleen een maand of 2 rondreizen met een camper. Die moeten we dan eerst nog wel even ergens kopen. We willen ook graag een paar weken op een biologische boerderij werken om alle ins en outs van permacultuur te leren, zodat we in de toekomst thuis ons eigen eten kunnen verbouwen.

Wat doen we na Australië?

Hoe verder we in de tijd kijken, hoe onzekerder ons plan wordt. We willen erg graag naar Nieuw Zeeland. Aangezien we dan wel heel dichtbij zijn, is het slim om nú te gaan en niet ooit nog eens als we daar 20 uur voor moeten vliegen. De grote droom is om daarna via Zuid-Afrika helemaal over land terug te reizen naar Nederland. Of wordt het toch Zuid-Amerika? Misschien slaat de heimwee wel toe en kopen we van onze laatste centen een ticket terug naar huis. Wie weet…

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. Een jaar op reis! Dit zijn de leukste statistieken en weetjes van 365 dagen wereldreis
2. Reizen en werken: zo ziet mijn leven als digital nomad eruit
3. Van rokende carnivoor tot reizende vegetariër (zonder verspilling)
4. Hoe ik ‘ja’ zei tegen Daisy’s droom en nu op wereldreis ben
5. Een kinderdroom komt uit: wij gaan op wereldreis!

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
Family picture Maden Homestay Cambodia
Reizen maakt gelukkig, maar dan moet je wel weten hoe!
January 06, 2022
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020
Hangmat digital nomad
Jaaroverzicht: dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2019
December 28, 2019

4 Comments

Jenny
Reply 3 januari 2019

Mooie plannen! Probeer als je tijd over hebt, ook Alor mee te pakken. Daar kom je met de boot vanuit Kupang (Timor). Voor mij is dat een van de mooiste duikplekken van Indonesië.

    Daisy
    Reply 5 januari 2019

    Ha Jenny! De Indonesië-expert. Ja, we vinden het zelf ook heel spannend! Goeie tip! Ik weet alleen niet of het lukt qua tijd om ook Alor te doen. Dan moeten we kiezen: Alor of Sumba. Wat zou jij doen? We kunnen eventueel ook gaan duiken vanuit Timor-Leste. Schijnt ook heel mooi te zijn.

Yvonne
Reply 3 januari 2019

Toffe plannen! Lijkt me super, Oost-Timor en eilandhoppen in t oosten van Indonesië. Helaas een iets te groot malaria risico, waardoor ik er liever niet met de kinderen naartoe ga. Wie weet.. ooit. Veel plezier in elk geval!

    Daisy
    Reply 5 januari 2019

    Ha Yvonne, wij hebben er ook veel zin in. Ja, dat is wel een dingetje. We hebben een noodpakket en gaan extra goed smeren. Hopen dat het voldoende is. Maar met kinderen kan ik me voorstellen dat je dat risico minder makkelijk neemt. We komen trouwens net terug van ons verblijf in Setanggor. Wat was dat leuk! Bedankt nog voor de tip :-D

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.