By 

Guilt-free genieten met Vegadutchie


Ik ben gek op kookboeken! Inmiddels heb ik een kleine bibliotheek aan kookboeken opgebouwd. Niet zo lang geleden heb ik mijn smaakvolle collectie aangevuld met een heel fijn boek: Vegadutchie. Alleen de titel al was genoeg reden om deze in huis te halen.

Verleidelijke recepten voor een puur & gezond leven staat er op de voorkant. De plaatjes op de cover bevestigen dat. De curry ziet er goed uit!

Auteur Jolijn Pelgrum begon een paar jaar geleden met een blog waar ze gezonde veganistische recepten deelt. En zoals zoveel bloggers, heeft zij haar inspiratie gebundeld in een boek. Ik lees dat ze het belangrijk vindt om goed voor haar lijf te zorgen en dat ze zich druk maakt over het welzijn van dieren. Dus heeft ze besloten om helemaal geen dierlijke producten meer te eten. Dapper! Die keuze durf ik niet te maken. Ik ben een paar jaar geleden gestopt met het eten van vlees en mis het eerlijk gezegd helemaal niet. Dat komt vooral omdat ik ontdekt heb dat je ook zonder vlees heel erg lekker kunt koken en eten. Maar koken zonder zuivel?

Vegadutchie

En toen was daar Vegadutchie! Geen geitenwollensokkensoep of hippiepap. Nee, dit zijn frisse, kleurrijke recepten die er zo lekker uitzien dat ik al snel vergeet dat Jolijn helemaal geen zuivel gebruikt. Dezelfde avond nog maak ik de goudgele curry van zoete aardappel en kokosmelk. En lekker dat -ie is!

Book dinner

Wat is er beter dan dat de auteur van een kookboek zelf voor je kookt? Dat dacht Jolijn waarschijnlijk toen zij de reeks ‘book dinners’ bedacht. Zo’n kans laat ik niet aan me voorbij gaan. Samen met een vriendin schuif ik aan in restaurant Baklust in Den Haag, waar Jolijn vanavond een driegangenmenu uit haar eigen boek serveert.

baklust den haag

Vegadutchie

Ze begint de avond met een originele doperwtensoep, broccoli en kokossoep. De groene soep is zo fris en zomers dat ik vergeet dat buiten de herfst al door de bomen raast. Door de kokosmelk is de soep romig genoeg. Ik snap meteen dat hier helemaal geen room voor nodig is.

Vegadutchie

Het hoofdgerecht is een aangename verrassing. Een amarantburger met tomatensalsa verpakt in sla, in plaats van een broodje. Creatief! Voor wie amarant niet kent; het lijkt heel erg op quinoa. Het is geen graansoort, maar het zijn zaadjes die vol vitamine B zitten. En net als bij quinoa is het belangrijk dat je fairtrade amarant koopt. De zaden komen uit arme Zuid-Amerikaanse landen, waar de arbeidsomstandigheden vaak slecht zijn.

Vegadutchie

De burger smaakt heerlijk, maar is niet vergelijkbaar met een vleesburger. Gelukkig is dat ook helemaal niet de bedoeling. Voordeel: ik voel me tenminste niet vet en ongezond na het eten van deze burger.

Ik kijk het meest uit naar het toetje. Niet zozeer omdat ik een zoetekauw ben. Integendeel. Ik eet nooit toetjes. Maar meer omdat ik benieuwd ben hoe je een smakelijk toetje zonder zuivel maakt.

Vegadutchie

She nailed it! De raw limoentaart met een bodem van dadels en amandelen is een feestje. Vooral de mousse van cashewnoten is een grote verrassing. Nooit geweten dat je van cashewnoten een zoete mousse kan maken. Jolijn heeft haar vriend versierd met deze taart, dus ik ben wel benieuwd wat er met mijn vriend gebeurt als ik hem binnenkort deze taart voorschotel.

Alle gerechten die Jolijn serveert tijdens het book dinner staan ook in haar kookboek Vegadutchie. Check ook haar blog voor nog meer heerlijke guilt-free recepten.

En ik heb nu mijn eerste gesigneerde kookboek in huis 🙂

Vegadutchie

Ook genieten van de kookboeken van Jolijn? Haal haar kookboeken in huis met onderstaande links!

Genoten van dit artikel over Vegadutchie? Lees dan deze ook!

1. 5 handige apps tegen voedselverspilling
2. Duurzaam leven, eten en reizen? Met deze groene bloggers moet dat lukken!
3. Een kookboek maken doe je zo!
4. De ultieme gids voor vegetarisch en veganistisch eten in Indonesië
5. De complete gids voor vegetariërs en veganisten in Chiang Mai in Thailand

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
koken voor je buren
Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
September 24, 2021
uitwisbaar notitieboek
Wow! Check deze notitieboeken waar geen boom voor is gesneuveld
July 23, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
bucketlist afvinken
Bucketlist afvinken! Dit heb ik gedaan met mijn plannen uit 2016
November 04, 2020
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020
De Tropen in Amsterdam
Een cultureel uitje met een smakelijk besluit in De Tropen in Amsterdam
August 30, 2020
De beste vegan restaurants in Heerenveen en omgeving
August 11, 2020

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.