By 

De wereld ligt op mijn bord, maar waar komt dat eten vandaan?


Waar komt mijn eten eigenlijk vandaan? Dat is de grote vraag die ik nog wel eens vergeet te stellen. Net als jij misschien… Want weet jij eigenlijk wel waar die smaakvolle bananen groeien voor ze in jouw winkelmandje belanden? Of wie de tomaten plukt voor jouw favoriete ketchup?

Waar komt dat eten vandaan?

Ik probeer zoveel als mogelijk een bewuste consument te zijn. Fairtrade koffie, biologisch fruit en als het even kan zo min mogelijk dierlijke producten. Maar eerlijk is eerlijk; ik ben geen heilig (biologisch) boontje. Met mijn drukke bestaan is het soms veel te veel gedoe om helemaal om te fietsen naar de biowinkel, terwijl de Appie gewoon om de hoek is. En als de komkommers in de aanbieding zijn, pak ik er ook één extra zonder me af te vragen of die lage prijs wel normaal is.
 
Tomato Alldayeverydaisy

Consumentenprogramma’s

Ik ben een groot liefhebber van consumentenprogramma’s als Kassa en De Keuringsdienst van Waarde. Ik schrik me dan weer rot als ze laten zien onder welke omstandigheden mijn bananen gekweekt worden en neem me stellig voor om nooit meer dat mensonvriendelijk geproduceerde fruit te kopen. Zo heb ik inmiddels een aardig lijstje van geboycotte producten: tonijn, Dole bananen, koffie die niet fairtrade is, vlees, scharreleieren, foute chocola, goedkope quinoa, en nog veel meer.
 
Waar komt dat eten vandaan
 
En toen was daar de actie van Fairfood International. Een bedrijf dat precies doet wat ik zo belangrijk vind. Zij zetten zich in voor een eerlijke prijs en betere arbeidsomstandigheden voor boeren. Krijgen de telers, plukkers en verwerkers wel een fatsoenlijk loon. Genoeg om hun gezin te voeden en hun kinderen naar school te sturen? Dat zijn vragen waar zij zich mee bezighouden.

Terug naar die actie van Fairfood International. Op Facebook vragen ze welke ‘razende reporter’ mee wil naar Marokko om daar met eigen ogen te zien hoe de arbeidsomstandigheden van tomatenkwekers en -plukkers zijn. Het enige wat je moet doen is in digitale vorm laten zien waarom jij de geschikte persoon bent om mee te gaan. Daar denk ik geen twee keer over na. Ik pak mijn camera, spring op mijn fiets en scheur naar de supermarkt. De rest is te zien in deze video:

 

Zoals de meeste van jullie vast al weten, ben ik de razende reporter geworden! Jeej! Aanstaande dinsdag stap ik samen met Imke van Fairfood International en Femke van Chickslovefood (fantastische blog ook!) in het vliegtuig richting Agadir. Daar hoop ik te ontdekken hoe het precies zit met onze sappige tomaten en antwoord te krijgen op deze vraag: Waar komt dat eten vandaan?

Ben jij net zo nieuwsgierig als ik? Dan kun je mij de aankomende dagen volgen op mijn reis naar Agadir. Dat kan via Twitter, Instagram en Facebook. En natuurlijk blijf ik hier gewoon bloggen over alles wat ik zie en leer over de Marokkaanse tomaten. Dus houd mijn blog goed in de gaten 🙂

Over welke boodschappen zou jij eigenlijk wel eens wat meer willen weten?

De All Day Every Nieuwsbrief

Wil je verhalen zoals deze over Waar komt dat eten vandaan? niet meer missen? Meld je dan aan voor onze All Day Every Nieuwsbrief. Je krijgt 1 keer in de maand een selectie handige, altijd leuke, soms grappige verhalen en tips in je inbox. We spammen je niet, we vermaken je alleen! Meld je nu aan en krijg een selectie van handige digitale recepten uit Lekker koken met restjes cadeau! Klik hier om je aan te melden. Wil je elke week een mailtje krijgen met de nieuwste verhalen? Klik dan hier voor de All Day Every Update.

Vind je dit artikel interessant? Dan wil je dit ook lezen!

1. Dit zijn de vrouwen die onze tomaten plukken
2. Kinderen op Victoriaplein willen vlinder, prinses of tijger zijnf=
3. Pesto maken van wortelloof
4. Waarom ik spijt heb van mijn vrijwilligerswerk in India
5. 10 Do’s & don’ts tegen voedselverspilling in de supermarkt

Daisy
Over mij

Ontmoet Daisy, freelance reisjournalist, filmmaker en kookboekenauteur. Sommigen kennen haar als kliekjeskoningin, anderen als reisverslaafde of wereldverbeteraar. Daisy is niet in een hokje te stoppen. Ze reisde een jaar lang als reisreporter voor Expedia door Nederland, hield een TED-talk over voedselverspilling, schreef 2 kookboeken over minder verspillen en won de enige, echte vakprijs voor de reisjournalistiek met een artikel over haar verblijf bij de nomaden in Iran. Met deze website wil Daisy laten zien dat duurzaam leven, reizen en eten niet moeilijk is en juist heel waardevol en verrijkend is.

Dit vind je ook leuk!

Bangladesh hospitality
10 redenen waarom je vooral NIET op wereldreis moet gaan
February 19, 2022
India - All Day Every Daisy
Ik ben in India: de geluiden, kleuren, smaken en het ongemak
February 13, 2022
10x originele en duurzame kerstcadeaus waar je de show mee steelt
December 17, 2021
zeilen fair ferry
Mee met een zeilschip naar Zuid-Amerika: “Eind 2022 steken we de Atlantische Oceaan over”
October 08, 2021
koken voor je buren
Zet je in tegen eenzaamheid en kook ook eens voor je buren
September 24, 2021
lekkerste koffie van utrecht
De lekkerste koffie van Utrecht drink je bij Carla’s Conditorie
July 28, 2021
Glamping East Nomads
Glamping in de Achterhoek: bij East Nomads kampeer je op stand
June 07, 2021
reis naar zuid-afrika
10 redenen om een reis naar Zuid-Afrika te maken
January 12, 2021
duurzame winterkleding van protest
Klaar voor de kou met de duurzame winterkleding van Protest (+ 10% korting!)
October 12, 2020

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De velden met een * zijn verplicht.