By 

5 verrassende landen in Europa die wij na onze wereldreis willen bezoeken


Terwijl ik dit artikel schrijf zit ik zo ongeveer aan de andere kant van de wereld. Af en toe denk ik aan de tijd dat we weer terug zijn in Nederland. (Ja, ja.. dat gaat echt een keer gebeuren.) Ik kan er niks aan doen, maar stiekem ben ik de reizen die we dan gaan maken al aan het plannen. Ik houd er namelijk ontzettend van om op plekken te zijn die totaal anders zijn dan wat ik gewend ben in Nederland. Daar word ik nou eenmaal blij van. Maar hoe doen we dat straks met ons voornemen om minder te vliegen? Ik moet op zoek naar bestemmingen dichtbij huis, die voelen als een verre reis. Je had vast niet anders verwacht; maar ik heb er al een paar op het oog!

Hier vind je 5 verrassende landen in Europa die wij na onze wereldreis willen bezoeken.

1. Nieuwe culturen in Albanië

Als je Albanië zegt denk ik niet meteen aan Europa. Voor mijn gevoel ligt dat land in een heel ander werelddeel. En dat is precies de reden waarom een reis naar Albanië zo goed past bij mijn verlangen om nieuwe culturen te ontdekken. Daar kan ik me verwonderen, verbazen en heel veel leren. Het liefst wil ik dan rondreizen door kleine bergdorpjes, bij de lokale bewoners slapen en ervaren hoe het dagelijks leven eraan toe gaat. Het landschap schijnt waanzinnig mooi te zijn!
 
europa landen die wij willen bezoeken

2. Knuffels achterna in Kosovo

Bij de naam Kosovo moet ik altijd denken aan de knuffelinzamelingsactie op de basisschool. Ik moet een jaar of 10, misschien 11 zijn geweest. Ik had veel te veel knuffels; in mijn bed was amper nog ruimte om te slapen. Ik kon er wel een paar missen. Zorgvuldig woog ik af welke dieren mooi genoeg waren om weg te geven, zonder dat ik ze teveel zou missen. Apetrots nam ik de uitverkoren knuffels mee naar school. Daar zou hun lange reis naar de kinderen in Kosovo beginnen.

Twintig jaar later lijkt het me mooi om mijn knuffels achterna te reizen. Het wordt tijd dat mijn herinnering aan een land in oorlog en kinderen die niks meer hebben plaats maakt voor hoge pieken, bergmeren, eindeloze valleien en historische dorpjes.

Meer lezen: Denise van Follow My Footprints ging op vakantie naar de Balkan en laat zien hoe mooi dat was.
 
reizen in europa

3. Naar de Duivelsstad in Servië

Aan het begin van onze wereldreis maakten we al even kennis met de hoofdstad van Servië: Belgrado. Daar ontdek ik al snel dat je voor de mooiste plekken verder moet kijken dan wat er op het eerste oog te zien is. En dat is precies wat ik wil doen. Zo heb ik begrepen dat Servië prachtige stranden heeft. Best verrassend, aangezien het land niet aan de zee ligt. Één van die stranden ligt aan de beroemde rivier de Donau. Heb je wel eens gehoord van de Duivelsstad in Servië? Het is een natuurpark waar honderden zogenaamde aardpiramides voorkomen. Vroeger dachten mensen dat de gigantische pilaren kerken waren die door de duivel zijn versteend. Dat lijkt me nog eens een bijzondere plek om te bezoeken.

Lees meer: In Belgrado vieren we de vrijheid van Servië
 
Belgrado Servie Travel

4. Bountystranden in Kroatië

Ik ben al eens in Kroatië geweest. Maar dat was geen gewone reis. Met een grote groep vrienden speelden wij daar onze eigen versie van Wie is de Mol. Met walkietalkies renden we door de smalle straten van historisch Dubrovnik. Ik had veel te weinig tijd om goed om me heen te kijken. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Natuurlijk wil ik nog eens de tijd nemen om Dubrovnik en Split goed te ontdekken. Maar de échte reden dat ik naar Kroatië wil is de kust. Het land schijnt de mooiste stranden van Europa te hebben. Als ik de Googleplaatjes moet geloven doen de Kroatische stranden niet onder voor die van Thailand.

Lees meer: naast prachtige stranden en idyllische steden heeft Kroatië ook prachtige natuur. Wat dacht je van het Plitvice National Park. Ivonne van My Footprints schreef er dit uitgebreide artikel over.
 

5. Wijn proeven in Moldavië

Net als en paar andere bestemmingen op dit lijstje, is Moldavië ook niet echt een land waar je meteen aan denkt bij een vakantie in Europa. Ik ben heel benieuwd naar de steden, maar ook naar het platteland en het boerenleven. Als ik er dan toch ben wil ik ook graag een uitstapje maken naar Transnistrië. Dat is een langgerekt dwergstaatje aan de oostkant van Moldavië. Transnistrië wordt niet officieel erkend als onafhankelijke staat en hoort op papier bij Moldavië. Dat maakt mij extra nieuwsgierig naar het verhaal van de bewoners.

Wist je dat Moldavië bekend is vanwege haar lekkere wijnen? Dat laat ik me geen 2 keer vertellen. Ik ben wel in voor een proeverij bij een lokale wijnboer. De Moldavische keuken schijnt trouwens ook heel goed te zijn. Het lijkt me leuk om te ontdekken of die ook aantrekkelijk is voor vegetariërs.
 
europa op je bucketlist

Op avontuur dichter bij huis

Tijdens onze wereldreis werk ik veel samen met reisorganisatie Better Places. Net als wij vinden zij het belangrijk dat we goed voor onze planeet zorgen. Ook op reis. Sinds kort kun je met Better Places op reis naar bestemmingen in Europa. Dichter bij huis en dus bereikbaar met de trein. Hoe gaaf is dat? Met de nieuwe Europareizen wil Better Places laten zien dat je niet naar de andere kant van de wereld hoeft te vliegen om een bijzondere reis te maken. Geen midweekje Griekenland dus, maar een bijzondere ontdekkingstocht door Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Kroatië, Moldavië, Kosovo, Roemenië of Montenegro. Ik weet wel wat wij gaan doen als we weer thuis zijn…

Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

1. Naar Londen? Ga de stad uit voor deze prachtige plekken
2. Super tips voor een bezoek aan duurzaam Gent
3. Fietsen in Wallonië: het historische Namur
4. Je kijkt je ogen uit op de magische berg in Italië
5. Kunst, cultuur en natuur tussen de oude hoogovens van het Ruhrgebied

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

londen centrum
Op zoek naar een CO2-neutraal retourtje Londen? Check Fair Ferry
February 13, 2020
In Zimbabwe praat je niet over de toekomst
January 20, 2020
Dit zijn de leukste en minder leuke momenten van onze wereldreis in 2019
December 31, 2019
Hangmat digital nomad
Jaaroverzicht: dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2019
December 28, 2019
Ongeldig visum, corruptie en een chauffeur zonder auto. Zo reizen we van Zimbabwe naar Zambia
December 24, 2019
De beste tips voor vegetarisch en vegan eten in Zuid-Afrika
December 12, 2019
Zo plan je een bezoek aan Etosha National Park
December 06, 2019
Reis door Zuid-Afrika in de voetsporen van Mandela
November 20, 2019
lekker eten in Kaapstad
Van butler tot stadsboer in Kaapstad: Elisha laat mensen gezond en lekker eten
November 07, 2019

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.