By 

Adopteer een kerstboom: een boom die mag blijven


Zodra Sinterklaas aan boord van zijn stoomboot richting Spanje stapt staat het volgende feest alweer voor de deur: kerst! We halen massaal dennenbomen in huis. Soms met kluit, soms op een poot. Op Driekoningen gaat de kerstspar op de brandstapel. Jammer!

Wel of geen kerstboom?

Vroeger thuis zochten wij altijd de allergrootste en breedste boom die mijn moeder zich kon veroorloven. Het gebeurde dan wel eens dat de top krom stond omdat de boom eigenlijk te hoog was. De piek hing dan lafjes naar beneden. Maar dat vonden wij eigenlijk wel grappig. De rest van de versiering was een kakofonie aan kleuren en glitters. Elk jaar mochten wij één decoratiestuk uitkiezen en zo werd het een bonte boom met gekleurde lichtjes en gekke versieringen. Pippi Langkous zou er jaloers op zijn!

Sinds ik niet meer thuis woon heb ik eigenlijk zelden nog een kerstboom gehad. Mijn studentenkamer was te klein en ik vond het zonde van mijn geld. Maar de afgelopen jaren was het een bewuste keuze om geen kerstboom te nemen. Ik vind het namelijk zo jammer dat we duizenden bomen kappen die vervolgens na een paar weken op de brandstapel eindigen. En tsja, een plastic boom vind ik toch niet zo mooi. En toen wees een vriend mij op een geweldig initiatief: adopteer een kerstboom!
 
Adopteer een kerstboom

Adopteer een kerstboom

Een kerstboom adopteren is heel simpel. Je koopt een kerstboom bij één van de uitgiftepunten en brengt de boom na kerst weer terug. Jouw boom gaat weer terug de grond in en wordt het hele jaar goed verzorgd, zodat je volgend jaar jouw eigen boompje weer kunt ophalen. Hoe vet is dat? De adoptiekerstbomen gaan ongeveer vijf jaar mee. Super leuk om jouw eigen boom elk jaar te zien groeien. Dan moet je natuurlijk niet met grootste beginnen, zoals mijn ouders waarschijnlijk zouden doen.

Biologische kerstboom

Je zou denken dat bomen goed zijn voor het milieu. Maar dat is niet altijd zo. De kerstbomenindustrie levert veel geld op. Dus er moeten elk jaar voldoende mooie kerstbomen beschikbaar zijn. Om dat te kunnen bereiken wordt er veel gif in de grond gespoten, zodat er geen diertjes en insecten kunnen leven die een boom ziek of lelijk maken. Landbouwgif blijft honderden jaren in de bodem zitten en is ontzettend schadelijk. Bij Adopteer een kerstboom worden er geen onnatuurlijke en schadelijke middelen gebruikt om de boom mooi te houden. Een biologische kerstboom dus.
 
Adopteer een kerstboom - All Day Every Daisy

Hoe werkt het?

Het is heel simpel. Bij één van de uitgiftepunten kies je een boom uit. Dan vul je een adoptiekaart in en ontvang je een label met een boomnummer. Naast de prijs van de boom betaal je ook statiegeld. Dat krijg je weer terug als je de boom heelhuids inlevert. Door het label weet je volgend jaar nog welke boom van jou was.

Had je vorig jaar een adoptieboom, dan krijg in november bericht en kun je je eigen boom weer reserveren. De bomen kosten, afhankelijk van de grootte, tussen de 10 en 50 euro.

De uitgiftepunten vind je nu nog vooral in de Randstad. Op de website van Adopteer een kerstboom staat een overzicht van alle afhaalplekken. Elk jaar komen er nieuwe adoptiepunten bij. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer biologische kwekerijen er komen en hoe meer ophaalpunten er komen.
Adopteer jij dit jaar ook een kerstboom?

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
10x originele en duurzame kerstcadeaus waar je de show mee steelt
December 17, 2021
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
koken voor je buren
Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
September 24, 2021
lekkerste koffie van utrecht
De lekkerste koffie van Utrecht drink je bij Carla’s Conditorie
July 28, 2021
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
Glamping East Nomads
Glamping in de Achterhoek: bij East Nomads kampeer je op stand
June 07, 2021
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.