By 

Iedereen kan Tony (Chocolonely) zijn


Of ik nou gelukkig ben, iets moois heb bereikt of juist getroost moet worden, op Tony Chocolonely kan ik altijd rekenen. Het is een chocoladereep die ik zonder schuldgevoel kan opeten, met een naam en een verhaal. Tony’s Chocolonely is de eerste en misschien wel de enige reep in Nederland die gemaakt wordt van zoveel mogelijk slaafvrije cacao. Je leest het goed: ‘zoveel mogelijk’. Want vandaag heb ik ontdekt dat 100% slaafvrije cacao (nog) niet bestaat.

De documentaire ‘Tony – van chocoladecrimineel tot wereldverbeteraar’ gaat 12 april in première. Lucky me, want ik ben uitgenodigd om de film alvast te zien tijdens de persvoorstelling. Vandaag geen popcorn in de bioscoop, maar chocolade. Tony Chocolonely chocolade natuurlijk!

Tony the movie

‘Tony’ vertelt het verhaal over het ontstaan van Tony’s Chocolonely. Op archiefbeeld zie ik een piepjonge Teun van Keuken. Hij hangt á la Keuringsdienst van Waarde aan de telefoon met de politie om aangifte te doen van heling. Hij wil zichzelf aangeven, want hij heeft chocola gegeten en financiert daarmee willens en wetens kinderslavernij en dus criminele praktijken in Afrika. De agente reageert nonchalant: “We eten allemaal chocola. Ik zou me er geen zorgen om maken.”
 
003dorpshoofd krijgt reep
 
Maar dat doen Teun en zijn vrienden van de Keuringsdienst van Waarde dus wel. De optimistische activisten grijpen de première van ‘Charlie and the Chocolate Factory’ (2005) aan om aandacht te vragen voor het probleem. Nestlé, de hoofdsponsor van de film, wil vast wel een speciale slaafvrije reep op de markt brengen als marketingstunt. Maar niets is minder waar. De jonge journalisten worden afgewimpeld en uitgelachen. Na de zoveelste afwijzing besluiten ze dan maar zelf een slaafvrije reep te introduceren. Dan begint de lange, soms frustrerende weg naar een chocoladereep die vrij is van uitbuiting en kinderarbeid.

De misleidende verpakking

De eerste keer dat ik een reep Tony’s kocht maakte ik de klassieke beginnersfout: ik kocht een reep met een rode wikkel, denkende dat ik pure chocola kocht. Niet dus. Bij Tony is alles net even anders en wordt de melkchocolade verpakt in een rood papiertje. En andersom betekent blauw ‘puur’. Dat past wel bij het tegendraadse karakter van het merk, dacht ik nog. Maar vandaag heb ik ontdekt dat het gewoon een foutje was. De eerste reep Tony’s was melkchocolade. Bij het ontwerpen van de wikkel kozen de makers voor ‘alarmerend rood’. Pas toen de repen ingepakt en klaar voor de verkoop waren, realiseerde het team zich dat ze een fout hadden gemaakt: “Wisten wij veel dat rood geassocieerd wordt met puur.”
 
Tony

Tien jaar Tony

In tien jaar tijd is Tony’s uitgegroeid tot het grootste chocoladebedrijf van Nederland. Nog steeds strijdt het bedrijf voor 100% slaafvrije chocola. Maar Tony zou Tony niet zijn als dat de enige doelstelling is. Het liefst willen de oprichters dat de hele cacaoindustrie slaafvrij wordt. Helaas is gebleken dat slavernij bij de productie van chocola de afgelopen tien jaar alleen maar is toegenomen. Tony’s is maar een druppel op een gloeiende plaat. Maar door niets te doen zal er ook niets veranderen.

Precies dat spreekt mij zo aan. De pioniers achter Tony’s inspireren andere chocolademakers om kritisch te kijken naar de industrie en iets tegen slavernij te doen. Ze laten zien dat het mogelijk is om cacao op een eerlijke manier te produceren. ‘Kan niet’ bestaat niet, er is altijd een manier.

Ze helpen mij te begrijpen wat de impact van een reep chocola is en geven mij de mogelijkheid om een betere keuze te maken. De wereld verbeteren begint bij jezelf. Iedereen kan een Tony zijn, je moet gewoon beginnen. Als ik mijn steentje kan bijdragen door alleen nog maar chocolade van Tony’s te eten, dan zet ik mij daar graag voor in!

Mijn broer en Tony

Leuk om te weten! Mijn broer Michel is oprichter van True Price, een bedrijf dat de werkelijke kosten van een product berekent. Dus inclusief de maatschappelijke kosten en de belasting van het milieu. De meeste bedrijven laten die kosten over aan de overheid of toekomstige generaties. Bijvoorbeeld door niks te doen tegen vervuiling, ontbossing of uitgeputte landbouwgrond. Maar ook slechte arbeidsomstandigheden, onderbetaling en slavernij vallen onder die verborgen kosten. Niemand minder dan Tony’s Chocolonely liet onderzoek doen door True Price. Zo ontdekten zij dat de milieubelasting van het bedrijf 40% lager ligt dan bij andere chocoladeproducenten. Dat komt onder andere doordat ze een kwart meer betalen aan de cacaoboeren. Maar True Price liet ook zien dat er ruimte is voor verbetering. Dus belooft Tony’s in 2019 alle milieukosten en sociale kosten die niet gedekt worden te elimineren.

Tony Chocolonelyin de bioscoop

Vanaf 14 april draait Tony – van chocoladecrimineel tot wereldverbeteraar in een aantal bioscopen in Nederland. Hier zie je wanneer Tony bij jou in de buurt te zien is.

De All Day Every Nieuwsbrief

Wil je dit soort verhalen zoals dit verhaal over Tony Chocolonely niet meer missen? Meld je dan aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen! Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Genoten van dit artikel over Tony Chocolonely? Dan vind je dit ook leuk!

1. 15 producten die je absoluut niet in de koelkast mag bewaren
2. Zo maak je pesto van wortelloof!
3. 7 simpele tips om minder (wegwerp) plastic te gebruiken op reis
4. Zo voorkom je voedselverspilling op reis
5. Maak je eigen paneermeel, maar niet van oud brood

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
10x originele en duurzame kerstcadeaus waar je de show mee steelt
December 17, 2021
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
koken voor je buren
Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
September 24, 2021
lekkerste koffie van utrecht
De lekkerste koffie van Utrecht drink je bij Carla’s Conditorie
July 28, 2021
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
Glamping East Nomads
Glamping in de Achterhoek: bij East Nomads kampeer je op stand
June 07, 2021
wat te doen op vlieland
Wat te doen op Vlieland: 10x de leukste bezienswaardigheden en excursies
April 20, 2021

2 Comments

Yvonne
Reply 31 maart 2016

Eerlijk gezegd wist ik niet dat Tony (zoveel mogelijk) slaafvrije chocola is... en nog eerlijker: ik at pas een maand geleden ofzo toevallig mijn eerste Tony reep (met zeezout en caramel, een erg bijzondere ervaring). Ondanks dat er nog geen enkele slaafvrije chocola bestaat kan ik de instelling van deze man, zoals jij hem beschrijft, wel waarderen! Tijd dat ik de andere smaken eens ga proberen. En bedankt voor de filmtip. :)

    Daisy Scholte
    Reply 31 maart 2016

    Ha Yvonne,
    Wat grappig dat je dat niet wist en toch een Tony gekocht hebt. Dat betekent dus dat de repen er ook aantrekkelijk uitzien zonder het verhaal erachter. Ja, die met zeezout en caramel is echt zooooo waanzinnig lekker! Heb je de paaseitjes van Tony ook gezien? Ik zou zeggen; kijk de film met een reep Tony's helemaal voor jezelf.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.