By 

Een kinderdroom komt uit: wij gaan op wereldreis!


Ik ben een jaar of zeven als ik vol verwachting de oudste kinderen van onze school opwacht in de aula. Op de Vrije School komen de examenkandidaten de basisschoolkinderen vertellen over hun toekomstplannen. De één wil arts worden, omdat zijn vader dat ook is. De ander wordt juf, want ze is gek op kinderen. Als klein meisje kijk ik ontzettend op tegen die grote mensen met al hun grote plannen. Maar één verhaal maakt echt indruk op mij. “Ik ga op wereldreis” vertelt een slungelige jongen met lang haar. Wauw. Hij gaat op reis naar de hele wereld!

Op dat moment neem ik een beslissing die mij tot op de dag van vandaag helder bijstaat: als ik later groot ben ga ik ook op wereldreis. Nu, vijfentwintig jaar later, is het zover. Ik ga mijn kinderdroom waarmaken.

Knoop doorhakken

Ik ben altijd reislustig geweest. Dat is niets nieuws. Maar voor mijn vriend Patrick is een wereldreis maken niet zo vanzelfsprekend. Dus toen hij twee jaar geleden grapte dat hij liever vandaag nog dan morgen alles achter zich wil laten om met mij de wereld rond te reizen, werd ik boos. Daar mag je geen grappen over maken. En wat bleek? Dat deed hij helemaal niet. Op 1 januari 2016 hebben we de knoop doorgehakt. Patrick en ik hebben elkaar beloofd dat we uiterlijk in augustus 2017 die langverwachte reis gaan maken. En nu is het bijna zover.
 Wereldreis

Alles opgeven

Nu we gaan wil ik het ook goed doen. Dus geen gedoetjes met onderverhuren en spullen opslaan – want je weet maar nooit hoe lang we het volhouden. Wij willen geen enkele materiële verbinding meer hebben met Nederland. Niet dat ik het hier zat ben. Maar ik wil anderen niet opzadelen met spullen die ik na onze reis misschien niet eens meer leuk vind. Bovendien zijn spullen maar spullen en dus vervangbaar. En weet je wat? Elke keer als er weer een meubelstuk de deur uit gaat voelt het alsof er iets van mijn schouders valt. Wat een bevrijding! Inmiddels is de huur opgezegd en staat ons hele interieur op Marktplaats. En dat voelt me een partij goed.

Zonder te vliegen

Ik ben nogal van het last minute regelen, dus het zal je niks verbazen dat we nog niet bijster veel hebben voorbereid. Inmiddels zijn de inentingen gehaald, de paspoorten verlengd en is onze inboedel in de uitverkoop. Veel meer dan dat heb ik nog niet geregeld. Maar dat is helemaal niet erg. We hebben namelijk besloten dat we ons niet te veel willen vastleggen. We willen in een rustig tempo reizen en ruimte houden voor spontane ontmoetingen en – als dat zo uitkomt – totaal van koers kunnen veranderen. We boeken geen vliegticket, want we willen proberen zo min mogelijk te vliegen. Beter voor het milieu, maar ook veel leuker. Dan ervaar je pas echt hoe groot een land is.
 Wereldreis

Vrijheid blijheid

Vrijheid blijheid. Dat betekent ook dat we niet kunnen zeggen hoe lang we precies wegblijven. Het is helemaal afhankelijk van ons budget en onze zin. Als het geld op is en er valt niks meer te verdienen, dan komen we terug. Maar als we het eerder zat zijn ook. Het kan dus zomaar gebeuren dat we na zes maanden alweer thuis zijn. Maar voor hetzelfde geld blijven we twee jaar weg. Who knows?

Werken en reizen

Onze wereldreis wordt geen onbeperkte vakantie. Patrick en ik willen allebei blijven werken. Wel in een ander tempo dan nu. Dat is zo mooi aan het werk dat ik doe. Het maakt niet uit waar ik ben. Het is voor sommige organisaties zelfs alleen maar handig als ik al op locatie ben. En natuurlijk blijf ik gewoon bloggen en video’s maken, zodat jullie ons avontuur kunnen volgen. En Patrick? Geen zorgen. Die heeft ook al een paar leuke projecten in de pijplijn zitten. En (primeurtje!) hij gaat ook bloggen! Hoe leuk is dat?

De route

Omdat we ergens moeten beginnen, hebben we wel een aardig idee van de eerste maanden van onze reis. Het plan is om liftend of met de trein van Utrecht naar Istanbul te reizen. Misschien maken we zelfs een tussenstop bij een vriendin in Italië. Vervolgens treinen we van Istanbul naar Teheran (dat schijnt een waanzinnig mooie reis te zijn) om vervolgens een paar weken in Iran te blijven. Van daar vliegen we naar Sri Lanka. De conflicten in het Midden-Oosten laten ons geen andere keus. En omreizen via Kazachstan en door China zien we gezien de tijd en het seizoen niet zitten. In Sri Lanka ontmoeten we vriendin Gonnie en haar vriend, die er een B&B runnen. De volgende stop is India, Nepal en de rest van zuidoost Azië. En dan? Dat zien we dan wel weer.
 Wereldreis

What else

Er is nog zoveel te vertellen en je zal misschien wel heel veel vragen hebben na dit blog. De aankomende weken ga ik nog veel meer artikelen delen over onze plannen, het budget, de route, onze angsten en uitdagingen en alles wat er komt kijken bij het organiseren van een wereldreis. Wil je op de hoogte blijven van ons avontuur? Geef me een like op Facebook en mijn nieuwste verhalen verschijnen vanzelf in jouw tijdlijn. Foto’s van onze reis deel ik op Instagram.

Oke, kom maar op met die comments! Ik ben heel benieuwd wat je vindt van onze plannen!

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020
In Zimbabwe praat je niet over de toekomst
January 20, 2020
Hangmat digital nomad
Jaaroverzicht: dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2019
December 28, 2019
Zo plan je een bezoek aan Etosha National Park
December 06, 2019
Reis door Zuid-Afrika in de voetsporen van Mandela
November 20, 2019
Wat te doen in Kaapstad? De 10 leukste en meest verrassende activiteiten
November 14, 2019
lekker eten in Kaapstad
Van butler tot stadsboer in Kaapstad: Elisha laat mensen gezond en lekker eten
November 07, 2019
auto huren zuid-afrika
Auto huren in Zuid-Afrika? Wij zetten alle tips voor een veilige roadtrip op een rij
October 29, 2019
Dit zijn de 15 meest voorkomende scams in India
October 13, 2019

30 Comments

Shirley
Reply 9 juni 2017

Wauw, zo gaaf! Wat een mooie plannen. Ook om zo min mogelijk met het vliegtuig te reizen, wat een mooi idee. Het lijkt me ook heel bevrijdend om hier niets meer te hebben. Een onderhuurder zou mij alleen maar stress opleveren. Veel succes en plezier met de voorbereidingen. Ik ga jullie reis volgen.

  Daisy Scholte
  Reply 7 juli 2017

  Ha Shirley,

  Bedankt voor je leuke berichtje. Het blijkt een hele uitdaging om niet te vliegen. Maar eentje die we graag aangaan! We laten het niet ten koste gaan van onze veiligheid, dus we zullen wel van Iran, over Afghanistan heen, naar Sri Lanka vliegen.. maar als het niet noodzakelijk is blijven we de hele reis op de grond ;-)

Daphne | Travelshot.nl
Reply 9 juni 2017

Wat gaaf zeg! Alvast heel veel plezier en succes met de laatste loodjes voor de voorbereiding..!

  Daisy Scholte
  Reply 7 juli 2017

  Dankjewel! Het is nogal wat. Ik hoop niet dat we in tijdnood komen.. haha! Ach, we hebben geen vliegticket, dus kunnen we ook een dagje later vertrekken ;-)

Kirsten | Travelaar.nl
Reply 9 juni 2017

Wat een gaaf nieuwtje! Het lijkt wel alsof heel (reis)bloggend Nederland op wereldreis is of gaat. Super leuk om alles en iedereen te volgen! (Zolang internet dat toestaat tijdens onze eigen wereldreis) Heel veel plezier met de voorbereidingen!

  Daisy Scholte
  Reply 7 juli 2017

  Haha! Nou, dat idee kreeg ik nou ook. Wie weet wie ik allemaal nog tegenkom onderweg ;-) Geniet ook van jullie mooie reis!

Marieke
Reply 9 juni 2017

Een visa voor Iran (en ook bv India en China) zijn niet eenvoudig te verkrijgen, dit moet je zeer op tijd regelen! Verder klinkt jullie programma top!

  Daisy Scholte
  Reply 7 juli 2017

  Hoi Marieke,

  Bedankt voor de tips!
  Gelukkig zijn de visumaanvragen veel simpeler geworden. Iran kun je gewoon online aanvragen en een paar dagen later in Den Haag ophalen. India is nóg makkelijker; dat is gewoon online aanvragen en bij de grens je aanvraag ruilen voor een stempel China zijn we twee jaar geleden geweest. Dat was inderdaad ingewikkeld. Inmiddels zijn de visum-vereisten voor China weer aangescherpt - je mag alleen nog aanvragen in het land van herkomst - dat betekent dat we niet naar China kunnen helaas.
  Groetjes!

Mirella Doss
Reply 9 juni 2017

Wat gaaf Daisy! Ik blijf je graag volgen. Heel veel plezier gewenst :)

  Daisy Scholte
  Reply 7 juli 2017

  Thanks :-) Leuk om te horen!

Annemarie
Reply 9 juni 2017

Wat een gave plannen! Leuk ook dat jullie Gonnie gaan opzoeken in Sri Lanka. ;-) Succes met de voorbereidingen en ik ga jullie volgen via social!

  Daisy Scholte
  Reply 7 juli 2017

  Ha Annemarie, thanks voor je leuke berichtje. Het is nog even afwachten of het ons lukt om op tijd in Sri Lanka te zijn om Gonnie nog te kunnen zien. Die heeft inmiddels weer een nieuwe uitdaging aangenomen. Dit keer wat dichter bij huis: Schotland. Hopelijk gaan we elkaar nog even zien :-)

Yvonne
Reply 9 juni 2017

Superleuk nieuws Daisy! Wij namen hetzelfde besluit... inmiddels alweer 11 jaar geleden en we zijn zelfs alweer 8 jaar thuis. Maar er gaat geen dag voorbij dat ik niet even aan die gave reis denk. Heel veel plezier straks en succes met de voorbereidingen (of niet natuurlijk ;) )

  Daisy Scholte
  Reply 7 juli 2017

  Ha Yvonne, wat leuk om te horen dat je 11 jaar later nog steeds zo vaak terugdenkt aan jullie reis. Hoe lang waren jullie weg? En waar naartoe allemaal?

Tikva
Reply 9 juni 2017

Heel veel plezier Daisy. Wat mooi dat je dit nu kunt doen. Ook ik maakte een wereldreis in 2007-2008 waren we 9 maanden op reis. Veel meer uitgedacht dan jij nu maar het is nog steeds een van de beste beslissingen ooit. Die herinneringen die je nu gaat maken blijven altijd!

  Daisy Scholte
  Reply 7 juli 2017

  Ha Tikva, ja dat hoor ik van meer mensen. De reis van je leven en herinneringen voor altijd. Ik kan niet wachten :-)

Rogier Verschoor
Reply 10 juni 2017

Doen! Gaan! an welke landen denken jullie? Adresjes nodig in India, Nepal, Nicaragua, Colombia, Ethiopia, Tanzania of ... ?

  Daisy Scholte
  Reply 7 juli 2017

  Ha Rogier, thanks voor je leuke reactie! We zijn van plan om eerste Azië te ontdekken. Na Iran reizen we door naar Sri Lanka, India, Nepal en zo zuidoost Azië in. Wat voor adresjes heb je?

Marieke | Bluebell Forest
Reply 10 juni 2017

Jeetje wat gaaf zeg! (ik wist trouwens niet dat je op de vrije school hebt gezeten, ik ook haha) Als je nog wat meer wilt weten over Iran kun je mijn oom en tante volgen, bigg-wheels.com zij zijn van nl naar Iran gefietst en een paar dagen geleden daar aangekomen.

  Daisy Scholte
  Reply 7 juli 2017

  Ha Marieke, thanks voor de tip. Heel handig! We hebben nu net ons visum voor Iran aangevraagd. Fietsend nog wel. Wat fantastisch! Ik ga zeker even kijken. Misschien halen we er nog wat handige tips uit voor bijvoorbeeld de grensovergang :-)

Daphne | food & flip flops
Reply 11 juni 2017

Te gek!
En wat een fantastische droom. Nog mooier dat die nu uit gaat komen. Reizen is het mooiste wat er is dus jullie hebben groot gelijk. Geniet van de voorbereidingen en alle leuke dingen.

  Daisy Scholte
  Reply 7 juli 2017

  Dankjewel :-) Het aftellen is nu echt begonnen! Soms een beetje hectisch, maar vooral heel erg leuk! Jeej!!

Niels Goedvolk
Reply 13 juni 2017

Wow Daisy! Wat een prachtige plannen. Ik hoop dat je je dromen nu echt waar kan maken en nog mooier dat je dit samen kan doen (van je samen vervelen in een of andere wachtrij, tot eten op die te gekke plek tot ontmoeten van allemaal nieuwe mensen)

Alle goeds gewenst voor de reis, en blijf je volgen op het blog!

Happy days ahead! ?

  Daisy Scholte
  Reply 7 juli 2017

  Ha Niels,
  Dank je wel voor je lieve berichtje. Ja, het is reuze spannend, maar echt een dream come true! We zijn nu echt aan het aftellen. Leuk dat je me gaat volgen! Groetjes! :-D

Loes
Reply 28 juni 2017

Ha Daisy! Ik ben zelf net terug, en ik kijk dus na zo'n tien maanden weer eens hier. Wat een nieuws! Wat tof!
Ik ben blij om te horen dat jullie niet te veel willen vliegen, alle spullen de deur uit doen en ook niet te veel plannen. Omdat ik daar zelf een groot voorstander van ben. Het beste plan is geen plan, ole!

Ik heb zelf het grootste gedeelte van mijn spullen afgestaan aan een Syrisch gezin, wellicht kun je dat ook doen. (hoeft helemaal niet)

Alles opgeven.. Daar zou ik aan toe willen voegen: alles opengooien. Met alle wiebeligheden die daarbij horen.
Ik wens jullie heel veel geluk, gezondheid, tranen, wind en zonnestralen. Mooie zonsondergangen, indrukwekkende gesprekken.
Ik ga hier weer vaker kijken!

  Daisy Scholte
  Reply 7 juli 2017

  Hoi Loes,
  Wat leuk om te lezen! En wat een goed idee om je spullen weg te geven aan een Syrisch gezin. Wij hebben de grootste meubels verkocht en geven de kleinere spullen aan de Weggeefwinkel in Zeist. Ook een mooi doel :-)

  Het niet willen vliegen vind ik zelf ook een fijn voornemen. Het maakt het er niet makkelijk op. Maar zo kunnen we wel echt de afstanden ervaren en de lokale bevolking leren kennen. Die zitten niet in de vliegtuigen. Helaas zijn er wel een paar obstakels die we moeten overbruggen. We willen bijvoorbeeld niet door Afghanistan of Pakistan liften. Dus vliegen we van Iran naar Sri Lanka. Het schijnt dat het illegaal is om India binnen te komen via het water. Dus daar is al meteen het volgende obstakel. (Jij toevallig ervaring?) Veel obstakels zullen we ter plekke moeten ontdekken en oplossen. Wie weet komen we bij de grens en blijkt alles anders dan we dachten. Zoals je zegt; het beste plan is geen plan!

  Mooi: 'alles opengooien'. Zonder angst en vooroordelen 'ja' durven zeggen hoort daar ook bij. We gaan het beleven! Dank je wel voor je lieve woorden!

Kenny W.
Reply 6 juli 2017

Hallo Daisy,

Je hebt er een nieuwe vaste volger bij! Zo inspirerend om zo'n avontuur te kunnen volgen van in het begin!

Twee jaar geleden beleefde ik een onvergetelijke reis in Peru. Halverwege die reis besefte ik dat mijn leven niet de kant opging die ik wou. Meteen daarna besloot ik het roer om te gooien en om me daarbij te helpen, startte ik een blog: NoMoreMovies.com.

Waar mogelijk - naast de vaste job - tracht ik mijn passieve levensstijl (films kijken, gamen, braaf gaan werken) om te gooien naar wat ik écht wil: vrijheid, reizen, ontdekken, groeien... en helpen.

Andere bloggers zoals theminimalists.com helpen me stap voor stap te komen waar jij je nu bevindt.

Ook al ben ik een viertal jaartjes ouder dan jij, ik ben ervan overtuigd dat het nooit te laat is om je dromen na te jagen.

Dat je kan loslaten en zo'n grote stap durft te wagen vind ik erg knap!

Ik ben benieuwd naar al je avonturen (en hoe je dit praktisch aanpakt... krijg je je inboedel goed verkocht? haha :-) )

  Daisy Scholte
  Reply 7 juli 2017

  Hoi Kenny,
  Bedankt voor je lieve woorden en inspirerende verhaal. En wat een slimme naam 'NoMoreMovies'. Ik denk dat het voor heel veel mensen een herkenbaar verhaal is; series kijken, gamen, werken, uitkijken naar het weekend...) Het is moeilijk dat te doorbreken, maar het kan zeker! Ik heb ook nog steeds obstakel te overwinnen. Hoewel ik zelden nog tv kijk, kijk meer series dan ik zou willen. De smartphone en social media kan ik ook niet wegdenken uit mijn leven. Maar dat hoeft gelukkig ook niet. Al moet ik wel alert zijn dat ik er niet te vaak naar grijp/op kijk.

  Wat leuk dat je The Minimalists noemt. Ik gebruik hun levensstijl ook als inspiratiebron. Je hebt de documentaire vast gezien?

  Er volgen nog veel meer blogs over hoe ik (we) de voorbereidingen aanpakken en wat er allemaal bij komt kijken. De verkoop gaat in elk geval goed. We moeten bijna kamperen in ons eigen huis ;-)

  Leuk dat je me gaat volgen. Ik heb jouw FB ook een thumbs up gegeven. Ik ben benieuwd naar je ontwikkelingen. Geniet ervan!

Daphne
Reply 16 juli 2019

Hi! Wat doen jullie als je toch naar huis wilt/moet? Heb je een adresje waar je altijd terecht kunt oid? Groetjes Daphn

  Daisy
  Reply 19 juli 2019

  Hi Daphne, goeie vraag :-D
  Wij hebben onze huur opgezegd en dus geen woning meer. Als er een noodgeval is en we moeten plotseling naar huis dan kunnen we gelukkig terecht bij vrienden of bij mijn ouders in de logeerkamer. In het allerslechte geval kunnen we altijd nog tijdelijk een kamer huren via Airbnb of gaan Couchsurfen. Maar ik denk dat dat niet nodig zal zijn. Ga jij ook op wereldreis?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.