By 

7x de meest bizarre toeristische attracties in Azië die je nog niet kent


Mount Everest, Taj Mahal, Persepolis, Ankor Wat en de Bromo vulkaan: na 18 maanden reizen zijn wij al heel wat wereldwonderen tegengekomen. Ze zijn door mensen gebouwd of in miljoenen jaren gevormd door moeder natuur. Dit blog gaat niet over de bekende hoogtepunten. Vandaag geven we aandacht aan de buitenbeentjes. De vreemde eenden in de bijt. De plekken die niet iedereen bezoekt. We gaan het hebben over de 7 meest bizarre toeristische attracties in Azië. Grotten, ravijnen, een Star Wars dorp en een uit de hand gelopen snelweg. Gekker dan dit wordt het niet.

1. Star Wars dorp in Abarkuh, Iran

Als Star Wars-fan heb je de laatste tijd niets te klagen. Elk jaar een nieuwe film, tientallen boeken, merchandise en televisieseries geven genoeg afleiding om elke liefhebber tevreden te houden. Maar het is natuurlijk veel leuker om het idee te hebben dat je in de film zelf beland bent. In Iran kwam die droom uit. Onze gastheer in Abarkuh nam ons mee naar een oud, traditioneel dorp waar de lokale bevolking tot enkele jaren geleden in huisjes van klei leefden.
 
abarkuh Iran

Het dorp wordt inmiddels niet meer bewoond. Dat geeft het geheel niet alleen een bijzonder griezelige uitstraling, het deed me ook erg denken aan de – voor de kenners onder ons – spaceport Mos Eisley, uit de allereerste Star Wars film ‘A New Hope’. Geen zorgen voor de mensen die niet echt fan zijn van a galaxy far, far away. Zonder nerd-alert is het ook een bijzondere plek om rond te wandelen. Vooral aan het einde van de middag, als de laagstaande zon de huisjes met een gouden gloed versiert.

Meer lezen: 9 vreemde regels en originele oplossingen voor het leven in Iran

2. Ondergronds huis in Nusa Lembongan, Indonesië

Als we van onze brommer afstappen in het kleine steegje waar Google Maps ons naartoe heeft geleid, weten we niet zeker of we op de juiste plek zijn. Het lijkt een nietszeggend achteraf straatje in één van de kleinste dorpjes op het eiland Nusa Lembongan. Tot we iemand horen roepen: “cave house?” Het blijkt de eigenaar van het ondergrondse huis waar we naar op zoek zijn. “Mijn vader heeft het hele huis met de hand gebouwd”, zegt de man trots. Hij vraagt een kleine vergoeding en wijst ons één van de vele ingangen die het huis rijk is.

Meer lezen: 14 tips voor een onvergetelijk bezoek aan Nusa Lembongan, Ceningan en Penida
 
nusa lembongan underground house
Bukkend en kruipend bewegen we ons door de krappe, uitgehakte gangen en kamers die amper 1,5 meter hoog zijn. Na een kwartier klimmen we weer richting het zonlicht en zien we dat we aan de andere kant van het terrein weer boven zijn gekomen. Het tunnelcomplex bedekt meer dan 500 vierkante meter. Het gerucht gaat dat de oude man die het bouwde aan geheelonthouding deed en uit verveling begon met het uithakken van zijn ondergrondse huis. Ik kan na al dat gekronkel wel een borrel gebruiken.

Accommodatietip: Wij boekten op Nusa Lembongan een privekamer in Nyuh Gading Homestay. De kamers zijn comfortabel en de familie helpt je met een glimlach bij het plannen van activiteiten en je vervolgreis. Een aanrader!

3. The Land Split in Pai, Thailand

Het is 2008 als het land van een Thaise boer door een aardbeving in tweeën splijt. Daar waar enkele minuten eerder zijn gewassen nog groeide is een metersdiep en even zo lang ravijn ontstaan. Menig ondernemer zou in paniek raken, maar dat geldt niet voor deze doorzetter. Hij ziet met het drukbezochte stadje Pai om de hoek een kans om toeristen te ontvangen om ‘zijn’ gespleten land te bewonderen. Een heuse toeristische attractie is geboren.
 
land split pai
Tegenwoordig ontvangt de boer met open armen tientallen bezoekers per dag. Op een klein kraampje staan sap, fruit, bananenchips en andere verse lekkernijen klaar voor bezoekers die af en aan rijden op scooters. Een wandeling door de Land Split zelf is een absolute must. Na een steile klim omhoog, loop je langs de randen van de gespleten aarde en kijk je tot zeker 5 meter de diepte in. Waar het ravijn ophoudt, klauter je naar beneden om je tussen de hoge wanden door terug te wurmen richting de ingang. Bij vertrek mag je zelf bepalen wat je het bezoek en de verse hapjes waard vond en een bedrag in de donatie pot achterlaten.

Accommodatietip: In Pai is er veel te kiezen als het om hotels gaan. Wij sliepen bij Pai Village Boutique Resort and Farm. Het hotel ligt midden in het gezellige centrum. De comfortabele bungalows staan in een prachtige tuin en vormen een oase van rust. Maak vooral ook een uitstapje naar hun eigen boerderij.

4. 20-baans snelweg in Naypyidaw, Myanmar

Wie naar Myanmar gaat met het idee dat Yangon de hoofdstad van het land is heeft het mis. In 2005 werd door het toenmalige regime wereldkundig gemaakt dat deze status werd gegeven aan de gloednieuw gebouwde metropool Naypyidaw. De overheid wil een hoofdstad die minder kwetsbaar is tegen militaire aanvallen van buitenaf en die de potentie heeft om de grootste metropool van Azië te worden. Dat is niet helemaal gelukt.

Hoewel de stad qua oppervlakte vergelijkbaar is met Londen, wonen er naar schatting nog geen 1 miljoen mensen. Toeristische attracties, wegen en zelfs de dierentuin zijn nagenoeg leeg. In de onderstaande video gaan we op pad in deze gekke spookstad en zien met eigen ogen dat de ambities van het voormalige regime nog lang niet zijn gerealiseerd. Maar die 20-baans snelweg is wat ons betreft genoeg reden om een bezoekje aan deze gekke spookstad te brengen.
 

Meer lezen: De bizarre hoofdstad van Myanmar: rijden over een 20-baans snelweg zonder verkeer

5. Levende bruggen in Cherrapunji, India

Vroeger was het zuiden van de Indiase provincie Meghalaya bezaaid met de zo geheten ‘levende bruggen’. Tegenwoordig zijn er nog maar een paar over. Voor het bezoeken van deze unieke bruggen in Cherrapunji moet je wel wat over hebben. De afdaling richting de eeuwenoude architectonische hoogstandjes duurt zo’n 3 uur. Dan heb je ook wat.
 
Cherrapunjee living root bridges
Zwevende wortels van de Indische rubberboom worden al eeuwenlang door de lokale bevolking gecultiveerd zodat ze naar elkaar toe groeien. Als de wortels al groeiend door elkaar heen weven, ontstaat er een brug. Naar schatting zijn de langst levende bruggen zo’n 500 jaar oud! De wandeling omlaag brengt je in eerste instantie langs een enkel exemplaar. Als je afdaalt tot het diepste deel van het dal kom je bij de beroemde dubbele bruggen. Hier zoeken dagelijks tientallen bezoekers verkoeling in een natuurlijk aangelegd zwembadje, terwijl doorgewinterde toeristen selfies maken op één van de twee boven elkaar hangende natuurlijke constructies. Je zou bijna denken dat het een pretpark is, maar dat zeg ik alleen maar om een (levend) bruggetje te maken naar de volgende vreemde attractie.

Accommodatietip: Vanuit het Cherrapunjee Holiday Resort maak je de mooiste uitstapjes in de omgeving. Inclusief de levende bruggen. Boeken kan hier.

6. Het verlaten pretpark in Yangon, Myanmar

Urban exploring is een activiteit die onder een steeds grotere groep reizigers populair wordt. Je gaat op zoek naar verlaten gebouwen, industrie terreinen en zelfs steden om deze naargeestige plekken te (her)ontdekken. Hoewel wij niet veel ervaring hebben met deze hippe trend, besluiten we in Myanmar toch op zoek te gaan naar het verlaten pretpark. Ten tijde van het militaire regime besloot de overheid dat ‘het volk’ recht had op vertier. Daarom werd er een pretpark geopend waar de bewoners naartoe konden. Het project werd vrijwel volledig gefinancierd met overheidsgeld en nadat het regime viel, verdween de ondernemer die het pretpark runde van de radar. Sinds ongeveer 10 jaar staan de achtbaan, botsauto’s en draaimolens stil. Overwoekerd door bomen, planten en steeds hoger groeiend gras wachten de attracties tevergeefs op bezoekers. Op een paar verdwaalde toeristen na, wordt hier nog weinig plezier gemaakt.

Meer lezen: 12 hoogtepunten in Yangon die je absoluut niet mag missen
 
Abandoned amusement park Yangon

Accommodatietip: Het nieuwe BaobaBed Hostel in Yangon heeft een fijne tweepersoonskamer. De gedeelde badkamer is modern en schoon. En het hostel bevindt zich middenin het bruisende centrum.

7. Het zijdewormmuseum in Bandipur, Nepal

Het kleine dorp Bandipur ligt op zo’n 80 kilometer van de bekende stad Pokhara en op de route richting Chitwan National Park. Het kleine dorpje wordt vaak ‘een levend Newari museum’ genoemd en is erg populair onder lokale toeristen. Kleine restaurantjes, simpele hotels en enkele café’s brengen de autovrije hoofdstraat tot leven. In een halve dag wandel je naar de ingang van de grootste grot van Nepal. Vanaf een kleine piek die boven het dorp uittorent heb je een prachtig 360 graden uitzicht over de omgeving.

De echte verrassing vind je in een bijna onzichtbaar gebouwtje, waar een eenzaam mannetje wacht op die enkele toerist die zijn land betreedt voor het Silkworm Museum. Van augustus tot december en van maart tot mei kan je hier zien hoe zijdewormen worden verwerkt tot de waardevolle stof. In de maanden dat de zijdeworm niet ‘in het seizoen’ is, krijg je enkel uitleg over het proces. Daarbij leidt de tourgids (die amper Engels spreekt) je rond door het zijdewormmuseum. Je krijgt zijdestof om te voelen, hij laat sjaals zien die gemaakt zijn van zijde en in een kast bewaart hij wormen op sterk water. In griezelige, gele potjes aanschouw je de verschillende fases in het leven van de zijdeworm. Vreemd, maar onvergetelijk.
 
silkworm museum bandipur nepal

Ken jij nog meer bizarre plekken in Azië? Laat het ons weten in de comments!

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. Gekke gewoontes in China die je niet kunt negeren
2. Smakken en slurpen: dit zijn de gekste eetgewoontes in Azië
3. Iran: ze slachten een kip voor mij (en ik ben vegetariër)
4. De 10 leukste feiten over Jamaica
5. Je kijkt je ogen uit op de magische berg in Italië

Patrick
Over mij

Maak kennis met Patrick, een liefhebber van lezen én schrijven. Hij heeft zijn baan in het Nederlandse boekenvak opgezegd om de droom van zíjn Daisy te verwezenlijken: een wereldreis. “Inmiddels is het ook mijn droom geworden”, zei hij gekscherend, toen een Britse toerist vroeg of hij inmiddels al naar huis wilde. Hij gelooft in de boodschap die Daisy uitdraagt en helpt haar om een groot publiek te bereiken. Want alles wat hij leert zouden anderen ook moeten weten.

Dit vind je ook leuk!

India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
Dit zijn de leukste en minder leuke momenten van onze wereldreis in 2019
December 31, 2019
Hangmat digital nomad
Jaaroverzicht: dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2019
December 28, 2019
Dit zijn de 15 meest voorkomende scams in India
October 13, 2019
Twee jaar op wereldreis: eindelijk een antwoord op al jullie vragen!
August 14, 2019
Glass reflection Iran Shiraz
Twijfel je over een reis door Iran? Ik overtuig je met mijn mooiste foto’s
August 02, 2019
Pinnen in Thailand: zo bespaar je veel geld
July 23, 2019
Music Eco Resort Bangladesh
Onze 4 favoriete eco-hotels in Bangladesh waar je ultiem kunt genieten
July 14, 2019

4 Comments

Karin
Reply 18 februari 2019

Die karaoke in China, FANTASTISCH!!

    Daisy
    Reply 18 februari 2019

    Haha! Heb je de video gezien? Geweldig om te doen!

Yalou // We are the Earth.nl
Reply 15 juli 2019

Bedankt voor het delen! Toen ik in Myanmar reisde heb ik dehoofdstad overgeslagen. Achteraf gezien misschien toch niet moeten doen.. Maarja. Het zijdewormmuseum in Nepal ga ik zeker onthouden voor wanneer ik daar weer naartoe ga. (:

    Patrick
    Reply 15 juli 2019

    Het silkworm museum was heel bijzonder! Klein maar fijn :). De wandeling ernaartoe was minstens zo leuk (en heeeel mooi!) De hoofdstad van Myanmar was ook een hele gekke ervaring. Wanneer ga je naar Nepal?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.