By 

Paella met sprinkhanen is zo gek nog niet + Winactie!


Een paar weken geleden bakte ik al een bug’s brownie met echte meelwormen. Ik geloof namelijk dat insecten eten de toekomst is. Eigenlijk klinkt dat heel gek, aangezien ze in het grootste deel van de wereld al eeuwen insecten eten. Maar wij moeten er nog even aan wennen. Ik help je een beetje op weg door te koken met beestjes. Vandaag een paella met sprinkhanen van Kreca Ento-Food. Want echt, dat is zo gek nog niet!

Garnalen vs sprinkhanen

Sprinkhanen zijn een waar culinair feestje in grote delen van Afrika. Dat vinden wij misschien een beetje vreemd, maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat sprinkhanen en Hollandse garnalen best veel op elkaar lijken? Het zijn allebei kleine beestjes met sprieten, pootjes, grote ogen en een knapperige huid. Je kunt ze allebei eten en ze zitten ook nog eens boordevol proteïne. De grijze zee-insecten eten wij maar al te graag, maar sprinkhanen… Daar moeten we nog aan wennen. Als we de vooroordelen over het eten van sprinkhanen achter ons laten zouden die springerige beestjes wel eens de nieuwe garnalen kunnen worden. En dat wordt hoog tijd!

De garnalenindustrie

Volgens de viswijzer zijn de Hollandse, ofwel grijze garnalen niet bepaald een duurzame keuze. Het beheer van de garnalenvangst in Nederland is niet op orde en er is aanzienlijk veel bijvangst. Maar ook de garnalenvangst in het buitenland zorgt voor veel milieuschade en schending van mensenrechten. Voor de garnalenkweek in Zuid-Amerika worden mangrovebossen gekapt en verdwijnen plant- en dierensoorten. Grond- en viswater worden afgesloten voor lokale bewoners en na uitputting vervuild met chemicaliën en antibiotica achtergelaten. En dat is nog maar een kleine greep uit de lange lijst aan ellende die veroorzaakt wordt in de garnalenindustrie. (Meer weten? Hier vind je het rapport van Milieudefensie en Novib over de garnalenvangst.) Voor mij genoeg reden om die heerlijke zeedieren links te laten liggen.
 
Sprinkhaan eten

Duurzame sprinkhanen

In gesprek met vleeseters hoor ik vaak als argument dat geen vlees eten niet kan omdat we nou eenmaal proteïne nodig hebben. En laat sprinkhanen nou net boordevol proteïnen zitten. De duurzame kweek is een ander groot voordeel van de langpotige beestjes. Voor een kilo rundvlees zijn meer dan tien kilo voedsel en 15.000 liter water. Voor een kilo sprinkhanen is amper twee kilo voer nodig en helemaal geen water nodig. Dat er minder landoppervlakte nodig is hoef ik niet uit leggen. Sprinkhanen zijn dus een gezond en duurzaam alternatief. Nu maar hopen dat ze ook lekker zijn.
 
Sprinkhanen eten

Paella met sprinkhanen

De grootste uitdaging van insecten eten is het bereiden ervan. Wij zijn er niet mee opgegroeid, dus ik heb nooit geleerd hoe je een sprinkhaan lekker serveert. Omdat de beestjes zoveel op garnalen lijken besluit ik ze te verwerken in een Spaanse paella. En net als met garnalen bak ik ze in hete olie met knoflook.

Het recept voor de paella komt rechtstreeks uit mijn kookboek ‘Lekker koken met restjes‘ en is genoeg voor vier personen.

Dit heb je nodig:

  • 3 el olijfolie
  • 1 ui of prei, gesneden
  • 4 knoflookteentjes, geperst
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 300 gr rijst
  • peper & zout
  • 4 tomaten in stukjes
  • 900 ml groentebouillon
  • 1 paprika, gesneden
  • handje diepvries doperwten
  • +/- 100 gr sperziebonen of andere stevige groenten
  • handje peterselie
  • +/- 16 sprinkhanen
  • Optioneel:

    Op de markt vond ik veganistische chorizo van het merk Vegin. Yes, dacht ik! In een echte paella zit tenslotte ook Spaanse worst. Ik heb de helft van de worst gebruikt voor dit recept.
     
    Sprinkhaan eten

    Zo maak je het:

    Verhit 2 el olie in een grote wok en fruit de ui of prei. Voeg na een paar minuten 2/3 van de knoflook en alle gerookte paprikapoeder toe en bak ongeveer 3 minuten op medium vuur.
    Voeg de ongekookte rijst en een beetje peper en zout toe en roer alles goed door elkaar.
    Tot slot doe je de tomaten en bouillon erbij. Roer alles nog eens goed door en laat het geheel op zacht vuur in ongeveer 15 minuten gaar pruttelen.

    Verwijder intussen de vleugels en pootjes van de sprinkhanen. Dat gaat heel gemakkelijk door ze los te trekken. Verhit de olie in een aparte koekenpan en bak de sprinkhanen en eventueel de chorizo op hoog vuur knapperig. Voeg na een paar minuten de overgebleven knoflook toe.

    Terug naar de rijst. Voeg de laatste paar minuten voor de rijst gaar is de parika, boontjes en doperwten toe. Zo worden ze wel gaar, maar houden ze hun stevige bite.

    Strooi de sprinkhanen, eventueel chorizo en peterselie over de paella. Lekker met citroenpartjes.
     
    Sprinkhaan paella

    Een kwestie van wennen

    Ik kan me de eerste keer dat ik Hollandse garnalen proefde nog goed herinneren. Ik was een jaar of 8. Het was oudejaarsdag en we waren op bezoek bij mijn grootouders. Mijn oma maakte altijd een prachtige schaal met bieten-haringsalade en Hollandse garnalen. Ik moest er eentje proeven, maar ik durfde niet. Ik keek naar het beestje en zag de pootjes, de ogen en dacht zelfs dat ik het diertje zag bewegen. Ik krijg weer rillingen op mijn rug als ik eraan denk. Met mijn ogen dicht deed ik het kleine garnaaltje in mijn mond. Mijn moeder en grootouders keken mij verwachtingsvol aan. Ik durfde niet te kauwen, maar uitspugen kon ook niet. Ik verstopte het diertje in mijn wang en deed net alsof ik kauwde en slikte.

    De gedachte aan sprinkhanen

    Tien minuten lang zat ik doodstil aan tafel. Ik zou zweren dat ik de garnaal voelde bewegen in mijn mond. Ik had lang genoeg gewacht om niet meer op te vallen en rende naar de wc. Het heeft nog jaren geduurd voordat ik het nog eens probeerde. Maar toen ben ik ze gaan waarderen en heb jarenlang genoten van onze Hollandse garnalen. Nu maar hopen dat het met krekels ook gewoon een kwestie van wennen is.

    De paella met sprinkhanen was heerlijk. De sprinkhanen waren knapperig en goed van smaak. Ze nemen de smaak van olie en knoflook helemaal op. Het enige waar ik moeite mee had was de gedachte dat ik sprinkhanen at. Maar dat is dus een kwestie van wennen.
     
    Sprinkhaan paella

    Durf jij het aan? Winnen!

    Wil jij ook wel eens de paella met sprinkhanen in plaats van garnalen proberen? Dat kan! Laat mijn weten waarom jij wilt koken met sprinkhanen en wie weet krijg jij binnenkort wel een zakje van Kreca Ento-Food (Proti-Farm) opgestuurd. Deel jouw motivatie onder dit bericht of onder de post op Facebook. De winnaar wordt volgende week bekendgemaakt.
     

    Keramische pannen kopen? Voor 15:00 besteld, Morgen in huis!

    Genoten van dit artikel? Dan vind je dit ook leuk!

    1. Durf jij het aan? Bug’s brownies + winactie!
    2. Zo maak je pesto van wortelloof!
    3. 7 simpele tips om minder (wegwerp) plastic te gebruiken op reis
    4. Zo voorkom je voedselverspilling op reis
    5. Maak je eigen paneermeel, maar niet van oud brood

    Daisy
    Over mij

    Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

    Dit vind je ook leuk!

    Bangladesh hospitality
    10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
    February 19, 2022
    India - All Day Every Daisy
    Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
    February 13, 2022
    10x originele en duurzame kerstcadeaus waar je de show mee steelt
    December 17, 2021
    zeilen fair ferry
    Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
    October 08, 2021
    koken voor je buren
    Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
    September 24, 2021
    lekkerste koffie van utrecht
    De lekkerste koffie van Utrecht drink je bij Carla’s Conditorie
    July 28, 2021
    uitwisbaar notitieboek
    Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
    July 23, 2021
    Glamping East Nomads
    Glamping in de Achterhoek: bij East Nomads kampeer je op stand
    June 07, 2021
    reis naar zuid-afrika
    10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
    January 12, 2021

    2 Comments

    Anita H.
    Reply 8 mei 2017

    Ondanks het feit dat ik panisch ben voor insecten, ding ik toch graag mee. Onlangs heb ik nog een insectenburger gegeten en die smaakte prima. 't Is even wennen. Maar ik sta open voor nieuwe dingen. En ik geloof er wel in dat dit heel gezond is.

      Daisy Scholte
      Reply 8 mei 2017

      Hoi Anita, wat leuk dat je het wilt proberen. Tsja, zeker als de insecten zo verwerkt zijn dat je ze niet meer ziet is er echt niks vies aan. Die insectenburger lijkt mij ook wel wat :-)

    Laat een reactie achter

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.